Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Czauner Péter

139 bejegyzést írt és 136 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben az idei, a tavalyinál másabb, de szintén fura hőmérsékleteket produkáló tél még bizonyára tartogat meglepetéseket, a szőlészek a héten nyilvánosságra hozták a tavalyi szüret eredményeit. Magyarországon a múlt évben mintegy 386 ezer tonna szőlőt szüreteltek le, ami…..
Kapanyél Vidám jácintvég 2014.01.31 09:30:00
Sokan pohárban vagy cserepes föld tetején hajttattak karácsonyra jácintot, krókuszt, esetleg tulipánt. Ha jó volt az időzítés, akkor ezek mostanában már igencsak kókadoznak. Ha viszont a hagyma kemény tapintású marad, nem szabad a szemétre dobni, érdemes megmenteni. A kevésbé…..
Fura szerzemények a levéltetvek. Érdekes és csodálatra méltó lények, kár, hogy sokféle haszonnövényen lakmároznak, s ennél is nagyobb baj, hogy e parányok veszedelmes, a növények szerveire, életére törő vírusokat is terjesztenek. Ha terjedésüket megakadályozni nem is lehet,…..
Legalább egy évtizede már, hogy - ami az időjárást illeti - nincs normális év. Miért is lenne más 2014? A kellemes tavaszias január a kertészkedő eszébe juttathatja a zöldségmagok helyrevetését. Vessünk, vagy ne vessünk? – lehet feltenni a kérdést. Ami a napi…..
Bár még tél sem volt, ettől függetlenül ahhoz, hogy az előbb-utóbb csak megérkező fagyok elmúltával rövidebb életű haszon- vagy dísznövényeket palántázni lehessen, január közepétől már kellene vetni a magokat. Csak akkor érdemes a magvetéshez fogni, ha már minden kellék…..
Kapanyél Téli nyélbabra 2014.01.04 09:30:00
A tevékeny kertésznek a téli hónapok kevés munkát adnak, ilyenkor kellene időt szánni a szerszámok karbantartására, felújítására. A gépek javítgatásához némi szakértelem is szükséges, de a legegyszerűbbnek tűnő kézi szerszámok is igénylik a rendszeres pátyolgatást. Az…..
A városok kertes részein sokan panaszodnak az etetőkből elmaradó énekesmadarakra. Az enyhe időjárás mellett az esetek többségében nem a vadászgató macskák, hanem a szarkák tehetők felelőssé. Tavalyelőtt én is végigjártam a szarka-kálváriát. Azt a csatát megnyertem, de…..
Különösen az év végi ünnepek során értékelődnek fel a családi ételköltemények. Növénybarát olvasóink, ha máshonnan nem, posztjainkból számos alkalommal kedvet kaphattak élő fűszernövények tartására. Az otthon fűszert termesztők megtapasztalhatták – minden tisztelet a…..
Általában Mikulás napján indul a karácsonyfaszezon, így volt ez idén is. Most már látszik, hogy a általában maradtak a tavalyi árak. A faiskolások szerint a kiadásaik növekedtek, de a vásárló nem szívesen ad többet a fáért, hiszen karácsony táján a pénznek sok helye van.…..
"Ebbe a kertbe csicsóka pedig nem kerül!" – mondta ellenmondást nem tűrve kerti ügyekben már edzettnek mondható urbánus feleségem, miután egyik felvidéki kalandozásomból nejlonzacskónyi csicsókagumóval tértem haza. A göcsörtös bögök láttán talán igazat is adhattam…..
A balkonkertészek alig ismerik az évelő szegfűféléket, pedig párnás telepeik pompásan virágzanak a ládákban. Igénytelen voltuk miatt népszerűbbek is lehetnének, és a szegfűfélék történetét vizslatva kiderül, hogy voltak szebb napjaik is. Mellettük szól, hogy jó néhány…..
Kapanyél Lámpát a növényeknek! 2013.11.21 09:45:35
A teraszról, kertből még csak néhány napja kerültek be a lakásba, verandára, téli kertbe a növények, de a fényszegény helyeken máris megkezdődött a levelek versenye a jobb helyekért. Aki szokott digitális készülékkel fotózni, van állványa és egy hétig nem mozdítja el,…..
A hétvégén kicsit ködös, de fagymentes idő várható, úgyhogy még mindig lehet a kertben tenni-venni, de akár trópusi hangulatú programot is választhatunk a szürkeség helyett. - A hulló falevelek folyamatosan ellátnak munkával, még ha csak a gyepről kell is…..
Czauner Péter 2013.11.20 14:20:51
@DrUrb: Hasonlót tapasztaltam,lehetne tematikus is a berendezés, vagy legalábbis egy része.
Kapanyél A kökényprojekt 2013.11.13 14:30:00
Már régóta szerettem volna kökénypálinkát készíteni. A végső lökést az idei, igen jól sikerült ringlófőzet még nyers italának kóstolásakor összejött barátok társalgása adta. Kökénypálinkát készíteni igazi kihívás. Most már tudom, hogy erősíti a családi…..
Kapanyél Diómagonc vagy oltvány? 2013.11.07 10:00:00
Különböző kertekben három diófám is van, de termésüket csak ebünk ropogtatja elégedetten, és a madarak csipegetik télen. Anyósom, családunk legnagyobb diófelhasználója elégedetlen, pedig mindent megteszek, hogy a kedvében járjak. Fogalmam sincs, milyen fajtájúak, mert az egyik…..
Czauner Péter 2013.11.11 14:05:35
@Circus: Mindenképpen ki kell próbálni őket, ha nem sikerül - mármint nem lesz jó a termés, még mindig lehet oltani. Ami nem is olyan nehéz, csak kevéske gyorsaságra lesz szükség.
Kétféle kertészkedő van: aki komposztál, és aki szemétnek nézi az aranyat érő kerti (és konyhai) hulladékot. A komposztálás a szelektív hulladékgyűjtés tökéletes kiegészítője, ugyanis, ami nem mehet a különböző színű utcai tartályokba, abból növényeleség lehet. A…..
Czauner Péter 2013.10.31 09:35:28
@magyar bucó: Ki kell próbálni, ez a tarhonyaszita. Ami átjön rajta az mehet az edényes szobanövényeknek. Nagyon örülnek neki, a durvább szitákon átjöttek, pedig a kertbe, szántóföldbe, gyümölcsfák alá mehetnek.
Czauner Péter 2013.11.02 08:07:54
@magyar bucó: Aki komposztál tájékozódjon a talajélet felől. A szitalépcsőt azért érdemes használni, hogy minél finomabb szegmensek is előjöjjenek, amelyeket nagyon jól lehet használni, pl. szaporítóközegek előállításához, persze ez nem az átlagos hobbikertészek bulija.
Egyébként van élet az egy milliméteres méret alatt is.

