Regisztráció Blogot indítok
Adatok
northern lights

0 bejegyzést írt és 137 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kutatók létrehoztak egy modellt, amely segítségével képet kaphatunk arról, hány éves korra érdemes tervezni első gyermekünket ahhoz, hogy pontosan annyi gyerekünk szülessen, ahányat szeretnénk...
northern lights 2016.09.24 12:16:06
@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: mert ügye azok tervezettek ahol alig van pénz?
northern lights 2016.09.24 12:20:08
@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Megy ugye azért nem látni a vidéken pár éve csak elvétve fészkelni gólyát, mert védekeztek...
Nem az a baj, hogy az emberek nem akarnak vasárnap dolgozni. Én sem szerettem sose, de ez mégis ki a büdös szart érdekel rajtam kívül? Senkit. Jogomban áll olyan munkát választani, ahol nem kell ilyen tevékenységet végezni, mondjuk lehetek küldeménykézbesítő, és kelhetek reggel négykor, hogy…..
northern lights 2016.04.17 11:32:33
@Krisz11: bolti alkamazottak csak egy szegmense... aki vmilyen gyártósor mellett dolgozik annak bizony nem egyszer vasárnap is munkanap, mint ahogy az egészségügyi dolgozóknak is, sőt hogy tudj hülyeségeideit ide írni áram nélkül nem nagyon lehetne... ahol azt előállítják/generálják ott most is munkanap van. őket szerinted szabad kirekeszteni???
Tartalmasabb vitára számítottam. Két bejegyzésben is foglalkoztam a vélemény-újságírással, és próbáltam megtalálni a különbséget a publicisták és a bloggerek között. Inkább töprengtem, mint tévedhetetlennek éreztem magam, de nem találkoztam olyan kommentekkel, amelyek…..
northern lights 2015.03.18 07:23:21
"Igazán kár, hogy egy fontos mozzanatot nem vett figyelembe a fővárosból érkezett és egyetlen példa alapján (túl)általánosító egészségügyi szakember. A megyei lapok nincsenek abban a helyzetben, hogy olyan újságírót alkalmazzanak, aki kizárólag egészségügyi témákkal foglalkozik. Általában női munkatárs kapja a népjóléti reszortot, és ír a szegényekről, a szociális segélyekről, a magányos öregekről, a leányanyákról, a hajléktalanokról, olykor pedig a betegekről, az orvosokról és a kórházakról is." -

T. szerző!

Alapvető probléma szerintem, bár általánosításnak tűnhet, a publicisták többsége a BTK-s vonalról kerül ki, jó esetben évet, netán éveket foglakozik, foglalkozhat a nyelvvel és a kommunikáció számtalan területével is, de nincs meg a minimális alapja a természettudomány területén (általános iskolai alapok), sőt van hogy a humán területen sem. Egyetemen kommunikáció szakosoknak az oktató a következő példát hozta fel Pl: "a kubai rakéta vállság során a Kubai-rakéták néztek szembe az amerikaikkal a Disznó-öbölben 1963-ban.-egyébként a beszűkült kommunikációs csatornára szolgált példaként."

Elvárható lenne, és az igényességet feltételezné önmagától, hogy a mértékegység dimenziók, események legalább pontosak legyenek, e tekintetben egy bloggoló hasonszőrű egy újságíróval. Minden jó munkához, szükséges a rákészülés és felkészülés, legalább, legyen fogalmam arról, mi történik nagy vonalakban.

@Kabai Domokos Lajos:
"Az országot a rendszerváltás után irányító réteg - különböző mértékben - de egyszerűen leértékelte a szakértelmet."- ez tapasztalom magam is
A paksi atomerőmű tender nélküli bővítésének híre alig több mint egy éve sokkolta a téma szakértőit és a szélesebb közvéleményt. A teljes GDP 10 százalékát meghaladó, hozzávetőleg 3750 milliárd adóforintból épülő paksi bővítésről, minden idők legdrágább magyar…..
northern lights 2015.03.17 11:16:01
@István Tamasi 13.41: van is meg nincs is.
Hivatalosan az erőmű évente x összeget különít el a felszámolására, csak hogy ez a pénz... -
1996.évi cxvi törvény az atomenergiáról rendelkezik róla:
"A radioaktív hulladék végleges elhelyezésének, valamint a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásának és a nukleárisüzemanyag-ciklus lezárásának, továbbá a nukleáris létesítmény leszerelésének költsége az engedélyest, a Magyar Tudományos Akadémia által alapított költségvetési szerv, valamint felsőoktatási intézmény, vagy a központi költségvetésből finanszírozott más szerv által működtetett nukleáris létesítmény esetén a központi költségvetést terheli."

