Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Laza Bálint

60 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előbb olvastam Bajomi-Lázár Péter Semlegesség és elkötelezettség mögött - Politikai újságírás Magyarországon című, Politikatudományi Szemlében megjelent tanulmányát [PDF], amelyben azt elemzi, hogy bár a rendszerváltás után mindenféle újságírói szervezetek többször is megpróbálták meghonosítani a…..
Ahogy azt nagyjából minden magyar internethasználó tudja, október 30-án a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kiadott egy ingyenes álhírlapot, és terjeszteni kezdte hét városban. A probléma vele, és egyben jelen poszt témája, hogy a viccpárt egy az egyben levette a Magyar Hírlap…..
Laza Bálint 2015.11.11 20:52:41
@CsakMintTe: ennek lehetne létjogosultsága, de a konkrét estben, én legalábbis, képtelen vagyok definiálni a különbséget. ha jogi szövegben azt látnám, hogy jó hírnév megsértése, pontosan ugyanarra gondolnék, mintha azt, hogy jóhírnév megsértése.
Laza Bálint 2015.11.11 21:34:48
@CsakMintTe: Ez továbbra sem ok arra, hogy a jog felülírja a helyesírást. A jó hírnév értelmezését a jogi környezet keretezi, nem jelent mást akkor sem, ha jó hírnévnek írják.

Ennyiből a csalás is lehetne mondjuk Csalás2 a jogban, a köznyelv ugyanis nagyon nem azt érti csalás alatt, mint a jog. És még sorolhatnám.

Ez annyi, hogy egyszer valaki nem tudott írni, és így kodifikálták a szöveget.
A Média 2.0 blog szervezésében kedden zajlott le az első nyilvános kerekasztal beszélgetés a kommunikációs szakok jelenével és jövőjével kapcsolatban, amióta kiszivárogtak az első hírek azokról a kormányzati tervekről, amelyek 2016-tól megszüntetnék többek között a hazai…..
Laza Bálint 2015.04.17 14:02:26
@na4: mégsem olyan könnyű pofázni?
A munkaerő toborzással foglalkozó Wilson Human Capital Group közzétette a legjobb munkáltatói márkával (employer brand) rendelkező amerikai cégek top 100-as listáját. A listán szereplő vállalatok dolgozói csúszdázhatnak az irodában, hobbiprojektjeikkel foglalkozhatnak…..
Laza Bálint 2014.10.27 21:12:16
@Void Bunkoid: Mert a gyerekmunka tiltott. Esetleg még számítógép helyett a bányában kötnének ki (már, ha van különbség).
Elkészültek az októberi Média 2.0 Meetup videói, a Youtube-on mindkét előadás megtekinthető. A későbbi előadásokat is ide rakjuk majd, érdemes követni a csatornát. Novemberben Sas István reklámszakember, és Tóth Péter István, az evolúciós kommunikáció szakértője lesznek…..
Kedves érdeklődők! Rengetegen jelentkeztetek a Média 2.0 Média- és kommunikációs Meetup első rendezvényére, nekünk pedig a ti kényelmetek a legfontosabb, ezért nagyobb helyet kerestünk. Az első meetup új helyszíne: AnKERT1061, BudapestPaulay Ede utca 33. Az időpont…..
Médiamunkások, újságírók, ideje pályázni. A lényeg: A Dr. Szegő Tamás-díj Alapítvány ösztöndíjban részesít évente egy 30 év alatti újságírót, az írott vagy az elektronikus média bármely területén, aki publikációiban kiállt az elesettekért, az érdekeik…..
Laza Bálint 2014.08.25 20:53:41
@gatamaran: pwned, javítom.
Nagyobb méretben itt. Időpont: szeptember 16. (kedd) − 18:30 Helyszín: Ötkert, 1051 Budapest, Zrínyi utca 4 Mivel a jelentkezők száma rohamosan nő, a könnyebb tervezés érdekében a részvételt REGISZTRÁCIÓHOZ kötjük, de továbbra is ingyenes marad.▶▶▶ Itt kell…..
Problémája van a csajozással? Van megoldás, percek alatt! Úgy hangzik, mint egy férfiakat célzó teleshop, ami a nőket húspiacnak tekinti? Az is: az interneten különböző, állítólag kommunikációs technikák tárházát találjuk, pillanatok alatt PUA-k lehetünk, tapadni fognak…..
Szerdán „A blog, mint üzlet” című szakmai kerekasztal-beszélgetésen jártunk (a címet sajnos nem sikerült helyesen leírni). A kanapén „Csalár Bence sikeres blogger” (idézet a sajtóközleményből), Halaska Gábor a Figyelő újságírója, az lnsider blog szerzője, Halász…..
Nemrég az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta, hogy idén mennyien jelentkeztek a felsőoktatásba. A 2014 szeptemberében induló képzésekre több mint 106 ezren jelentkeztek, 97 százalékuk elektronikus formában. Legtöbben, 70 ezren első helyen alapképzést jelöltek meg, 21 ezren…..
Mindennek megvan a maga ideje. A Facebookon is. Ha kíváncsi vagy, hogy mikor érdemes hirdetni az eladó telefonodat, mikor a legönbizalomnövelőbb profilképet váltani, és mikor oszd meg az utcátokban gazdátlanul kóborló kutyus képét, akkor olvass tovább! Amit tudni kell: minden…..
Meglepődve olvastam az Index cikkét, miszerint magyar kutatók "megrengették a genetika alapjait". Gyorsan el is olvastam a cikket, hátha valami újat tanulok, de szokás szerint megint arra jutottam, hogy az újságírók tökéletesen félreértették a szóban forgó közleményt. Miről is…..
Laza Bálint 2014.03.27 07:33:05
Kedves Tory Kálmán, kedves hozzászólók!

