Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nand

3 bejegyzést írt és 329 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A rezsiköltségek tetemes részét teszik ki egy háztartás kiadásainak. De nem mindegy, hogy bevételeink hány százaléka megy el havi szinten az épület fűtésére, hűtésére. Jelentős összeget spórolhatunk azzal, ha az épület energetikailag rendben van, vagyis megfelelően van szigetelve a homlokzat, a…..
Napelempanelekből álló, négy focipálya méretű téglalap, amely méltóságteljesen úszik a kis szigetekkel tarkított hatalmas víztömegen – az elképesztő látványt nyújtó dél-portugáliai napelempark jelentős lépés abban, hogy az ország csökkentse függőségét az importált fosszilis tüzelőanyagoktól...
wagmg Hogyan lehet gázt spórolni? 2022.09.21 08:13:37
Vagy hat éve költöztem abba a házba, ahol most lakom. Elcseréltem a kis házat egy nagyra, amiből a tulajdonos azért költözött ki, mert nem tudta fizetni a rezsit. Havi 100 000 forint volt a gázszámla és akkor még jött a villany, ami szintén sokba került. Viszont a gázfűtés volt a durva, már akkor is…..
Nand 2022.09.22 09:09:16
@Medgar: Nem is kell fűteni, épp elég hőntartani. Van x m2 felületű tested amit hőntartani akarsz, akkor a képletben csak az adott felület és a szerkezetnek a hőátbocsátása szerepel. Az, hogy mi van a téren belül 100 tonna tégla, vagy 1 tonna gipszkarton a lőtéri kutyát nem érdekli. Illetve ha változik a hőmérséklet: kihűlés során pont ugyanannyi hőt ad vissza, mint amit a felfűtésébe fektettél. Nincs emiatt veszteség.
Nand 2022.09.22 11:17:29
@6.Lenin: Nem látható helyen lesz a penész: a szigetelés és a fal közös felületén, nem a szigetelés látható, meleg oldalán. 1-1,5 mi (mértékegység) a szigetelés vastagsága?
Kicsit olyan ez, mintha valaki a kizárólagos chipsés sült krumpli evés mellett lobbizna azzal, hogy ismer olyan embert, akinek semmi baja. Teljesen egyszerű, könnyen belátható fizikai törvények miatt, ha nincs megoldva a meleg oldali párazárás, akkor penésztanya lesz a szigetelés hideg oldalán, vagy károsodhat a tartószerkezet.
Ha olyan helyen laknék, ahol nem lehet külső szigetelést csinálni, akkor a belső oldali párazárást 1000%-osan komolyan véve meg lehet csinálni a belső szigetelést is.
Ablakról: sajnos, igen, szellőztetni kell. Nálam is lettek cserélve a nyílászárók, de csináltam sk kb 150e-Ft-ból egy hővisszanyerős szellőztetőt. Igazából, nem a nyílászárók, hanem az ingatlan lokációja miatt volt/van szükség mesterséges szellőztetésre (nem ok ablakot nyitni, mert hangos a forgalom)
India alapélelmiszere a basmati rizs, amelyet a Himalaya lábánál termesztenek. Vékony, hosszú, rugalmas, nem ragacsos, aromás rizsről van szó. Egészségesebb a fehér rizsnél, magas a rosttartalma, több vitamint tartalmaz és alacsonyabb a glikémiás indexe is. A basmati rizsből is különböző…..
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát érintő problémát...
Az autóvásárlás komoly és nehéz feladatat tud lenni, amely rengeteg utánajárást, tudakolást és időt igényel. Arról nem is beszélve, hogy viszonylag nagy pénzügyi beruházás is egyben, ezért érthető, hogy szeretnél a lehető legbiztosabbra menni. És szeretnéd elkerülni azokat a hibákat, amelyeket…..
Nand 2021.02.23 11:54:14
@kewcheg: "4WD esetén nemcsak egy bonyolultabb hajtásláncot, hanem egy jobb hátso futómūvet is adnak."
+ fogyasztást
+rugózatlan tömeget -> szarabb komfort
+gyengébb dinamika (a nagyobb hajtási veszteség és a + tömeg miatt)

Átlag Jóskának az év 99%-ban csak nyűg a 4WD
Hagymás rostélyos az egyik kedvencem. A marha rostélyosból, combjából, hátszínből is készíthető. Van, amikor borjúhúsból készítem, akkor fele annyi idő alatt elkészül és isteni az íze.Azt gondolnád, hogy sok időt vesz igénybe, de tévedsz, hiszen a marhahús szeleteket sózod, borsozod, mustárral…..
