Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tahó Sandokan

1 bejegyzést írt és 440 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Ajándék erős gyomorhoz 2006.12.24 07:11:00
Karácsonykor nem lesz blog, engem is békén lehet hagyni pár napig. Moderálni azért majd benézek, úgyhogy nem érdemes bomolni. Hoztam valamit ajándékba. Nem kell megijedni, ebből nem lesz gasztroblog, Stahl Judit-rajongásomat is kordában tartom, ez most az ünnepi kivétel. Viszont…..
Ecsenyi Áron, a Levesbe az adók 75%-val Párt tagja, az alábbi kritikát fogalmazta meg a blogunkon itt és itt szereplő David Harvey földrajztudóssal szemben. Cikkét teljes egészben, módosítások nélkül közöljük. Mondanunk sem kell, hogy véleményét nem osztjuk. Kritikájára válaszunkat a holnapi napon…..
Tahó Sandokan 2019.06.29 16:53:30
A válasz: nem és nem. Hogy mégis hogyan fér össze egy témában a kettő? Nagyon jól, a mai témánk ugyanis Hollywood és a gyűlöletkampány. És hogy mi köze ennek Soros Györgyhöz?..
A Mészáros Lőrinc által felvásárolt Mediaworks összes megyei lapja megszavaztatta az olvasóit arról, hogy a Sargentini-jelentés szerintük, esetleg, talán, nem lehet-e, hogy Soros, Gyurcsány, a Sátán és a hazánkra irigykedve fenekedő többi gazemberek együttes műve. De sajnos akárhogy is igyekeztek,…..
Próbálkozás többször is volt az RTL Klub fevásárlására, de tulajdonosuk, a Bertelsmann megerősítette szándékát: Magyarországon kíván maradni - nyilakozta a csatorna vezérigazgatója, Vidus Gabriella a 24.hu-nak. "Próbálkozás volt, igen, lehet, hogy lesz is, de eladási szándék nincs" - tette hozzá.…..
Tahó Sandokan 2017.06.02 09:07:45
@belert: Amit mondasz, nem passzol a stratégiájukba. Felvásárolnak mindent, fullra nyomják a kretént, egész egyszerűen nem kell nekik semmilyen kritikus hang. Mint Rákosinak anno. Egyelőre nem erőszakos annyira a rendszerük, de szerintem csak idő kérdése, mikor kezdi el bosszantani őket az, hogy az emberek még tudnak tájékozódni. Azt remélik, ha nem kap senki semmi mást, mint propagandát, akkor majd elhiszik. Hát nem, legfeljebb azt lehet elérni, amit Észak-Koreában. Ott se hisznek el már semmit az emberek. Csak rohadtul be vannak szarva attól, hogy ellent mondjanak, mert gulágon végzik.
Tahó Sandokan 2017.06.04 22:44:18
@norbi2010: Te is csak turista voltál Iróniában, nemde? :D
Budapest megoldja, hogy legyenek aláírók az olimpia-rendezés elleni standoknál. Kigyulladt a metró a Corvinnál, leszállították az utasokat, akik berágtak. Aztán jól aláírtak az LMP standjánál "Most már elég!" felkiáltással. Egy normális hétköznapot már léci!       Te követed már a Reflektort…..
Tahó Sandokan 2017.02.02 21:39:34
@digger022: én már lassan azt tartom kamunak, ha kihozzák a hírt, miszerint ma nem gyulladt ki a 3-as metró
Tahó Sandokan 2016.10.06 07:10:31
Lakbér, lakáshitel Budapesten nem épp 80 ezer... manapság ha két gyereked van, akkor legalább egy kétszobás lakás kell, ami legolcsóbban is kapásból 90 vagy 100 ezer. De persze érvnek ott van, hogy mehetsz egy NO-GO zónába is lakni, mondjuk a VIII. kerület felejtőjébe. Ha pedig ennyire akarod kihozni a törlesztőt, akkor egy hasonlóan rossz agglomerációs ház/lakás jön ki 20-30 éves hitelre csokkal, amire viszont már rájön az, hogy az utazás ennyivel meg is drágul.

Plusz persze azzal számolsz, hogy sose kelljen kiadni semmire a "szórakozás" terhére. Gondolok én itt mondjuk tönkrement mosógépre, esetleges apróbb kiadásokra, bármilyen amortizációra. Ez átlagban simán elvisz havi 5000-et, persze sokáig nem látjuk, mert nem minden hónapban üt be valami.

