Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bioegeszseg

63 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Levertnek érzed magad az utóbbi időben? Eleget alszol, de mégis egész nap fáradtnak érzed magad? Depresszív hangulatok környékeznek? Ezeknek mind-mind oka lehet, hogy a szervezetedbe nem viszel be elegendő omega 3 zsírsavat. 1995-ben Joseph Hibbeln és Norman Salem voltak azok, akik először…..
A omega 3 elnevezés a zsírsavak egy egész családjára utal. A növényekben található omega 3 zsírsav a leggyakrabban alfa-linolénsavat tartalmaz, amely biológiailag kevésbé aktív, ahhoz, hogy előnyös hatást érjünk el vele, szervezetünknek át kell alakítania más omega 3 zsírsavakká, EPA-vá és DHA-vá,…..
Az omega 3 fogyasztásának hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el. Számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben vagy testrészben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat. Az omega 3 úgy vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, rugalmasabbá teszi…..
Szív és érrendszeri betegségek megelőzésében az omega-3 zsírsavak vérzsírcsökkentő hatásukkal gátolják az érbetegségek kialakulását, védik az érfalakat, segítenek abban, hogy azok rugalmasak maradjanak. Csökkentik a hirtelen szívhalál kockázatát, segítenek a gyulladásos folyamatok…..
Az 1930-as évektől ismert, hogy az omega-3 zsírsavak a normális növekedéshez és az egészséghez feltétlenül szükségesek, ennek tudatos kihasználása csak az utóbbi pár évben nőtt meg jelentősen. Az omega-3 jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre…..
Korábban nagyon sok pozitív tulajdonságáról írtunk az omega 3 zsírsavnak, de a sornak még nincs vége, ugyanis egyre több és több kutatás és tudós foglalkozik e zsírsavak hatásainak kutatásával, mióta "divatba jött" az egészséges életmód. És e kutatásoknak köszönhetően egyre több kedvező élettani…..
Amennyiben sok telített zsírsavat, magas koleszterinszintű táplálékot és kevés rostanyagot viszünk be a szervezetünkbe, akkor egy idő után rengeteg gondot okozhatnak a számunkra. Miért is káros a koleszterinszint növekedése egészségünk szempontjából? Ha megnövekszik a vérben a koleszterinszint,…..
Arról már szóltunk, hogy az omega-3 zsírsavakat a szervezetünk nem képes előállítani, ezért szükséges, hogy mi magunk vigyük be a szervezetünkbe a különböző ételek segítségével. A férfiaknak naponta körülbelül 1,6 gramm omega-3 zsírsavra van szükségük, míg ez a mennyiség a nők esetében 1,1 gramm.…..
Egyre több orvos ismeri fel az omega-3 zsírsavak előnyeit. Rengeteg pozitív tulajdonságát, hatását sorolják fel, és számos betegség kezelésére ajánlják betegeiknek a felírt gyógyszerek mellé. Érdemes lenne sorra szedni, hogy milyen előnyöket tulajdoníthatunk ezeknek a vegyületeknek. Az omega-3…..
A hideg vízi halakban találjuk meg az omega-3 zsírsavat a legnagyobb mennyiségben, így a tonhal, a szardínia, a lazac, a makréla, a hering a legegészségesebb választás. Nagyon fontos, hogy megfelelő forrásból szerezzük be ezeket a halakat, hogy elkerüljük magas higanytartalmuakat. Omega-3…..
Ez egy érdekes növény. Mivel lételemem a kávé, hogy este ébren tudjak maradni a nap után, kávézom. Viszont ahhoz, hogy hasson, egy esti dupla kávé kell, ami eléggé megdobogtatja a szívemet egy rövid időre, amit meg ugye nem szeretek. Ezt a hatást szívdobogás nélkül tudom…..
A népszerű üdítőital, a Coca-Cola márkanév elő- és utótagja is növénynév eredetű: a koka ’Erythroxylum coca’ és a kóla ’Cola acuminata’ összetétele. Az italnak azért adták a Coca-Cola nevet, mert az eredeti recept élénkítőszerként tartalmazott dél-amerikai kokalevél kivonatot, amelyből a kokain is…..
