Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pintada

164 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pintada Kalózok és privatérok 2013.08.25 10:32:01
A kalózkodás a 21. században - több szempontból is - komoly problémát jelent, történelme azonban sokkal régebbi és érdekesebb, mint azt sokan gondolnák. A tengeri kalózkodás becslések szerint ma éves szinten közel 15 milliárd dollár veszteséget okoz és elsősorban a…..
Pintada Szavazatot a nőknek! 2013.07.14 18:18:37
Száz évvel ezelőtt a feminizmus legradikálisabb időszakát élte Angliában. Emmeline Pankhurst és követői nem rettentek vissza a merészebb akcióktól sem jogaik - legfőképpen választójoguk - kivívása érdekében. Érdemleges eredményt elérni azonban sem a békés, sem a…..
Számtalanszor érzek hatalmas büszkeséget, ha arra gondolok, hogy Magyarországon - a viszonylag kis területhez viszonyítva - rengeteg tehetséges, értelmes és értékes ember él. Gondoljunk csak arra, hogy milyen előkelő helyen szereplünk az összesített olimpiai éremtáblázaton,…..
Pintada 2013.05.01 13:58:19
@doggfather: Várom a visszajelzéseket a második körről! Igyekeztem kicsit nehezíteni a mezőnyt :)
Okostojás Mert ugyebár a Rubik-kocka elég snassz már... Legalábbis ha megkérdeznénk mondjuk 10 embert arról, hogy milyen magyar találmányokat ismer, akkor fogadni mernék, hogy Rubik Ernő találmányát mindenki emlegetné. Na de van nekünk még logikai játékunk, amire büszkék…..
1967-ben, a CBS televízió vezetői bátor lépésre szánták el magukat azzal, hogy népszerű dokumentum-szériájukat, a The 20th Century-t lecserélték. Valójában a visszatekintést jövőbetekintéssé módosították és a The 21st Century névre keresztelték át…..
Chet Helms a virág nemzedékének egyik ikonikus figurája és zenei promótere. Számos zenei eseményt támogatott és szervezett meg a '60-as évek második felében (nem mellesleg ő volt az, aki bemutatta Janis Joplint a Big Brother and the Holding Company tagjainak) és ő…..
A kora újkor orvostudósaira kezdetben nem volt jellemző az együttműködés. A rivalizálás nem csak egyetemek között, de mesterek között is fennállt. Azonban hamarosan változás következett be, mely lehetővé tette a termékenyebb szakmai kapcsolatok kialakulását. Létrejöttek…..
Pintada 2013.04.07 11:21:50
Pintada 2013.04.07 11:25:06
@fapisztolybolt: Valóban döbbenetesen nagy volt a halálozási arány ebben az időszakban. A nagy járványok idején a pestis akár a lakosság felét, vagy még nagyobb részét is kiirthatta. Többek között ezért is volt az, hogy egy nő akár 10-15 vagy annál is több gyermeket hozott a világra, hiszen számolni kellett azzal, hogy a gyermekek nagy része nem éri meg a felnőtt kort.
Pintada 2013.04.08 15:14:20
@doggfather: Valószínűnek tartom, hogy visszatalálok még ehhez a témakörhöz, jelenleg azonban egy másik témán dolgozom.
Ahogyan az 1950-es évek Rock 'n' Roll forradalma sokkolta a nyugodt és konzervatív fehér közönséget a fekete rhythm and blues átültetésével, a jazz népszerűsége a 20. század korai szakaszában okozott faji pánikot és szociális szorongást. Hosszú idővel az európai fasizmus…..
Hat képeslapot hoztam nektek a 20. század néhány legismertebb írójától. Néhány lap üzletről szól, némelyek pedig a barátságról. De egytől egyik érdemesek arra, hogy egy pillantást vessünk rájuk. F. Scott Fitzgerald önmagának címzett képeslapja, 1937: Talán a…..
Charles Bamforth a malátázás és sörkészítés felruházott professzora az UC Davis egyetemen – tehát mindenképpen megbízhatunk a tudásában, ha kedvenc habos nektárunkról szeretnénk megtudni valamit. Gond nélkül és nem kevés szenvedéllyel igazít el olyan témákban, mint a…..
Bár a francia orvostudomány – csakúgy, mint a nemzetközi – rengeteg változáson ment keresztül a késő középkor és a kora újkor hajnalán, még mindig számtalan lényegi dolog volt, amiről vajmi keveset tudtak. A XVII-XVIII. századig alig volt fogalmuk a szervek funkciójáról, az…..
