Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Memnon

0 bejegyzést írt és 101 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az oly sok oktatást érintő reform közül most a legújabb a köznevelés és a szakképzés átalakítása, amely a szakiskolákat szakközépiskolákká, a szakközépiskolákat pedig szakgimnáziumokká alakítja át, ahol nem csak szakmát, hanem érettségit is lehet szerezni. Az új…..
Memnon 2016.05.07 10:18:05
Már megint a "ha van sapka, ha nincs sapka esete". Eddig mindenki sírt, hogy sok a felesleges óra, de ha valamit elvennének belőle akkor rögtön minden nélkülözhetetlen. És igen, a szakképzésben a nem szakmához kötődő természettudományok feleslegesek.

Én még 20 éve végeztem a középiskolát gépipariban, amikor elvileg minden jobb volt az oktatásban. És mi sem tanultunk se földrajzot, sem pedig biológiát. Nem is hiányzott egyik sem az azóta eltelt 2 évtizedben.
Kémiám úgy rémlik 2 évig volt heti 1 óra, amikor 80%-ban az ált.iskolás anyagot vettük újra. Annak ellenére, hogy kétszer tanultam meg ugyanazt, (egyszer általános iskolában, egyszer pedig középiskolában) két dologra emlékszem a tanultakból kémiából. A vasgyártásra és az alumíniumgyártásra. Igaz, ezeket meg 10x részletesebben vettük több szaktárgyakból is.
Matekot meg fizikát tanultunk a természettudományok közül 4 évig, és ez elég is volt. A tanultak 50%-át elfelejtettem azóta, mert nincs rá szükségem, de ez még mindig jobb arány mint a kémia vagy az általános iskolás biológia/környezetismeret 99%-a.

Szóval nem a spanyolviaszt találták most fel, csak bevezetik azt ami 20 évvel ezelőtt - amikor még elismerten jó volt a magyar szakképzés - működött.
Ami általános műveltséghez kell az benne van az általános iskolai tananyagban, ott kell megtanulni. Nem kell átismételtetni középsuliban. Aki ott nem tanulta meg oldja meg magának ha akarja egyáltalán. Ha szakmát vált, majd megtanulja az ahhoz szükséges természettudományos tárgyat is, ahogy a szakmai tárgyakat. A teljes körű természettudományos képzés helyét a középfokú oktatásban úgy hívják, hogy gimnázium. Aki ilyesmire vágyik menjen oda, a szakközépben meg készítsék fel normálisan a szakmára azokat akik odamennek.

A magyar középfokú iskolarendszer legnagyobb hibája mindenféle összehasonlításban, hogy az érettségizettek jelentős része nem tud normálisan írni-olvasni, számolni, problémát megoldani, gondolkozni(!), kommunikálni magyarul sem, nemhogy egy idegen nyelven és informatikai analfabéta. Ezen problémák egyike sem orvosolható természettudományok tanításával, kivéve a matematika amit viszont ezután is fog tanulni mindenki.
Memnon 2016.05.07 12:10:20
@egysmás: Ez így nem igaz. Attól, hogy vannak olyan új szakmák amiknek létezéséről a magyar szakképzés nem vesz tudomást, illetve oktatók hiányában nem is tudna megfelelő szakembereket képezni bizonyos szakmákban még nem lesz elavult az autószerelő, a szerszámkészítő vagy a kisgyermekgondozó képzés, meg néhány száz másik.

Egyes szakmákban probléma az adott szakma legújabb ismereteinek átadása, de ettől még az "elavultabb" ismeretek nem lesznek feleslegesek mivel nélkülük a legmodernebb tudás sem sajátítható el, illetve nem minden munkáltatónál vannak meg a legmodernebb eszközök.

Úgyhogy igenis meglehet tanítani egy szakmát az iskolában rendesen. Mint ahogy szinte minden iskola végzősei között akad is 1-2 olyan tanuló akinek sikerül is ez a mutatvány. A szakma rendes iskolai elsajátítása azonban nem jelenti azt, hogy a frissen végzett onnantól kezdve képes úgy munkába állni az adott szakmában, hogy a munkáltató minden cégspecifikus hóbortjának is megfeleljen további akár 1-2 év cégnél töltött gyakorlat, vagy mindennemű céges képzés nélkül.
Matolcsyék az egykulcsos adóra egyfajta gazdasági csodafegyverként tekintettek. Mindenki egyenlően adózik, tehát igazságosabb. Több pénz marad az embereknél, többet költenek, tehát nő a belső fogyasztás és pörög a gazdaság. Mint tudjuk, ez nem jött be. 2012-re recesszióba…..
Memnon 2014.03.03 14:55:07
@neoteny:

A probléma csak ott van, hogy mivel kormányunk a nagy eszével üldözi a bankokat és retorikailag a tőkét is, így ez a tőke részben külföldi bankszámlákon landol, illetve itthon nem épül belőle semmi mert kitudja holnap ki lesz az ellenség aminek nonprofit kell működnie rendeletileg.
Memnon 2014.03.03 15:47:20
@neoteny:

A retorikai csapda jogos :)

@WildBear

Egy idegen nyelvet már általános iskolában meg kéne tanítani, nem csak az "embereket" hibáztatni, hogy tessék nyelvet tanulni saját zsebből közel 1 éves fizetést ráköltve.
Szakmát tanulni felnőtt fejjel meg leginkább a műkörmös, lakberendező, eladó, virágkötő vonalon lehet Budapesten kívül. Bár Magyarországon ez is elsősorban papírt ad és nem szakmát. 150 órás hegesztő tanfolyam és társai ugyebár.
Ők építik meg Paksot is: káosz, rumli, kosz, Szocsi. Brr. A The New York Times  szerint a 2014-es téli olimpia szimbóluma nem az olimpiai ötkarika, hanem az utolsó pillanatban is valamit javítgató overálos melósember lesz. Egyelőre biztosnak látszik: az olimpia elején nem a…..
Memnon 2014.02.23 10:11:54
@Csehszlovák Kém:

A Paksozás színtiszta demagógia jelen esetben. Paks 2-t nem az oroszok építik. Magyarok fogják építeni orosz tervek és nagyobbrészt az oroszok által szállított reaktortechnológia beépítésével. Úgyhogy nagyon erőltetett a párhuzam a két helyzet között.
Kijevben már igazi polgárháború dúl: azonosító nélküli rohamrendőrök lövik a tüntetőket, néhol már éles lőszerrel fenyegetve az életeket. Az ukránok pedig nem adják fel, és harcolnak tovább. Harcolnak a jogaikért, harcolnak az elnyomás ellen. A fenti videóban a lány…..
Az egykulcsos szja bevezetése egy olyan fejlett gazdaságban, mint az USA elhibázott döntés lenne, Magyarország azonban logikus lépést tett a bevezetéssel.Parázs vita kerekedett a magyar egykulcsos adóról írt posztjaink kapcsán - az első cikk itt olvasható, a második itt érhető el…..
Memnon 2014.02.19 11:50:58
@Muzsikok közt:

A energiacégek a rezsiharcot simán rávágták a cégekre amit aztán mindenki fizet a kenyér meg az összes termék árában.
A bankköltségek a korábbi költségek 4-5 szőrösére emelkedtek. A hitelkamataikat gyakorlatilag nem csökkentették 1,5 éve.
A telekom adót is fizeted mint a katonatiszt.

