Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rianas7

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem ritka, hogy egy templomban a hívek megtapsolják a mise végén a kórust, vagy a valamely évfordulóját ünneplő miséző papot. Helyes-e ezt tenni? Szabad-e egyáltalán ezt tenni? Az alábbiakban néhány eligazító idézetet közlünk ehhez. A bevonulástól a kivonulásig tartó szent liturgia alatti tapsról…..
rianas7 2018.09.20 11:00:48
@dr. mesterséges színezék: Kitől az idézet? ami amúgy nincs egészen így, mert ugyan Isten mindenható, de szereti, ha Vele tartunk a világ "ügyintézései" közepette... :)
Errefelé az égtájakat nem nyugat, kelet, észak, délnek mondják, hanem benek, künek, fenek, lenek a nevük. Ezt jó tudni, ha keressük az utat az Őrségben Velemér felé, ahol az ország egyik páratlanul értékes temploma, az egyedülálló freskótöredékeket őrző, eredeti állapotában megmaradt Árpád-kori…..
Éppen ma 45 éve, Bauer Sándor autószerelő-tanuló az emberi jogok eltiprása és a kommunista önkény ellen való tiltakozása jeléül, Budapesten a Nemzeti  Múzeum kertjében önégetéssel öngyilkosságot követett el. MEGRÁZÓ KÉPEK ÉS FELVÉTELEK!..
A „Katolikus válasz” elnevezésű internetes felületen egy névtelen és egy aláírt cikkben azzal vádoltak meg négy papot – köztük engem is – hogy „szentségtörő gyakorlatot” népszerűsítünk Magyarországon. Többen is biztattak, hogy írjak valamit válaszképpen; nem is feltétlenül a magam védelmében (bár az…..
rianas7 2017.11.23 17:14:11
Tamás egyébként – nem mellesleg – tudott az absztrakt elvek és a konkrét gyakorlat közti különbségről is: „Jóllehet az általános dolgokban létezik egyfajta szükségszerűség, minél inkább leszállunk a részleges dolgok közé, annál inkább meghatározatlanságot találunk” (Summa Theologiae I-II, q. 94, art. 4.) - nem ismertem ezt a tamási mondatot, de nagyon igaznak tartom. Igen, nagyon szükséges és fontos a törvény megléte és ismerete. Az igazság és a helyes, Isten tervei szerint való élet pontos megfogalmazása. De az, hogy X,Y,Z-re jelen pillanatban mi igaz és érvényes, és minek kell(ene) megfelelniük, azt tkp. egyedül Isten tudja. Nekünk magunkat, ill. főleg a lelkipásztoroknak minket, úgy kellene vezetni , hogy kinek-kinek a jelen élethelyzetében merre van előre, mi az a törekvés és megkövetelhető erőfeszítés, ami a nagyobb, több szeretet irányába vezet. Mi az, amitől közelebb leszek Istenhez, jobban tudok szeretni, alázatosabb, irgalmasabb, szabadabb leszek. Amitől azzá a szabad személlyé válok, akinek Isten megálmodott. És ez nagyon más lehet kinek-kinek az érettsége, tudása, eddigi sorsa, adottságai stb. függvényében. Ismerek egy papot, aki fölvett egy stoppost, akiről kiderült, hogy bűnöző, tolvaj, gyilkos, és olyan szándékkal ült a kocsiba, hogy az atyát is megöli, elveszi az értékeit stb. A férfi a végén meggyónt, de azt mondta: muszáj lopnom, mert nem tudom eltartani a családomat. Nem részletezem, de a lényeg: az atya azt a nagyon bölcs tanácsot adta neki, illetve megígértette vele elégtételként, hogy ölni nem fog többet. Neki ez a lépés volt eggyel előre ...
És mondjuk egy cigány faluban, ahol minden gyereknek szinte házasságkötés nélkül élnek együtt a szülei, ugyan hiába hirdeti a törvényt a lelkipásztor, hogy a szexualitás csak házasságban szabad. Ha nem adjuk meg a papoknak azt a szabadságot, amit itt a KV kárhoztatott, akkor épp attól fosztjuk meg őket, hogy mérlegelni tudják az egyéni helyzeteket, és Isten irgalmasságát hirdethessék.
Nem csupán a válás, hanem rengeteg olyan bűn, hiba, eltévelyedés van, amit nap mint nap elkövetnek emberek, és egy életre megsebeznek vele másokat. Azokból mégis van bocsánat. Senkinek se jut eszébe, hogy egy bántalmazó szülő vagy tanár örökre el legyen tiltva a szentségektől. Pedig tettének nyomai valószínűleg sokáig vagy örökre elkísérik a bántalmazottat.
