Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Médiajogfigyelő

42 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Átlátszó hívta fel rá a figyelmemet, hogy Domokos László ÁSZ elnök egy komplett internetes hírportált működtet, azt magáról szerényen "Domokos László Hírportál"-nak nevezve el.  Nyilván a saját pénzén tartja fenn, azért adta hozzá a saját nevét. Szív örül,…..
Boldogult bírósági fogalmazó koromban a tamási bíróság irattárát selejteztük, amikor kezembe került egy 1953-as akta. Már nem emlékszem a bűncselekmény pontos meghatározására, de az biztos, hogy közvádas ügy volt, és nem becsületsértés vagy rágalmazás. A tényállás…..
... kérdezhetnénk bármelyik magyar közszolgálati médiaszolgáltatótól. Lóf@szt, válaszolhatná rá bármelyik magyar közszolgálati médiaszolgáltató, és teljes joggal. Hogy miért mondhatja ezt, kiderül ebből a dokumentumból, amelyet befújt a szél a postaládánkba. Ez egy…..
Új internetes sajtótermékkel gazdagodott az eddig sem egyszínű paletta: Hungary Matters (Magyarország számít) címmel az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) ad ki új, angol nyelvű úgynevezett „hírlevelet”. A „hírlevél”-nek délelőtti és délutáni…..
Nincs is annál felemelőbb érzés, mint mikor valakinek vagy valaminek a tulajdonnevéből köznév lesz. Xeroxozunk, ha fénymásolni akarunk, és nem gondolunk rá, hogy egészen más márkája van a gépnek, ha mecénást keresünk, nem gondolunk a nagylelkű ókori államférfira, és nem…..
Médiajogfigyelő 2013.03.19 15:24:45
MÉDIAJOGFIGYELŐ Hadd szóljon! 2013.03.14 12:07:04
Annyira szép közleményt találtam ma, hogy gondoltam, megosztom ezt a gyöngyszemet másokkal is. Az történt ugyanis, hogy a Médiatanács végre megadta magát a jogi tényeknek, és mindössze négy elmarasztaló bírósági döntés után végre győztesnek hirdette ki a Klubrádiót a 95,3…..
A legkiválóbb elmék és a legrutinosabb újságírók is képesek üres tekintettel visszanézni ránk, ha megkérdezzük tőlük, milyen Klubrádió-ügyben hirdet ítéletet március 5-én a bíróság. Valamennyien belefásultunk már a Médiatanács szívatásaiba a procedúrákba, az is…..
MÉDIAJOGFIGYELŐ Kumin boldog 2013.02.18 16:49:14
Február közepén két napos konferencián tárgyalta meg Bécsben az EBESZ 57 tagállama az internet szabadságával kapcsolatos kérdéseket. Az Internet 2013 című konferencia kiváló alkalmat adott a résztvevők álláspontjának mélyebb megismerésére, a véleménynyilvánítás…..
Örömmel jelentjük Kedves Olvasóinknak, hogy mától új, a réginél áttekinthetőbb és szebb honlapon (www.mediajogfigyelo.hu) tájékozódhatnak a magyar médiajog aktuális fejleményeiről. A honlap átalakításának három fő oka volt. Az egyik az, hogy a tartalmának teljes…..
MÉDIAJOGFIGYELŐ Ez kacsa 2013.01.28 14:18:01
Hogy honnan tudható, hogy az elvileg független Médiatanács döntéseit politikai szereplőként hozza meg? Hát mert úgy úszik, úgy totyog és – főleg – úgy „hápog”, mint egy politikai szereplő. A Médiatanács legutóbbi közleményében többek között ezt írta: "A…..
MÉDIAJOGFIGYELŐ Kiskarácsony 2012.12.21 19:49:00
Ma sokkszerű élményben volt részem. A Médiatanács Médiatudományi Intézete áldott, békés karácsonyt, és sikerekben gazdag új évet kívánt nekem, személy szerint, a privát e-mail címemre küldve a képeslapot. Igazán nem kellett volna, és valóban önzetlen dolog volt tőlük: ha…..