A következőkben bemutatok nektek néhány televíziós hirdetést, melyeket a nagyszerű olasz filmkészítő, Federico Fellini álmodott és valósított meg életének utolsó évtizedében. 1984-ben, 64 éves korában Fellini belement abba, hogy rövid kis filmet készít a…..
Interjúalanyaim java már többéves tapasztalattal a birtokában osztotta meg velem az élményeit, vagy éppen munkája okán került közel a témához. Nóra elsősorban anyagi okokból költözött ki Brémába, jelenleg két munkahelyen dolgozik, és emellett még egyetemre is jár. Peti és…..
Pintada 2013.03.20 15:31:02
@doggfather: Köszönöm szépen, nagyon örülök,hogy tetszik és annak is, ha megközelítettem a kitűzött minőségi szintet! :) Sok mindenről lehetett volna még írni, vagy éppen ezekről a témakörökről bővebben, de alapvetően ez az írás egy HVG kiadványba készült, ez pedig határt szabott a terjedelemnek.
Bán Sarolta fiatal kora ellenére máris számos eredménnyel büszkélkedhet: fotóiból nemcsak Magyarországon, de külföldön is kiállítások nyílnak, alkotásai CD- és könyvborítókon szerepelnek, 2011-ben pedig ő volt az a művész, aki kiérdemelte az Elle magazin Young Talent…..
Pintada 2013.03.04 16:37:52
@mrbloodbunny: tudomásom szerint nem. Ezeket a képeket is kimondottan csak az interjú miatt kaphattam meg. A hivatalos honlapon (www.saroltaban.com) meg lehet nézni az összes fotót nagyobb felbontásban, de a jogvédettség miatt letölteni nem lehet őket.
Pintada Budapest ostroma 2013.02.12 20:17:28
1944 szeptemberére már mindenki tisztában lehetett azzal, hogy a háború elveszett, de mindenki bizakodott abban, hogy a front nem fogja elérni a fővárost. Magyarország erődvonalai között Budapest kulcsfontosságú helyet foglalt el. Hamarosan bizonyossá vált, hogy…..
Pintada 2013.02.13 17:14:48
@daito: Döbbenetes képek. A második képen ráadásul a katonák úgy pózolnak, mint a halott malac mellett a böllér... Szörnyű, hogy a katonák általában a polgári lakosságot is bevonják a két fél közötti konfliktusba. Az atrocitások ilyen módja pedig undorító és gyomorforgató bármilyen nemzet követi is el.
Pintada 2013.02.13 17:48:37
@s: Azokban a csatákban, melyeket egy elszeparált helyszínen vívtak meg, természetesen nem kerülhetett sor efféle bűncselekményekre. De fosztogató hadjáratok, a leigázott államok megszállása vagy szimplán egy ellenséges terület elleni támadás során elképzelhetetlennek tartom, hogy ne történtek volna hasonló atrocitások akár az ókorban, középkorban vagy az újkorban.
Pintada 2013.02.13 18:07:40
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A család tragédiáját leszámítva ez nagyon pozitív történet. Sajnos az én elsőkézből származó történetem nem ilyen. De nem tartom magam csőlátásúnak és éppen ezért tudom, hogy minden oldalnak megvannak a saját tiszteletreméltó és a saját megvetésreméltó tettei. Humánusnak is tartom magam, de a két babagyilkos katonát nem tudom sajnálni. Nagymamádnak hála pedig egy háborús bűncselekmény nem maradt büntetlenül :)
A XIX. század utolsó harmadában leginkább előfizetés útján lehetett hozzájutni a legtöbb újsághoz. A napilapokat a rikkancsoktól is be lehetett szerezni, esetleg az olvasni vágyó elmehetett egy kávéházba, ahol általában előfizettek a nívósabb lapokra, mivel ez nagyban…..
Pintada 2013.02.12 20:52:59
:D Mennyit parádéztam az apróhirdetéseken... Rendesen felpörgették a száraz kutatómunkát. :)
Egyébként örülök, hogy tetszett! Van egy gésás sorozatom egyébként, ez az első része:
pintada.blog.hu/2012/09/13/viragvarosok_1_resz)
Illetve tavaly az olimpia előtt is készítettem a sporteseménnyel kapcsolatban egy jó pá részes sorozatot; ennek az első része:
pintada.blog.hu/2012/07/22/gyorsabban_magasabbra_erosebben_1_resz

A közeljövőben pedig a hippi korszak témakörét teljes mértékben kimerítő sorozatot tervezek. Talán már jövőhéten bele tudom majd vetni magam teljes gőzzel.
