Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pál László Bendegúz

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Íme néhány közkeletű tévedés és egy érdekesség Ausztráliáról. A kenguru védett állat. Na jó az talán ha nem is gondolja mindenki, hogy védett, de mint Ausztrália egyik jelképe, biztos azért vigyáznak rá. Nos nem. Amíg ez igaz a koalára, de a kenguru jobb esetben olyan mint nálunk a nyulak (cuki, de…..
Foodyny Ramenka 2017.06.20 17:25:09
  Az ázsiai tematikájú éttermek virágkorát éljük, sok fúziós jellegű konyha követi ezt a vonalat. Egy időben, és még talán a mai napig is a pho leves vitte a pálmát, viszont testvére, a ramen kevesebb publicitást kapott. Ezért muszáj volt ellátogatnunk a Ramenka-ba! Furcsa mód egy kínai srác…..
Pál László Bendegúz 2017.06.19 23:35:04
Kedves Cikkíró!

Ha már adott a téma, leszek bunkó ügyfél a cikk kapcsán.

Kérlek tanulj meg írni!

Elolvastam a 2. bekezdést, a gyorséttermit. Háromszor. Nem mert annyira jó, hanem mert annyira kétségbeestem azon, hogy nem értettem, hogy miről beszélsz. Ugyanis nem ismertem ezt az ezek szerint szakállas poént. Nézzük, miből kellett volna megértenem, hogy mi ez, ki mit mond, és egyáltalán mi a helyzet, és miért nem csak a poén gimnáziumi elsütése miatt lenne érdemes pironkodnod (kommentetek végigolvasva sikerült megtalálnom a megoldást, hogy mi is a szituáció, amit vázolni próbáltál, ezért most leírom, miért volt reménytelen rekonstruálnom a szituációt a slendrián szerkesztés miatt):

Keretben írod:

"itt fogyasztod vagy elviszed?" (tipkus gyorséttermi kérdés)- Az asztalnál

- itt vannak a nagy bajok, fejétől bűzlik a hal:
1: Megvan a formátumod a cikkben a keretekben: a kuncsaft válaszát idézőjelbe teszed, tehát amikor elkezdem olvasni az "itt fogyasztod..." kérdést, automatikusan egy vevő szájába teszem a fejemben, mint utólag kiderül helytelenül.
2. Zárójeles megjegyzéseddel próbálsz egyértelműsíteni (az "tipkus" elírása itt még nem is akkora felróható dolog, csak tökéletesen szimbolizálja a online újságírásban már kötelező trehányságot), azonban a helyszínen kívül mást nem jelölsz meg, neked egyértelmű, de én még mindig úgy veszem, hogy a kuncsaft tette fel a kérdést, egy gyorsétteremben
3. A végén jön a non plusz ultra, ahogy odahánytad (elnézést, nem tudok jobb kifejezést) azt, hogy az asztalnál. Ez most mit keres ott? Ki mondja? Ja, hogy ez egy párbeszéd, mert raktál elé egy kötőjelet, tehát válasz a számomra még mindig kuncsaft által feltett kérdésre?
Nos, nekem harmadik végigolvasásra sem kezdett összeállni ez a verzió, úgy vettem, hogy az asztalnál, az a szituáció helyszínének pontosítása, tehát a gyorsétteremben, ahol már ülök és eszem, jön oda hozzám a kiszolgáló, és kérdezem meg tőle, mikor például kihozza a később elkészült hambit, hogy "Itt fogyasztod, vagy elviszed?", mint valami poént, mert amúgy ezt a mondatot neki kellett volna tőlem megkérdeznie. WTF? Na most képzeld, el, hogy ezzel a nonszensz szituációval a fejemben kezdem el olvasni bekezdést alant.

Ezt itt:

Valamiért azt hiszi a mai napig mindenki, hogy a mekiben álló kiscsaj ezt még nem hallottam soha életében! Hatalmas poén lehetet ez valamikor, de ma már kifejezetten idegesítő, mivel minden vevő életében egyszer ezt elsüti. Én is gimisként benyögtem és most beálltam a sarokba elgondolkozni a tettem komolyságán.

