Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Készpénz Jancsi

0 bejegyzést írt és 86 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A félig-meddig elpusztult Várkert-rakpart házaiban nemcsak politikusok, gyárosok és építészek éltek, hanem a Szovjetunió megdöntésére szerveződő emigráns orosz főtisztek is. A Várnegyed felújításával talán erről az UNESCO-által védett utcáról sem fognak elfeledkezni. A…..
  Nem tudom, gyártottak-e a júniusban megszavazott új budapesti lobogóból, de ha igen, akkor a gyűjtők igazi kedvence lehet a zászló, hasonlóan egy-egy visszavont vagy tévnyomatosra sikeredett bélyeghez. A főváros Tarlós István főpolgármester által megálmodott új jelképe…..
  Magyarországért aggódik egy amerikai szenátor, bizonyos Benjamin Cardin – olvasom a HVG-n. Persze, hogy demokrata párti, persze, hogy az amerikai Helsinki Bizottság elnöke. Cardin szerint a kétharmad nem feltétlenül rossz, ami rendes egy igazi demokratától. Felhozza a…..
Készpénz Jancsi 2011.07.08 16:23:52
Az előző posztom utáni kommentekből tanultam egy érdekes jelzőt: „szíjjártópetyai”. Ahogy ez a politikában lenni szokott, már a definíció megfejtéséhez sem mindegy, hogy honnan nézünk a szóra. Én azt mondom: a jobboldallal nem szimpatizáló kommentelő meghatározása…..
Készpénz Jancsi 2011.06.24 22:38:17
@Bio74:
"Nem ez az egyetlen magántulajdon amivel nem csinálhatsz azt amit akarsz (lásd termőföld,erdő, vagy akár az ingatlan)."

