Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sziszcsi

17 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy tegnap ígértem ma egy újabb elmélkedős bejegyzéssel jelentkezem, amit az egyik youtubera is feltöltött videónk kapcsán kialakult harcművészeti stílusok közti párharc inspirált. A fő kérdés: melyik harcművészet a jobb, illetve éles helyzetekben melyik effektívebb. Sokan…..
Sziszcsi 2011.04.12 10:22:12
@belekotty: Na azért örülök, hogy végre sikerült ennyi hozzászólás után tisztázni a félreértés okát.
Azt azért nem mondanám, hogy megtévesztem őket, mert amiket leírtam, azt minden hozzám fordulónak is elmondom, az, hogy ezt ők megértik-e, vagy félreértelmezik, nem az én hibám, úgy gondolom. Az információt tőlem megkapják, azzal együtt, hogy képesek-e a technikákkal valós önvédelemre, vagy milyen formában, milyen feltételek mellett alkalmazHATÓak azok. Az pedig az ő dolguk, hogy mit kezdenek vele. Elfogadják, vagy túlértékelik a tudásukat és belefutnak jó pár pofonba az már szintén az egyének dolga.
Sziszcsi 2011.04.12 12:09:02
@belekotty: Nem hiszem, hogy filozófiát gyártok, máshonnan közelítem a küzdelmet. Ahogy ezt te is leírtad ezelőtt. Ebből adódik a félreértés és a nehezményezés. Az aikidonak ott a határa, hogy a támadásba még a támadás kialakulásakor be tudok-e kapcsolódni, vagy sem. Ha ezt elmulasztom, akkor onnantól már judo, BJJ, vagy karate, vagy akármi lesz belőle. Ha ezeket egyáltalán nem ismerem, akkor esélytelen vagyok. De ez már megint az, hogy a másik vadászmezőjén akarok a saját fegyveremmel vadászni. Ezt te is írtad a másik fórumon, hogy nem túl szerencsés, ezért aztán célszerű más-más stílusokat is megismerni. Ezzel én is tökéletesen egyet értek.
Felálltam már judossal és jitsussal szemben is gyakorlásként. Nem ért meglepetés, mert tudtam, hogy mire számíthatok. Ha nem tudom a "támadást" addig kontrollálni, vagy észrevenni, amíg még nem kerülök az ő területükre, akkor jelentős hátrányban leszek. De szerintem ez továbbra sem a technikák kérdése, hanem a harcosoké. Én gyengébb harcos vagyok, vagy voltam mint az ellenfeleim. De ez megint nem önvédelem, hanem inkább sport.
Hát nem tudom már ennél világosabban leírni. Remélem érted mire akarok végre kilyukadni.
Sziszcsi 2011.04.13 09:33:29
@Darky_: Örülök, hogy sikerült végre pontot tenni a vitás kérdésekre, és letisztult, hogy mit is szándékoztam mondani az irományommal.

Ennél jobb lezárást egy ilyen vitára, én sem találtam volna.
Az elmúlt pár évben, bevallom, elég sok marketing témájú honlapot és kiadványt olvastam, részt vettem különböző előadásokon, illetve vásároltam jópár reklámozási, eladási témájú oktatóanyagot, ennek ellenére nem tartom magam továbbra sem szakértőnek. Viszont sok dolog…..
Idén tavasszal újra megrendezzük a tavalyi nagy sikerre való tekintettel a Harcművészeti Tábort és az azt követő Gálát, ahol veszprém rangos harcművész mesterei engednek betekintést az általuk eddig bejárt ösvényekre. A tábort első sorban azoknak ajánlanánk, akik…..
Szombat délelőtt az utolsó technikai edzés (sajnos), de a keserűség enyhítésére ez most kicsit hoszabb volt, mint az eddigi esti technikai edzések. Erre az edzésre Elsner Sensei elég sok anyagot tartogatott a számunkra, de mivel a hét eddigi edzésein az alapokat elég alaposan…..
Ahogy ezt az előző bejegyzésben már leírtam, Elsner Sensei az ushiro waza technikáit illetve a katadori menuchi technikáit tervezte még megtanítani nekünk. Erre az edzésre az ushiro waza volt a fő anyag. Elsőként a támadó fogását magyarázta el, hogy milyen pozícióban kell…..
A negyedik nap. A kánikulai meleg és az esti "kocsmai ütközetek" megviselték egy kicsit a "harcosokat". A lelkesedés azért a fáradtság és a meleg ellenére töretlen. Számomra az eddigi edzések közül ez volt a favorit. Már Fujita Shihan edzőtáboraiban is mindig…..