Nézzük ezt a három szép magyar mondatot, miben segített hozzá, hogy annyira kihozza belőlem a nyelvtan- és újságírás nácit, hogy lejöjjek azonnal ide a komment szekcióba és helyre tegyem a dolgokat. bízva abban, hogy építő kritikának veszed. Hidd el, vérnyomásemelkedésemhez képest igyekszem a lehető legobjetívebben fogalmazni, amíg idáig elértem, legalább 3 helyen finomítottam a hangvételen és javítottam ki a szerkesztést, igyekezve jó példát mutatni. Szakmai ártalom, újságírásból szereztem diplomát, és nagy kihívás figyelni, ahogy az online újságírásban a gyors tartalomgenerálás miatt mennyire felszínessé válik a szerkesztés, egyáltalán a saját írás átolvasása a posztolás gomb megnyomása előtt.

Ékes példája ennek a pragmatikus figyelmetlenségek bekezdésed első mondata:
"Valamiért azt hiszi a mai napig mindenki, hogy a mekiben álló kiscsaj ezt még nem hallottam soha életében!"
Mi??? Kiscsaj nem hallottam? Ááááá! Most képzeld, el, hogy alapból azzal állok neki a mondatodnak, hogy ott ülök az asztalnál, megkérdeztem a kiscsajtól, aki kihozta a hambit, hogy "Itt fogyasztod, vagy elvitelre?", ami már alapból egy elég nehezen értelmezhető helyzet, majd az arcomba kapok egy ilyen orbitális nyelvtani fiaskót, ami aztán tényleg ellehetetleníti, hogy megállapítsam,hogy ki mit mond, és ki hallotta már tuti ezerszer ezt a poént. Ezek után a következő két mondatot már lényegében a saját anekdotázásod lehetet. Szigorúan egy t-vel. Ami nem segített ki a helyzetből, és egyre nagyobb kétségbeesésbe taszított.

Mutatom mi lett volna a szerkesztési megoldás, amit egyszerűen a keretben kellett volna alkalmaznod, a wordpress sem gördíthet ennek semmi akadályt elébe:

- "Itt fogyasztod vagy elviszed?" - kérdezi segítőkészen a gyorséttermi felszolgáló
- "Az asztalnál." - nyögi vissza a humoros vásárló

Ha valaha olvastál könyvet, ismerős lehet ez a formula. Felteszem igen, bár ismerek olyat, aki több könyvet írt, mint olvasott, és ezt ő vallotta be magáról. De nem volt rest átnézetni az anyagot ahhoz értőkkel, mielőtt nyomdába adta.

Nagyon szépen kérlek a jövőre nézve, hogy tedd meg, nekünk, olvasók kedvéért, még az ilyen bunkó, kötekedő, szakbarbár barmok miatt is, akik közel 5000 karaktert - majdnem az egész cikked hosszát begépelik Neked kötekedő észrevételeikkel - hogy figyelmesebben fogalmazol és szerkeszted meg az online médiába kibocsátott tartalmaidat. Mert amúgy tetszik amit csinálsz, de...
Pál László Bendegúz 2017.06.20 00:42:37
@shitgun:
Szarvas Norbert azt csinál a cikkével, és a hozzá fűzött kommentekkel, amit jónak lát, szíve joga. Engem nem zavar, ha kitörli, nincs szükség arra, hogy megmaradjon az utókornak a kommentem, amennyiben rombolónak érzi. Minden joga megvan hozzá, hogy ekézze.

Én bízom képességeiben, és értékelem megfigyeléseit, ezért vettem a fáradságot, hogy leírjam. Mert amúgy tényleg egy érdekes cikkről van szó, végigolvastam.

Úgy vélem, hogy egy intelligens ember, aki ilyen cikket ír, képes meglátni az építő kritikát, amit egyébként ő is közvetít cikkével a fogyasztók felé.