A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap
62. §208 (1)209 A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap a radioaktív hulladék végleges elhelyezésének, a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásának és a nukleárisüzemanyag-ciklus lezárásának, továbbá a nukleáris létesítmény leszerelésével összefüggő feladatok finanszírozását biztosító elkülönített állami pénzalap.

(2)210 A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezelő szerve a miniszter által vezetett minisztérium.

(3)211 A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap terhére kizárólag a 10/A. § (2) bekezdésében és az (1) bekezdésben meghatározott célokra lehet kifizetést teljesíteni, továbbá a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezelésével kapcsolatban a (2) bekezdés szerinti szerv által ellátott feladatokat a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap terhére kell finanszírozni.

(4)212 A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezelője:

e)214 megvizsgálja, és egyetértése esetén a (6) bekezdés szerinti testület előzetes állásfoglalásával együtt jóváhagyásra a miniszter elé terjeszti a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból finanszírozandó tevékenységek közép- és hosszú távú terveit, és ezek részeként a befizetési kötelezettségekre vonatkozó javaslatokat, továbbá az éves munkaprogramokat és beszámolókat.

(5)215 A (4) bekezdés e) pontja szerinti dokumentumok miniszterhez való felterjesztéséhez csatolni kell az atomenergia-felügyeleti szerv előzetes szakmai értékelését is.

(6)216 A miniszter Központi Nukleáris Pénzügyi Alappal kapcsolatos munkájának segítése érdekében értékelő és előzetes állásfoglalást kialakító testület működik.

63. §217 (1) Az atomerőmű a radioaktív hulladék végleges elhelyezésének, valamint a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásának - beleértve a tároló leszerelését is -, és a nukleárisüzemanyag-ciklus lezárásának, továbbá az atomerőmű leszerelésének, valamint az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulásoknak nyújtott támogatás költségeit a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba történő befizetés útján köteles biztosítani. Az adott évre megállapított összeg arányos részét közvetlenül a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kincstárnál vezetett számlájára havonta, a hónap 15. napjáig kell befizetni.218

(2) Atomerőmű esetében a befizetés mértékét úgy kell megállapítani, hogy az teljes mértékben fedezze:

a) az atomerőmű teljes üzemideje alatt és a leszereléskor keletkező radioaktív hulladék végleges elhelyezésével, valamint a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásával és a nukleárisüzemanyag-ciklus lezárásával,

b) az első előzetes leszerelési terv költsége kivételével valamennyi, az atomerőmű, továbbá a kiégett üzemanyag átmeneti tárolója leszerelésével,

c) a 10/A. § (2) bekezdése szerint az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulásoknak nyújtott támogatással, valamint
d) a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap létrejöttét megelőzően létesített radioaktívhulladék-tárolóban a 63/A. § szerinti befizetési kötelezettségből származó bevételből nem fedezett, a véglegesen elhelyezett radioaktív hulladék tárolásával, a tároló biztonságnövelésével és üzemeltetésével
járó költségeket.
(3) Az atomerőmű befizetésének éves mértékét a központi költségvetésről szóló törvény határozza meg a (2) bekezdésben foglalt kötelezettség figyelembevételével.
(4) A Magyar Tudományos Akadémia által alapított költségvetési szerv, valamint felsőoktatási intézmény vagy központi költségvetésből finanszírozott más szerv által működtetett nukleáris létesítmény esetében a kiégett üzemanyag átmeneti elhelyezését szolgáló tároló létesítésével, üzemeltetésével, a nukleárisüzemanyag-ciklus lezárásával, valamint a nukleáris létesítmény leszerelésével és lebontásával és az annak következtében keletkező radioaktív hulladék végleges elhelyezésével kapcsolatos költségeket azok felmerülésekor kell befizetni a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba. A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap javára történő befizetés forrását a központi költségvetés biztosítja a működtető intézmény éves költségvetésében.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600116.TV