Pintada 2013.02.13 15:44:13
@doggfather: Ezek szerint érdekel a téma? :)
A leánykereskedelem a prostitúció kiegészítő részeként Magyarországon a török hódoltság alatt jelent meg. Ebben a kezdeti időszakban Magyarországon még senki sem foglalkozott "húskereskedelemmel", külföldről jöttek kereskedők, akik a lányokat alapos válogatás után…..
Az előző posztunkból kiderül, hogy hogyan tudtok az új admin felületen oldaldobozt létrehozni. Tehát a Beállítások/Oldaldobozok menü fül alatt a Keltetőben (középső oszlop) található elemek melletti plusz ikonra kattintva tudtok új oldaldobozt létrehozni. Térjünk rá a link oldaldobozokra, melyek a…..
Pintada Dalí + Disney = Destino 2013.02.02 14:16:55
2003-ban a Disney megjelentetett egy 6 perces animációs rövidfilmet, mely a Destino címet kapta (az angol Destiny - sors spanyol, portugál és olasz megfelelője). A rövidfilm egy projekt lezárását jelentette, mely 57 évvel korábban kezdődött. A Destino története visszamegy…..
Robert Capa öt háborút örökített meg fényképezőgépével: a spanyol polgárháborút (1936-39), a kínai ellenállást a japán megszállókkal szemben (1938-ban), a második világháború európai hadszíntereit (1941-45), az első arab-izraeli háborút (1948) és a francia-indokínai…..
Pintada 2013.02.01 12:01:01
@Bélabáttya: álcázott aknák miatt sok tapasztalt katona életétvesztette már... Vagy ha tudta is, hogy ott egy akna, a fotózás és a harcok hevében elég egy rossz mozdulat és már vége is...
Miután az 1885-ös rendelet[1] által létrejött az ún. vegyes rendszer, mely elismerte a magánkéjnőket is a bordélyháziakon kívül, az a tendencia figyelhető meg, hogy a prostituáltak egyre inkább elhagyták az addig általánosan elterjedt „munkahelyüket”, a…..
Pintada 2013.02.01 12:03:51
@doggfather: én köszönöm, a következő részt ma délután töltöm fel! ;)
„Sehol Európában nem olyan olcsó a nő, mint nálunk, Pesten. Ebben, mint sok másban is, Európának a balkáni részéhez tartozunk. Akármelyik nagyobb forgalmú úttest mellékutcájában ha kilenc óra után végigmegy az ember, ott kínálják magukat és művészetüket…..
Pintada 2013.01.29 20:30:02
@shushu2: Szerintem a két tényező ugyanolyan fontosságú. Abból, hogy valaki külföldi, a lányok hajlamosak azt feltételezni, hogy sokkal jobb pénzügyi háttérrel rendelkezik (hiszen utazgat, bizonyos keretek között a pénzzel is bőkezűen bánik stb.), és valószínűleg ez az ok, amiért sokan hajtanak egy külföldi becserkészésére.
A felvetésed mindenképpen érdekes, nem sok olyan tanulmánnyal foglalkoztam, mely a jelenkori hazai prostitúcióval foglalkozik. A baj viszont az, hogy a téma kényességéből adódóan az iparágat űzők nagy része szerintem nem szívesen beszélne a történetéről - akár szégyenből, akár a megtorlástól való félelem miatt. Azzal pedig, ha valaki titokban űzi, egyébként sem lehet sokat kezdeni.
Pintada 2013.01.29 21:00:52
@shushu2: Tavaly jelent meg egy könyv, melynek ha jól tudom egy indexes újságíró volt a társszerzője. A címe Egyetemista lány támogatót keres, és teljes egészében erről a témáról szól. Nem olvastam, így nem tudom mennyire találhatóak benne statisztikai adatok például, vagy mennyire szaknyelvű, de a leírásból azt szűröm ki, hogy péládul számos élettörténet van benne, ami mindenképpen érdekes lehet. A szerzőkpáros egyébként Nagy Szilvia és Szabó Anna Eszter.
Pintada Hitchcock kameói 2013.01.24 12:49:46
Karrierjének korai szakaszától kezdve Alfred Hitchcock számos saját filmjében eljátszott kisebb szerepeket. Alkalmanként csak elsétált a kamera előtt, felszállt egy buszra, esetleg egy filmben megjelenő újság címlapján szerepelt, vagy éppen pincérnek öltözött -…..