Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nagy Judit Áfonya

75 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Életéért könyörög egy 18 éves szaúdi lány egy thaiföldi hotelben", és hasonló címekkel jelentek meg a világsajtó cikkei 2019 januárjában. Már akkor is sejthető volt, hogy egy nem mindennapi drámának lehetünk tanúi, és hogy a közvélemény ismét kemény kritikákkal fogja illetni a világ egyik…..
Rendhagyó listát állítottam össze az év vége felé közeledve. Olyan műveket válogattam két csokorba szedve, amelyek nem túl régiek, de nem is teljesen friss megjelenések - az évtized végének érdekes, izgalmas könyvmegjelenései a világ minden tájáról, amelyekkel lehet, hogy találkoztál már, de ha még…..
  Rendhagyó listát állítottam össze az év vége felé közeledve. Olyan műveket válogattam két csokorba szedve, amelyek nem túl régiek, de nem is teljesen friss megjelenések - az évtized végének érdekes, izgalmas könyvmegjelenései a világ minden tájáról, amelyekkel lehet, hogy találkoztál már, de ha…..
Lassan búcsúzik 2021 forró évszaka, de ez közel sem jelenti azt, hogy le kellene mondani az izgalmas olvasási élményekről. A szeptember beálltával - ha a világjárvány nem szól közbe ismét - megindul a könyvrajongók várva várt "fesztiválidőszaka", ugyanis ősszel megrendezésre kerül a Könyvhét, a…..
A világra rászabaduló covid-19 előtti időkben a tavasz és a nyár két nagy könyves eseménytől volt hangos: jellemzően áprilisban rendezték meg a Könyvfesztivált, ahol beindulhatott az év nagy megjelenéseinek dömpingje, és ha nem dúskáltunk volna már ekkor is kellőképp az új szerzeményekben, a nyár…..
Néhány éve az amerikai John Scalzi megkapta minden írók álomszerződését: kiadója tíz évre előre leszerződtette, ami hatalmas biztonságot nyújthat egy kreatív elmének, ugyanakkor most már látványos az is, hogy e kreatív kútfőből késedelmesen kifacsart, évenként megjelenő regények nem feltétlen…..
Tom egy kedves, korrekt fickó, ahogyan ezt eddig is tudtuk. Nincsenek botrányai, nem keveredik bele kétes ügyekbe. Nem panaszkodnak rá a kollégái, sőt, inkább példaképként hivatkoznak rá. Dicsérik a munkabírását, elhivatottságát, korrektségét. Minden adott tehát, hogy egy kvázi életrajzi kötet ne…..
Kevésbé ismert témát dolgoz fel az amerikai Meg Waite Clayton történelmi regénye, amelynek nagyobb része a tőlünk nem is annyira távoli Bécsben játszódik, egy kevésbé emlegetett időszakban. Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be bátran, hogy ugyan mennyit tanítottak nekünk az iskolában arról,…..
Immár több, mint három éve elhunyt jelen korunk leghíresebb és legnépszerűbb asztrofizikusa, a csillagászatot, űrkutatást és érintőlegesen a futurológiát közérthető stílusával a mainstreambe emelő Stephen Hawking, amit a világ legokosabb emberei között tartottak számon. Hiánya bár fájó, a helyén…..
Pótlólagosan olvasni nem szégyen, pláne, ha olyan kortárs magyar művekkel lehet múlatni az időt, amelyek a közelmúlt meghatározó alkotásaiként számos díjat és elismertséget hoztak az alkotók számára. Amíg a vírushelyzet javulására, a nyitásra és a 2021-es év új könyvmegjelenéseire várunk, tekintsünk…..
A világjárvány miatt elmaradt az évtized utolsó néhány nagy könyves eseménye, a pandémia az élet minden területén erősen rányomta bélyegét az évtized lezárására. A könyvszakma jobban küzd az olvasókért most, mint valaha. Sok elmaradt vagy késleltetett megjelenés írható a covid számlájára, viszont…..
Ismét eltelt egy évtized. Száguldunk a jövőbe, és nem tudjuk, mit hoz a holnap. Egy globális, veszélyes vírus tartja sakkban a világot, klímakatasztrófa fenyeget, és a világpolitikai helyzet is bőven okot ad az aggodalomra. Mindeközben ismét a Holdra készülünk, aprólékosabban kutatjuk az emberi…..