Nem "gumiszabályt" hirdetek, és nem is szeretném a lovak közé dobni a gyeplőt. De meggyőződésem, hogy bűn, bűnbánat, bűnhődés és irgalom sokkal-sokkal mélyebb valóságok annál, mintsem egyházjogi törvényekbe lehessen foglalni őket. Persze bátorság kell ahhoz, hogy ezt beismerje a törvényhozó. És mégis alkosson törvényeket, hogy ezek irányokat mutassanak az embereknek. De ahogy a világ mai állapotát nézi az ember, úgyse nagyon van más választásunk.
rianas7 2017.11.24 11:19:49
@matthaios: "A bűnös cselekedet önmagában véve rossz és semmilyen módon sem válhat jóvá, semmilyen idővel vagy hellyel kapcsolatos körülmény nem teheti ezt jóvá", - a hazugság egész biztosan bűn és rossz. Mégis: akik pl. bújtattak a Gestapo elől gyerekeket, felnőtteket, és az illető hazudott arról, hogy hol vannak, vajon bűnt követett-e el? Inkább akkor követ el bűnt, ha elárulja őket.
Ha tényként nézzük, én már pofoztam meg terhes nőt. Egy börtönszerű intézetben, ahol ő mindenkit terrorizált, és ellopta a holmijaikat. Egy tanítványomét is, majd büszkén parádézott a lopott ruhában a többiek előtt, demonstrálva, hogy még ezt is megteheti. Odamentem, lekevertem neki két pofont, és közöltem, h azonnal adja vissza. (Nálánál gyengébb nő vagyok amúgy...) Úgy meglepődött, hogy visszaadta. És attól kezdve roppantul tisztelt. Ja, és persze a baba AB áldozata lett...
Szóval csak azért írtam mindezt, mert meggyőződésem, hogy igenis van olyan, hogy egy alapjáraton bűnös cselekedet kifejezetten erkölcsi parancsként megteendő, adott esetben.
Két hete kezdtem Rómában teológiát tanulni. Egy igazi istenélmény a tanulás, bekukucskálni az Úr szobájának kulcslyukán, akinek társául szegődtem, elmélyülni egy-egy témában, megtapasztalni, ahogy az Úr kinyitja azt a bizonyos ajtót, és figyelni, ahogy megmutat ezt meg azt, és így méginkább…..
rianas7 2017.10.25 12:29:04
@andras.csaba.sj: Igen, igen! Nem is helyesbíteni volt igazán szándékomban, hanem a friss élményt megosztani: van néha, hogy a Péter-történet fordítva történik. Az embert elnyeli a mélység, aztán a Mindenek Ura a puszta tekintetével kiemel, és ha nem is "szörfözik", de egyszer csak egész jó hatásfokkal bukdácsol az Úr mellett az ember a hullámokon... :))
A bűnügyi (tágabban: a rendőrségi) hírek olvasóinak népes tábora nap mint nap szembesül az újságírók által előszeretettel használt büntetőjogi terminus technicusokkal, s közülük csak azon keveseknek szúrnak szemet a következetlenül használt (gyakran megtévesztő) szavak,…..
rianas7 2017.08.30 17:49:33
@ekkerjoz: Hát, az efféle stílusbeli árnyalatokra már föl se kapom a fejem... De újabban még tárgyragot használni se divat. Teli vannak ilyen hibákkal még a nevesebb lapok hasábjai is.
10 nappal az államalapítás ünnepét követően szükségesnek tűnik számot vetni, átgondolni a kimondott szavak eredeti célját és valós hatását...
rianas7 2017.08.30 12:50:23
@eloi: Kár, hogy nem olvasta el a Káli Intézet orvosának cikkét. NEM jár ez a módszer szükségszerűen embriók elpusztításával.
És, igenis baj, NAGY BAJ, ha valaki egy ilyen létkérdésben, mint hogy lehet-e gyereke vagy sem, nem figyel arra, mekkora sebet üt, vagy csak érint a másikban. Az igazságot bunkósbotnak használni felette kétes módszer.
Bill Peckman atya véleménycikke a saját Facebook oldaláról. Rengeteg időt töltök arról gondolkodva, olvasva, és imádkozva, miért hanyatlik az Egyház ebben az országban. A számbeli hanyatlást elrejti a latin-amerikai bevándorlók beáramlása. De még ezzel a beáramlással is, minden mérhető szám lent…..