Akkor szerinted mit nem sikerült áthárítania a cégeknek a lakosságra?
Memnon 2014.02.19 12:52:37
@Muzsikok közt:
A cégek nyeresége azért csökkent mert az emberek kevesebbet fogyasztanak. Kevesebb ruhát, kozmetikumot, húst vesznek. Kevesebbet autóznak, cigiznek, telefonálnak és kevesebb egyéb szolgáltatást vesznek igénybe.

0%-os infláció... A rezsiharc miatt az energia/közmű díjak csökkentek. Az energiahordozók árcsökkenése miatt az üzemanyag árak is csökkentek. Ez eddig így egy jó combos defláció, ebből csak úgy lesz 0-1% körüli infláció, hogy valami más meg annyit emelkedett amennyit a fentiek csökkentek. Szerinted ez mi, ha nem az, hogy máshol lett visszaszedve amit rezsioldalon elengedtek. (És akkor már csak zárójelben jegyzem meg, hogy az időjárás - mezőgazdaság - is igencsak besegített.)
2011. május: Összes atomerőművét bezárja Németország 2022-ig   A német kormány 2021-ig 17 atomerőművet zárnak be Németországban, 2022-ben pedig a maradék három atomerőművet is bezárják, ha sikeresen végrehajtották a beígért energiapolitikai fordulatot. A fukusimai…..
Memnon 2014.02.12 14:26:19
@Gera:

"Egyébként én nem láttam számítást a 25-29Ft/kWh-ra, csak benyögték. 3000 milliárdos hitel törlesztése 20 év alatt egy 2,4GW-os erőműre az kb 12 Ft/kWh, az üzemeltetési költség meg lehet úgy 7 Ft/kWh (ez utóbbit nem tudom, nem találok korrekt számot, de reális lehet). Persze a 13 százalékos csökkenés csak blöff / olcsó hazugság."

A Paksi atomerőmű honlapján fent van a jelenlegi üzemi költség. Valami 12 Ft/KWh, félthetően az új blokkok hasonló áron fognak működni.
Az biztos, hogy mivel a hitelből épül így a kamatot is ki kell termelnie nemcsak a beruházás tényleges költségét. Kamatokkal 6-7ezer milliárd körül van a végösszeg. Viszont bármi mást építenénk annak is lenne beruházási költsége. Viszont az üzemidő 60 év, ezért nem értem miért 20 évre számol mindenki. Vagyis lehet így számolni de akkor hozzá kell tenni, hogy 20 évig 30-35 forint lesz az áram, de utána 40 évig meg jóval kevesebb, mert onnantól kezdve már nem épül be az árba a beruházási költség.
Memnon 2014.02.12 16:36:22
@Gera:

Naperőmű esetén elsősorban naphőerőműveket szoktak építeni újabban. Ezeknél már technológiailag megoldott az éjszakai termelés is (részben legalábbis), 8-10 óráig tudnak tovább termelni változatlan teljesítménnyel napnyugta után.
Az ezekben megtermelt energia olcsóbb mint a napelemes erőművekben, és további jelentős csökkenés várható mivel éppen csak elkezdett felfutni az építésük, ráadásul rengeteg fejlesztés történik ezen a területen.
Németországban is van ilyen erőmű, érdekes lenne milyen kapacitás hatékonysággal tud működni, Magyarországon a délebbi fekvés miatt valoszinűleg 1-2%-al jobb hatásfok is elérhető lenne.
Ez sem lenne megoldás, de ilyenre is szükség lenne más megoldások, köztük az atom mellett és nem helyett.

A gázzal az a probléma, hogy a mostani 1,5x-ése nőne az ország import gázigénye, és nem tudnánk tartani a co2 kvótánkat.
Memnon 2014.02.12 17:00:21
@tobeor:

Ez mind feltételezés. Kellene építeni egy kisebb kísérleti naphőerőművet, aztán 2-3 év működési tapasztalata után lehet róla beszélni mi mennyi. Nem fog 33%-al több áramot termelni. Még a Dél Spanyolországi naphőerőmű sem hatékonyabb ennyivel a Németországinál.
Közgazdászok szerint ha kevesebb embernek lenne saját lakása, akkor jobban élnénk. Hogyan lehet ezt elérni? A németek megmutatják.Korábbi posztjainkban - elérhető itt és itt - bemutattunk olyan kutatási eredményeket, melyek arra a következtetésre jutottak, hogy a magas…..
Memnon 2014.01.29 16:14:25
@Votee:

A nyugati multik, az konkrétan 2-3 multit jelent. Azért finanszíroznak oktatást, mert leírhatják a szakképzési hozzájárulásukból, cserébe a diák náluk tölti a gyakorlati idejét tehát nekik nem jelentős többlet költség ez.
És nem is a mostani munkaerőhiányt akarják ezzel orvosolni, csak a hosszútávú munkaerő ellátást akarják biztosítani, azt, hogy 4-6-8 év múlva a saját igényeknek 100%-ig megfelelő munkaerővel tudják pótolni a kieső dolgozókat, mindenféle átképzés meg hasonló nyűg nélkül. 4-5 év múlva kijön az iskolából, bemegy a gyárba. 30 fős osztályokról van szó 1-1 iskolában. ~4-500 gyerekről évente egész nyugat-magyarországon.
Memnon 2014.01.29 16:22:59
@Votee:
Messzire jutottunk. Ez alapvetően igaz, de a vége az, hogy legyen saját lakásod.

Az eredeti poszt meg arról szól, hogy nem kell saját lakás, sem most, sem később. Éljenek jó sokan albérletben lehetőleg egész életükben mert attól lesz fejlett gazdaság és jólét.