Ez az edzés, ahogy lenni szokott a korábbi edzések anyagára épülve és onnan tovább építkezve zajlott. Az edzés fő csapásirányát a katemi waza technikák, nevezetesebben az ikkyo, nikkyo, sankyo tanulmányozása adta. A bemelegítés vegyes technikákkal történt; kokyuho, gyaku…..
A második nap már délelőtt is volt edzés. Ez egy eszközös edzésből, egy alapos bemelegítésből és egy un. pörgős edzésből állt. Sajnos a munkahelyi elfoglaltságom miatt erről le kellett mondanom. Egyrészt ezért, másrészt pedig azért, mert a délelőtti edzések inkább…..
2009.07.20 késő délután 18.00 óra. Legalább  30 fok Celsius a teremben. Már a meditáció alatt is izzadni kezdtem, de gondolom ezzel mások is így voltak. A legelső technika ryote dori kokyuho. Egy kis hátrahajlítás, hogy bemelegítsük kicsit a nyári pihenés alatt eltunyult…..
Kokyunage A dobás pillanatában nagyon fontos, hogy stabilan állj! Ha a dobás után, vagy közben korrigálnod kell az alapállásodon, akkor a dobás maga erőtlen lesz. A támadó meg inkább saját maga fog önszántából esni, ha éppen úgy gondolja. De ha stabil pozícióból tudod a…..
IKKYO Kezd úgy, mintha kihúznád a kardot a tokból! A neten találtam a lenti videót, amin Nishio Sensei nagyon jól szemlélteti ezt a mozdulatot a 38-50 mp-es részben. Én is kipróbáltam edzésen és az ikkyo igazán könnyed és laza mozdulattá változott. A kard kihúzásakor, amikor…..
Aikido - Blog Egy kis változás 2009.06.15 12:25:00
Akik már olvasták korábban is a blogot, esetleg gyakoribb visszatérők, biztosan észrevették, hogy az írások nagy részét tötröltem az oldalról. Nem kell azonban megijedned. Egyenlőre csak átmenetileg fog infóhiányban szenvedni az oldal. Ahogy egy-két bejegyzéssel ezelőtt írtam,…..
Pár gondolatot szeretnék megosztani veled, ami kicsit közelebb vihet az aikido technikák működésének megértéséhez. Mivel jómagam sem távolkeleti filozófián nevelkedtem és az átlag európai ember mentalitásával, elemzőképességével vagyok megáldva, a saját tapasztalásaimat,…..
Már nagyon rég volt, hogy utoljára írtam ide a blogba. De azért nem telt el ez az idő sem teljesen tétlenül. Bizonyára aki olvassa ezt a blogot, rátalál az angol nyelvű oldalamra is, amelyen azért ez alatt a halgatag idő alatt is folyamatosan dolgozunk/tunk. Ez alkalomból nem egy…..
Kicsit megkésve, de remélve, hogy még így is hasznos információkkal szolgálhatok ezzel a rövid e-bookal azok számára, akik most kezdtek, vagy a döntéshez még egy kis információra szükségük lenne. A könyv letöltéséhez kattints a képre és már nézheted is, vagy töltheted is…..
Szeretnél személyre szabott választ kapni a kérdésedre, ami már a kezdetek óta nem hagy nyugodni? Itt a nagyszerű alkalom! Kérdezz, és két-három héten belül megkaphatod a választ aminek segítségével túljuthatsz a kezdeti nehézségeken és végre elindulhatszz a saját aikidos…..
Aikido - Blog Jótanács?! 2007.09.24 07:01:00
Mielőtt azt gondolnátok, hogy meg tudtok majd tanulni egyedül, ezen blog segítségével, személyes segítség nélkül aikidozni, sajnos ki kell ábrándítsalak. Semmilyen körülmények között sem szabad csupán saját szakálatokra, autodidakta módon gyakorolnotok.Mindenképpen…..
Sziszcsi 2007.12.06 14:32:13
Szia Wackor!