Mint a híradásokból ismeretes, Kiricsi Karola ismét maradandót alkotott. Levélben fordult az Európa Tanácshoz, naiv kíváncsiságot tettetve, hogy vajon milyen sztenderdre gondoltak, amikor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének, illetve a Médiatanács tagjainak…..
A Magyar Narancs online változatában megjelent cikk arról ad hírt, hogy Szombathely város közgyűlése egy politikai hirdetés miatt azonnali hatállyal felbontotta a szerződést az önkormányzati lapot kiadó céggel.  Az intézkedésre az okot az MSZP Vas Megyei Szervezete által…..
A minap megnyugvással vettem tudomásul, hogy van még értelme Magyarországon a „független” jelzőnek a bíróság kifejezés előtt. Történt ugyanis, hogy a Fővárosi Ítélőtábla immár harmadszor meszelte el a Médiatanácsot a Klubrádió 95,3 MHz-es pályázati ügyében. A…..
Egy korábbi bejegyzésemben igencsak szkeptikusnak bizonyultam a bíróságok józan eszét illetően, amikor azt tételeztem fel, hogy lesz olyan bíró, aki az üres hátlapok aláírását is megköveteli a pályázati anyagban. Ez nem volt szép tőlem, ezért ezennel megkövetem a Fővárosi…..
Értem én, hogy a királyi MTI fotósának nem tetszik, ha a kormány ellen tüntetnek, és a maga szerény eszközeivel ellentüntetésbe kezd, torzszülöttekkel népesítve be a Kossuth teret. Nem is írnék sokat róla, a kép magáért beszél, gyönyörködjünk benne nagyító…..
A médiamunkások, de különösen a színészek – főleg, ha szabadon úsznak – a világ leggyámoltalanabb lényei. Habár színház számukra (is) az egész világ, tudják jól, hogy a közértben hiába zengik profi módon artikulált hangon: „Még két krinolint ide, nagysád!”,…..
MÉDIAJOGFIGYELŐ Unortodox oldalak 2012.08.16 13:01:42
A Médiatanács mai döntésével ismét kizárta a Klubrádiót a budapesti 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatból. Saját kifejezésével élve: pontot tett az eljárás végére. Szerintem legfeljebb vesszőt, mert a pontot a bíróság teszi ki, amely most már nem bújhat ki az…..
MÉDIAJOGFIGYELŐ Alaki 2012.07.19 00:45:00
Sokan kísérik érdeklődéssel a Klubrádió harcát a Médiatanáccsal egy állandó frekvenciáért, de érthető módon még a legtájékozottabbak is kapkodják a fejüket a szerdai pengeváltás mentén. Az előzményekről annyit, hogy a Médiatanács tavaly júliusban hirdette meg a 95.3…..
MÉDIAJOGFIGYELŐ Ítélet előtt 2012.07.12 10:53:00
Nem túl szerencsés dolog egy még meg sem született ítélet előtt elemezni a helyzetet. Mégis megteszem, mert nem tartom feleslegesnek végiggondolni, hogyan vezette a törvényhozás zsákutcába az igazságszolgáltatást. Hogy sikerül-e onnan kijutni – azt a bíróság ítélete fogja…..
A kérdésre a válaszom röviden: nem. Hosszabban: biztosan nem. Bővebben kifejtve: nincs az az isten, nem létezik, ki van zárva, nonszensz, lehetetlen, majd ha fagy, holnapután kiskedden, még csak az kéne, hohohógyisne, azt te csak úgy képzeled – amúgy meg…..
MÉDIAJOGFIGYELŐ Levelező tagozat 2012.06.13 09:17:00
Ez valami egészen új szokás errefelé. Korábban is megénekeltem már, milyen az, ha a törvényi szabályozás tárgya a szabályozás alanyának képzeli magát, és ebbéli minőségében miként tartja feladatának a szabályozás védelmezését. Újabb szép példája is akadt azonban a…..
Áder János köztársasági elnöki ténykedését mindjárt nagy dobással kezdte. A médiatörvény-módosító törvényt dobta, vissza a feladónak. Magam gyakorló médiajogászként hosszasan tanulmányoztam a visszadobás indokát, de mindössze arra jutottam, hogy  az csak egy…..