Regisztráció Blogot indítok
Adatok
petyabest

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jelerősség emelés volt, talán beltéri antennával is megy már a MinDig TV. Legalábbis ezt gondoltam, de nekem nem egészen jött be. És másoknak?  Tudtam én, hogy nem lakok valami jó helyen, de menjünk csak sorjában. Eddig tetőantennával sikerült használható DVB-T jelet…..
petyabest 2012.12.16 13:15:11
Itt mindenki arról beszél, hogy milyen a vétel minősége, s hogy forgatni kell-e az antennát a DVB-t vételéhez, avagy sem.

A DVB-t technológiában számos tényező befolyásolja a vétel minőségét. Ilyen tényező lehet akár az időjárás is! (Pl. szeles időben sokkal rosszabb a vétel)

Sajnos a 64QAM moduláció eléggé érzékeny a környezeti zavarokra, amit a rajta átvitt digitális jelbe rejtett hibajavító algoritmusokkal igyekeznek ellensúlyozni.

Azt tudni kell, hogy a 64QAM modulációnál egy átvitt jel (amplitúdó-fázis pár) 4 bitet hordoz magával. A fázis és amplitúdó alapján a jelet 64 cellába sorolják be. Attól függően fog a vevőben értéket kapni a vett jel, hogy az amplitúdója és fázisa alapján melyik cellában található.

A cellák felosztása olyan, hogy egy-egy szomszédos cella hamming-távolsága 1 bit. Ez azt jelenti, hogy a szomszédos cellák esetében (ha a jel hibásan a szomszédos cellába "érkezik") akkor is csak 1 bit lesz a hiba, amely paritással javítható.

Igenám, csakhogy ezen cellák a technikai megvalósításban eléggé kicsire sikerültek. Nem leht nagyobb cellákat létrehozni, mert az adási és vételi oldalon is van egy maximálisan vehető jelszint. Egy bizonyos jelszintnél már nem azért nem fogsz tudni venni semmit, mert nagyon gyenge a jel, hanem pont azért, mert túl erős.

Éppen ezért a vételi minőséget (hibaarány) és a jelszintet külön kell választani.

Egy panellakótelepen pl. 85%-os jelszintnél is tud 60%-os hibaarányt produkálni a vétel, ami mondanom sem kell 64QAM esetében a vétel megszakadását eredményezi.
Sajnos a panelnak az a rossz tulajdonsága, hogy az UHF sávban visszaveri az elektromágneses hullámokat, mint egy tükör. Ebből az következik, hogy az antennádra nem csak az adótorony jele érkezik, hanem néhány mikroszekundum (us) múlva az előző, visszavert jelet is még egyszer megkapod.
Ez azért baj, mert a vételi ponton a jelek nem külön-külön, hanem egy összegként jelentkeznek. (Ez az analóg tévénél jól ismert szellemkép).

Elvileg van reflexió ellen védelem beépítve. Egy területet több adóból is besugározhatsz ugyan azon a frekvencián. A gond ott kezdődik, ha egy adó jele nagyon sokszor verődik vissza. (A panel lakótelepen ez eléggé gyakori.)
Egy bizonyos szint után már védelem-ide védelem-oda már nem képes kiszűrni, melyik az eredeti és melyik a reflektált jel, főként, ha a szomszéd ház eléggé közel van.

Vagyis az, hogy egy adott helyen van-e vétel DVB-t technológiával, vagy nincs, annak nagyon sok összetevője lehet.

Panel lakótelepen semmiképpen nem javaslok szobaantennás vételt. A szobaantenna nem irányított, vagyis a környezetben lévő összes zajt, reflexiót is összeszedi.
Ilyenkor csak tetőantennával, ott is csak az UHF sáv felső részét is (60-as csatorna fölött) venni képes szélessávú, irányított antennával érdemes kísérletezni.

Ez független a jelszintektől. Ha tovább emelik a jelszintet, akkor sem lesz jobb vételed. Max annyit tudsz elérni, hogy már látja a MUX-okat (csatornákat).