Nand 2020.10.27 14:17:30
@Nand: oké, megtaláltam..
A házunkon teljesen natúr faburkolat van, ennek minden előnyével és hátrányával. Előny, mert amit nem kenünk rá a kültéri fára, az nem is jöhet le róla - ami sokszor igencsak csúnya látvány tud lenni. A natúr anyag ráadásul éppen annyira szép és őszinte, mint volt a régi parasztházakon, ahol hosszú…..
Írtam nemrég róla, hogy a házunkon alkalmazott natúr faburkolattal hogyan jártunk és mennyire zavar, hogy itt-ott beszürkült a korábban egységes felület. Akkor nem tértem ki rá, hogy mindez a probléma a teraszunkon is jelentkezett, a kezelés nélküli natúr fapadló esőnek kitett része az évek alatt…..
Nand 2020.10.15 12:42:35
Ha koreai gasztronómia, akkor csilipaprika paszta, ha  alkohol, akkor szodzsu. Viszont azt, hogy mi tesz egy otthont koreaivá, nehéz lenne megfogalmazni, de megvannak azok a pontok, melyek egyértelműen elválasztják a világ többi részétől. Az otthon néhány ilyen eleméről, azok történetéről és okairól…..
Nand 2020.09.28 21:53:48
Lehet, hogy egyértelműnek tűnik, mégis sokan vannak, akik nem tudják, hogyan kell jól beállítani a kerékpár paramétereit és hogyan kell helyesen ülni rajta. Ennek eredménye pedig a merev nyak, elgémberedett derék és púpos hát lehet...
A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen betegségeket okozhat a légkondi? És mire figyeljünk, hogy elkerüljük ezeket?..
Legutóbbi írásomban azt kerestem, mi lehet az az építési technológia, ami hosszabb távon és sokak számára adhat majd megnyugtató választ a fenntartható építészet kérdésére. Van azonban egy szempont, ami talán még a felhasznált anyagoknál és szerkezeteknél is jobban meghatározza, mennyire lesz…..
Nand 2020.06.11 13:06:41
@pityókabort Vráncsábó ócsón:
Én csak arra próbálok rávilágítani, hogy a mai életvitelünk, gazdasági érdekeink teljesen szembe mennek a környezettudatossággal. Házak százezrei mennek tönkre vidéken, mert nincs megfelelő munka. Olyan van, amiből meg lehetne élni, de az embernek több kell. Ahol én élek 4-5 évvel ezelőtt 4-5 millió volt egy élhető, de felújítandó kádár kocka. Munka annyi, hogy lasszóval fogták az ukránokat, még így se volt elég..

A környezetnek oly mindegy a nem lebomló tégla, kőzetgyapot, beton. Az csak a mi szemünket zavarja.

Norvégia csak arra példa, hogy minden látszólag környezettudatos dolog mögött ott van a környezetkárosítás. Nem ők égették el, de azt se mondták, hogy nem hagyom, hogy más elégesse. A pénznek nincs szaga.
DiliChef Muszaka 2020.05.31 11:33:27
6 személyre                                            Elkészítés: 90 perc                                                 50 dkg darált marha/bárány1 fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma2 db padlizsán2 db cukkini4 db krumpli2 dl paradicsompüré2 dl száraz vörösbor4 szem szegfűszeg1 ek. fahéj1 kk.…..
Férfi - és apaszervezetek közös állásfoglalásukban bírálták az Isztambuli Egyezményt amiatt, hogy az diszkriminálja a férfiakat. Alighanem tevékenységük eredményeképp is az elmúlt időszakban a sajtó több esetben is foglalkozott azzal, hogy az Isztambuli Egyezmény hogyan érinti a férfiakat. Ennek…..
Nand 2020.04.15 14:29:16
A rendszerváltás után néhány évvel jártam az orvosira. De míg mások a praktizálásra készülődtek céltudatosan, én sokáig csak nézegettem, hová is csöppentem, és kifejezetten sok időt szöszöltem olyan hiábavaló elméleti tantárgyak könyveinek olvasgatásával, mint például bioetika. A legtöbb…..
Nand 2020.03.12 11:00:43
Míg az UV-sugárzás káros hatásaival többnyire tisztában vagyunk, az kevésbé köztudott, hogy a látható tartományba tartozó kék fény is hatással van az emberi szervezetre, előnyei és ártalmai is lehetnek. Mivel a modern készülékeink által kibocsátott mesterséges fény zöme ebbe a tartományba tartozik,…..
