Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ítélet

417 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Agatha Christie, a híres krimi-írónő szerint „egy asszonynak néha szükséges hazudnia; a hazugság jó fegyver. De három ember van (…), akinek egy asszony igazat kell, hogy mondjon. A gyóntatóatyja, a fodrásza és a magánnyomozója.” Számos regény, film és tévésorozat emel hősévé nyomozókat,…..
Nemzeti közkincs? Örökség? 2006-ban dőlt el az egyik legmegosztóbb jogvita, melyben a híres Adele című Gustav Klimt festmény és még négy darab alkotása az Osztrák Nemzeti Galériából a New York-i Neue Galériába kerültek át. Az osztrákok számára kulturális gyásznapot, hatalmas veszteséget jelentett e…..
Koreában a múlt század közepéig a szerződések nagy része egyszerű szóbeli megállapodáson alapultak. A joghallgatóknak természetesen nem ismeretlen a szóbeli szerződések és egyezségek, de a távolkeleti kultúra évezredes hagyományai merőben eltérőek az európai latin-görög- germán örökségtől, főleg a…..
Nemzetközi viszonylatban az látható, hogy az orvostudomány előrehaladtával egyre nyíltabban állnak az orvosi kannabisz használatához és előállításához mind jogi, mind egészségügyi téren. Ha ennek használatáról, illetve az ezzel kapcsolatos jogszabályokról akarunk beszélni, először tisztáznunk kell…..
Áh, Hellász… a hősök és tudósok mesés országa. A demokrácia hazája, a nyugati civilizáció bölcsője, s őszinte csodálatom tárgya. Figyelmemet nem először vonta magára – korábban történelme, később mitológiája, ezúttal pedig közigazgatása által. Ugyan mi akadálya, hogy egy hosszabb cikk formájában…..
Mindenki előtt ismert az ügyvédi titok intézménye, hogy az ügyvédi titoktartásra kötelezett személy nem tárhatja fel az ügyvédi titkot tartalmazó iratokat, valamint az ügyvédi titokkal kapcsolatosan tanúvallomásra nem kötelezhető. Azonban még ennél is erősebb védelemben részesülnek a védekezés…..
Az, hogy mentális egészségünk és személyiségünk fejlődéséhez mennyit számítanak a kiegyensúlyozott és normális környezetben eltöltött gyermekéveink ma már tudományos tény, elismert, pszichológiai szaktekintélyek foglalkoznak a kérdéssel. Ha a gyermekek mentális egészségére már 1933 előtt is ekkora…..
A Vadnyugat szó hallatára legtöbben egy kopár sivatagra asszociálunk, amit cowboyok, sheriffek és banditák lepnek el, a tűző nap elől a lengőajtós szalonokba menekülve. Whiskyt kortyolgatva, szalmaszállal a szájukban összeszűkült szemekkel méregetik egymást, egyik kezüket a revolverükön pihentetve,…..
Egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak az állattartásra, melyek mind az állatok, mind az emberek védelmét szolgálják. Nap mint nap találkozhatunk kutya által lelökött vázával, vagy súlyosabb esetben, megharapott postással. A jogszabály rögzíti, hogy aki állatot tart, például háziállatot, az állat…..
Ítélet 100 éves Trianon 2020.06.04 00:11:22
2020-ban száz éves évfordulójához érkeztünk a trianoni békeszerződésnek. Több kérdést is felvet e kerek szám, hisz a „legenda” szerint száz év elteltével hatályát veszti a békediktátum. Sajnos ez nem így van, a szerződés nem tartalmaz időkorlátot, valamint Magyarország határait a nemzetközi jogi…..
Veszélyhelyzet? Különleges jogrend? Mi is történt jogi szemmel? Mindezeknek és sok másnak is utána jártunk karunk oktatójával, Dr. Csink Lóránt Tanár Úr segítségével...
Alfred Dreyfus ügye a XIX. században a leghíresebb francia perek közé tartozott, amely során a közvélemény két táborra oszlott bűnössége szempontjából. Az ügy csavarja, hogy Dreyfus egyáltalán nem volt bűnöző: a francia hadsereg egyik katonai tisztje volt, aki később hűen szolgálta hazáját az I.…..
A telefonom jelez, hogy fertőzött lehetek. Sci-fi? Úgy tűnik nem. A koronavírus elleni egyik jelentős védekezési forma lehet az okostelefonok általi kapcsolat feltérképezés, és az alapján történő figyelmeztetés egy lehetséges fertőzésveszélyre. De hogyan működik mindez, és tényleg megoldja még ezt a…..