Eddig gyerekkönyveiről és nőknek szóló cikkei által ismertük Fiala Borcsát. Nemrég megjelent regénye azonban nagyon is felnőtt tartalom házasságról, párkapcsolati válságról, nőkről - nem csak nőknek.  Ötletes, különleges szimbolikát használ a Drill címet viselő kötet, az ismert…..
Másfél év történéseit foglalta össze a híres holland műkincsvadász ebbe a kötetbe, mely legalább annyira igalmas, mint egy alaposan megterezett kalandregény, és olvasmányosságával képes mindvégig úgy fenntartani a figyelmet, hogy közben a gyanútlan olvasó nem csak szórakozik, hanem tanul is…..
Rég olvastam a francia-belga szerzőtől, mégis élénken él emlékeimben a Holt határon és a Hódolattal esengve c. kisregényeinek élménye, így biztos voltam benne, hogy legújabb, Szíved gyötörd c. művét is hasonló lelkesedéssel fogom forgatni.  Tapasztaltabb olvasóként ma már biztosan lenne…..
Gyakran hallani, hogy bizonyos témaspecifikus "típuskönyvek" újra és újra ugyanabból a kliséhalmazból építkeznek, íróik pedig olyan eszközökkel próbálják lekötni az olvasóik figyelmét és érdeklődését, melyek egy bizonyos sikerkönyvnél, termékeny író esetében pedig az adott szerző legkelendőbb…..
  Két éve szerkesztjük Az év magyar science fiction és fantasynovellái antológiát, azzal a céllal, hogy megmutassuk, hol tart ma a magyar fantasztikum, már publikált szerzők kisprózáit hozzuk el a közönségnek és új, tehetséges írókat ismertessünk meg vele. Éppen ezért fontos számunkra, hogy a…..
Jazz, szerelem, és küzdelem. Leginkább ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni Natasha Lester 1920-as években játszódó regényét, amelynek szereplője ugyan kitalált személy, küzdelmei és megaláztatásai azonban valósak. Nem ment könnyen a nők szavazati jogának megszerzése sem a múlt század elején,…..
Különös, megosztó könyv Finy Petra harmadik regénye. Nem csak a lírai díszítések, a pszichológiai háttér és a cselekményvezetés ingadozása eredményezi ezt a furcsa, erényekkel és logikai hibákkal kevert történetet, hanem az is, hogy gyakran nem tudjuk eldönteni: egy nem túl jól sikerült szépirodalmi…..
Annak ellenére, hogy népszerű és fiatal szerzőről van szó, még semmit nem olvastam korábban Guillaume Musso tollából, így hát teljes váratlansággal ért az az erős atmoszférateremtő képesség, amellyel a szerző az első oldalaktól kezdve megragadott, ahogy beszívott a történetbe, és nem eresztett el…..
"Négy felkavaró történet a jelenből" - hirdeti az ajánlószöveg a könyvborítón, és aki kézbe veszi ezt a négy kisregényt tartalmazó kötetet, nyugodtan komolyan is veheti ezt az egy marketingmondatot. Legfeljebb annyi pontosítást hozzáadhat magának, hogy a jelen hamarosan közeljövővé válik, és egy…..
Önvizsgálatot tart a Keleti Blokk, legalábbis az elmúlt évtizedekben sorra jelennek meg azok a regények, amelyek megpróbálják feldolgozni a 20. század egyik legvéresebb diktatúrájának időszakát, hogy történeteiken keresztül üzenetet hagyhassanak a jövő generációinak, azoknak, akik már nem…..
A modern francia irodalom egyik legkülönlegesebb hangú írójának őszinte vallomása különleges regény. Nemcsak azért, mert naplóként, vallomásként is kiválóan funkcionál, hanem dokumentarista jellege számos adalékanyaggal szolgál mind az irodalmárok, mind a történészek számára a II. világháborút…..
Cigányholokauszt. Ez a nyers, kemény szó, melyről sokan nem tudnak, nem hallottak, vagy nem akarnak hallani. Az európai zsidóság tragédiája és annak máig érezhető hatásai mellett alig esik szó a cigányság, a melegek, a politikai foglyok kálváriájáról, emiatt azok az irodalmi alkotások, amelyek…..
Minél inkább távolodunk időben a II. világháborútól (tágabb értelemben véve a történelem globális háborúitól), annál több, a nagy világégések után született szerző érez késztetést háborús történetek megalkotására. Ebben a folyamatban véleményem szerint nem feltétlenül a közös emberi emlékezet újabb…..