Nem tudom, hogy hol, melyik városban keresnél klubot, ahol kezdeni szeretnél. Kicsit hazabeszélésnek fog hatni, de mivel láttam már én is pár mestert és szövetséget, vagyis akad némi összehasonlítási alapom, tiszta szívből az Aikido Alapítvány klubjait tudnám javasolni. Nézd meg a
www.aikidoalapitvany.hu oldalon a klubok jegyzékét, és onnan a lakóhelyed szerinti legmegfelelőbbet lenne érdemes kiválasztani. Tudom hogy az alapítványnak nincs kelet Mo.-n klubja, de mivel nem írtad ezért csak így általánosságot tudok mondani. Ha nem találsz a lakóhelyedhez közeli alapítványi klubot, akkor mindenképpen érdemes pár edzést megnézned a lehetséges jelölteknél, akár ki is próbálhatod, aztán ahol igazán jól érezted magad és a tanító is szimpatikusnak tűnt, illetve elfogadhatónak a magyarázatai, akkor érdemes azt választani. Azt is érdemes megkérdezned, hogy milyen szövetségi háttérrel rendelkeznek, mert az "önjelölt mesterek" gyakran szövetség nélküli (szakmai kontroll nélküli) klubokat működtetnek. Ha javasolhatok egy másik akár ide is illő cikket, akkor a következő linken azt is elolvashatod. ( aikido.veszprem.hu/?page=blog&hir_lang=1&hir_akthely=73&hir_rovatid=159&hir_hirid=2763 )
Remélem tudtam segíteni és jó válogatást illetve szerencsés választást kívánok!
Sziszcsi 2007.12.14 07:41:10
Szia KönnyezőHarcos!
Elsőként a kérdéseidre válaszolnék. Mint minden harcművészet ez is igényel azért némi állóképességet, ha úgy tetszik erőnlétet. De a jó hír az, hogy ezt az edzések által is meg lehet szerezni, csupán eleinte kicsit fárasztóbbak az edzések, míg hozzá nem szoik az ember szervezete. Mivel az aikido inkább a támadás energiáját használja, a testi erő nem számít annyira, mint mondjuk a bírkózásban, de azért nem árt, ha pár kilót azért az ember fel tud emelni :-). A technikai tudás eleinte még nem igazán van jelen, ezért a kezdők még inkább erővel dolgoznak. Amint kezdenek egy kicsit letisztulni a technikák és kezdi megérteni az ember az aikido működését, úgy válik egyre lágyabbá és könnyedebbé, kevésbé fárasztóvá. Tehát ha azt érzed, hgy sok erőt kell belevinni egy aikido technika kivitelezésébe, akkor gondolkozhatsz azon, hogy mit nem csinálsz jól, mert ha alkalmazni tudod az alapelveket és egy kicsit a biomechanikát, akkor szinte megvilágosodásként hathat az, hogy mennyire könnyedén lehet egy-egy aikido technikát megcsinálni. Egy kicsit félrekanyarodott a válasz, de remélem érthető az erő és atechnika kapcsolatának fejtegetése.
A filmes és a valós aikidóra áttérve. Azért van különbség, mert a filmek inkább a brutalitást szemléltetik. Az aikido alapelve pedig inkább az, hogy próbáljunk meg harmóniára törekedni, az aikido mozgásrendszernek a segítségével, és az pedig hab a tortán, hogy egy igen hatékony és könnyed önvédelmi rendszer is párosul ehhez a mozgásrendszerhez. Ez alapján inkább egy kicsit fordított helyzet jelenik meg a filmekben. Ugyan nagyon hatékony, de az aikido igazi célja nem ez. Az aikido általam tanított és ismert célja, hogy a támadás energiáját kihasználva, a támadót olyan kiszolgáltatott helyzetbe kell hozni, ahol, ha van esze, akkor beláthatja a támadása szükségtelenségét, és még eldöntheti, hogy elmegy. A döntés itt a támadó kezében van. A védő csak az alapelvek betartásával képes védeni magát, ha a támadó úgy dönt, hogy folytatja, akkor az igen káros következményekkel járhat az ő szemszögéből nézve.
Remélem érthetőek az okfejtések, de ha további kérdésed lenne, akkor szívesen válaszolok azokra is.

ui: szerintem mindenképpen próbáld ki, hogy testközelből is megtapasztalhasd. Ha megtapasztalod, akkor könnyebben fogsz tudni dönteni. Ha javasolhatom akkor ne csak nézd, hanem gyakorold is, és ne ijedj meg, ha nem sikerül elsőre semmi. Az elején nagyon bonyolult tud lenni, mert nagyon sok dologra kall figyelni. Olyan mint az autóvezetés. Amikor tanulni kezdesz, akkor még mindenre tudaosan kell figyelni (váltás, pedálok kezelése, stb.) Pár év után pedig már minden szinte ösztönösen történik, és még a tájat is tudod figyelni autóvezetés közben (na jó csak egy kicsit:-)).