Lehet jó a lakás vásárlás akár hitelből is, meg lehet jó az albérlet is. Attól függően, hogy milyenek a viszonyok egy adott földrajzi környezetben és adott történelmi pillanatban.
Memnon 2014.01.29 16:38:00
@Votee:
Itt is van/volt multi ahol lakom. A régi szép időkben közel 10ezren dolgoztak a multinál egy 65ezres városban.
A környező településekről buszokkal hordták az embereket, munkásszállásokat nyitottak és mindenféle hiedelemmel ellentétben, hogy nem mozdul a magyar jöttek az emberek dolgozni az alföldről is.

Aztán a multi úgy döntött, hogy költség optimalizál. Csak annyi embert foglalkoztat amennyi éppen kell. Elkezdett munkaerő kölcsönzőn keresztül foglalkoztatni és 1-2-3 hónapig volt munka, aztán nem, aztán megint vót majd megint nem. Felvett 2ezer embert, 2 hét múlva elküldött 1500-at. Az egyik hétre kellettél kikölcsönzött, jövő héten kevesebben voltak szabin akkor nem kölcsönzött ki. Aztán nem értette, hogy miért nemjön az alföldi ide dolgozni. Végül bezárta a gyárat és kiköltöztette Ukrajnába meg Romániába mert itt lejártak a kedvezmények és már adózni kellett volna.
A kampány eddigi legijesztőbb, leghülyébb és legkárosabb ötlete bukkant fel az év elején: minden magyar állampolgár alanyi jogon kapjon x mennyiségű pénzt az államtól, mert csak. Az eredeti javaslat itt megtekinthető. Akik nem érnek rá átlapozni, azoknak egy zanzásított…..
Memnon 2014.01.17 13:59:34
@szita szita péntek:

Látom nagyon nem érted. Számszerűsítsük.

Legyen a LÉT-HO 30%. Emberünk keres bruttó 120 ezret. Kap 50ezer LÉT-et adómentesen, az adóköteles béréből meg levonnak 36 ezer LÉTHO-t így az ő nyeresége 14 ezer.

Viszont ha emberünk fizetése 240.000,- akkor ő szintén kap 50.000 LÉT-et, de neki a LÉTHO már 72ezer. Ő már ukott 22 ezret.

Családi pótlék 13-16 ezer forint gyerekek számától függően. Gyermekvédelmi támogatás 8 ezer körül. Simán átcsoportosítással nem fedezi a gyerekenkénti 25 ezret.

Nyugdíj. Csökkentik a nyugdíjakat 50 ezerrel eddig ok, nincs többletköltség. De sok nyugdíj van 50 ezer alatt, ott már többletkiadás.

A tanulmány valami 750 milliárd többletköltséget emleget az átcsoportosításokon felül, hogy minden segélyt/támogatást eltörölnek. Honnan varázsolsz elő, veszel még el 750 milliárdot?

Ilyen összegekkel nem működik az ötlet mert nem lehet honnan többlet forrást csinálni rá. Kisebb összeggel működhet, és lenne benne ráció. Valamint fix összegű és nem %-os LÉTHO-val, ugyanis a %-os verzió a régi adó jóváírásos, progresszív adótábla bujtatott retusálása.
Memnon 2014.01.17 15:54:21
@szita szita péntek:

"240k bruttó nettója 157k. Ez legyen a jelenlegi állapot. Hősünk bruttója csökken 190-re (a LÉT-HO miatt) ekkor a nettója 124k. Ehhez hozzáadjuk a LÉT-et, tehát hősünk havi dellája 174.000 Ft. Miről beszélünk? "

A LÉTHO vagy százalékos, mondjuk bruttó bér 30%-a, vagy fix összegű 50 ezer forint/hó minden teljes állású munkavállalónak.

A bruttó bére nem csökken egyik esetben sem, a 240ezres bruttó bérű emberkének ezután is 240 ezer lesz a bruttó bére, a nettója csökken 50 ezerrel. Mert a 240k bruttó béréből levonnak 50 ezer LÉT-HO de a bruttó bére az még ugyanúgy 240 ezer, ezért erre szépen kivittek az összes adót, ami így marad ugyanannyi mint most Ezért a nettó bére pont annyival csökken mint amennyit a másik oldalon az Államkincstártól kap. És ez még a jobb modell lenne.

A tanulmány azonban %-os rendszert emleget, ebből jön ki az amire hivatkoznak, hogy alacsony jövedelműek nyernek, de a magasabb jövedelmű meg többet fizet mint kap. Aki 120ezret keres az 36 ezer LÉTHO-t fizet, aki meg 240et keres az 72 ezret fizet.

Amit te mondasz az egész egyszerűen agyrém. Ugyanis a befizetett LÉTHO 50 ezer forintos összegével csökkented az adóalapot is egyúttal. Így minden munkavállaló SZJA, Nyugdíj, Egészségbiztosítási befizetése csökken havi 17 ezerrel. Minden munkavállalónak adsz havi 17 ezer forint többlet adócsökkentés formájában! Közben a kiadási oldalon még a tanulmány készítői szerint is 750 milliárdos forrás hiány van a tervezetükben.
Memnon 2014.01.17 16:10:07
@jozsef szabo:

"6. Alapjövedelem csak a munkát nem találóknak járna!"

Itt a pont. Így már van miről beszélni. A hazai tanulmány készítőinek fejében feltehetően továbbra is a progresszív adórendszer restaurálása állt. Az egész LÉT (abban a formában ahogy a hazai tanulmány készítői tálalták) csak egy trójai faló.
Ha mindenkinek még a munkával, jövedelemmel rendelkezőknek is juttatunk alanyi jogon egy fix összegű alapjövedelmet amit azután vissza is veszünk a bruttó bérükre kivetett de %-os adóval akkor kapunk egy szép egykulcsos de mégis progresszív SZJA rendszert. Elbújtatva hangzatos eszmék és a szociális/segélyezési rendszer amúgy szükséges átalakítása mögé.
Sztalin elvtársnak nagy, kérges tenyere volt, de amikor azokkal a bütykös ujjakkal megcirógatta az arcomat, boldog voltam tőle. Melegséget sugárzott minden rezdülése, a félmosoly a szája sarkában, az a jellegzetes mozdulat, amivel megpödörte a bajszát. És amikor tettetett…..
Memnon 2014.01.15 15:36:56
@zaferfal:

Hogy a fenébe jött ki neked ez a 80-125 eur/MWh? 2400 MWh kapacitással, 80%-os kihasználtság és 30 év üzemidővel számolva nekem kicsit más jött ki. Ráadásul a friss tapasztalatok alapján simán elketyegnek 50 évet ezek az erőművek. Feltételezhetjük szerintem, hogy az új blokkok üzemeltetési költsége is kisebb lesz mint a jelenlegieké.
Memnon 2014.01.15 16:05:35
@avocado_:

Annyiban tartozik a témához, hogy sokan azon vannak felháborodva, hogy az oroszok építik. Mert ha a francia vagy amerikai-japán cég építené az jobb lenne? Ők talán szeretetből ingyen építenék vagy mi, vagy féláron? Ugyanmár...
Memnon 2014.01.15 16:49:01
@kissiú:

Magyarországon egy széles szakmai-társadalmi vitából csak egy újabb Bős-Nagymaros sülhetne ki, aztán a végén itt lennénk áram nélkül.
Egy atomerőmű építésénél az építtető kiléte a fejlett nyugaton is elsősorban politikai kérdés, hasonlóan egy haditechnikai beszerzéshez. A költség meg a végén derül ki úgyis, akármilyen szép számot lelehet írni egy papírra, hogy megnyerje a tendert aztán lesz amennyi lesz a vége.
Szóval lehet kritizálni az eljárást elvi alapon, de tudni kell, hogy csak színjáték lenne az egész. Külpolitikai alkuk és érdekek döntenének és nem közgazdasági számok, mint ahogy a végszámla sem tisztán piaci alapon keletkezne akkor sem ha éppen a Westinghouse építene és nem az oroszok.
Megállapodott Orbán és Putyin: pályáztatás nélkül a Roszatom épít két új erőművi blokkot Pakson. Bár jómagam nem vagyok eleve atomenergia-ellenes, ez - különösen a beruházás költségeiben mutatkozó nagyon komoly bizonytalanságok és a hosszú távú anyagi és technológiai…..
Memnon 2014.01.15 13:01:45
@navan:

Bármilyen hihetetlen, azt gondolom saját magamról is, hogy ha megkérdeztek volna erről egy népszavazáson akkor nem lettem volna képes kompetens döntést hozni. Mivel bármilyen szakértő állíthat bármit, én magam pedig nem vagyok képes eldönteni az egymással ellentétes véleményű szakértők közül kinek van igaza így érzelmi, emocionális döntést hoztam volna, ami ilyen esetben akkor sem buli, ha esetleg jó döntést hoznék. Jellegénél és volumenénél fogva, ráadásul közgazdasági és külpolitikai viszonylatai is vannak az energetikai és környezetvédelmi mellett.

Alapvetően amit tudok, hogy az áram nem magától keletkezik, és akárhogy állítjuk elő az környezeti kárral jár. Olyan, hogy tiszta zöld energia olyan nincs, nekem viszont kell az áram. Ezenkívül azt is tudom, hogy ha Magyarország tótágast áll akkor sem tud olyan energetikai rendszert összetákolni - a jelenlegi szinten legalábbis - amivel függetleníteni tudja magát másoktól. A kérdés, hogy kitől, mennyire és milyen formában függünk.

A politikusokat meg azért választom(juk), hogy ezeket a döntéseket meghozzák. Remélhetőleg minden negatívuma ellenére is jobban döntenek mint ahogy én dönteni tudnék. A foci válogatottat állítsa össze a szövetségi kapitány, az ilyen ügyeket meg rendezze le a kormány. Én meg majd kiabálok a pálya széléről ha elbaszták. Nem azért mert én jobban tudom, hanem pont azért, hogy tudják helyettem mivel én tudom, hogy nem tudok jól dönteni.
Memnon 2014.01.15 13:26:02
@szgyula:
Mert ha távvezetéket építünk akkor nem függünk attól akitől kapjuk bele a delejt? A pusztán számszaki gazdaságosság mellett számszerűsíteni kellene az egyéb hatásokat is.
Egyáltalán tudod majd számszerűsíteni, hogy 5 centtel olcsóbban kapod ezért a gázt is mondjuk mintha nem lenne? Ezt hova számolod? Hova számolod, hogy egy Berlin - Budapest vagy Brüszel - Budapest, Vagy Pozsony - Budapest ellentétben Moszkva mondjuk oda áll a magyar érdek mögé és a magyar kormány keresztül tudja vinni az akaratát? Hol számszerűsíted az erőmű megtérülésében, hogy esetleg nem kell lefeküdni Pozsonynak, vagy Párizsnak, hogy kapjunk delejt Berlin helyett a Bősi erőműből meg a Francia atomenergiából abba a távvezetékbe amit atomerőmű helyett építettünk? A be sem következő külpolitikai konfliktusok meg aztán végképp nem számszerűsíthetők. Egy ekkora erőművi kapacitás nem csak közgazdaságtani számtan.
Memnon 2014.01.15 13:49:12
@Egyallampolgar:
Geotermikus energia, aha. A hazai geotermikus energia jelentős része leginkább hőenergiaként hasznosítható és csak korlátozottan alkalmas direkt villamos energia előállítására jelenlegi technológiák felhasználásával.

A megújuló energia valóban lehet a jövő, ha Magyarország és általában Európa képes feladni nemzetállami viselkedését, és mondjuk a déli államokba meg a Szaharába telepíti a naperőműveit, meg a tengerbe-óceánokba a szélerőműveit ezekhez mindenki egyformán hozzáférhet, és senki sem használja politikai zsarolásra a helyzetet. Ugyanis a megújulókat oda kell tenni ahol bőségesen rendelkezésre áll, és nem oda ahova a határok alapján tenni szeretnénk. A mindenkinél magasabb rendű erkölccsel megáldott europai polgárok meg elfogadják, hogy ezeket az erőműveket adott esetben közösen katonai erővel is meg kell védeni nem csak szép szavakkal, aztán ha gáz van futni Washingtonba, hogy küldjön bombázókat mert mi pacifisták vagyunk.
Talán 60 év múlva Paks 2-őt már leválthatjuk vele meg a fúziós energiával. De addig is valahonnan kell áram feltéve, hogy nem gyertyával szeretnénk átvészelni addig 60 évet.
A közgazdász szerint a jövedelmi egyenlőtlenségeket nem úgy kell kezelni, hogy az államok keményen megadóztatják a gazdagokat, hanem úgy, ha minél jobb, minél elérhetőbb oktatást biztosítanak a szegényeknek.Naponta olvashatunk elemzést arról, hogy az Egyesült Államokban – és…..
Memnon 2014.01.09 17:14:03
@desw:
Ki végzi a becslést?
Mondjuk az adóhatóság, vagy akár független értékbecslő?