A túlzó sajtóhírek képét szeretném kicsit árnyalni. Én a következőképpen készítek magyar tudományos eredményt bemutató cikket: valamilyen formában beszélgetek a szerzővel, majd az ebből keletkező cikk első verzióját elküldöm lektorálásra. Ezután visszakapom, a jogos tartalmi észrevételeket javítom, és visszajelzek.

Ahogy az előző több tucat cikknél, most is így történt, ráadásul most több szerző is látta az első verziót. Ha ezek után tartalmi hiba maradt benne, az:
1, a lektorált változatban is így volt
2, lehet a figyelmetlenségem (nem vagyok tévedhetetlen), de akkor lehet szólni utólag is - ilyen nem történt, csak itt olvasom Tory úr helyeslő véleményét. Engem miért nem keresett meg, ha úgy gondolta, a cikk nem állja meg a helyét? Utolsó levélváltásunk a lektorálás után arról szólt, mikor jelenik meg a cikk.

A cím valóban saját szerzemény, de ez mindig a szerkesztő döntése (engem is felülbírálhatnak). Nehéz dolgunk van: el kell érnünk, hogy egyáltalán odakattintson az olvasó. Utána már - normál esetben - nem túlzásokkal tarkított cikket kap. Ráadásul a Tory Kálmán által javasolt cím nem sokkal állít kevesebbet: "Magyar kutatás bővíti a mendeli öröklődés törvényei". A fenti blogbejegyzés alapján ez ugyanúgy nem állja meg a helyét, mint az én (az előzmények ismeretében nem is akkora) túlzásom.

Lehet, hogy más újságíróknál nem így megy, de ettől függetlenül én lehetőséget adtam a javításra, át is vezettem a javításokat, és utólagos korrekcióra is lehetőség lett volna (erről akár kérdezze meg az SE sajtóosztályát, akik kerestek a cikk miatt).

Azt pedig nem várhatja el senki, hogy a tudományos újságíró polihisztor legyen: valóban csak bizonyos, nagyon alapszintig értek a genetikához; ilyenkor csak a szakértőre hagyatkozhatok, erre van az interjú és a lektorálás. Eddig működött, innentől, azt hiszem, néhány témában csak külső lektor bevonása után fogok leadni cikket.