Omega 3 vásárlásakor semmiképpen ne az ár legyen a döntő szempont, hanem a készítmény hatóanyag tartalma. A többszörösen telítetlen zsírsavak főként a hideg vízi, mélytengeri halak húsában találhatóak, ezek tartalmazzák a szervezetünknek nélkülözhetetlen omega 3 EPA és DHA zsírsavakat, melyeket alig…..
Az omega 3 pozitív táplálkozástani hatása miatt az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését. Az omega 3 megőrzi az ízületek és…..
A shea vaj egy közepesen kemény, sárgásfehér színű növényi zsíradék, amely a Közép-Afrikában élő karité fa terméséből készül. A ligetes-fás szavannákon elterjedt növény hatalmas példányai élnek, és egész évben teremnek, a gyümölcsét, a shea diót évente csak egy-két alkalommal gyűjtik össze. A magok…..
A shea vaj a száraz bőrre, hosszantartó hidratáló hatású, lassan szívódik fel, az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását. Nyugtató hatásával enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat. A shea vaj 5-6 fényvédő faktora…..
Számos kutatás hívta fel a figyelmet az omega 3 zsírsavak fogyasztásának fontosságára. A kor előrehaladtával merevebbé válnak az érfalak, megnő a vér koleszterin szintje, magasabb lesz a vérnyomás is. Idővel a szív gyengébb lesz. Az omega 3 zsírsavak segítenek fenntartani a szív egészséges…..
A shea ligetek Nyugat-Afrika száraz szavannáin nyugat felől Szenegáltól, északra Szudánig, az Etióp-fennsík hegyeinek lábáig terjednek. 19 államban fordulnak elő az afrikai kontinensen. A karité fa megtalálható Malib,Kamerun,Kongó, Cote d’Ivore, Ghána, Guinea, Togo, Nigéria, Szenegál, Szudán,…..
A legújabb kutatások szerint a zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontok újratermelődésében. Egyes omega 6 eicosanoidok épp ellenkezőleg hatnak a csontokra. Alacsony vagy normális mennyiségben elősegítik az új csont kialakulását, de ha túl sok az eicosanoid a vérben, a csont…..
A shea vajat az Afrikában őshonos karitéfa csonthéjas terméséből, hidegen sajtolással nyerik,így a gyümölcsök vitamin tartalma megmarad,a shea vaj értékes A, E és F vitaminjai is. Shea vaj összetétele 75% triterpén, zsírsavak, triterpénalkoholok, A-, E-vitamin, béta karotin és allantoin. Az…..
A Franciaországban és Hollandiában végzett kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy a halakban található zsírsavak lassíthatják az emlékezet romlását. Az omega 3 kapszula szedése a szellemi tevékenységet végzők számára hasznos lehet. Az omega 3 zsírsavak kedvező hatásai a napi 200 mg DHA…..
Az omega 3 úgy vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, rugalmasabbá teszi azt, így segíti az összes szervrendszer egészséges működését. Az omega 3 fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, és a sejten belül lejátszódó folyamat is, az alapvető sejtszintű folyamatok…..
A shea vaj-készítés elsősorban a nők kiváltsága, a szűz kéz által készült vajat különösen megbecsülik. A nők így önálló jövedelmet szerezhetnek vele. Női közösségekben, anyák és lányaik is részt vesznek a munkában. A tradicionális shea vaj készítése a shea dió összegyűjtésével és hámozásával…..
Az omega-3 zsírsavakat más néven n-3 zsírsavakként is emlegetnek. Ezek az anyagok a telítetlen zsírsavakhoz tartoznak, ami azt jelenti, hogy az utolsó szén-szén kettőskötés telítetlen. Ezekhez a zsírsavakhoz tartoznak a következők: alfa-linolénsav (ALA), eikozapenténsav (EPA) és dokozahexaénsav…..
Az afrikai "diófa", tudományos nevén Butirospermum parki, a vajfa élete összefonódott a sivatag lakóinak életével. Afrikában a fát szentnek tartják, és nagy hagyománya van. Minden részét felhasználják, a gyümölcshús ehető, a levelek, a gyökér és a kéreg gyógyítási célra használatos. Fája és a dió…..