Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eperrozsa

18 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Pár hete történt, hogy egy ismerősöm nyilvánosan elhalálozott. Nem, nem így próbált valamely kormányintézkedés ellen demonstrálni, nem akarta felhívni a figyelmet egyetlen elnyomott kisebbségre sem, öngyilkos merénylő sem volt. Még csak öngyilkos…..
Az 5K Központ  A kreativitás örömforrás lehet. Felnőttek, kicsi gyerekek és diákok maguk is eljuthatnak a számukra leginkább megfelelő kreatív kifejezésmódokig – ám könnyebben elsajátíthatják őket, ha hozzáértő tanárok segítik őket ebben a folyamatban, és…..
Szent-Györgyi Albert születésének évfordulója körül sokat idézgették a kiváló feltaláló híres mondásait az elmúlt héten. Ez azért is örvendetes, mert világhírű tudósunk nemcsak biológusként volt remek, hanem emberként is. A sejtek vizsgálata a világ természetének…..
A Magyar Írószövetség felvételt hirdet nagysikerű Íróiskolájának 2011. évi ŐSZI SZEMESZTERÉRE!ALKOTÓ ÍRÁSSzépirodalmi szakKét éves, akkreditált felnőttképzésa Magyar Írószövetségbena kortárs magyar irodalom jeles alkotóival(A teljes szorgalmi idő: 4 szemeszter4 x 12…..
              A nagybányai falra hányt borsóSokféle hír bontakozott ki a nagybányai szegénynegyed köré épített fal körül felvert porfelhőből az elmúlt hetekben. Felkerekedtem és odamentem, hogy "tiszta légköri…..
eperrozsa 2011.07.26 16:10:44
@Tsu: Kedves Csurika!

Először elnézésed kérem, hogy megvárakoztattalak, de az általad feltett kérdésekre nem lehet kutyafuttában válaszolni. Köszönöm, hogy megtiszteltél véleményeddel, amit szerintem nem kell röstellned, az minden embernek van (jó esetben).
Két szempontból közelítek a témához, egyrészt az egyén, másrészt a társadalom szintjén szeretnék válaszolni kérdéseidre. Az összhatás, amit a telepen tapasztaltam olyan erőteljes volt, mintha egy másik világ tárult volna fel előttem. Saját törvényszerűségeivel, összefüggésrendszerével. Azok a gyerekek, akik ebbe születnek bele, ezt kapják készen, azt hiszik ilyen a világ, nem tudják, hogy másként is lehetne. Önkéntelenül felmerült bennem a gondolat, hogy vajon, ha én történetesen itt születek meg és nem Budapesten, milyen ember lennék most. ( Ez persze hozza magával a kérdést, hogy akkor én lennék-e én, vagy sem. Itt pedig már olyan filozófiai kérdésekhez érnénk, amiket egyébként, - ha érdekel - nagyon szívesen megvitatok Veled, jelen helyzetben azonban letérítene témánk tárgyalásának fő irányvonaláról.) A mintákat, értékrendszert és életvezetési technikákat minden gyerek a szüleitől sajátítja el. Jó esetben mikor felnő, képes reflektíven viszonyulni és rákérdezni szülei világképének helyességére. Erre azonban nincs garancia. Én a magam részéről nem tudom határozottan azt állítani, hogy ha a nagybányai telephez hasonló közegben születek meg és nevelkedek fel, akkor öntudatosan, önerőmből, mintegy magam fölé nőve, kirángatom magam onnan a hajamnál fogva. Iskolába járok, továbbtanulok, és képzettséget szerezve szakítok korábbi életformámmal. Lehet, hogy így lett volna, de lehet, hogy nem. Leszögezem, nem kérdőjelezem meg az ember felelősségét saját élete alakításában, nem tartom elfogadhatónak sem az igénytelenséget sem az élősködést, mint életformát. legfőképp azért nem, mert a legdrágább dolog pazarlódik el így, maga az emberi élet. Csupán árnyalni próbálom a fekete-fehér képet, ami ebben a témában uralja a közvéleményt. Az, hogy a gettó-lakók kizárólag áldozatok, akik a többségi társadalom kirekesztő hozzáállása miatt élnek így, szerintem épp olyan hamis, mint az, hogy mindannyian koszos és elvetemült gazemberek. A szimpátiámat és együttérzésemet az keltette fel, ahogyan az az asszony a gyerekeire nézett, ahogyan hozzáért a kicsihez. Amit a megélhetési gyerekvállalásról írtál teljesen igaz, de az pont azt nélkülözi, ami ebben az asszonyban megvolt. Röviden: az emberek sehol sem egyformák. Viszont azoknak a családoknak, akik közöttük szeretnének tisztábban, rendesen élni olyan „ellennyomást” és visszahúzó erőt kell leküzdeniük, amiről nekünk csak elképzeléseink lehetnek.