A korrekcióra természetesen még most is lehetőség van, bár valóban, ahhoz meg kellene keresni (ha esetleg ezt érti az alatt, hogy "nem kapott lehetőséget").
Laza Bálint 2014.03.27 17:51:10
@ToryK: Lefuttattam egy diffet a korrektúra és az éles cikk között és valóban, pont egy fontos helyen maradt bent nem lektorált mondat. (A többi tartalmi kérést viszont átvezettem). Ez sajnos előfordul, ezért is lett volna jó, ha inkább ír. De legalább utólag helyre tettük ezt a történetet.
Lévai Zoltán, a BME Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék professzora múlt héten levelet írt Újbuda városgazdálkodási igazgatójának: azt kéri, a hallgatók kérésére építsenek lépcsőt BME-hez közeli, Goldmann téri buszmegállóhoz. Itt naponta diákok ezrei járnak…..
Pár hete a Szexről Szabadon blogon Miért kell a szexhez diploma? címmel jelent meg bejegyzés, ami azt a kérdést feszegette, miért indul előnnyel egy diplomás férfi a társkereső oldalakon, akár alkalmi, akár hosszú távú kapcsolatot keres. Ott csak találgattak, pedig…..
Laza Bálint 2014.01.18 13:39:07
@Suettyoe: Ez nem az én következtetésem, hanem a témával foglalkozó kutatók. Ajánlom a bejegyzésben elhelyezett linkeket, az eredeti tanulmányok is ott vannak közöttük.
Idén sok minden történt az interneten, a magyar médiában, de az évet legtömörebben talán a vírusvideók foglalják össze: ha nem is konkrét tényekre lehet belőlük visszakövetkeztetni, az biztos, hogy pár év távlatából érdekes lenyomatot, korrajzot adnak majd 2013-ról.…..
Saját újságában, a Műhelyben fényezi magát Engert Attila, a hallgatói képviselet frissen megválasztott elnöke. Nem a semmiből érkező, hirtelen szimpatikus fiatalemberről van szó, hanem egy igazi polihisztorról: saját bemutatkozása szerint a hallgatói képviseleten belül tagja…..
Törzsmókus küldte ezt a relatíve friss darabot: Mire gondolhatott a fordító, miközben ezt a mondatot megalkotta? Én nem jártam Helsinkiben, de egyrészt kicsit furcsa, hogy nincsenek jelzőlámpás kereszteződéseik, másrészt nekem a "piros lámpás kereszteződés" a…..
Laza Bálint 2013.10.09 10:03:19
Az újságok címlapjai hemzsegnek a szenzációként tálalt tudományos hírektől: károsként ismert ételek jótékony hatásairól, gyógyíthatatlan betegségek ellenszeréről és történelmet író felfedezésekről. Ezek többsége még nem is bizonyított, mégis gyorsan széles körben…..
Laza Bálint 2013.10.08 08:22:35
@_Maverick: Tegyük hozzá, hogy a 20 oldalas tudományos publikáció sokszor eleve olyan minőségű, amilyen. Bőven nem számít, milyen hosszú valami. És főleg nm számít, mennyire szaknyelven (értsd, felesleges zsargonnal) van megfogalmazva.

A tudományos publikálásnak is bőven ideje lenne tükörbe néznie, nem gondolom, hogy - sokszor - különbség lenne egy ötbekezdéses Index-cikk, meg az eredeti publikáció minősége között. Ne tévesszük össze a megfogalmazást a minőséggel. De ez kicsit másik történet...
Vincze János utca lett a Károlyi Mihály utca új neve, a Tiszakécske Blog elnevezésről nem szavaztak, azt a polgármester vicc kategóriába sorolta. A Wass Albert utca ötletét leszavazta a testület. A képviselők döntöttek az augusztus 20-i kitüntetésekről is, a tavaly év végén…..
"A mai világban a természettudományok és a műszaki tudományok értéktermelők. A humántudományok, a kultúra nagyon fontos, de nem értéket teremtenek, hanem az embereket gyönyörködtetik, boldogságot adnak." - mondta Klinghammer István felsőoktatási államtitkár. Egy kicsit erős…..
Nem várt eredményeket hozott az Eurovíziós dalfesztivál: a magyar könnyűzene „fekete bárányának” kikiáltott Márta Alex sajátos hangzásvilágú produkciójával az utóbbi idők legnagyobb hazai sikerét érte el előkelő tizedik helyezésével. Bár az ellentmondásos…..
Laza Bálint 2013.05.22 22:36:20
@Naib: @Gyulus: néha mindenki elcsúszik egy banánhéjon, most ketten is. Javítva, köszi.
Jó nagy pofont kapott a kormánytól a magyar média: valaki úgy gondolta, hogy elég ebből az alakulgató, oknyomozó közösségi újságírásból, amit az Átlátszó viszonylag sikeresen beültetett a köztudatba. Pedig nem világmegváltó, amit tettek: felhívták rá a figyelmet, hogy az…..
Laza Bálint 2013.05.09 11:29:31
@Adj gázt!: Ami ott ment, nem üti meg a kommentek szintjét sem, a beböfögés jobb szó rá. Az a téma pedig nem ezt érdemli. Itt nyugodtan puffoghatsz, ha ez minden vágyad.
Az oroszokat nem kell félteni. Miközben a fél világ azért harcol, hogy a tudományos folyóiratokban megjelent cikkek szabadon hozzáférhetőek legyenek, a másik fele meg próbálja mindezt megakadályozni, ők egyszerűen mindent közzétesznek, amit csak érnek. A…..
Laza Bálint 2013.04.10 11:27:27
@wmiki: ha már eszmékkel dobálózunk, a jelenlegi rendszer vadkapitalizmus. Ajánlott olvasmány: index.hu/tudomany/2013/01/19/vegre_szabad_lesz_a_tudas/
Szombaton eltűnt egy 18 éves lány. Amióta Magyarországon is milliók vannak a Facebookon, szinte automatikus, hogy a hozzátartozók, vagy azoknak a közösségi oldalon lévő ismerősei a rendőrségi bejelentéssel egy időben, vagy még annál is hamarabb kezdik el online kerestetni az…..