Találkoztak a nagy családról szőtt álmaik sok-sok évvel ezelőtt. Az álom valóra vált: felesége, öt fia és négy lánya körében ünnepli 49. születésnapját a görögkatolikus pap, Tóth András atya...
rianas7 2017.05.26 22:06:33
@bbalintus: Minden családban rengeteg "elég gáz" dolog van, mert az emberi együttélés mindig hatalmas próba, akárhány gyerek van, sőt, ha nincs gyerek, csak házaspár, akkor is. Akik fennen hirdetik, hogy náluk nincs "kanálcsörgés", ott kötelező elhallgatás van, ami semmivel sem jobb. A család az a hely, ahol kiütköznek az ember hibái, bűnei, tévedései, sebei, rossz szokásai stb. És pont arról szól a jó család, ahogy ezzel képes együttélni és dolgozni, és tudatosodni, Istennen csinálni. Ezt pedig, ha többen vagyunk, több oldalról leszünk képesek és kénytelenek megvizsgálni, ez pedig többnyire hasznára van a dolognak. Nekem csak négy gyerekem van, de rengeteget neveltek rajtam. Isten kegyelméből. Remélem, én is hozzáadtam valamit az életükhöz... :)
Biztosan lelkészgyerek-ártalom, de nekem az ökumenikus imahétről leginkább az alkalmak utáni közös beszélgetések jutnak eszembe, amikor az adott város vagy település egyházi vezetői, lelkészei, papjai összeülnek és kötetlenül beszélgetnek. Itt aztán óhatatlanul is előkerülnek az egyházi viccek,…..
rianas7 2017.05.17 09:48:05
@Ladányi Márta: Köszi, jót kacagtam! :)
Vaclav Maly, Prága segédpüspöke azzal vádolja országa kormányát, hogy a Kínával való gazdasági kapcsolatokat az emberjogi kérdések elé helyezi, miután több mint fél éve húzódik annak a 60 kínai kereszténynek az ügye, akik Csehországba menekültek az országukban dúló keresztényüldözések ellen...
Ha létezik könyv, amelyet elolvasva nem leszünk ugyanazok, mint előtte, A viskó biztosan ilyen alkotás. És most megfilmesítették...
Valószínűleg igen, de nem biztos, hogy tudsz róla. Felvirradt azonban a Megbocsátás Napja: november 19-én harmincnál több helyszínen zajlik ez az igazán különleges rendezvény...
  Donald Trump a milliárdos üzletember megnyerte az amerikai elnökválasztást tegnap este!  A világnak az a része akik csak a CNN és BBC híreire alapozták az információikat, ez a hír most kétségbeejtő és félelmetes, sőt hihetetlen!  Pedig igazándiból csak az történt, amit sokan sejtettünk, de…..
Azt hiszem, a mai blogbejgyzésem minden eddiginél merészebb lesz és vörös posztó mindenkinek, aki meggyőződésének szeretne hangot adni a dilemmám kapcsán, de ne kíméljetek! Annyit kérek csak, olvassátok el amit írok, és ne soroljatok engem sehová, mert én is a legnagyobb tisztelettel adózok a ti…..
rianas7 2016.09.30 14:54:27
Az hogy a jelen kormányt szívesen orrba verném egy nekik nem tetsző szavazattal, piti ügy, esetleges ahhoz képest, amit a menekültválság jelent. Ez utóbbi világtörténelmi jelentőségű, és a jelen megítélésem szerint feltartóztathatatlan, már csak a Majoros István fenti, demográfiai érve miatt is. De sok egyéb miatt is (gyarmatosítás, a Közel-Kelet és Afrika kizsákmányolása, fegyverkereskedelem és olajért való háború stb.).Ám ez utóbbiban Nyugat és Kelet-Európa felelőssége egyáltalán NEM hozható közös nevezőre. Viszont a gyermekeink és unokáink jövője szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire tudjuk LASSÍTANI ezt a migrációs folyamatot, és adunk-e időt ennek a gyenge és öreg Európának arra, hogy összeszedje magát, esetleg józanabbá váljon és erősebbé, valamint a keleti blokk népei valamelyest hozzászokjanak a "multikultihoz", mert itt gyarmatok híján nincs ebben tapasztalat, gyakorlat, mint mondjuk Franciaországban, Angliában stb. Brüsszel pedig a brexit után nem teheti meg, hogy még egy nemzet véleményét semmibe vegye, igenis lesz annak hatása, ha a magyarok nemmel szavaznak. Ahogy Orbán menekültpolitikájának is lett. Én is rengeteget töprengtem ezen az egész kérdésen, ami messze több, mint ez a népszavazás. De én elmegyek, és NEM-mel fogok szavazni. Igenis, van olyan helyzet, amikor tudni kell nem-et mondani. Az pedig, hogy erővel embercsoportoknak tartózkodási helyet jelölnek ki, se a menekülteknek nem jó, se az illető országnak. Ez erőszak, ami sehová sem vezet, különösen, hogy szabadon lehet költözni bárhová Európában... Legalábbis a jelen helyzet szerint. migracio.mandiner.hu/cikk/20160929_hack_peter_ezert_nem
körülbelül ilyesféléket gondolok én is...
