Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sziketa

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Számonkérő, lekezelő, minősíthetetlen, ordenáré módon bántak a beteggel.. Vajon tényleg a fejétől bűzlik a hal? Tisztelt szerkesztőség!   Úgy gondoltam, ki kell, hogy írjam magamból az egészségügyi ellátásom alatt átélt tapasztalataim és benyomásaim, mert nem bírom magamban tartani, ugyanakkor…..
Sziketa 2020.02.26 21:13:57
@hidroponi: Talán a háziorvosnak nem kellett volna benzodiazepinnel szedálni a bácsit függőségig, mert az nem arra való. Másrészt meg az idős és demens betegek nagyrésze jellemzően zavarttá válik az idegen környezetben, gyógyszer ide vagy oda, csak ezt a nővérekkel ordítozó hozzátartozók képtelenek felfogni.
Sokkal több érdekességet tartogat a Die Zeit című német lap munkatársai által kezdeményezett beszélgetés, mint amit – többnyire pontatlanul, félreértéseknek teret adva – a magyar sajtó előzetesen beharangozott...
Míg az ember mentálisan a helyzet magaslatán van addig tán él, de amint már öregszik és szellemileg sincs a toppon, abban a pillanatban ott a veszély, hogy nálam sokkal egészségesebb emberek jóval kevesebb gonddal banális hibák miatt mennek el! Sajnos sokat voltam kórházban (46x) mivel gyerekkorom…..
Sziketa 2016.04.12 17:37:16
@neduddki21:
Magyarországon van 4 millió nyugdíjas (amiből akár 2 millió is lehet a rokkant- és korkedvezményes nyugdíj) és 4 millió aktív adózó. Ha a magyar átlagot nézzük, és 250 ezerrel számolunk, akkor ebből 17 ezer forint megy az egészségbiztosításra (ha nem számoljuk a munkáltatót terhelő adókat). Ebből fizeted ki elvileg saját magad, és a 4 millió nyugdíjast is, és nyilván ők az egészségügyi ellátást igénybe vevők 90%-a. A TB tehát úgy számol, hogy te most fizetsz - és majd nyugdíjas korodban, amikor az emberek aktívan elkezdenek orvoshoz járni, te is megkapod azt az "ellátást", amiért most fizettél.

Aki azt hiszi, hogy ez a pénz még csak az árnyékát is fedezi annak, amit az egészségügyre fordítanak, az nem ismeri eléggé a rendszert. Elég csak az itteni kommenteket elolvasni, hogy vannak, akiknek a havi támogatott gyógyszerei több tízezres összegekre rúgnak, és már ez meghaladja azt a pénzt, amit ő valaha is befizetett a TB-be, pedig még bele sem számoltuk, hogy a sokszervi betegség miatt minimum 6 szakrendelést látogatnak, és hatféle ok miatt kell őket kezelni.
Elég csak abba belegondolni, hogy a gyógyszerek ára horribilis, az egészségügyben pedig exponenciálisan növekednek az árak. Egy endoszkópfej, ami kb 2cm-es kis bizbasz, több százezer forintba kerül. A különböző készülékek is több millióra, a CT, PET stb, több százmillióba. Ahogy az eszközök tárháza bővül, úgy drágul minden. A legegyszerűbb műtétek (pl. vakbél-eltávolítás) összege is milliókra rúg, egyes gyógyszerek és kezelések napi (!) ára pedig 1-4 millió között mozog, és vannak betegek, akik ezt havi-heti rendszerességgel kapják. És akkor a kórházak fenntartási költségéről, a dolgozók béréről, a szinte szociális ellátásba átcsapó elfekvő osztályokról, ahol egyesek ott hagyják idős hozzátartozóikat, akik hónapokig ott maradnak, még nem is beszéltünk.

Szóval igen, az, amit egy ember betesz az egészségügyi kasszába, vajmi kevés az ott forgó összegekhez képest. Így amikor bácsik-nénik várakoznak a kórházban, és azon hüledeznek, hogy ők egész életükben fizettek (~havi 6000 forintot jó esetben, mert a gazdagabb réteg magánkórházba megy), és nekik perfekt ellátásra lenne joguk, akkor ki kéne függeszteni egy tájékoztatót a bejáratra az egészségügyi kiadásokról.

