Regisztráció Blogot indítok
Adatok
qualiton

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A magyar médiát is többször körbejárta már a hír, hogy a svéd Népegészségügyi Hivatal új eljárásrendje szerint csak a rizikócsoportokba tartozókat tesztelik COVID-19-re, a többieket otthonmaradásra bírják, vagy éppen hazaküldik, gyógyulgassanak a négy fal között. A péntek esti posztom után jött…..
qualiton 2020.03.15 20:55:11
@Lámlenge: Itt vagyok. Háziorvosi ügyeletben éppen, úgyhogy kicsit több információm van, mint a fentieknek. Szép estét.
qualiton 2020.03.15 21:48:34
@kárárámaispj: Ott voltál? Láttad? Vagy csak a netet olvasod? Nem gondolom, hogy kézzelfogható tapasztalataid lennének. Messziről jött ember azt mond, amit akar. Ez igaz az összes 'hírforrásra' is.
Ismersz egyetlen beteget konkrétan? Személyesen?

Én nem tapasztaltam semmi ilyesmit. Biztos más részén élek az országnak, valami alternatív valóságban, de itt semmi ilyesmi nem található. Vannak súlyos alapbetegségekkel rendelkezők, akikre bármilyen(!) fertőzés veszélyes. Az meg, akinek folyik az orra és kettőt köhögött, az nem beteg, akkor sem, ha kimutatható belőle valami vírus. Víruspozitivitás nem egyenlő a betegséggel.

Persze mindenkinek lehet saját véleménye.
Svédországba költözésünk óta több tucat itt élő, vagy valaha itt élt magyar véleményét olvastam a svéd egészségügyről, és 90%-ban csupa negatív véleménnyel találkoztam. Volt aki feketén-fehéren leírta, hogy aki túl akar élni, az jobb, ha inkább Magyarországra jár orvoshoz. Általában nem nagyon tudok…..
qualiton 2019.05.28 23:33:15
@morph on deer: Tudás-,és tapasztalatbeli előnyei vannak, az ellátás oldaláról. A kollégák képesek "out of the box" gondolkodni, ez itt kivételes eset. Ami nem illik a hivatalos rutinba, megakasztja a gépezetet.
Az itteni egészségügy egyértelműen a benne dolgozókat szolgálja elsősorban, a beteg időnként csak másodlagos tényező. A műtőkoordinátor elsődleges feladata pl. nem az, hogy a beteg időben ott legyen, érzéstelenítve, előkészítve, hanem hogy az utolsó műtős is időben kávézhasson, ebédeljen és hazamehessen. Ez ellenben az orvosokra elég ritkán érvényes, a középkáder réteg az uralkodó.
Lehetne sorolni még tovább, de nem érdemes. Ha a magyar egészségügy megkapná a svéd gazdasági lehetőségeket, az lenne a Kánaán.
qualiton 2019.05.28 16:35:34
@Éhes_ló: Hat évet dolgoztam a Baleseti Intézetben, valamint jelenleg Svédországban orvosként. A bloggazda furcsa valóságértelmezéssel bír szerintem...
Nem a felszereltség és az infrastruktúra a probléma a svéd egészségügyben, az kifogástalan. Tapasztalataim szerint tudásbeli problémák vannak néha, sajnos. M.o.-n meg pont fordítva.
Kisebb szünet után folytatódik a “Tíz ok”-sorozat, melynek keretein belül jártunk már Angliában, Ausztriában, Írországban, Norvégiában, Franciaországban (a sorozat eddig részeit itt találod), most pedig Svédország, azon belül is Stockholm következik. A szerző régi ismerősünk, Bandirepublic, aki…..
Az milyen már, amikor az itt dolgozó, TB járulékot fizető külföldit az angolul egyébként tökéletesen beszélő, fiatal orvos kioktatja arról, hogy Magyarországon magyarul kéne beszélni?!   Tolmácsot szeretnél kérni?   Az milyen már, amikor az itt dolgozó, TB járulékot…..
qualiton 2014.11.29 13:20:03
@NaNehogyMár: Itt jelzem, hogy én voltam gyakorlatilag az utolsó évjárat, aki gimnázium 4. osztályig oroszt tanult, ez pedig elég régen volt. 1, azaz 1 osztálytársam érettségizett oroszból, a többi - velem együtt - tudott jelenteni a tanárnak és talán írni-olvasni némileg oroszul. Azaz ez teljesen felejthető.

A kolléganő 30 éves, a közelébe nem került vsz. az orosznak. Viszont tudott angolul, amit előttem ismeretlen indíttatásból - talán valami elferdített nemzettudat kapcsán - nem volt hajlandó használni. Az, hogy mi történt a világban 100 éve, le van ejtve. Ma az a helyzet, hogy az angol világnyelv, a következő a spanyol - ha a kínait nem vesszük figyelembe. Úgyhogy a némettel meg az orosszal itt nem érdemes példálózni, a tudományos világnyelv is az angol. Ez a helyzet, nincs értelme azon vacakolni, hogy miért.

Szerintem nincs magyar beteg, meg német, meg orosz, meg arab - beteg van, akivel kommunikálni kell, ez az orvos és a beteg érdeke is. Nem ok nélkül kell nyelvvizsga a diplomához.

A magyar pedig a világ legcsodálatosabb nyelve, de nehéz megtanulni annak, akinek nem az anyanyelve. Más logika, más gondolkodási-fogalmi struktúra tartozik hozzá. Az angolnál primitívebb nyelvet keveset láttam, szerintem minden értelmes magyar könnyedén el tudja sajátítani. A rendszer lefelé mindig átjárható, felfelé nehezen.
Terepjáróval ütöttek rajta P. Feri kollégán a vadőrök, miközben rutinszerű kerékpáros tréningjét végezte a Szentendre környéki erdőkben. A rajtaütés oka, hogy már fél nyolckor ott tekert az erdei aszfalt úton, pedig az erdő csak nyolckor nyit. "Egy jó ideje már, hogy…..
qualiton 2012.07.10 15:12:43
@Keelhaul: Jogos. de az még mindig nem 50 vagy - mint legutóbb szembejött a barom - 70 km/h
qualiton 2012.07.10 15:23:05
@Keelhaul: Csak szólok, ezeknek az utaknak nagy része aszfaltozott, szép sima, erdei, burkolat nélküli úton az utóbbi 6 évben kerékpárral 1x találkoztam. Igenis min. 70-nel jött lefelé (tudom, milyen érzés), a gyereket akig lehet félrerántani, kutyáról nem beszélve, a féket nem ismeri, és még a bunkónak áll feljebb. na ennyit erről.