Ebben igazad van, csak éppen 1997-ben nem hoztak olyan törvényt, hogy nekem kötelező termőföldet, erdőt stb vennem. A Szabad Választás jogát vették el az emberektől! Én ezt úgy látom, hogy magáncégeknek oda KELLETT adnunk a pénzünket, aztán ki tudja lesznek-e még 30-40 év múlva himi-humi Rt-k.
Készpénz Jancsi 2011.06.24 22:43:16
@MikeBoy: Te viszont olyan okos vagy, könyörgünk mondd el!
  „Ahogy véget ér a magyar EU-elnökség, elszigeteljük Magyarországot, teljes mértékben. Már most, látták Orbánt valahol az EU-elnökeként beszélni? Sehol. Ahogy vége az elnökségnek, Magyarország elszigetelődik” - mondta Borut Pahor szlovén baloldali…..
Készpénz Jancsi 2011.06.20 12:55:48
Érdekes kérdést vetett fel a Cadbury csokimárka legújabb reklámja, amelyben a különleges eljárással készült, Bliss márkanevű csokijukat hirdették. Első pillantásra inkább csak bénának tűnik a reklám, amelyben a szupermodell Naomi Campbellt szembesítik azzal, hogy az ő ideje…..
  Huszti István, az Index fotósa örökítette meg egymás mellett Molnár F. Árpádot, az elhallgattatott Hírháttér Multimédia alapító főszerkesztőjét, keresztyén tényfeltárót, legalább a világ legnagyobb Echelon-tanúját és Gyurcsány Ferenc sortüzes…..
Mandiner blog Névsakk 2011.03.23 11:11:00
Széchenyi és Kossuth oda-vissza húzza a magyar szamarat (korabeli karikatúra)   Dübörög a Nemzeti Együttműködés Rendszere: talpára állítottuk a gazdaságot, itt az egymillió új munkahely, működőképes lett Budapest, lezárult a közigazgatási reform, kezelhető méretűvé…..
  „Hallatlan erővel zúdult a szökőár a Tokiói-öbölre. Elpusztította Hakojamát a Bofusz-félszigeten, Miszakit a Miura-félszigeten, leszakította a Tomicu-fok felét, megsemmisítette építményeinek nagy részét, megnyergelte az akkor érkező dagályt, és rázúdult…..
Készpénz Jancsi 2011.03.16 16:35:45
Budapesten közterület lesz elnevezve Elvis Presley-ről. Vajon melyik ? Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart a fenti témában.  Mindössze ennyi állt abban a 830 Kb-os sajtóközleményben (meg persze helyszín, időpont és egy bazi nagy címeres fejléc), amit az…..
Tegnap valamelyik kertv híradójában láttam nyilatkozni a West Balkán-tragédia kapcsán az illetékes terézvárosi fideszes polgármestert. Hassay Zsófia elmondta az önkormányzat tudott arról, hogy West Balkán körül problémák vannak. Nincsen neki meg az engedélye, csak 10 óráig…..
Felkavarta az indulatokat Tarlós István főpolgármester bejelentése, miszerint a Szigetnek ezentúl területhasználati díjat kell fizetnie a fővárosnak. 2,5 milliárd forintra taksálta Budapest első körben az összeget, amit másnap maga Tarlós tompított azzal, hogy ebből 1-1,5…..
Készpénz Jancsi 2011.01.14 16:21:51
@Platon: De hát Tarlós piaci alapra helyezte a dolgokat. Majd a Láthatatlan Kéz mindent elrendez... erről áradoztok 20 éve. Hajrá szadeszosok!
Készpénz Jancsi 2011.01.14 16:37:10
@Legelő Őse: Akkora köztük a ellentét, hogy Tarlóst kérte fel esküvői tanúnak Gerendai. Ez egyszerű kupeckodás, megy az alku.
Készpénz Jancsi 2011.01.14 16:40:25
@Platon: Tehát szerinted az az okos döntés, ha hitelt veszünk fel, minthogy kiadnánk "albérletbe" az értékes köztereinket? Ha Karcsinak nem éri meg úgy, hogy fizetni kell a területéről, akkor nem kötelező..hidd el, lesz rá elég új jelentkező
Gulyásdemokrácia Kirabolva 2011.01.14 12:21:00
Rosszul érzem magam. Zsarolható vagyok, és most zsaroltak. És kénytelen voltam engedni. Megtörtént: nemrég írtam alá egy adópapírt, amiben többek közt kijelentettem, hogy februártól átmegyek az állami nyugdíjrendszerbe.(Update: miután pár kedves kritikus kommentelő felfigyelt…..
Készpénz Jancsi 2011.01.14 16:15:13
    Ha megszoktuk, hogy oda a szólásszabadságunk, akkor kezdhetünk barátkozni a gondolattal, hogy irredenták lettünk. Megint, újra. Papírunk ugyan még nincs, de szőnyegünk már van róla. Bizony: EU-elnöklésünk idejére készült egy 202 négyzetméteres szőnyeg, rajta…..
  Én mondom, olyan ezeknek a kétharmados Orbán-kurzus, mint párkányra dermedt légynek a reggeli napfény. Nyilván minimum egy ciklus óta készítik a patronokat, hogy nyugi, nem kell sokáig égni az offshore-király igazmondók segge alatt, lesz még a Köztársaság is ellenzékben…..
A Művelt Alkoholista MAszavazás 2010.12.11 13:00:00
Megismételjük a felhívást és emeljük a tétet: a szavazók közt kisorsolunk egy palack Gróf Buttler Syrah Nagy Eged 2006 katarzisbajnok bort, ráadásul nem is emeltdíjas emailen kell szavazni! Hűséges Olvasóinkat arra kérjük, hogy segítsenek nekünk megválasztani az év borászát…..
Készpénz Jancsi 2010.12.11 19:53:03
Aki olvassa ezt a blogot, tudja, hogy az elmúlt időszakban mennyi kritikát kaptam azért, mert nem voltam hajlandó a demokrácia lényegi és a korábbiaktól minőségileg eltérő korlátozását látni a Fidesz döntéseiben. Az, hogy valami személyesen nem tetszik, még automatikusan nem…..
Fővárosi Blog Ne bontsátok le! 2010.10.23 07:00:00
Fővárosi emlékműveink egyikét-másikát időnként le akarják bontani. Hol egy turul-szobor kavar indulatokat, hol egy 56-os emlékmű. Ezek az események is mutatják: egy emlékmű állítása nem csak művészeti, történelmi kérdés, hanem politikai is. Időnként túlzottan is...…..
Készpénz Jancsi 2010.10.23 13:23:50
Szerintem 2010-ben áthidalhatatlan ez az ízlésbeli ellentét.
(nekem, személy szerint tetszik a szobor de el kell ismernem, hogy az alkotók a legkisebb mértékben sem vették figyelembe az érintettek - ötvenhatosok- érzékenységét, így ezért valóban "rossz" alkotás.)

