Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nóra&István

58 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) imágója (fémes zöld színű) táplálkozik rózsa virágjában (fajta: Maurice Utrillo). Az aranyos rózsabogár mellett bundásbogár imágók (fekete alapon fehér pettyezett, szőrözött) is láthatók (Epicometis hirta). Az aranyos rózsabogarat össze…..
Menta levélbogár (Chrysolina herbacea) kifejlett egyede (imágója). Mind az imágó, mind a lárva a mentafélék levelén táplálkozik. A menták intenzív növekedése miatt ritkán okoznak komoly károkat. Házikerti védekezési módszer az imágók összegyűjtése, lerázogatása és…..
Fürkészdarázs által parazitált levéltetű (Macrosiphum rosae) múmia rózsa levelén. Vegyszeres beavatkozás nélkül a levéltetvek felszaporodását időbeli késleltetéssel követi a ragadozó és parazita életmódot folytató hasznos ízeltlábú szervezetek felszaporodása. Rózsa…..
Sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzés búzán. 2014. május 1., Tolna megye, Kölesd és Harc között. Fotó: Lévay Nóra..
Vetésfehérítő bogár (veresnyakú árpabogár, Oulema melanopus) zabon. Egynemzedékes kártevő, az imágó telel az avarban. Tavasszal 10C fok felett kezdenek előjönni. Az imágó az erek között átrágja a levelet, ezzel szemben a lárvák a levél fonákjáról rágnak és a levél…..
Hétpettyes katicabogár (Coccinella septempunctata) rózsán levéltetvekre vadászik. A kifejlett bogár (imágó) és a lárva is ragadozó életmódot folytat. Az imágó telel át az avarban. Évente általában két nemzedék fejlődik ki. Az imágók a petéiket a levelek fonákjára…..
Hamvas vincellérbogár (Otiorrhynchus ligustici). Kétévente rajzik, az imágó hajtásokkal táplálkozik, főként szőlőben, gyümölcsösben okozhat komoly károkat. A lárva a talajban él és a gyökereket rágja. Kártétele jellegzetes: spirál alakú berágás keletkezik a gyökéren. Az…..
Bundásbogár (Epicometis hirta) kárképe birs bimbóján. Miután a pitypang (Taraxacum officinale) elvirágzott, tömegével telepedtek át a közelben lévő birs fákra a bundásbogarak. Tolna megye, Szárazd, 2014 április 8. fotó: Lévay Nóra..
Vörösszárnyfedős ormányos (Rynchites aequatus) birsen, Tolna megye, Szárazd, 2014 április 8. Egy nemzedékes kártevő, imágó alakban telel. Elsődleges tápnövénye a galagonya, de az almaféléken előfordulhat. A petét az éretlen gyümölcsbe helyezi, a kárt a lárva okozza. Talajban…..
Bundásbogár pitypangon és birsen. Virágillat csalétkes csapda kapható ellenük (Növényvédelmi Kutató Intézet, Júlia major). Tolna megye, Belecska (gyermekláncfű) és Szárazd (birs), 2014 április 8. Fotó: Lévay Nóra ..
A keréknyomban tömörödöttebb volt a talaj, ami az aszályos időben több vizet jelentett a búzának. A több víz miatt a búza jobban zárt, elnyomta a gyomot. Ezzel szemben ahol kevésbé volt tömörödött a talaj, ott kevesebb vízhez jutott a búza, nem tudta elnyomni a gyomnövényt,…..
növényorvos Áradás, belvíz 2014.02.11 10:47:53
Néhány kép Tolna megyéből, 2010 májusából. Regöly és Szárazd térsége, a Kapos és Koppány összefolyása. ..
Rózsa varródarázs álhernyója és kártételi képe. Tavaly (2013-ban) a hosszú ősz miatt egy késői generáció is kifejlődött, november elején még szedegettem a rózsa hajtásairól az újból megjelent lárvákat. Ha nem nagy területen kell megvédeni a rózsát, akkor egyszerűen…..
Az alábbi képeken a nagy fakopáncs (Dendrocopos major) kárképe látható szilvafák törzsén. A köznyelvben csak harkályként ismert madár a fák törzsében élő hernyók után kutat, de megeszi kisebb énekesmadarak tojásait és fiókáit, gyümölcsöt és esetenként dögökön is…..
Régóta érlelődik bennünk ennek a bejegyzésnek a mondanivalója. Néhány gondolatot szeretnénk megosztani az Olvasókkal általában a mezőgazdasági tájszerkezet és azon belül az erdőfoltok szerepével kapcsolatban. Szélsőséges megközelítések, mint általában az élet bármely…..
A késő tavaszi fagyok komoly károkat tudnak okozni, különösen kertészeti kultúrákban. Ennek kapcsán érdemes néhány szóban összegezni a legfontosabb ismereteket a fagykárral és a lehetséges megelőzési módokkal kapcsolatban. A tavaszi (és őszi) fagyoknak két típusa ismert, a…..
A piaci helyzet változásai a növényvédelmi és -termesztési problémák jellegére is hatással vannak. Így van ez a kukorica esetében is, ahol eddig kevésbé volt jellemző a repce elővetemény. Most azonban egyre többször találkozhatunk olyan helyzettel, ahol repce után kukoricát…..
Az alábbi képen vértetű telepek láthatók ismeretlen fajtájú nyári almafa kéregrepedéseiben. A fotón ugyan nem látszik, de a vértetű telepen katicabogár lárva táplálkozott. A vértetű elleni védekezés vegyszermentes módja kiskertben a katicabogarak gyűjtése. Rövid idő alatt…..
Az alábbi képeken a hajtáshervasztó darázs (Janus compressus) kártételi képe látható fiatal körtefán. Amennyiben megoldható, metszéssel távolítsuk el a károsodott ágvégeket. Ha ez nem kivitelezhető, akkor felszívódó rovarölőszerrel kell permetezni.(A bejegyzés írója az…..
növényorvos törpe nőszirom 2012.05.21 12:45:40
 Törpe nőszirom (Iris pumila) a Tihanyi félszigeten. Védett!..
Az első három képen friss túráskár látható kukoricában, a negyedik képen a túráskár kicsit régebbi, de még egyértelműen felismerhető. A friss túrás esetében kései vetésű a kukorica, a környezetében lévő táblákban már előrehaladottabb fenológiai stádiumban voltak a…..
növényorvos repce bagózás 2012.05.21 11:33:19
A képen látható kiszívott, megcsócsált, "bagózott" köpetet repcetábla mellett találtuk, közepén egyértelműen felismerhető a repcebecő. A repcével szomszédos kukorica táblában erős túráskárt tapasztaltunk.Vadász kollegáink szerint előfordul, de kevésbé…..
növényorvos fagykár babon 2012.05.21 11:17:04
Május 18-án hajnalban talaj menti fagyok voltak. Alábbi képen veteményes kertben zöldbabon láthatók fagykár tünetek...
Az alábbi képen a hegyesfarú barkó (Tanymecus palliatus Fabricius) kártétele látható őszi búzán. A kép érdekessége, hogy a szakirodalom szerint, bár polifág kártevőről van szó, e faj elsősorban napraforgón, borsón, babon, repcén, komlón, dohányon, mákon, ricinuson,…..
növényorvos nyúl kártétel 2012.05.03 20:31:40
Az alábbi képen nyúl kártétele látható napraforgóban, az éppen kikelt növénykének le vannak harapva a sziklevelei. Könnyen összetéveszthető barkó és/vagy fácán kártétellel. A kérdés eldöntéséhez meg kell keresni a "tettest". Körülnézve a táblában nyúl…..