Probléma egyébként nemcsak itt van. A dráguló egészségügy az egész világ számára nehézséget jelent, az USA-tól kezdve Nagy-Britannián át a skandináv országokig. Az angol egészségügy rendszer szinte összeomlóban van, mert annyian élősködtek rajta, és az sem bírja az exponenciálisan növekvő árakat. Persze, még akkor sincs olyan rossz állapotban, mint a miénk, de azt is figyelembe kell venni, hogy a biztosításos-szolidáris sávon mi vagyunk az egyik véglet: szinte egyik országban sem ennyire szolidáris-szocialista az egészségügy, legalábbis Európában a legtöbb helyen - még ha összességében "ingyenes" is, mint nálunk - van valamilyen plusz fizetendő összeg, például orvoslátogatási, kórházban tartózkodási összeg stb.
Sziketa 2016.04.12 19:03:09
@neduddki21:
Nem baj, így is megtudtam nyitni. :)

Igazad van, az túlzás, hogy a legegyszerűbb műtétek kerülnek millióba. Azok - ahogy itt elnézem 200-400 ezer forint, és ebből egy klinika megcsinál napi 10-20-at (sérv és epehólyagműtét például). Átlagban mégis milliós összegek körül mozognak, ha már idevesszük a bonyolultabbakat is, pl. lépeltávolítás, szívműtétek, daganatok komplex kezelését radio- és kemoterápiával együtt, bármilyen szervkivétel vagy transzplantáció, stb. Ezek mind félmillió fölött vannak.

A biztosítós rendszerrel részben egyetértek, de részben nem megoldás. Például az USA-ban részben pont emiatt vannak olyan horribilis árak, hogy egy vakbél műtét 3 millió, egy bypass műtét 15 millió forint, egy angioplasztika akár 40 millió forint is lehet kórháztól függően (és nagyok a kórházankénti különbségek). Az ilyen árelszabadulás magánkórházakban egyébként itt is van: például előbb én is megnyitottam egy magánkórházi honlapot, ahol egy vércsoport meghatározás 20 ezer forint. Na most, egy db Serafol kártya kb. 500 ft (persze, sajnos csak csomagban lehet kapni), maga a meghatározás meg 5 perc. Kissé túlárazottnak érzem a 20 ezret.
Ugyanígy más vizsgálatoknál is, főleg nőgyógyászati vizsgálatoknál, mesélték szakorvosok, hogy ami vizsgálatot TB-re megcsinálnak 400 forintos eszközzel, ugyanazt magánúton megcsinálják 10-20 ezrekért, ugyanazzal a 400 forintos eszközzel. Ha nincs bent a rendszerben az állam, hogy lenyomja az árakat, és mindenhol ilyen ársávokkal kezdenek dolgozni, akkor úgy is ki kell fizetned, mert ha beteg vagy, rászorulsz.

Szóval ez nagyon komplex kérdés, mert az sem jó, ha pénzügyileg annyira hagyják kizsákmányolni a beteget, mint az USA-ban, meg az sem jó, hogy itt bárki verheti az asztalt, hogy neki joga van 1 millió forintos műtétekre bármikor, várakozás nélkül, és mellé a legjobb ellátásra. Mégis inkább a miénk felé hajlok, mert egész Magyarország belerokkanna, ha egy USA-hoz hasonló biztosítási rendszer működne itt is.

(Bár ott legalább a biztosító életmódra is szűri a biztosítottakat: például rossz pont, ha dohányzol, alkoholizálsz, stb. Itt meg elég gyakori, hogy valaki egészségtelenül éli le az egész életét, aztán zabálja a pénzt a közös egészségügyi kasszából).
 Az izlandiak nyelve nagyon hasonlít a kb. 1000 évvel ezelőtti norvég nyelvre. Az izlandi a legrégebbi élő nyelv Európában.Az izlandi nyelv az egyetlen, amelyben nincs öröklődő családnév, így a gyermekek apjuk keresztnevét kapják az -s birtokos raggal a dóttir (lány), vagy a…..