Rétegmélység Baktériumszám

(cm) aerob anaerob összes

2-5 2500000 1300000 3800000
30 1150000 1800000 2950000
60 800000 2000000 2800000
90 500000 900000 1400000
120 60000 100000 160000
150 6000 2000 8000
Forrás: Gyurkó Pál. Néhány adat az akác rizoszférájáról. Az erdo. A Magyar Tudományos Akadémia Talajbiológiai Kutató Laboratóriuma, Sopron
Kapanyél Gaz fűgazok 2013.11.04 10:30:59
Már november van, és még mindig nem lehet befejezni a kerti munkát. Az egyre nedvesebb időjárás miatt minden alkalmat ki kell használni, hogy rendbe tegyük a portát, mielőtt beköszönt a tél. Ha a szélben és a napsütésben délutánra megszárad a fű, még egyszer le lehet vágni.…..
Amint lehullottak a falevelek, indul a szabadgyökeres faiskolai szezon. Ha gyümölcsfa beszerzésére szánják el magukat, akkor ennek ideje az ősz. Az ilyenkor telepített oltványok erednek meg a legjobban. Amíg a földlabdás csemete bármikor ültethető, a szabadgyökeres csak akkor, ha a…..
Az időjósok szerinti kellemesen melegnek ígérkező hétvégén érdemes folytatni a hideget tovább bíró növények teleltetésének előkészületeit. A hőmérő aktuális állásától függetlenül megkezdődtek a teleltetés gyötrelmei, amelyet néhány meleg nap csak elodázhat. A…..
A szép és bőségesen nyíló virágokon túl nem sok hasonlóság van a rózsák és a havasszépék között. Hacsak az nem, hogy mindkettő hálás, ha ősszel alaposan megtrágyázzák. Akinek régóta van már rododendronja – mert ez a havasszépe nemzetközi neve - tudja ezt, ahogy azt is,…..
Újabb veszedelmes nyavalya jelent meg a hazai kultúrnövényeken. A népes kártevő- és kórokozósereget ezúttal a szőlőtőkét végleg elpusztító fitoplazmás betegség, az aranyszínű sárgaság (Grapevine flavescence dorée phytoplasma, Phytoplasma vitis) bővíti, amit röviden csak…..
Egyik este kétségbeesetten telefonált szabadság-hegyi kertbarátom, hogy ápolt birtokát feltúrta valami vagy valaki. Nagy gond, hiszen az elmúlt két évben tekintélyes summát költöttek a néhány évtizede szebb napokat megélt felület rehabilitációjára. Drága fűmag került a…..
Kapanyél Puszpángok a pácban 2013.09.12 08:30:00
A bukszus - vagy másik nevén puszpáng - sok kert alacsonyabb, magasabb sövénye, de nagyon jól mutat szoliterként, növényszoborként, nagyobb edényekbe ültetve is. Az apró levelű, örökzöld növény tulajdonképpen igénytelen, de sajnos néhány betegség végzetes csapást képes…..
Itt az ősz, a hagymaduggatás ideje. Lehet ültetni boglárkákat, csillagvirágokat, díszhagymákat és korai tulipánokat. Jobb most, a szezon elején vásárolni, mert az elsők még válogathatnak. A gyűjtemény összeállításakor fontos tudni: minél nagyobb egy hagyma, annál nagyobb…..
Kapanyél Cseppé zsugorított alma 2013.08.29 10:00:00
Az idén a nagy nyári meleg és a kevés csapadék is okolható az apró gyümölcsért. A törpén maradt termést viszont nem kell a szemétre, komposzthalomra dobni. A szorgos kertész sokféle módon hasznosíthatja, persze nem árt számolni, mennyibe kerül a tartósítás során felhasznált…..
Czauner Péter 2013.09.02 15:41:29
@Rocky: OK. Melyik az olvasmányosabb, a cseppé vagy a cl-é zsugorított alma?