Társadalmi szinten a pusztán segélyezésre alapuló „megoldást” azért tartom haszontalannak, sőt károsnak, mert a hátrányos helyzetű embereket benne tartja egyfajta „gyerek státuszban”. Azaz, hozzászoktatja őket a folyamatosan rendelkezésre álló külső segítség illúziójához, ahelyett, hogy megtanítaná őket képességeik használatára (vagy bizonyos képességek elsajátítására), hogy önállóan boldoguljanak. Ez csak fenntartja a sok éves ellentétet, ami az ő problémáikra sem hoz igazi megoldást, s a többségi társadalom is (joggal) felháborodva, mondhatja, hogy lám csak, hányszor ki lett helyettük fizetve, fel lett helyettük takarítva, rendbe lett helyettük téve, de hiába, itt nincs mit tenni. Szerintem van mit tenni. Személyes „megoldás tervem" következik :-).
Nem értem, hogy azokat az összegeket, amiket különböző formájú segély-akciókra költenek az önkormányzatok miért nem lehet egy átfogó program finanszírozására fordítani, ami ugyan hosszabb távon, de valós megoldást jelentene. Nevezetesen: egy szociálismunkásokból, pedagógusokból, védőnőkből álló szakember csapatnak –bármilyen fura is ezt kimondani- egyszerűen meg kéne tanítani ezeknek az embereknek azokat a dolgokat, amik alapvetően hiányoznak értékrendszerükből, és amik a minőségileg más élet alapfeltételei. Ha ez központilag, szervezetten történik, akkor nincsen visszahúzó erő, és azok, akik ezeket a normákat sajátították el, már más mintát közvetítenek a következő generációnak. Mondom ezt azért is, mert a „másik oldallal” is erősen szimpatizálok, ahol képzett emberek tömegei kínlódnak állástalanul, mert nem tudnak elhelyezkedni az egészségügy, az oktatás, vagy épp a szociális ellátás területein. Miért ne lehetne a segély inkább (és egyben) az ő fizetésük?
Azt hiszem a késlekedésért cserébe elég kimerítő választ adtam. :-) Amennyiben maradt valami kérdésed, vagy nem arra válaszoltam, ami érdekelt, szívesen pótolom a mulasztást. Addig is kívánok minden jót!
Üdvözlettel,
Varga Kriszta (Ez a becsületes nevem. :-))
eperrozsa 2011.09.03 22:10:45
@Tsu: Szia Csurika,

nagyon rég beszéltünk. Besűrűsödő feladataim és az események sodrása magukkal ragadtak, ami sajnos az oldal frissítés gyakoriságán is meglátszik. Ezen igyekszem változtatni, nem adom fel! :-)
Sajnos nyomtatott sajtóban nem publikálok, de az eper-rózsa-szarkalábot viszem, amíg tudom.
Remélem Te jól vagy, örülök, ha hírt kapok tőled.
