Regisztráció Blogot indítok
Adatok
látogató_

0 bejegyzést írt és 82 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Vörös Háromszög nevezetű iparkomplexum ugyan nem kifejezetten a Szovjetunióhoz kapcsolódik, hanem már jóval azelőtt is működött, azonban az unió összeomlása után omlott össze mint vállalat, így érdemes ezt is a Szovjetunió elhagyott helyszínének tekinteni. A Vörös Háromszög Vállalat jogelődje…..
Mindenki hallott már a "hős" forradalmárról, Fidel Castro segítőjéről és jobbkezéről, az 1953-1959 közti kubai forradalom nagy harcosáról, akinek arcképe - jellegzetes, szakállas ábrázata, szúrós tekintete - számtalan pólón szerepel és akit Kubában ma is nemzeti hősnek tartanak. A neve: Che Guevara.…..
látogató_ 2020.04.10 23:31:53
Minden forradalom véres, de talán nem minden forradalmár terrorista.
A mi Petőfink, bár ahogy tudjuk, enkezével nem ölt, elég egyértelműen fogalmazott.
Teccenek emlékezni? Ezt én nagyon tudtam mondani március 15-én Tiszta szívemből.
És őszintén szólva mostanában is egyre aktuálisabbnak érzem. Nem a szavalást, hanem a vasvillát.

DICSŐSÉGES NAGYURAK...

Dicsőséges nagyurak, hát
Hogy vagytok?
Viszket-e ugy egy kicsit a
Nyakatok?
Uj divatu nyakravaló
Készül most
Számotokra... nem cifra, de
Jó szoros.

Tudjátok-e, mennyit kértünk
Titeket,
Hogy irántunk emberiek
Legyetek,
Vegyetek be az emberek
Sorába...
Rimánkodott a szegény nép,
S hiába.

Állatoknak tartottátok
A népet;
Hát ha most mint állat fizet
Tinéktek?
Ha megrohan, mint vadállat
Bennetek,
S körmét, fogát véretekkel
Festi meg?

Ki a síkra a kunyhókból
Miljomok!
Kaszát, ásót, vasvillákat
Fogjatok!
Az alkalom maga magát
Kinálja,
Ütött a nagy bosszuállás
Órája!

Ezer évig híztak rajtunk
Az urak,
Most rajtok a mi kutyáink
Hízzanak!
Vasvillára velök, aztán
Szemétre,
Ott egyék a kutyák őket
Ebédre!...

Hanem még se!... atyafiak,
Megálljunk!
Legyünk jobbak, nemesebbek
Őnáluk;
Isten után legszentebb a
Nép neve:
Feleljünk meg becsülettel
Nékie.

Legyünk nagyok, amint illik
Mihozzánk,
Hogy az isten gyönyörködve
Nézzen ránk,
S örömében mindenható
Kezével
Fejeinkre örök áldást
Tetézzen.

Felejtsük az ezer éves
Kínokat,
Ha az úr most testvérének
Befogad;
Ha elveti kevélységét,
Címerit,
S teljes egyenlőségünk el-
Ismeri.

Nemes urak, ha akartok
Jőjetek,
Itt a kezünk, nyujtsátok ki
Kezetek.
Legyünk szemei mindnyájan
Egy láncnak,
Szüksége van mindnyájunkr' a
Hazának.

Nem érünk rá várakozni,
Szaporán,
Ma jókor van, holnap késő
Lesz talán.
Ha bennünket még mostan is
Megvettek,
Az uristen kegyelmezzen
Tinektek!

Pest, 1848. március 11. előtt
látogató_ 2020.04.11 11:02:43
@Örömhernyó:
Amit Petőfiről írsz, nettó baromság, néhány millió hazánkfia zsigerekből cáfolja. Csóró volt, de ünnepelt költő. És nem oktalanul, zseniálisan írt.
Összességében eléggé örömtelen, frusztrált kis hernyó vagy te. Meg olvasatlan.
A forradalom akkor tör ki, amikor az uralkodó osztály túltolja az elnyomást, és nem veszi észre, hogy gáz van. Sok a hasonlóság az 1848 előtti magyarországi és a 1958 előtti kubai helyzet között.
És persze sok különbség is. 48 elbukott, mert az európai forradalmak is elbuktak, és nem bírtuk a kétfrontos harcot. A kubai forradalom győzött, és tartós rendszert hozott létre, mert talált olyan erős szövetségest, aki biztosítani tudta a fennmaradását. Az 50-es, 60-as években 10.000 km-re az oroszoktól, meg a létező szocializmustól a kommunizmus egy vonzó és sikeres társadalmi alternatívának látszott. És a máig tartó embargó meg is pecsételte Kuba sorsát. Castro, Guevara középosztálybeli úrifiú volt, ha az USA nem feszült volna be, lehet más utat választottak volna. Nem rögtön, mert a forradalmi lendület nyilván vitte volna őket egy darabig, de egy kompromisszumra kész USA mellett megtörténhetett volna, benne is volt a pakliban.