Nand 2020.03.04 14:47:38
@efi: Talán valami olyasmi lenne a lényeg, hogy a nappalt jellemző 5600K-t viszontlátva egy kijelzőn nem alvásra készteti a szervezetet. De, minél borúsabb az idő, annál feljebb tolódik a színhőmérséklet 6-7000K -> kék és mégis a nagnyugtát jellemzi, viszont a sima izzó, vagy gyertya meg nagyon sárga, 2500K körül van, de altat. Szerintem. Érdekes téma lenne.
www.schorsch.com/en/kbase/glossary/cct.html
3 ok, miért ne vigyük túlzásba a lefolyótisztító szerek használatát - Amikor eldugul a konyhai, fürdőszobai lefolyó, a padlóösszefolyó, a kád vagy a zuhanytálca, az esetek zömében először a házi duguláselhárítással próbálkozunk. Ennek leggyakoribb módszere a folyékony vagy granulátumos formátumú…..
Személy szerint ritkán foglalkozom az izomtömeg növelés témakörével. A Business&Barbell blogon is a lehető legkevesebb energiát akarom ebbe a témába fektetni. Nem mintha nem értenék hozzá, de már hidegen hagy. Kezdőként nem így volt. Emlékszem, hogy mennyi időt és energiát emésztett fel a saját…..
Egyre többször hallható az építtetőktől új építésnél vagy felújításnál az a kívánság, hogy azért telepítenének hőszivattyú + napelem rendszert, mert szeretnék “lenullázni” a hőszivattyú alacsony áramfogyasztását. Előzőnél sokkal gyakrabban merül fel az, hogy fűtsünk árammal - tudva azt, hogy még…..
Nand 2020.01.28 16:09:00
@László Nagy76: már a 0 szaldót értem alatta. Hogy 37 forintért veszik meg tőlem, amikor a piacon a zsinóráram valahol (segítsetek) 12-20 forint között mozog.
Ha a teázásnak van szezonja, az biztos, hogy télen van. Leesett az első hó és nincs is kellemesebb dolog, mint egy bögre gőzölgő teával a havas tájat szemlélni az ablakból. Ezzel 2 jó dolgot is teszünk magunkkal:egyfelől egy kicsit megnyugszunk a havazás látványától, másfelől a citromos teával…..
Nand 2019.12.04 14:19:44
@bortezomib: Hozz lszi széles körben elérhető példát.
      Ahogy közeledik az ünnep, úgy kúszik be az életébe a még több és több karácsony. Palvin Barbi, aki a héten tudta meg, hogy már nem lesz Victoria's Secret show és ebben a minőségben többet nem állhat kifutóra... ám azért nem áll rosszul. Most épp a Philosophy Holiday kollekcióját mutatja…..
Nemrégiben volt az Indexen egy cikksorozat a Franciaországban, nemzetközi összefogással működő fúziós erőmű építéséről. Érdekes cikk volt, sok információt megtudhattunk belőle, olvassa el mindenki. Ott volt egy mondat a projekt vezetőjétől, amire felkaptam a fejemet. Mielőtt idézném, vázoljuk előbb…..
Nand 2019.10.17 14:40:14
@Ubul80: 1 kWh villany 37 forint. 7000 forintos villanyszámlához kb 1 milliós beruházás kell. kb 10 év megtérülés, szóval a beruházás 10%-a jön vissza évente.
Az 5%-os MÁP+ 8000 milliárdot toltak bele eddig...
Pár fok eltérés rohadtul nem számít, keress rá
Mire és mennyi energia fogy a háztartásainkban? Persze mindenhol más, de akár a nemzeti átlagok összehasonlítása, akár az energiamixek tételes lebontása sok tanulsággal szolgál. Az valószínűleg senkit nem lep meg, hogy egy átlagos katari több energiát fogyaszt, mint egy átlagos etióp, de vajon a…..
Nand 2019.10.03 15:26:57
@SzabDani: So'se értem miért csesztetik a klímát.. Ha hőszivattyúnak hívják a gyereket, akkor meg állva tapsol mindenki, holott a technológia ugyanaz. Tekintve, hogy egy szenes erőmű kb 30% hatásfokkal működik, egy klíma meg kb 250-400%-kal, 1 kWh hőenergia megtermelése ugyanyannyi CO2 kibocsátással jár, mint egy gázkazán hő termelésekor. Hűtésben is detto érvényesül a kvázi 300%-os hatásfok, de csak annyit hozzá, hogy más hatékony technológiát nem ismerünk.