Üdvözöllek, Kriszta
Napjaink néma mellékszereplői. Látványuk hozzátartozik a nagyvárosi életformához, mint a járdaszegélyek facsemetéi vagy a közlekedésilámpák. Akár bosszant, felháborít minket megjelenésük, illatuk, fizikai jelenlétük, vagy az irányunkba indított verbális akcióik, akár…..
Zajlott, kavargott, lüktetett az élet a Szigeten.Valaki nélkül. Valaki nélkül, aki többé nem része ennek a lüktetésnek. Amy Winehouse hangját már nem halljuk élőben.  Magyarországon körülbelül 30000 drogfogyasztót tartanak nyilván, de ezek csak  hivatalos adatok, nem…..
 Barátnőnk: a cickafarkfűMost, hogy újra tombol a nyár s felszabadultan adod át magad a mesterséges vagy természetes vízfelületek valamelyikének nem csupán élményekkel gazdagabban térhetsz haza a nyaralásból. Rosszabb esetben a tengerpartról olyan emigránsokat hozhatsz…..
 következő lépcsőfok: Delek, ó fényes delek!Nekünk magyaroknak van egy hétköznapi hagyományunk, ami sokszor talán fel sem tűnik. Tán mostanában, a nagy utazások, nyaralások szezonjában, ha a vízparttól elszakadva valamely külhoni városka szépségét csodálva, a…..
      Dívik a retro-rítus, újra hódít a befőzés Mindannyian emlékszünk anyánkra, nagyanyánkra, amint gyümölcstől roskadó kosarak, ládák között óriás üstöt kavargat gigantikus méretű fakanalával. Aki emlékszik a forró-kotyogó gyümölcs…..
                     Első lépcsőfok : reggelek  Jó reggelt! Igen, Neked. Mi volt az a hang, illat vagy test-érzet ami áthúzott álmaid privát birodalmából közös, fényes,…..
"Ha nem állunk ki az emberi jogok mellett, 20-30 év múlva mi is kínai gyarmat lehetünk"Riport Hendrey Tiborral a Tibetet Segítő Társaság elnökévelSzámos kedély-borzoló hírt hallhattunk Ven Csia-pao miniszterelnök magyarországi látogatásával kapcsolatban. A valóság…..
                               Apró lépcsőfokokA hely és az idő tengelye mindannyiunk számára meghatároz egy pontot a létezés…..
Tudtam, hogy régóta nagyon beteg, a hír mégis szíven ütött. Peter Falk halott. Elcsodálkozom a halálhíre hallatán felszakadó érzés intenzitásán és az űrön, amit maga után hagyott. Színész volt. Jó színész. Végül is a hatáskeltés a mesterségéhez tartozott.Mégsem…..
szétesőknek, lent lévőknek, (nem csak) nőknek „Szemedbe nézék az imént, élet! És úgy tetszéknékem, hogy feneketlen mélységbe bukom. Ámde te kihúztál engem aranyos horgoddal, csúfolkodvakacagtál, midőn feneketlen mélységnek hívtalak.”Friedrich Nietzsche…..
 „ Furkó Kálmán katonája voltam”Válts útvonalat, életet menthetsz!Így hangzik a történet mottója. A történeté, amit sajnos nem tulajdoníthatok saját írói fantáziám virulens működésének, csupán az élet pislogó, irigy bértollnokaként vetek papírra.Mikor…..
eper-rózsa-szarkaláb Csodák 2011.06.20 20:08:00
                  Csodák  Mondjuk, manapság nincsenek csodák. Eszünkbe sem jut, hogy rossz helyen keressük őket. Spiritiszták és misztikus „gyógyítók” üzleti vállalkozásai…..
   Történelem és varázslat Horváth Viktor: Török tükörHorváth Viktor regényének címét sokféleképpen értelmezték már, ám létezik egy eddig nem említett olvasata. A tükör az ismeretlen, a csodák birodalmának kapuja. A mondák és mesék világának varázstükreibe…..