Igen Che véres kezű forradalmár volt, Petőfi meg véres szájú forradalmár. A mentalitásuk, vérmérsékletük, idealizmusuk hasonló, a megoldásaik nem. Aki olvasta Che naplóját az tudja, hogy az ő fejében azért elég nagy ellentmondásoktól sem mentes ideológiai katyvasz volt.

Petőfi viszont nem volt zavaros fejű, meg gyáva sem, bár józan gondolkodásúnak nehéz olyasvalakit nevezni, aki jószerivel fegyvertelenül, mindenféle harci kiképzés nélkül csak saját határtalan lelkesedésével felfegyverkezve téblábol a csatamezőkön. Az önbeteljesítő jóslata megvalósult. De 26 évesen komplett, zseniális életmű maradt utána, és amíg 10 magyar él a Földön, abból 9 tudni fogja ezt. A 10. lesz a te unokád, akinek hülyeséggel tömted a fejét.
4 Oscar-díjra jelölték Stanley Kubrick nagy hatású sci-fijét, ami az űrrepülés valósághű ábrázolásáról, megjelenésekor úttörőnek számító speciális effektjeiről, látványos képi világáról és összetett, többféleképpen is értelmezhető filozofikus témáiról vált híressé. A film alapjaiban újította meg a…..
látogató_ 2020.01.24 21:45:26
@Liberális Artúr: Miért nézted végig?
Augusztus van. Annak is a vége felé járunk.Megöregedett a nyár. Túl vagyunk a huszadika körüli ünnepeken. A Hármas Körös hullámterét járva , naptár nélkül is tudom , hogy lassan közeledik a szeptember . Ha egy hosszú álomból ébrednék és nem tudnám időben hol járok, az évnek ezt a  pár hetét…..
Cikkünkben megkíséreljük a lehetetlent: toplistára rendezzük a keleti blokk legszebb autóit, mert bizony születtek igazi szépségek is a „dobozkorszak” előtt...
látogató_ 2019.06.22 05:46:13
Kimaradt a Wartburg cabrió verziója, amiből tán kettő futott az országban így SZOT szállókban nem nagyon lehetett látni ilyet. Itt egy gyönyörű példány commons.wikimedia.org/wiki/File:Wartburg_311_Cabrio.jpg
Látványosan a 300 SL Mercire szeretett volna hasonlítani, (cdn.bringatrailer.com/wp-content/uploads/2015/07/1961-Mercedes-Benz-300SL-Roadster-940x633.png) csak hát se szárnyak, se teljesítmény.
Aztán kimaradt a nagyon is egyedi cseh Tatraplan, i.pinimg.com/originals/57/60/0b/57600baf4dcc19398155dd4348c192ec.jpg
Ilyenben gyerekként ültem is, amiből kiderülhet, hogy én viszont megfordultam SZOT üdülőkben. Ennek elődjéről a Tatra T87-ről, vafy T77-ről, a fene se tudja, már melyikről koppintotta Ferdinánd Porsche a bogárfazont. Aki nem hiszi, járjon utána. totalcar.hu/tesztek/2011/04/22/az_egyetlen_szoci_csodaauto/