Ráadásul Magyarországon rengeteg kis meglepetésadócska van, helyiek, ha kocsi van, akkor arra, plusz gyakorlatilag kocsival kalkulálj büntetésekre is. Az, akit sosem büntettek meg, az valószínűleg 1990 óta nem vezet. Döglött vagy a munkától, két gyerektől, simán benézel egy behajtani tilost, 5 méter után persze korrigálsz, senkinek nem lesz baja, de a térfigyelő kamerával már számláznak is ki 30000-et. Sebességhatár: látta azt a táblát? Nem, kamion ment el mellettem. Áhh, szívás, ideiglenes sebességkorlátozás volt ott érvényben: 30000. Parkolás: az sincs ingyen, ha használod a kocsit, fizetsz. Megyei matrica, súlyadó, vizsgáztatás, minden... nem 30000 ez havonta, inkább 50000, és ez is csak akkor, ha jó minőségű, esetleg öregedő kocsid van, ami ritkán romlik el. De azért egy 10-est számolhatsz átlagban szervízre.

4000 Ft két személyre telefonra? Ja annyi, ha egyikünk sem használja, és sosem cseréljük a készüléket.

30000 Ft-ot számolsz közlekedésre. Kocsi esetén ez nagyon elszálltan alacsony. Akkor is ha egy kocsi van, és mindenki csak azt használja, semmi mást. Ha mindenkinek bérlete BKK bérlete van, akkor talán koppra kijön.

2 gyerek esetén, főleg ha nem azonos neműek 20000 Ft havi ruházkodás maximum úgy jön ki, ha a vöröskereszttel számolsz. Nekünk egyetlen gyereknél (1 éves) jön ki simán havi 10-es még úgy is, hogy használtruhákat veszünk, mert úgysem használja sokáig és nem is érdekli. Kidobni nem akarjuk, mert 2 év múlva valószínűleg megint kell majd. Akkor majd persze olcsóbb lesz.

Egy babával szintén vannak rendesen kiadások, tőlünk ráadásul meg is tagadta az állam a segítséget, mert feleségem szerb. Babakocsi (olcsó) egyszeri 80000, hordozó egyszeri 15000, babaágy 15000 használt, tápszer havi 5000 (már elhagytuk), Hasfájás ellen 3200 (elhagytuk már), ilyen-olyan készítmények, gyógyszerek átlag havi 3000. Pelenka? Ehhe... mi moshatót vettünk, ami ugyan drága, de többé-kevésbé egyszeri kiadás. De bele került egyszeri 40000 Ft-ba, emellé kb 3 havonta vettünk egy csomag papírpelenkát, hogy utazásokkor ne kelljen moshatóval bajlódni.

Az amit leírtál, nem igazán számol ennyi mindennel, és akkor még jelentsük ki kereken, két idősebb gyereknek kell zsebpénz, tanévkezdéshez egy csinos összeg
Tahó Sandokan 2016.10.06 13:52:28
@Kicknick: nem mindenki, én az átlagfizetés 2,5x-esét viszem haza, de feleségemet eltartom, albérletet fizetek, és eddig fizettem egy belgrádi lakás minimálrezsijét is, plusz feleségem adóit, mert csak magyar módon tudtuk megoldani, hogy legyen egészségbiztosítása. Plusz lett egy baba, akinek nagyon örülünk, de nem javít a mérlegen :)

Szóval Átlag Jóskával lehet, hogy ilyen mattegyszerű a számolás, de mindenkinek lehet valamije, ami nem teszi egyszerűvé a dolgokat. Amíg egyedül voltam, a fizetésem 70%-át simán félre tudtam volna tenni, jellemzően a felét tettem is, ma ez nem járható.
Tahó Sandokan 2016.10.06 14:35:06
@Kicknick: persze, de addig szívunk. :) Ráadásul az állam vigyorogva elteszi a fizetésem felét (igazából többet is), de adni nem nagyon adott semmit.

Más tészta: Nem bízom a felsorolt megtakarítási formákban, mert mindegyik kizárólag forint eszköz, az elmúlt 100 évben 2x volt hiperinfláció Magyarországon, úgy gondolom nem számít paranoid üldözési mániának, ha nem bízom 100%-ban a forintban sem.