Ingatlan nyilvántartás, amit a nyugati államok mind megtudnak oldani ezen a területen annyi szerintem elvárható, hogy magyarországon is megoldható ezen a téren.

Az utolsó bevalláshoz képest kerülne megállapításra az eltérés. És visszamenőlegesen azonos eltérés lenne vélelmezve az önbevalláshoz képest.

Nem többkulcsos SZJA. Egy kulcsos, lineáris szja + egykulcsos lineáris vagyonadó. A magasabb jövedelmű azonban nagyobb vagyonnal is rendelkezik (még akkor is ha ennek egy része elbujtatható) emiatt jövedelem arányosan nagyobb az adókötelezettsége is ezen az adócímen.

Ha bérlő vagy nem fizetsz adót, a tulaj vagy a haszonélvező fizeti.

Nem az SZJA-ból vonja le az ingatlan adót, hanem az ingatlanadóból az SZJA-t. Egy 2 milliós borsodi ingatlan után, még 4% ingatlanadó esetén is 0 az adókötelezettség, hiszen a minimálbér SZJA befizetése még egy a mostaninál kisebb mondjuk 12%-os kulccsal is több mint a ingatlan adója. Ha van 1 milliós fizetés, és az összes ingatlanvagyon 20 millió akkor kikerülte az ingatlanadót és ugyanúgy nem fizet mint a borsodi minimálbéres. Bár azért ilyen fizetés mellett, hosszútávon nem ennyi az ingatlan vagyon. Átlehet írni persze feleségre akárkire, de ha ott nincs megfelelő jövedelemadó akkor ott megfog jelenni az adókötelezettség.
Ha már a háeres ilyen-olyan előszűréseket végez: egy huszonéves kiscsaj pontosan hogyan is állapítja meg valaki szakmai rátermettségét ? A marhanagy élettapasztalatával ? Esetleg a világ összes szakmájának a szakmai tapasztalatával ? Mondjon bárki bármit, háereséknél ha a…..
Memnon 2013.12.06 10:48:36
@Circus:

"minden munkát annyira agyon kell szabályozni, hogy egy utcáról beeső ember is el tudja végezni a munkát a leírást elolvasva"

Ez egy fontos mondat, és az álláshelyek legalább 95%-ára igaz. De ha igaz akkor minek foglalkozzon a szakmai alkalmassággal ha igazából majdnem bárki eltudná végezni a munkát.

"miért jobb egy nulla élet és egyéb tapasztalattal egyetemről (5+ év nagyjából végigbulizott év után, bukdácsolva csakazéhánéppenátmenjekminimum+1ponttal) érkező kezdő, mint másvalaki legalább 5-10 év adott munkával végigdolgozott év után?"

A kérdés a fentiek figyelembevétel nem az, hogy miért jobb, hanem, hogy rosszabb-e neki. Ha nem akkor az ő szempontjából mindegy, egyiket így is, úgy is el kell küldeni.
Ha a kezdőt küldi el akkor jön a kérdés, hogy honnan lesz 5 év tapasztalata egy kezdőnek ha kezdőket sehova sem vesznek fel.
Ha a tapasztaltat küldi el akkor meg, ugye a fenti kérdést lehet feltenni. A helyes válasz meg kb, az esetek nagy részében az, hogy egyik sem jobb a másiknál, mindegy! De valamelyiket el kell küldeni mert mindkettő meg nem kell neki.

Vannak speciális esetek de ezeknél jellemzően nem is a HR-es kislány a tótumfaktum. Ahol ő jelentős beleszólással rendelkezik, azok jellemzően olyan állások, hogy nem az a legfőbb kérdés, hogy a jelentkezők kötül kit vegyenek fel, hanem az ki legyen a 199 akit elküldenek!

Nagyon nagy a munkaerő túlkínálat. Ilyenkor a munkáltató olyan extrém elvárásokat támaszt ami jól esik, mert lesz rá elég megfelelő jelölt. A diploma + villanyszerelői végzettség lehet csak egy sima előszűrő is, hogy ne 500 jelentkezőből kelljen válogatni csak 50-ből. irracionális, az hát. De ha csak villanyszerelőt keres akkor lesz 500 jelentkezője, neki meg csak 1 ember kell.
Illetve lehetséges még az is, hogy egy munkáltatónak marha kényelmes ha olyan dolgozói vannak akik eltérő munkaköröket is eltudnak látni ha az betegség, szabadságolás vagy a vevői igények ingadozása miatt szükséges. Vagy egyszerűen a cég méretőből adódóan nem teljes állású munkákról van szó, és olyan a magyar szabályozási környezet, hogy egyszerűbb felvenni 1 embert a két állásra mint 2-őt félállásban. Ha a munkaerő piac olyan, hogy van rá esélye, hogy ilyet találni is fog akkor miért ne így járjon el?
Memnon 2013.12.06 11:41:58
@Zus:

Igen elmegy külföldre, vagy éhen döglik. De ezért ne egy 25 éves HR-es "picsa" kislány legyen már megtéve bűnbaknak. Ő is csak enni akar, meg kifizetni a gáz számlát, és ezért csinálja amit mondanak neki nem éppen vezérigazgatói fizetéssel.
Egy egészen durva történetet osztok meg ma veletek, melynek írója és elszenvedője, Annamária, akinek egy szép nap az az ötlete támadt az Egyesült Államokban, hogy egy évre Magyarországra költözik a már ott született fiával, hogy a gyerek is megismerhesse édesanyja hazáját és…..
Memnon 2013.11.27 16:24:23
A fiktív apán való rugózás nevetséges. A magyar jogrendben egy gyereknek van apja meg anyja, és nincs olyan opció, hogy az egyik ismeretlen. Ha mégis ez a helyzet, akkor be kell írni egy kitalált nevet és probléma letudva. Azaz igazság, hogy lényegtelen, hogy az van odaírva a papírra, hogy ismeretlen vagy egy kitalált Gipsz Jakab.