Ezeknek volt a továbbgondolt és szintén elég sajátos formavilágú verziója a Tatra 603, meg a T603. upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Tatra_603.jpg/1200px-Tatra_603.jpg
Ezekben szintén kuriózumként V8-as, talán léghűtéses farmotor volt, ami szintén nem a SZOT szálló szint.
Ha csupán annyi volna a kérdés, lehet-e egy mesterműhöz folytatást csinálni, a válasz viszonylag egyszerű lenne: persze. Már a '70-es években is minden különösebb gátlás nélkül nyúltak hozzá a klasszikusokhoz. A bajok ott kezdődnek, hogy minden Keresztapa II-re jut vagy egy tucat olyan rémség, mint…..
A harcművészetek mai helyzete nem csupán a társadalmi változásokra és a technikák elavulásából fakadó következményekre vezethető vissza (ezeket az első két részben elemeztem). Kérdés, hogy mekkora a mi felelősségünk, illetve a hagyományos harcművészetek szellemiségének szerepe abban, hogy ma milyen…..
látogató_ 2017.09.22 00:06:15
Kedves Tamás!
Most találtam ezt a blogot. Nyugdíjhoz közeledő tanár vagyok. Diákkoromban cselgáncsoztam, viszonylag fiatal tanárként valamikor a 86-87 táján, Gyomaendrődön a diákjaim elcsábítottak karatézni. A Zsolt Péter féle shotokan szakág működött ott egy ideig. Amíg értő kézben volt az irányítás, minden percét élveztem a gyerekekkel együtt, pedig heti háromszor, háromórás kemény edzéseink voltak. A hároméves lányom volt a kabalánk. lepedőből varrtunk rá git, nem volt az ő méretében. Aztán szétesett az egész. De amíg működött, jelen volt benne mindaz, amit Ön szeretne (újra) látni benne. És szükség is lenne rá nagyon.

Az erkölcstan, és a hittan, ahogy én látom, a legtöbb esetben csak a felszínt karcolja, ismeretként tanítja mindazt, amit a gyerekeknek átélni kellene. Nyilván tanár, meg hitoktató függő dolog ez, és vannak jó példák is.

Nekem még felnőttként is sokat segített az az alig másfél év saját belső útjaim megtalálásában. És pontosan emlékszem, milyen jól működött ez a gyerekeknél is. A legvadabb, a harcért, verekedni tanulásért bejövő gyerek is tiszteletet, odaadást szedett magára, és meg is csendesült közben.

Én kevés blogot olvasok. Ön jól ír. Világosak, letisztultak a gondolatai, olvasmányos a fogalmazása. És nagyon jó lenne, ha megvalósítható lenne, amit szeretne. De van-e ehhez elegendő, megfelelően felkészült oktató?
Naked Melissa K 2017.04.18 05:00:00
látogató_ 2017.04.20 21:13:04
Naked August Ames 2017.04.18 12:00:00
látogató_ 2017.04.19 18:59:33
Ez a csodálatos skandináv bohém ház Skanör nevű településen található Vellingében. Természetesen itt is a fekete-fehér kombináció érvényesül bohém díszekkel, lámpákkal és berendezési tárgyakkal megspékelve. Az összhang szerintem tökéletes. Ez a ház tényleg semmi kívánnivalót nem hagy maga után.…..
látogató_ 2017.04.01 09:53:54
@Almandin: Ravatalozónak elég fehér, de egyébként tökéletesen egyetértek. Az, hogy egy ülő Buddha a kerti törpe, még nem teszi bohémmé. Csak a gyertyák oldják valamennyire a tökéletes sterilitást.
Ja és az a terasz az télikert. Tudja Noémi, az az üvegház, amibe nem csak kertészkedni ül ki az ember, hanem kávézni, meg beszélgetni is.
Mi lenne, ha egy estére közszemlére tennénk minden titkunkat? Kiderülne bármi új az évtizedek óta ismert barátaink, házastársaink számára? Egyáltalán mi lenne jobb, az így kiderülő kegyetlen igazság, vagy a tudatlanság áldása? Ezekkel a gondolatokkal játszanak el a Teljesen idegenek szereplői, akik…..
Filmbook Kill Bill I-II. 2016.12.10 10:00:00
Quentin Tarantino talán az egyetlen filmkészítő, akit úgy tartanak eredetinek, hogy köztudomású, műveinek majd összes elemét kölcsönözte valahonnan. Olyan ő, mint egy szakács, aki veszi az ismert összetevőket és egy soha nem látott receptet alkot belőlük. A két részre bontott…..
látogató_ 2016.12.11 13:12:36
@Santino89:

Vannak jó harmadikos gimisek. Nem sokan, de vannak. Azért jók, mert nem jártak filmelmélet-filmtörténetre sehova. Viszont empatikusak, van arányérzékük és eredeti meglátásaik. Egyedi módon fogják meg a karaktereket és a viszonyokat.

Ez a sokadik olyan filmblog, amiből szerintem éppen ez hiányzik. Az egyediség, az eredetiség.

De persze ez az én problémám, nem a tiéd. Ez a blog, meg a többi is, teremtett egy kis belterjes mikróközösséget, amiben jól elvagytok. Bocs, hogy beleléptem, valójában magamra voltam dühös, hogy már megint lépre mentem.