Azon kevesek közé tartozom, akik megtartották a magánnyugdíjat. Az államban nem igazán bíztam akkor sem, teljesen biztos voltam benne, hogy az a választás arról szól, hogy 0 Ft-ot érjen, vagy valamennyi pozitívot.
Eddig úgy tűnt a kormánypárt nem tud mit kezdeni a rendszerváltás után született generációval, mert egyszerűen túlöregedték a fiatal (?) demokraták (?) azokat, akik nevében előszeretettel szónokolnak. A legnagyobb arculcsapás a netadó elkapkodott bejelentése, és az azt követő tiltakozáshullám volt.…..
Tahó Sandokan 2016.08.18 13:13:43
@konrada: Birka már egy ideje injektálja mindenhova a hülyeségeit. Folyamatosan köpködi a baloldalt, adatokat sosem ad, sem linket, mindig a másiknak kell utána néznie, amikor beég, akkor eltűnik, és egy másik poszt alatt folytatja. Ha szeretném az összeesküvés elméleteket, akkor azt mondanám, hogy Putyin pénzeli, de egyébként valószínűbb, hogy ingyen csinálja.
Tahó Sandokan 2016.08.18 14:00:20
@a BircaHang Média szerk.: az ja... csakhogy konfliktus van az állításaid között. Azt állítottad, hogy gyakorlatilag nincsenek ballibek a külföldön dolgozók között. Én pedig úgy látom pár harcos álszent külföldre menekült fideszesen kívül, meg pár hobbiszavazón kívül, akik leléptek nyugatra, azok már magasról szarnak Magyarországra, a 2-5% részvétel ennyit mutat.

És igazából talán jó kérdés, hogy 2005 óta miért alakult ez így Gyurcsány-Bajnai-Orbán alatt. Miért hagyja itt Magyarországot egy produktív réteg? Ezt nem lehet elmúttnyóccévezni. Ez konkrétan a rendszerváltás egyik nagy csődje, amiben jobber és baller mind benne volt.
Tahó Sandokan 2016.08.18 15:17:07
@a BircaHang Média szerk.: folytasd csak, mert van még pár tényező. Nagyobb jogbiztonság, kevesebb állami basztatás, egy norvégiába költözött haverom mesélte, hogy kapott az adóhatóságtól levelet, az adóbevallása után nem sokkal. Először kiverte a víz, elolvasta, és az volt benne, hogy az adataik alapján elrontott pár tételt, kérik korrigálja a mellékelt formon, vagy fáradjon be a legközelebbi ügyintézőhöz.

Talán azért mennek el, mert balkanizálódik az ország, és az egyetlen polírozást az EU-s pénzek jelentik. De korrupció elleni harcban egyértelműen már Románia is jobban áll, gyakorlatilag 1990 óta mindent ellopott mindenki, egyre növekvő pofátlansággal. Az összadóterhek 60-70% között mozognak, miközben azon izgulhatsz, hogy ha kórházba kerülsz, hány százalék eséllyel halsz meg ott fertőzésektől.
Pangea Szemét-tengerek 2016.08.10 20:00:00
A riói olimpiával kapcsolatban igen gyakran került elő a vízminőség problémája. A tudósítások rendre megemlékeztek a szemetes tengerpartról és a vízben tenyésző megannyi baktériumról. Rio de Janeiro szemete azonban csak "csepp" a tengerben.  A kép készülhetett volna bármelyik átlagos városi…..
A Brexit kapcsán három fő forgatókönyv merült fel. A visszakozás egy lehetőség. Az egyedüli kilépés, ami a britek alkupozícióját rontja. És az, hogy a kilépési tárgyalások elkezdése előtt felmerül, hogy más is kieshet, vagy kiszorulhat az EUból. Például azért, mert csak az eurozónából nem lehet…..
Tahó Sandokan 2016.07.18 07:39:59
@midnight coder: balliberált... ez a mumus már 6 éve, és a hősnemzeti turbómagyar jobboldali kormányunk alatt szinte kizárólag EU pénzekből fejlődött az ország, ugrott 3 millió ember nyugdíjmegtakarítása, és az MNB tartalékcsökkentése miatt kiszolgáltatottabb az ország, mint valaha. Sosem voltam elragadtatva a baloldaltól, mert kleptománnak tartottam őket, főleg az idióta SZDSZ-t, de amit a Fidesz 2010 óta művelt bebizonyította, hogy van rosszabb, mint ők.