Az egyik jogrendben belehet írni ezt, a másikba meg nem. A kettő között nincs különbség. Mindkét rendszerben kezelve van a helyzet ha az egyik szülő ismeretlen valamilyen okból, csak máshogy. Kicsinyes, a kákán csomókeresés esete azon háborogni, hogy ez miért így van és miért nem amúgy. Egyenlőre szerintem nem ő fújja a passzát szelet, hogy eldöntse, melyik állam milyen módon kezeli az ismeretlen szülő esetét rendszerében. Egyenesen személyiségi jogi kérdést csinálni belőle meg simán a posztoló szegénységi bizonyítványa. El lett fogadva, hogy nem kívánja megnevezni a valódi apát, senki nem is firtatta a dolgot, mindössze annyi történt, hogy ilyenkor Magyarországon egy fiktív nevet kell beírni nem pedig azt, hogy ismeretlen.

Ha minden dokumentum lejárt mit várt? Hogy a két szép szemért minden ellesz intézve. Gondolom Amerikában zöldkártyát szerezni az is 10 perces formaság egy Mexikói bevándorlónak. Vagy csak őt ez nem érinti, úgyhogy az már nincs is.

Amerikai álompolgárként, amerikai papírokkal, tartózkodási engedéllyel beutazik, 3 havonta meghosszabbít és nincs cirkusz. A cél érdekébe teljesen felesleges volt az állampolgárság, hiszen nincs összefüggésben a nemzet tudat meg létével, vagy nem meg létével.

Ha meg kellenek a papírok akkor bürokrácia útvesztőt az itteni játékszabályok betartásával végigjár. A rendszert jogos kritikával illetni - a saját hibánkat is elismerve - lehet, sőt kell is. De besértődni azért mert az adott országban az ügyintézés nem olyan mint mi szeretnénk, és/vagy azt egy másik országban megszoktuk az nevetséges.
Régóta foglalkoztat a téma, hogy miért vonzzák a nőket az úgy nevezett rossz fiúk? Először is tisztázzuk, hogy kik azok a rossz fiúk. Röviden jellemezve a megbízhatatlan pasik. Mindannyian boldog és nyugis életre vágyunk, de egy zenész, egy vad motoros, egy izompacsirta, egy…..
Memnon 2013.11.07 13:23:25
Az Alfa nő, meg az Alfa hím nem egyenlő a nagybetű Férfivel és a nagybetűs Nővel ezt kéne megérteni.

Az alfa a természettudományból átvett jelző, és az embernél is ugyanazt jelenti mint az állatvilágban. Ő a legerősebb, legjobb, legszebb, ő a főnök, van hatalma, de legalábbis mindenáron próbál hatalomra szert tenni. Az van amit ő akar, ha nem tetszik ellehet menni kapálni. Persze nem féltétlenül kell ezt erőszakos módon tenni. De egy alfa mindig irányításmániás mert ez az alfaság egyik jellemzője, és ez az élet minden területére kiterjed. Nincs olyan, hogy a munkahelyen irányításmániás, a magánéletben meg nem. Nőből is van ilyen, meg férfiből is. Két alfa semmilyen körülmények között nem fér meg együtt boldog párkapcsolatban. Ők maximum gazdasági, hatalmi érdekközösséget kötnek ha ezzel egymás érdekkörét nem zavarják.

Az egészséges önismerettel, önbizalommal és határozottsággal rendelkező, önálló gondolatokra képes, stabil, kiforrott személyiségeket meg úgy hívják, hogy Nő meg Férfi mindenféle alfa jelző nélkül.

A rossz fiússág érdekesebb történet. Sok nő valóban vonzódik a rossz fiúkhoz. Viszont a "rossz fiú" nem feltétlenül alfa is egyben, sőt gyakran nem. Mi több az is lehet, hogy egyébként irányításra szorul csak nem tetszik neki a "rendszer". Ha valaki egész egyszerűen nem akar beállni a sorba mert ő azt nem úgy gondolja, és ennek hangot is ad, akkor az legyen férfi vagy nő, az rögtön rossz fiúvá - rossz lánnyá válik. És itt a lényeg, Van önálló gondolata amit felvállal és megvéd az elfogadott "közzel" szemben is. Ez a sorba be nem állás, és kiállás az ami vonzó tud lenni. Aztán, hogy mi ellen is lázad az már más történet. De ettől ő még baromira nem alfa. Hiszen nem akar hatalmat, nem akarja, hogy mindenki úgy gondolja ahogy ő. Csak ragaszkodik hozzá, hogy ő másként gondolja és ebből ő márpedig nem enged hagyják őt ezzel békén.

Éppen ezért az rossz fiú alfa az ritkán szép személyiség, (Persze lehet az is, elvégre egy hódító személyiségű is ilyen) hiszen nemcsak lázad, de egyúttal irányítani is akar.
Memnon 2013.11.07 15:12:24
@famefatal:

Nem lehet. Kutyából nem lesz szalonna.
Casanova is az Ólombörtönbe került életvitele miatt. Később is többször letartóztatták. Poroszországot elhagyta mert nem volt elég fényűző számára. Vannak személyiségjegyek amiken úrrá lehet lenni valameddig, de teljesen és végérvénesen nem lehet őket elnyomni. Egy hódítónak kell az, hogy nőket tudjon magához kötni. Casanova nemcsak hódított, de ha kellet megvásárolta a nőket magának. Végül nem véletlenül lett hivatásos titkosszolgálati besúgó belőle.
Az Európai Unió Bírósága szerint tökmindegy mi miatt késnek a vonatok, monszun ide, hóátfúvás oda, a vasúttársaságoknak csengetniük kell az utasaiknak: A döntés kimondja, hogy nem mentesíti a vasúttársaságokat a menetjegyárra vonatkozó kártérítési kötelezettségük…..
Memnon 2013.10.09 16:19:59
@belgabela:
"A magyar jogban az elháríthatatlan akadály, mentesít a jogkövetkezmények alól."