Tehát akár marad, akár megy, semmiképp sem kár.
A Kelenföldi Erőmű látótávolságban van a lakásomtól, mégis, eddig csak videóklipen és képeken láttam közismert régi vezérlőtermét, mert valahogy mindig lemaradtam az időnként megrendezésre kerülő nyílt napokról. Nemrég aztán Jazzcool barátom szólt, hogy szeptember második hétvégéjén a Miénk a ház!…..
Hosszú percekig töprengtünk, hogy mit lehet fűzni egy ilyen felvételhez. Talán csak annyit, hogy reméljük, szólnak majd a vadonatúj Rolls-Royce Phantom következő tulajdonosának, hogy ez a Rolls már haladt kilinccsel előre a mezőn. A kisfilm amúgy szépen komponált, és nem…..
Robogó Utálom a karácsonyt 2012.12.14 10:33:49
Mínusz 4 fok, robogótesztelés idén már nem lesz, jöhet a bullshit. Beugrik: ugyan utálom a karácsonyt, mint a szart, de a normális emberek nem így vannak ezzel. Így a közszolgálatiság jegyében szétnézek, milyen motoros ajándékok vannak. Darázsgarázs Tibihez mentem, úgyis…..
Nem tudom, Winkler mennyit gondolkodott azon, miképpen mutassa be méltó módon az alig ezerkettes Peugeot-t, mindenesetre megoldotta. Gyanús volt, hogy mindig dicséri, ezért is voltunk kíváncsiak arra, mit hoz ki ebből. Élvezte? A homlokrakodás egyértelműen remek élmény volt,…..
Pál László Bendegúz 2012.12.06 01:32:07
Eddigi legjobb Totalcar adás a 3. évadból!

A végre nagyon szépen kiforrott minden. Örülök, hogy nem vittétek tovább az első két évad vetélkedős butaságát, ami nagyot rontott a műsor színvonalán a felesleges jópofizással és reklámfelület-gyártással. Ez a koncepció, a két tisztességes műsoridejű teszttel igazán ad lehetőséget a kibontakozásra, ami jelen, 8. adásra igazán megszületett. Az igazi áttörés az oldott, felszabadultan kreatív tesztelés kidolgozott, igényes stílusban, mind emberileg, mind képileg.

Winkler játéka a keretekkel lenyűgözött, igazán szellemes megoldás volt, és még a csomagtartóhoz is kapcsolt egy humoros gondolatkötéssel. Bár Blint 23421341 szerint a brit műsort idézi, nekem ez csak a következő szegmensben, a Panda-zúzáskor jutott eszembe. Én sokkal inkább az eddigi egész Totalcar beleérzős, praktikus szemléletű, de szakmaiságot egyre inkább magába foglaló tesztelésének az egyre mesteribb szintre vitelét látom benne. Igen a Top Gear látványosabb, lélegzetelállítóbb, azonban cseppet sem igényesebb a magyar csapat munkájánál. Ami ott megvan pénzben, azt itt nagyon szépen pótoljátok kifinomultságban és megvalósítható ötletekben. Már múltkor is nagyon tetszett a mopszok bevétele az Ople Mokka tesztelésbe, pusztán a formai hasonlóság miatt.

Ványi Pista homlokrakodós játszadozása nagyon meglepett. Több játékot vártam, ehhez képest nagyon visszafogott és szakmai részletekkel kellően felvértezett volt a teszt, mire a végén megtörtént a zúzás. Zseniális humor, le a kalappal! A Grippen röptének összevágása a rakodókanál mozgásának íveivel meg egyszerűen olyan elegáns mozgóképi megoldás volt, amilyet bármelyik nemzetközi autósműsor megirigyelhetne magának.

Bízom benne, hogy a nézettség igazolja az adásokba fektetett munkát és tehetséget, és a következő évadban már tényleg Grippenekkel forgattok autópályaépítési tesztet!
Belsőség Anand tartja a szavát 2012.10.10 18:11:06
Lehet egy vállalati PR-es jó fej, úgyse vált ki akkora érdeklődést, mint maga a tulajdonos, aki bár csak a 68. az India leggazdagabb emberei-listán, de azért mégiscsak áll a neve mellett 825 millió dollár. Anand Mahindrával jó volt interjúzni, ráadásul a fél szerkesztőség…..
548 óra New York Az első nap 2011.06.23 03:18:00
Sikerült megint több napos késéssel írnunk. Nem így terveztük, szerettünk volna minden nap végén összedobni valami kis beszámolót, de valamiért sosem jött össze; talán kicsit sokat voltunk talpon, és fáradtak voltunk az íráshoz. Tehát megkésve bár, de ... itt a hétfői nap…..
548 óra New York Előjáték 2011.06.21 02:02:00
Legutóbb Londonból jelentkeztünk. Azóta túl vagyunk egy hosszú repülésen, egy landoláson, egy határátkelésen, egy esti taxizáson, egy mély alváson és egy sétálós napon. Írország felett Londonból negyedórás késéssel indultunk, ennek ellenére fél órával hamarabb…..