Felhívnám továbbá a figyelmed arra, hogy a baloldal hagyományosan nem kokettál a liberálisokkal. Ez szinte kizárólag magyar perverzió. A liberalizmus hagyományosan a jobboldalhoz húz, ezért van a republikánusok között sok liberális is.

Európa legkomolyabb baja és fejlődésének kerékkötője az ész nélküli EU-s pénz szétosztása. Azt a valag pénzt, amit Mészáros tesz el, az angolok, németek, franciák, és a skandináv államok izzadnak ki magukból. Igen. Náluk realizálódik annyi plusz, amiből itt az oligarchák habzsidőzsiznek. Dolgoztam olyan helyen 4 hónapig, ahol EU pénzből "kutattunk". Gyakorlatilag arról szólt, hogy mi 1 emberhónap alatt előállítottunk olyan doksit, amiért 32 milliót markolt fel a vezetőség. A doksi semmire sem volt jó. Összeszedtünk egy rakás maszlagot a netről, átfogalmaztuk, és 2-3 oldalnyi konklúzió: nem lehet megcsinálni még.

A fidesz is híve az újraelosztásnak. Gazdaságilag baloldalibb, mint a mumus. Amíg korrupció lesz és pénzosztás, addig az EU sehova se fog haladni. A migrációval is egy újraelosztási feladatot vízionált reflexből. Én azt mondom, jöjjön ide bárki, de tartsa el magát. Lehetünk persze jófejek, ha háborúból jönnek, adjunk persze nekik 2 havi zsetont, de hamar tudatni kell, ha maradnak két lehetőség van: éhezés, vagy munka, a harmadik opció hazamenni. Erről persze senki sem beszél... túlságosan liberális, és ijesztő a nép java részének, hogy az állam nem vállal valamiben szerepet.

Felnőni félelmetes. Az, ha az állam eltart olyan, mint a bulis egyetemista könyvtár-kommunikáció szakon, aki csak feléli a családi vagyont, de nem is igazán van fogalma arról, mi lesz akkor, ha nem lesz védőháló. Felnőni és eltartani magad felelősségvállalással jár. Ez ország szinten megy ma Magyarországon, az EU tömi belénk a pénzt, mi meg kiskamasz módjára lázadunk, és bújunk bele Putyin teherautójába.

Ezek a bajok, amiket te leírsz jobbára hamis illúziók, vagy ha van bennük igazság, akkor csak tünetek.
Bizonyos szemszögből az emberiség két jól elkülöníthető csoportra oszlik: programozókra és nem programozókra. Hogy jobban megérthessük a programozók különleges és mások számára nehezen érthető lelkivilágát (mert igen, lelkük bizony nekik is van), összegyűjtöttük azt a top 10 dolgot a…..
Tahó Sandokan 2016.06.07 07:39:23
10. helyezett: Megbeszélések

Annyira nincs gyűlöletlistán, ha produktív, akkor élvezhető, ha unalmas, akkor szunyálhatok :D

9. helyezett: Open office

Az open office-al még egyet értek, rohadt nagy a zaj, két elemző egymás szavába vágva telefonál az ügyféllel, mindenki össze-vissza járkál, és még ha kedvelem is a kollegákat, azért eléggé el tudja vinni a koncentrációt. 3-6 fős szobák projektenként vagy modulonként sokkal emberbarátabbak.

8. helyezett: Laikus beleokoskodás

Nem nagyon fordult elő, igazából leszarom.

7. helyezett: Specifikáció olvasás

Én szeretem, mert az azt jelenti, hogy létezik ilyen. Hány olyan kódon kellett dolgozzak, ahol egy büdös szó nem volt leírva a rendszerről, csak "nesze".

6. helyezett: Dokumentáció írás

Egy részük generálható, néha bosszantó tud lenni, hogy egy checkboxról elvárják, hogy rizsázzak 2 oldalt, mert kilóra fizetik.

5. helyezett: Öltöny és nyakkendő

Öltöny, nyakkendő nem bejövős, de egy normális ing, hozzá passzoló nadrággal, cipővel simán.