És a magyar jog azt is mondja, hogy ilyen esetben az nem teljesített szolgáltatás ellenértékét megtarthatod? Mert a MÁV esetében a "kártérítés" alatt arról van szó, hogy ha nem teljesíti amire szerződtél vele a jegy megvásárlásakor akkor vissza kell adnia a pénzt egy részét.
Amire te hivatkozol az arról szól, hogy leszerződsz 100 hektárföld szántására de belvíz miatt nem tudod felszántani a földet csak 80-at akkor nem kell neked kártérítést fizetned azért mert nem teljesítetted a vállalt munkát. De lóvé csak a 80 hektár szántásért jár neked nem 100-ért! A MÁV eddig azt csinálta, hogy előre kifizetted neki a 100 hektárt, ő felszántott 80-at és vis majorra hivatkozva megtartotta a teljes lóvét.
Az E-25 egy német tier 7-es prémium TD. Az E-25 a 8.7-től kezdve lesz megvásárolható, az ára 7.000.- arany lesz. Ez volt az első pont ahol megakadt a gombóc a torkomban mert a hasonló kategóriájú PzV/M10 ára 5.750, a SU-122-44 is csak 6.750 és az AT15-A is 6.500 arany. Egy…..
ProgBlog Belügy 2013.04.16 21:39:06
„Ebben a pillanatban még én, és csak én vagyok a fejedelem, az történik, amit én akarok, és arra veszem rá a vár alatt élőket, amire akarom. Ha megparancsolom, hogy gyújtsák fel ezt a várat, irtsák ki az idegeneket… és éljünk a magunk ízlése és vallása és rögeszméi…..
Memnon 2013.04.17 15:50:48
Jó poszt, nagy kár, hogy sokan nem értik :(

A bolsilibsizőknek igazán feltűnhetne azaz apróság, hogy a posztoló szerint a jelenlegi ellenzék azaz a bolsilibsi oldal is ugyanúgy teljesen alkalmatlan az ország vezetésére mint Viktor. Pedig a posztnak eléggé az elején van leírva, odáig csak elkellet jutniuk az olvasásban.

Másik érdekesség, hogy a multik = szolgaság, (egyébként tényleg az). A magyar "Úr" ugyanolyan szolgálata meg maga a szabadság.
Azt kéne végre észrevenni, hogy ez az egész szabadságharc nem szól másról, csak arról, hogy az egyik urat (a külföldit) leváltsa egy másik (hazai, lehetőleg jobb oldali kötődésű) aki még inkább kizsákmányol majd mint a régi.

Az aljas multi legalább annyit visszacsepegtet, hogy a szolgák is duhajkodjanak egy kicsit mivel hosszútávon szeretné fenntartani ezt a pénz szivattyút. A hazai "Úr" felfogására sokkal inkább a mindent nekem és azonnal mentalitás a jellemző. Elvégre kitudja mi lesz holnap, az a biztos ami már a zsebben van.

Magyarországnak rövidtávon nincs jó választása csak rossz, kevésbé rossz, és nagyon rossz. Jelenleg a simán rossz utat a nagyon rosszra cseréltük. A kevésbé rossz, és így Magyarország számára hosszú távon a felemelkedést jelentő megoldással van egy piszok nagy probléma, ott nem csak a csúnya multi nem tudna korlátlanul és büntetlenül kizsákmányolni, de a politikusok és a hozzájuk kötődő magukat vállalkozónak hazudó tolvajok sem. Ne legyenek illúzióink, a hazai tolvajok ugyanazok bal és jobb oldali kormányzás esetén is, csak a szimbólumok és a zsákmány felosztása az ami változik. A multik elleni kirohanás fő oka, hogy a válság miatt kisebb lett a torta, ezért most próbálnak valamit szerezni maguknak abból a részből ami eddig a multiké volt, mert amit jelenleg letudnak nyúlni az nem elég, és máshol már nincs ami elrabolható.
Tegnap este újra tizen- és huszonéves diákok vonultak a Fővárosban, tüntettek, kiabáltak, megmutatták az elégedetlenségüket és az erejüket.  Megmutatták, hogy van Magyarországon egy olyan generáció, amelyik nem része annak a kádári posványnak, amibe menthetetlenül…..
Memnon 2012.12.20 10:49:11
@Inoffensus:

Alapvetően a nekünk az egy tág fogalom. Ilyesmit a kapcsilati tőkével, ismeretekkel, erőforásokkal rendelkező értelmiségnek kellene beindítani. Mindenképp kell egyfajta társadalami pozíció az első fecskék esetében, hogy sikeres is legyen az elinduló szerveződés. Magyarország alapvetően diploma és pozició orientált. Ha egy sima melós, szakmunkás, aktatologató kezd bele ilyesmibe arra mindenki csak rálegyint, hogy ugyanmár ki ez, mit tudhatja ő. Még a saját családjába, ismeretségi körében is! Ha egy Valaki mondja akkor az mindjárt más.
Memnon 2012.12.21 14:29:13
@Inoffensus:

Elfelejted, hogy egy olyan országban élsz ahol az emberek évente 1x képtelenek elmenni egy lakásszövetkezeti gyülésre aztán meg felvannak háborodva a döntéseken ami ott megszületik.

Ha nálad az értelmiség = az elittel akkor gondok vannak. A köztisztelet pedig nem egyenlő a tekintélyelvűséggel, szóval ne keverd össze a kettőt.
Igenis egy adott közösségben tisztelt, megbecsült embernek kell először kiállnia. Aztán mögé már oda kell állni. Ha hallgat, akkor az alkoholista Pista a feje tetejére is állhat mögéje nem fog odaállni senki. Főleg nem akkor ha a doktor úr, meg a mérnök úr még el is ássa.
Szamárpad Meghal az OKJ is 2012.09.20 13:12:27
A felsőoktatás után úgy tűnik, most az OKJ-t nyírja ki a kormány. Drasztikusan csökkentik a képzések számát, az indoklás szerint sok az átfedés az egyes tanfolyamok anyaga között, ezért sokat összevontak, így elvileg több munkakörben is el lehet majd helyezkedni egy-egy OKJ-s bizonyítvánnyal. Az…..
Memnon 2012.09.21 16:21:10
Mind a posztoló, mind a hozzászólók jelentős része féligazságok alapján mond ítéletet.

Elsősorban nem az OKJ a rossz, Az csak a jegyzék amiben tételesen fel van sorolva milyen az állam által szakkepésítések léteznek magyarországon. Hogy milyen hosszú vagy rövöd ez a lista az gyakorlatilag teljesen lényegtelen. Ezen kívül vannak a képzésekhez tartozó szakmai és vizsgakövetelmények meg a képzések egy részére van Központi program is. Alapvetően még ezekkel sincs nagy baj, bár némi igazítás rájuk férne.