Egy angol hajó, a La Mignonette 1884. május 19-én indult útjára, mely egy este viharba került, és elsüllyedt az Atlanti-óceánon. Egy mentőcsónakban négy matróz megtudott menekülni, akik tettükkel a jogtörténet egyik leghíresebb esetei közé emelkedtek...
Immár négy évtizede, hogy Amerikai Egyesült Államok és az Iráni Iszlám Köztársaság ellenséges viszonyt ápol. Ez szerencsére nem mindig volt így, ám két éve ismét megromlott az érzékeny kapcsolat. A feszültséget számos olyan válságos esemény fokozta, amely tettlegességre sarkallta a feleket, és már a…..
Nemrég jelent meg egy tanulmánya a Iustum Aequum Salutare 2020/1 számában, ahol a 16-17. századi királyválasztás és trónöröklési jog kérdését vette elő, méghozzá azt a hazai jogtörténetírásban vallott állásponttól némileg eltérően, annak kevésbé ismert spanyol szálait is belefűzve. Igen. A…..
Ítélet Foglalkozása: perkirály 2020.05.05 22:37:55
Nem hinném, hogy bármely vizsga alkalmával szóba hozná bárki is, viszont egyfelől, ezt nem lehet bizonyosan kijelenteni, másrészt egy-egy folyósói beszélgetés során egyáltalán nem kizárt (főleg jogot hallgatók között), hogy felmerül a „perkirály”, vagyis Minda Zoltán neve. Ezért talán nem is árt, ha…..
A National Children’s Advocacy Center módszerét (röviden NCAC-protokollt) a világ számos országában alkalmazzák, ha kiskorú gyermeket kell kihallgatni. A hivatalos álláspont szerint a NCAC-protokoll olyan bizonyíték alapú törvényszéki interjútípus, amelyet egy semleges szakember végez, előre…..
Valószínűleg mindenki számára egyértelmű, hogyha valaki bántalmaz egy személyt, azt nehezen lehet megúszni jogerős ítélet nélkül, a sértett javára. Ilyenkor általában a fizikai bántalmazásokra asszociálunk, azonban a verbális erőszak jelentőségét sem szabad figyelmen kívül hagyni...
Ítélet A Voynich-rejtély 2020.05.01 11:16:47
Az amatőr és profi kódfejtők kedvenc elfoglaltságát már évtizedek óta a Voynich-kézirat  jelenti, amelyet az évek során már számtalanszor megfejtettek, azonban úgy tűnik egyik sem helyes, hiszen minden évben más értelmet nyer a kódex...
Manapság egyre gyakoribbak a plasztikai sebészeti műtétek, illetve a kisebb esztétikai beavatkozások. Ennek eredményeként egyre ritkábban találkozhatunk természetes szépségekkel, és már a modellek többsége sem velük született adottságaiknak köszönhetik sikereiket...
Ítélet Jurátusok és a kard 2020.04.27 09:47:00
”Egy nemzetnek sem lenne illőbb és szükségesebb a kardját jól forgatni tudni mint a magyarnak, mert ami és amilye van, azt ennek köszönheti.” gróf Wesselényi Miklós A jogászi világgal találkozók számára is közismert Juszticia istennő a római mitológiából, aki az igazság, igazságszolgáltatás, az…..
1624-ben, az akkor még szárnyait bontogató Brit Birodalom alkotott egy talán akkor még annyira fontosnak nem tűnő törvényt. Bár a Statue of Monopolies megelőzte az 1474 –es Velencei dekrétum, de a szabadalom törvény a történelem egyik legnagyobb fejlődését, az ipari forradalom dinamikus változását…..
A döntés joga alapvetően mindenkit megillet, manapság e velünk született jogunk nélkül hétköznapi életünk jelentősen elnehezülne. Pedig nem minden nagykorú személy rendelkezik ügyei viteléhez szükséges belátási képességgel. Vannak ugyanis olyan mentális zavarral küszködő személyek társadalmunkban,…..
Ítélet Északi innováció 2020.04.22 09:04:54
Szexuális abúzus. Csupán két szó, de élethosszig tartó trauma egy gyermeknek. Hajlamosak vagyunk elfordulni, ha nem látom, ha nem tudom, olyan mintha nem is lenne. Pontosan erre a társadalmi hozzáállásra válaszul jött létre 1998 novemberében a Barnahus Izlandon. A Barnahus szó izlandi nyelven…..