Merthogy én is szeretem Tarantínót, meg a Kill Billt is.
látogató_ 2016.12.11 15:31:02
@Santino89: Nincs követendő példa, én inkább csak nézni szeretem a filmeket. Ez a harmadik gimis dolog is csak azért jött elő, mert friss az élmény. Belecsöppentem egy vitába, ahol volt pár ilyen kölyök és jók voltak. Lehet, ha le kellet volna írniuk, amit mondtak, már ők is igazodni szerettek volna valamilyen mintához. De ott és akkor, a nyers élmény szólalt meg bennük, így jókat mondtak.

Erről beszélgettünk: www.youtube.com/watch?v=O28K4Lnk4FE
látogató_ 2016.12.11 21:21:05
@scal:
"annyi történt hogy amit olvastál nem tetszett, ennyi" Így van. Maradjunk ennyiben.
Kezdj élni! Imádjuk a vásárokat 2016.10.11 08:00:00
Dabason az Állat- és Kirakodóvásáron jártunk, ahol rengeteg dolog a régi korok emlékét idézi, de sajnos lassan már a gagyi is elönti a terepet. Dabasra nem lehet elég korán érkezni, az árusok legtöbben hajnalban érkeznek, és délnél tovább nem nagyon maradnak. Odafelé úton eltévedni nem lehet, a…..
Melegedő Egy buziboszi vallomása 2016.09.20 09:14:45
A kép a Fiúk a klubból című sorozatból származik. Párszor megkérdezték már tőlem, hogy mégis miért támogatom a homoszexuálisok elfogadását? Hisz „természetellenes”, meg egyébként is csak „hobbiból csinálják”; az egész nem áll másból, mint „tangás buziparádéból”, és úgy egyébként „mit tudhatnék én…..
látogató_ 2016.02.07 18:48:47
Az ingatlanhirdetések közt keresgélve számtalan loft stílusú lakásra bukkanunk. Tapasztalatom szerint az esetek igen nagy százalékában hibásan jellemeznek így lakásokat,valószínű azért mert ez a szókapcsolat mostanában divatossá vált. Attól még nem lesz valami loft, mert a berendezése újszerű és…..
látogató_ 2016.01.21 19:14:48
@nagybrigitta: Kedves Brigitta. Lehet, hogy nem érti, de a hiroshigeáltal beidézett résszel pontosan az ön által említett félreértést erősíti.
És azzal, hogy elhagyta az ismertetőből, annak említését, hogy a loft valójában lepukkant ipari épületek másod/újrahasznosítása, éppen a lényeg maradt ki. Lásd még: en.wikipedia.org/wiki/Loft
De persze innen kezdve minden olvasója (illetve azok, akik a kommenteket is olvassák) tökéletesen tisztában lesz mindezekkel.
..
látogató_ 2015.11.29 10:12:46
Ha eddig nehéz és embert próbáló feladatnak gondoltuk az aktuális szavazásunk résztvevőinek besorozását, akkor bátran mondhatom, most szinte vért izzadtunk. Ezúttal ugyanis annyi, de annyi nyálcsorgató finomság jutott eszünkbe, hogy képtelenség lett volna csupán ötöt kiemelni…..
A rendszerváltást követően, a szovjet hadsereg kivonulása után, - csak úgy mint egész Európában - a magyar honvédségnél is elindult egy lassú és fájdalmas leépülés, melynek egy része a nemzetközi leszereléssel köthető össze. A varsói szerződés felbomlása után hazánk éves katonai kiadásai nem érték…..
Minden évben akadnak olyan filmek, amelyektől előzőleg nagyon sokat várok, ám végül nem képesek még csak megközelíteni sem a képet, amit korábban, vágyakozón kialakítottam róluk magamban. 2014 sem volt más, idén is érkeztek keserű csalódások. Az alábbi öt film közül csak…..
Barna hajú lányok Jana 2014.11.02 08:45:22
..
látogató_ 2014.11.03 01:21:28
Lisztes megmondja a tutit Lucy 2014.07.31 15:00:00
Luc Besson is azok közé az alkotók közé tartozik, akik sajnos már rég túl vannak a fénykorukon (nála ez a 90-es évek volt), de visszavonulás helyett a kevésbé minőségű munkák sorozatgyártására szakosodtak. A francia fenegyerek igazi terepe a forgatókönyvírás, de néha nem…..