Az igazi probléma a vizsgáztatásnál van. A szóbeli vizsga kérdéseket gyakorlatilag az állam adja ki, és ezek minősége a csapnivalótól a kivállóig skálázódik. A tételsor tartalmazza az értékelőlapot is, amin egy csomó olyan szart kell pontozni 1-5 pontokkal mint udvariasság, szövegértés, beszédkészség, nyitott hozzállás stb ilyenekből lehet kapni 20-30 pontot és 51 ponttól már megvan a kettes.
Az írásbeli, interaktív feladatok ugyancsak központiak ezek szórása a szóbelihez hasonló. Némelyik 10 osztályal megoldható mindenféle további ismeret nélkül, a másik véglet meg amikor a feladat fizikailag megoldhatatlan a rendelkezésre álló megszabott időkereten belül vagy egyetemi szintű ismeretet kér számon olyan képzésen ahol a bementi feltétel a 10 osztály!
A vizsgabizottságok sem függetlenek, hiszen az a tanár kérdezi és értékeli a vizsgázókat aki elötte tanította őket és pontosan tudja mire tud és mire nem válaszolni a vizsgázó. Ha olyat kérdez amiről tudja, hogy nemtudja a delikvens rögtön megy a hőzöngés, - hiszen a vizsgázó is tudja, hogy a tanár tudta ezt :) - hogy pofára ment és azért húzta meg mert csak. A vizsgabizottság "független" tagjainak vizsgánként nem jelentéktelen "tiszteletdíját" az iskola fizeti. Ráadásul ezen tagoknak gyakran lövésük sincs a szakmához aminek a vizsgáján jelenvannak.

És akkor a sokat szidott képzők. A jelen rendszerben szabadpiac van. És a jelentkezők többsége papírt akar nem ismeretet. A képzéshez kellenek jó tanárok, órák és ezekre az órákra be kell járni. Mindez viszont pénzbe kerül. Ha a tanulónál a rendezőelv úgy nézki a képző kiválasztásánál, hogy a képzés legyen, olcsó, rövid, és ezen rövid idő alatt se kelljen bemenni a képzőhöz tanulni akkor ezt is fogja kapni. Mind a törvények, mind a vizsgarendszer lehetővé teszi, hogy bizonyítványhoz lehessen jutni így. A Munkaügyi Hivatalokon keresztül maga az állam is a gyors, rövid, olcsó képzéseket keresi. Mert baromi jól mutat az EU-s statisztikában, hogy milyen kevés pénzből milyen sok embert átképeztünk. Aki meg minőségi képzést szeretne nyújtani ennek megfelelő árért és képzési idővel annak nem lesz diákja, sem állami sem magán és csukhatja be a boltot. Kivételek itt is akadnak persze. Magyarországon jellemzően az ügyfél általában a tanuló - esetleg az állam, de ez se jobb - és nem a munkaadó. Márpedig ebben az esetben azok a szempontok lesznek kielégítve az iskola álltal amit a tanuló támaszt. - a munkaadó ismereteket akar, a tanuló viszont papírt úgy, hogy közben ne nagyon kelljen tanulnia se mert az kényelmetlen. Namár most, ha az elvárások ennyire különbözőek, és még szabadpiac is van akkor annak az elvárásai lesznek figyelembe véve aki fizeti a számlát. Ez van.

És ezzel elis értünk a munkáltatókhoz. A többségük úgy képzeli a szakképzést, hogy onnan majd versenylovak fognak kikerülni aki megköti a minimálbéres munkaszerződését, beáll a rajtgépbe és rögtön megfutja a legjobb időt. Ilyen szakképzés a világon sehol nem működik. Egy normális szakképzés úgy nézne ki, hogy az iskolában megtanítják az elméletet és egy minél szélesebbkörű de felszines gyakorlati képzésen is átesik az illető. Kap egy papírt, aztán a Munkaadó szépen a saját igénye szerint továbbképzi, vagy képezteti a dolgozóját. Ez elsősorban nem kisvállalkozói, meg kényszervállalkozói feladat még mielött az egyini vállalkozó fodrász hőbörögne, hogy neki erre sem ideje sem kapacitása. Az, hogy minden munkaadó összes egyéni igényének megfelelő munkavállaló kerüljön ki az iskolából, ez nagyjából a lehetetlen kategória. Ilyesmire az intézményes tömegképzés teljesen alkalmatlan. Az OKJ-s bizonyítvány álltalában - persze kivételek vannak - de tükrözi azt ami a célja. Azt, hogy a papír birtokosa alkalmas az adott szakmában munkavégzésre a munkaadó mindenféle egyéni elvárásának megfelelő további fejtágítást és szakmai gyakorlatszerzést követően. Na ezaz amiről a munkaadók úgy gondolkodnak, hogy ezt még szerrezze meg bárhol máshol csak ne nálla.

Szóval tömören ha a munkaadók az államra, az iskolákra, és a munkavállalókra akarják tolni a szakképzést, hogy ahhoz nekik semmi közök akkor abból jó nem sül ki. Pedig pont a piacgazdaság főszereplőinek kéne a legjobban tudniuk, hogy "Aki fizeti a zenészt, az rendeli a nótát."
Miért nem tesz a kormányzat semmit? Miért van az, hogy csak ingatják a fejüket az illetékesek, „akik elmennek, majd 5-10 év múlva visszajönnek”?  Lehet, hogy azért, mert nem érdeke, hogy az elégedetlenek itthon maradjanak?     „2012 elején a felnőtt lakosság 13…..
Memnon 2012.06.30 00:57:39
@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Kezdjük ott, hogy egyrészt munkaadói bérköltség növekedésről beszéltem nem munkavállalóiról. Másrészt az alsó jövedelmi harmadban, és nem a teljes adófizetői körben.

A költségvetés bevétele úgy csökkent, hogy a felső jövedelmi harmadnál jelentkező adóbevétel csökkenés nagyobb volt - felső kulcs eltörlése, alsó kulcs csökkentése, gyerek kedvezmény - mint az alsó jövedelmi harmad adóterhelés növekedése - jóváírás eltörlése -. (A középső harmadnál kb azonos az egyenleg)

Viszont rövid és közép távon is, nagy tömegű több 100ezer-1millió új munkahelyet csak ebben az alsó harmadban hozható létre. Ott ahol nőtt a munkaadói és munkavállalói adóterhelés.

Azzal az illúzióval mindenkinek le kellene számolnia, hogy 10 éven belül több100ezres nagyságrendben létre lehet hozni nettó 250ezres fizetést biztosító munkahelyet Magyarországon.
Memnon 2012.06.30 01:22:55
@Zébácsi:

És ez a legnagyobb probléma, mivel ezek nem megértésének a következménye gyakorlatilag az összes többi gond. Az, hogy kik és milyen módon gyakorolják a hatalmat csak tünet és nem maga az alap probléma.