4. helyezett: Nyilvános szereplés

Az első szar. A második is. A harmadik már nem annyira. A negyedik már elmegy. Az ötödik rutin.

3. helyezett: Béna technológiák

Aki ebben kételkedik, az menjen ABAP-ot programozni, megnézem kinek marad utána olyan idegszála, ami nem szakad el.

2. helyezett: Más programozók kódja

Abból három fajta van:
- Az amiből érdemes tanulni.
- Ami kb annyira jó, mint az enyém.
- Ami olyan vacak, hogy kikopipésztelem, hogy később is röhögjek rajta. Néha gitben visszanézem ki volt az a madár.

És végül az 1. helyezett: Popzene

Öhh hát ja, kösz nem, inkább klasszikust hallgatok. Az emlegetett metál is elmegy, de nem tud lekötni. Oké, nem is vagyok a szakma ásza. :D
Tahó Sandokan 2016.06.07 07:59:02
@bringás bosszantó: köszönjük a hozzászólást, a te eszeddel nem is blogokra kellene pazarolni az idődet, hanem várni a Nobel-díjat.
1952. Rákosi Mátyás úttörőtábor az NDK-ban  ..
Tahó Sandokan 2016.06.05 15:43:57
@enpera: az AC/DC-nél egy pillanatra azért dekódolnom kellett :D
Paul Jankowski amerikai egyetemi tanár, a francia politika történetének szakértője, az első világháború egyik legvéresebb csatájáról, Verdunről írt könyv szerzője interjút adott a Le Figarónak, amely arról faggatta, hogy miért lett ebből a 100 éve zajló ütközetből mítosz. -Különleges csata volt,…..
Tahó Sandokan 2016.06.04 22:14:11
@fidesz maszop dk egykutya: Kb 3-4 éve olvashattam Gustave Le Bon könyvét, aki a 20-as évek végén kereken leírta, hogy a nagy háborút lezáró béke szinte biztosan ki fog robbantani egy másodikat.

A magyarokat sem érdemes mentegetni, benne voltunk mi is, az első világháborúban opció lehetett volna a lázadás, a másodikban a semlegesség, nyilván az azzal járó rizikókkal.
1968. Szovjet inváziós csapatok Prágában a Prágai Tavasz idején  ..
Tahó Sandokan 2016.04.18 14:07:36
@pitcairn2: Jon Rappoport ha jól látom tipikus konteós. Foglalkozik mindennel, és bármit elhisz, ami mögött gonosz profitéhes vérszívó orvosokat sejt, természetesen oltás"kritikus" is. Amit érdemes meggondolni, hogy amióta vannak oltások és gyógyszerek, már az a bajunk, hogy boldog-boldogtalan megéli a 80. életévét, és a nyugdíjrendszerünk recseg-ropog a terheléstől. A Zika vírus nem mostani balhé, csak eddig nem fenyegette Holywood hírességeit, így mindenki tojt rá. Az ebolára is, amíg nem került ki Afrikából. Ilyen a média. Nem kell összeesküvést sejteni mindenhova.
A második világháború végén a fegyverletételek és magadások időszakában elképesztő mértékű hadianyagot, kézifegyvert és egyéb felszerelési tárgyakat szolgáltattak be a német csapatok. Az alábbi képsorokon ilyen raktárakat láthattok. A hollandiai német megadás utáni helyzet:..
Tahó Sandokan 2016.04.07 09:25:44
@A megvalósult amerikai ólom..: miért triviális, hogy ezek a háború termékei? Az, hogy rá fókuszálta az ember figyelmét, maximum azt jelentette, hogy valamivel hamarabb jutottunk el a fejlesztéséig. Viszont ha spekulációk szintjén nézzük simán halhatott meg olyan ember a bombázásokban és a harcokban, aki később ugyanezt az iparágat nagyon előrevitte volna.