Jellemző ránk a múltbarévedés (pont a 65 év kibeszéletlenség miatt) és ez igaz az általános ízlésre is. Ma az emberek 95-98 százalékának álma egy neobarokk, lehetőleg kis tornyos villa, benne mahagónira pácolt koloniál bútorokkal, csillogó sárgaréz veretekkel. Modernre, absztrakt ábrázolás megértésére nem nagyon vevő szinte senki. Miért csodálkozunk, hogy egy köztéri szobortól is a klasszikus, alakos, akadémikus ábrázolás az elvárt? Az ízlés fejlődéséhez jó példákat kellene látni, de ilyet itthon nem igen találunk -tisztelet a kivételnek-, a Kádárizmus szellemi igénytelensége, és az utána következő neoliberális városvezetés Rajk László stílusával fémjelezhető húsz éve megtette a hatását.

Másik probléma, hogy az események és a szoborállítás között eltelt pont 50 év. Valaki igazságtalanul és bunkó stílusban (pont október 23.-n) számon kéri az '56 hősöktől, hogy még mindig ők akarják megmondani mi legyen. De hát nekik 50 éven keresztül kuss volt! Még a Demszky-érában is, hiszen nem lettek igazából bevonva! Vannak ők és azóta érkezett egy nemzedék, akiknek semmit sem jelent az egész, illetve vannak a havasszófia-féle ávosfattyak, akik pedig nyilas-restaurációnak tartják a forradalmat. Hogy lehetne megfelelni ennyi elvárásnak?

A képzőművészet nem alkalmazott művészet, igenis a szobrásznak ízlést kell formálnia és megkötöttségek nélkül megalkotni azt ami a fejében megszületett, így tudnak csak valóban értékes dolgok létrejönni. A köztéri szobor ez alól mégis kivétel, mert ha az alkotók nagyon szembe úsznak a közízléssel, akkor nem fogják szeretni a szobrot, a város lakói nem lesznek büszkék arra, és ez baj.

Talán az alkotók tapasztalatlansága (viszonylag fiatal koruk és hogy egyikőjük sem szobrász, hanem építészek és festők) az oka, hogy nem tudták összehozni a modernt a közízléssel. Túl száraz és mérnöki alkotás született, a katarzis elmarad, még nálam is. Értem a koncepciót, de nem érzem! Pl. Pauer Gyula, a Dunába lőtt zsidók emlékére készített cipős alkotása is ilyen minimalista eszközökkel dolgozik, mégis az alakok hiányával bevonja a néző fantáziáját a megfejtésbe, és szívhez szóló az egész. Neki sikerült lelket tenni bele.

Szerintem ne bontsák le ezt az emlékművet ott senkit sem zavar. De készüljön egy olyan, ami a túlélők ízlésének is megfelel (attól még lehet jó), majd az utókor eldönti, melyiket szeresse.
Én olyan "bele a vaktengerbe" típusú rák vagyok, nem gondolkozom sokat, a számlára nyomtatott 10-12 százalékos felszolgálási díjat is világ életemben elfogadtam a borravaló kimosakodott szinonimájának. Ennek megfelelően ahol ilyet láttam a számlán, ott annyit adtam,…..
  Megígértük, hogy ha nem rendetlenkednek a kedves kommentelők, akkor közöljük a tegnapi Gyurcsány-féle konferenciáról készült videónkat. Persze rendetlenkedtek, de ha már megvágtuk az anyagot, nincs szívünk megtartani. Először Molnár Csaba beszédét tesszük közzé,…..
Készpénz Jancsi 2010.09.12 11:24:25
@eN: Akkor nézd meg a végét, megéri :)
  Augusztus 29-én általában az egyik szemünk sír, a másik nevet: egyrészt ezen a napon foglalte el a török Nándorfehérvárt, a mohácsi síkot és Budát, másrészt viszont 1958-ban ekkor született meg Michael Jackson, a pop királya. Aztán szegény meg is halt, de csak…..
Készpénz Jancsi 2010.08.31 18:46:52
 Ha valamiben, marketingben nagyon erős az V. kerület. Szó se róla, a Belváros új főutcája és az interaktív szökőkút tényleg jó lett. Még akkor is, ha ez utóbbiból egyelőre kispórolták a fenti látványterven is látható amorf szobrot, amit belülről szintén…..
Készpénz Jancsi 2010.08.19 16:38:47