Ha lejárt a bankkártyád vagy klubkártyád és csak egyszerűen kidobnád, akkor ne tedd! Mutatok 9 szuper lehetőséget, amiből biztosan lesz több olyan is, amire te is azt fogod mondani, hogy “De jó!”. Lássuk!..
9-re megyek fel hozzájuk az erdőbe, elmehetünk, de délre vissza kell érni, kettőkor újra elvihetem őket hatig. és bárhová! minden délelőtt lesétálunk a svábhegyre, van egy eladó sárga wv-bogár az út mellett, simogatják a gyerekek, mert szomorú az autó, hogy nem kell senkinek,…..
„Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, aki szeretik őt.” (Róma 8,28 NIV fordítás) A gyász, a veszteség és a fájdalom elkerülhetetlen része az életünknek. De tudtad, hogy Isten felhasználja a bánatunkat arra, hogy segítsen nekünk…..
Sokat tanultam egy hét alatt. Talán többet, mint a legkeményebb vizsgaidőszakban, a legzsúfoltabb órarenddel felvértezett gimnáziumi évek idején. Jó lenne persze lassan továbblépni, viszont nagyon nem mindegy, merre és hogyan tovább.   1. A vitáról   Sok párbeszédben vettem részt az elmúlt…..
rianas7 2015.01.26 11:26:03
Kalasnyikovval a kézben nehéz barátkozni. Most mégis valami ilyesmi történt, mert olyan mélyre köszöntek be ezek a zord muszlimok a mi biztonságosnak hitt Európánkba, hogy mindnyájunknak torkán akadt a nagy szabadságunk és demokráciánk.
Most meg, hogy kiderült: Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek, vagyis a tizenéves kiskölyköt lefogta a rendőr ugyanazért, amiért a Charlie Hebdo-nak dicsőség és tömegtüntetés járt…- hát, legalábbis érdemes elgondolkoznunk. No, már annak, akinek van mivel.
Kedves franciák, virtuális honfitársaim az Úrban, ha volna vér a pucátokban, bizony nem vennétek meg azt a milliós példányszámot az Hebdoból! Vagy szerintetek nem gusztustalan kollégák halálából anyagi hasznot húzni?
Aztán meg itt van ez a fegyver-kérdés. Túlságosan ismerős nekünk, itt, Kelet-Európában ez a kalasnyikov szó! Mintha nem az arab nyelvekből lenne való… Szóval ki vagy kik adják (el vagy oda) ezeket az emberbarátnak nem igazán nevezhető eszközöket a terroristákat nevelgető/rejtegető országoknak?? Igen, tudom, erről illik szemérmesen hallgatni…
Én, a magam részéről szeretek állva élni, de térdelve élni is. Viszont, ha meghalásomra kerül majd a sor, akkor szívesebben halnék meg az én szeretett Istenem előtt térdelve – de jól tudom, hogy ez nem kívánságműsor. Szóval, ha valóban van ma itt szólásszabadság, akkor hadd fejezzem így be:
Deo gratias!
SZEMlélek Figyelmeztető lövések 2015.01.08 21:27:58
Egy szerkesztőségben ülve töltöm el a napjaim nagy részét, ezért nem csupán felkavart a francia vérengzés híre, de szó szerint együtt is érzek a meggyilkolt kollégákkal. A történteknél nem kevésbé fájdalmasabb, ahogyan igen sokan reagálnak a szörnyű tettre, illetve annak kiváltó okára. A kialakuló…..
rianas7 2015.01.25 22:14:17
@Gégény István: A cikke végén az jutott eszembe, - csak úgy, zsigerből, hogy: végre "fehérek közt egy európai"...
(Bár nem tudom, létezik-e még Európa...)
A sajtószabadságról szóló vitává fajult a hazai hivatásos és közösségi médiavilágban egyaránt az egyik francia szerkesztőség elleni terrorcselekmény visszhangja. A Heti Válasz főszerkesztő-helyettese már az esemény napján közzétett egy cikket, amely miatt azóta rendesen megkapta a magáét. Mivel nem…..
rianas7 2015.01.25 21:59:52
@Birtalan Balazs: Kedves Birtalan Balázs, ez bizony egy jókora csúsztatás, ugyanis: 1. nem gyerekekről volt szó, hanem felnőttekről, akiknek mégiscsak jobban föl kéne mérniük a tetteik következményét,
2. Nem ártatlan szamárfülmutogatásról volt szó, hanem minden, sok embercsoport által szentnek tartott dolog durva kigúnyolásáról.
A papír egy csoda! A japán csoda 2013.12.06 13:49:53
Remélem nem volt túl sok a papírpalotákból mostanság, mert ezt muszáj a plénum elé tárni. Természetesen az origami hazájából származik, egy japán egyetemista diák, Wataru Itou készítette négy éven át. Olyan jól sikerült a kis kastélyos városrész, óriáskerékkel és…..
rianas7 2013.12.08 12:01:52