Az elpusztított javak tények. Az, hogy egy háború után prosperál valami, az azt jelenti, hogy takarítják a romokat, és a lezuhant életszínvonal éri el lassan a háború előttit, ha a grafikont így vágjuk, akkor konjuktúra, ha bővítjük időben visszafele, akkor egy baromi nagy hullámvölgy.
Ha felhajtok egy bögre kumiszt, alighanem szétrúgom a csűrt. De esküszöm: a mongol folk-metal banda, a Tengger Cavalry muzsikája gyorsító nélkül is élvezhető. Legalábbis érdekes. Legalábbis néhány percig. Legalábbis első hallásra...
Tahó Sandokan 2016.04.03 13:17:55
Vitézy Dávid ma a Közlekedési Múzeumot vezeti, illetve újítja meg. Természetesen aktuális terveiről is beszélgettünk vele a Forbes márciusi számában megjelent interjúban, de rengeteg érdekes rész nem fért be a lapba. Ezeket két részletben közöljük itt a blogon, ez az első - többek között…..
Tahó Sandokan 2016.03.03 13:53:42
@Indexes faszkaIapok: hmm nomen est omen. Persze, az apja, nagyapja után kell megítélni mindenkit.

@Avgust: Ja emlékszem, régen egy fia angol nyelvű tájékoztató nem volt, magyar is alig-alig. Gyakorlatilag minden helyi szájhagyomány útján terjedt, hogy mi merre van. Ma sem rózsás a helyzet, de tűrhetővé vált Vitézy alatt.
Tahó Sandokan 2016.03.03 14:36:21
@Indexes faszkaIapok: ugye azt teljesen kizártuk, hogy mindenki a saját tettei után felel, nem az apjáé és nagyapjáé után? De ha így gondolkodsz, qva nagy mákod van, Sztálinnak még mindig él két unokája, toljad fullba a logikád, és ítéltesd el őket.
Eldőlt! Ha vasárnap éjjel Oscar-t nyer a Saul Fia című magyar film, akkor a díjat Vajna Tímea veszi át Hollywoodban...
Tahó Sandokan 2016.02.29 08:43:23
Azonnali hatállyal távoznia kell Vujity Tvrtkónak a TV2-től, írta a Blikk, majd az információt később a műsörvezető nekünk is megerősítette, időközben pedig a Facebook-oldalán is posztolt róla. "Baltazár inkább meghal, de nem alkuszik!" (részlet a Linda c. filmből)KÖSZÖNÖK MINDEN SZÉPET ÉS…..
Ha szerda, akkor katalógus Ritkaság! Elektronikai és lakásfelszerelési prospektus a Szovjetunióból, 1981-ből...
Tahó Sandokan 2016.02.10 13:38:42
@pitcairn2: Fogalmazzunk inkább úgy, hogy az USA-nak. A két pólus akadályozta meg azt, hogy Európa bármilyen szinten is tényező legyen a világban. Igazából Hitler volt olyan kedves és az európai dominanciát teljesen átjátszotta Eurázsiának és Amerikának. Anglia nagyon sokat vesztett erejéből, és azért az, hogy a SZU ott volt egy karnyújtásnyira, azt jelentette, ha kiüt egy komoly balhé, azt Anglia is az elsők között szívná meg.
Tahó Sandokan 2016.02.10 13:44:06
@pitcairn2: Az egy dolog, és igaz is, de 1945-1946-ra annyira kikupálódott, hogy senki sem kételkedett abban, melyik a második hatalom az USA után. Miután ha jól emlékszem 1947-ben atomot is robbantottak már nem lehetett úgy tekinteni a SZU-ra, mint egy épphogy megmentett államra. Nézd meg mi lett az Egyesült királysággal, az USA mellett már másodhegedűs volt, és igazából a 60-as évekre már gyarmatbirodalomként sem igazán létezett. Míg 1910-ben a Föld legerősebb állama volt, 1950-re nyíltan legjobb esetben 3.

Nem éppen felfele ívelő trend... simán kifulladt a lendülete a két világháborúban, az USA mindkétszer később szállt be és kaszált. Kevesebb áldozattal nyert.
Tahó Sandokan 2016.02.10 13:46:19
@pitcairn2: persze, de mennyire hanyagolhatta volna hosszútávon az európai hadszínteret? Ha csak azt csinálja, hogy tömi a szovjeteket és az angolokat, de nem háborúzik a németekkel, annak jó eséllyel az lett volna a vége, hogy vagy a németek, vagy a szovjetek végig söpörnek Európán. Anglia pedig kénytelen a győztessel egy előnytelen békét kötni, vagy kap egy rossz szomszédot a csatorna másik oldalára.