Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kozma Levente

30 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Olaszországban pár hónapja még minden jelentősebb elemző és politikus arra számított, hogy a viszonylagosan nyugodtnak tekinthető karácsonyi és szilveszteri ünnepek után indul be a belpolitikai nagyüzem az eredetileg 2013 márciusára kitűzött választások és az azt…..
  A legutóbbi EU csúcson nem sikerült megállapodásra jutni a mintegy ezermilliárd eurós főösszeggel számoló, a 2014-2020-as időszakot felölelő hét éves ciklus költségvetéséről. Az előzetes hírek és várakozások során már létező opcióként merült fel, hogy…..
  Az Eurostat legutóbbi mérései szerint a munkanélküliség szintje minden eddiginél magasabb, 11,6%  volt idén szeptemberben az eurozónában. 2008 vége óta – és ez a válság egyik legpusztítóbb hatása - a munkanélküliség folyamatosan növekszik, tavaly ilyenkor még…..
  Görögország és az eurózóna többi, válsággal küzdő országainak válságkezelési megoldásairól egyre több vita zajlik az utóbbi hónapokban politikusok, gazdaságpolitikusok és közgazdászok között. A balti országok és köztük az euróval rendelkező Észtország…..
  Lassan egy hónapja, hogy megalakult Izrael történetének egyik legszélesebb koalíciója. Egészen május 8-ig úgy tűnt, hogy a kormánykoalíciót alkotó kicsi, de annál erősebb érdekérvényesítő képességgel rendelkező jobboldali nacionalista és ultraortodox pártok…..
  A május 6-i parlamenti választások óta a korábbi írásomban már február végén megjövendölt Grexit egyre inkább elkerülhetetlen végkifejletté válik. A kérdés ma már nem az a különböző elemzők, sőt egyre inkább az eurózóna vezetői között sem, hogy kénytelen…..
 Egy rövid nyugalmas időszak után a hét elején úgy tűnt ismét akuttá válik az eurózóna válsága és Paul Krugman, Nobel díjas közgazdász szavaival élve, Spanyolország lesz a válság új epicentruma. A spanyol kormánynak hétfőn mintegy 3 milliárd euró értékű…..
 A hazánkkal nagyjából megegyező kiterjedésű és népességű ibériai ország tavaly – Görögország és Írország után – harmadikként fordult pénzügyi segítségért a nemzetközi szervezetekhez. A trojkának is becézett, IMF - Európai Bizottság – Európai…..
 A címben szereplő és a nyugati sajtóban egyre gyakrabban használt mozaikszó Görögország euró zónából történő esetleges kilépésére utal (Greece + Exit). Athén megmenekült egyenlőre a közvetlen államcsődtől, mivel múlt kedden – egy 14 órás maratoni…..
 Bő két hónappal a francia elnökválasztás április 22-i első fordulója előtt meglehetősen egyértelműnek tűnik a végkifejlet. A 90-es évek eleje óta ekkora esélye szocialista elnökjelöltnek nem volt a végső győzelemre, mint François Hollande-nak. Bár Nicolas Sarkozy…..
 Az EU-tól eddig nem tapasztalt, határozott és radikális lépésnek lehettünk tanúi a múlt héten. Egyre szélesebb körben elterjedt vélemény ugyanis a nyugati világban az, hogy Irán atomfegyver készítésén fáradozik, ami miatt az utóbbi években már szankciók sorával…..
 Olaszországban, Silvio Berlisconi lemondása után, 2011. november 16. óta egy technokrata, szakértői színezetű kormány tevékenykedik, élén Mario Monti volt versenyjogért felelős európai biztossal. Berlusconi bukása egyértelműen kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájának, az…..
 Múlt heti bejegyzésemben már utaltam arra, hogy az utóbbi hetekben, napokban annyira felgyorsultak már az események és a válságkezeléssel kapcsolatos intézkedéseknek olyan mélyrehatónak és sebességűnek kell lenniük, hogy a december 8-9-i EU-csúcs sorsdöntő lehet az…..
 Legutóbbi, az eurózóna válságával kapcsolatos írásom óta már szinte naponta történnek olyan események amelyek mindegyike megérne egy mélyebb elemzést: Portugália és Belgium államkötvényeit leminősítették, a görög, az olasz és a spanyol hozamok ismét az egekben,…..
  A görög és az olasz válság elterelte a nemzetközi közvélemény figyelmét egy, következményeiben sokkal nagyobb válsággal fenyegető országról, Franciaországról. A görög és olasz pénzügyi- és kormányválság átmeneti nyugvópontra jutása után ezért is fontos röviden…..
 Lassan két hete, október 27-én, több mint 11 órás, maratoni hosszúságú tárgyalások után az európai döntéshozók hajnalig tartó tárgyalások után megegyezésre jutottak az eurozóna válságkezelésének hogyan továbbjáról. Megállapodtak a bankokkal és privát…..
 Donald Tusk és pártja a jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) történelmet írt Lengyelországban a vasárnapi választásokon. A korábban kormányváltásokkal és válságokkal küzdő ország mára az Európai Unió egyik, politikailag legstabilabb és gazdasági értelemben…..
 „Európa beteg embere”, ezzel a jelzővel illeték az elmúlt századokban Törökországot. A kétezres évek eleje óta azonban nagyot fordult a világ. A XX. század eleji, atatürki reformok óta az ország politikájában a fő hangsúly egyértelműen a nyugati…..
 A pénzügyi válság, mely egyre inkább átterjed az euró-zóna perifériájáról (Görögország, Portugália, Írország) az eurózóna mag-államaira (Olaszország, Spanyolország) most már nem csak a gazdasági szakembereket, európai politikusokat, hanem Kínát és az Egyesült…..
Az eurózóna gazdasága lassulásának egyik legveszélyesebb következménye kezd egyre inkább valósággá válni, nevezetesen az, hogy a görögök nem fogják tudni tartani a nemzetközi hitelezőikkel kialkudott feltételeket. A múlt héten napvilágra került, legfrissebb előrejelzések…..
 A legutóbb publikált, lehangoló gazdasági mutatószámok felerősítették az újabb recesszió, de legalábbis a gazdasági kilábalás drasztikus lelassulását előrevetítő jóslatokat. Az Európai Bizottság két hét múlva terjeszti elő következő prognózisát, és biztosra…..
  Bár az elmúlt hetek legnagyobb pánikreakcióit az USA leminősítése okozta, de a múlt héten tovább erősödtek az eurozóna válságának tünetei is. Az Európai Központi Bank (EKB) 22 milliárd eurós kötvényvásárlása kellett ahhoz, hogy megelőzzék a válság…..
Korábbi bejegyzéseinkben az euró-zóna válságával foglalkoztunk, de ezzel párhuzamban az Atlanti Óceán túloldalán is egyre akutabbá váltak a gazdasági nehézségek. Az adósság-plafon megemelése körüli vita rámutatott arra a végletes megosztottságra, ami az Egyesült…..
 Előző bejegyzésünk óta az eurózóna válsága tovább eszkalálódott azáltal, hogy Olaszország és Spanyolország is nagy nyomás alá került a pénzpiacok oldaláról, a gyenge pénzügyi helyzetű valutauniós tagállamok államadósság-törlesztési kockázatának biztosítási…..
  A témával kapcsolatos legutóbbi írásunk óta tovább mélyült az euró-zóna válsága, újabb tagállamok kerültek csőd közeli helyzetbe. A múlt héten Portugáliát minősítette le a Moody's 4 kategóriával, amivel Görögországhoz hasonlóan a „bóvli”…..