- a költségvetés foltozására megy a pénz, magyarul
Cseles Csodák Életet mentő drón 2015.03.10 15:18:00
Kigyulladt egy épület, és lehetséges, hogy emberek maradtak bent. Általában tűzoltókat küldenek a helyszín felderítésére, de ezzel még több életet veszélyeztetnek. Valami jobb megoldás kellene. Beküldhetünk egy robotot, de a modern robotok nagy többsége pillanatok alatt…..
Ez az a felirat, mely állítólag a fáraó sírja felett állt.  A legenda A fáraó átka egy olyan legenda, mely körbelengi Tutanhamon sírjának feltárását. Mikor 1922-ben megnyitották a sírt, számos igen rejtélyes esemény vette kezdetét.  A kutatócsapat 26 embere mind…..
Szoros mérkőzésnek lehetünk tanúi! Jelenleg a pécsi 367%-os nitrogén-monoxid versenyez a sajószentpéteri 202%-os PM10-zel. Feljövőben van még Nyíregyháza is, a 111%-os PM10 szállópor jó eséllyel ma is végez néhány tüdővel és azt körülölelő emberrel. Kiesőben a soproni…..
northern lights 2015.01.07 13:53:56
kis segítség:
met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/meresi_adatok/tajekoztato/

www.kvvm.hu/olm/index.php

A környezeti levegővel kapcsolatos szabályozás háromféle határértéket tartalmaz (növekvő mértékben):

Egészségügyi határérték: tartós egészségkárosodást nem okoz, és amelyet az emberi egészség védelme érdekében a jogszabályban meghatározott módon és időn belül be kell tartani.
Elérése és túllépése veszélyes légszennyezettséget eredményez.
Tájékoztatási küszöbérték: a légszennyezettségnek egyes légszennyező anyagok tekintetében a lakosság egyes érzékeny (gyermek, időskorú, beteg) csoportjaira megállapított szintje, amelynek túllépése esetén a lakosságot - Budapesten a Fővárosi Önkormányzatnak - tájékoztatni kell.
Elérése és túllépése enyhébb intézkedéseket jelentő, tájékoztatási fokozatú szmoghelyzetet eredményez.
Riasztási küszöbérték: a légszennyezettség azon szintje, amelynek rövid idejű túllépése is veszélyeztetheti az emberi egészséget, és amelynél azonnali beavatkozást kell tenni.
Elérése és túllépése forgalomkorlátozással járó intézkedéseket jelentő, riasztási fokozatú szmoghelyzetet eredményez.

A szmogriadó tájékoztatási, vagy riasztási fokozatát akkor kell elrendelni, ha három mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációjának 3 egymást követő 1 órás átlaga, illetve a kisméretű részecske szennyezés (PM10) esetében 2 egymást követő 24 órás (naptári napra vonatkozó) átlaga meghaladja a határérték rendeletben rögzített tájékoztatási vagy riasztási küszöbértéket és teljesülnek a határérték rendelet további feltételei.
Két cikk is megjelent ma (itt és itt), amelyek teljesen hülyebiztosan elmagyarázzák (mert ezt még mindig magyarázni kell az értelemtől jobbra), hogy ez a kormány romlásba viszi az országot (és ha még mindig magyarázni kell: igen, a Medgyessy és a Gyurcsány vállain állva, de…..
northern lights 2014.06.12 13:10:56
@aleb19: 2002-ben Fidesz pár aknát hagyott az utódjára pl.: GYED/GYES pereltek a fiatal anyuák stb.-amit, ha nem veszít fizethetett volna...
northern lights 2014.06.12 13:49:42
@aleb19: azért a görögöknél komoly átverés ment... ne beszélve a megalomán beruházásaikról mint 2004-es olimpia
Budapest részesedése az ország GDP-jéből 40%-os, miközben a népességéből csak 17%, az agglomerációt is belevéve 25%. 10-ből 4 Ft Budapesten termelődik, és minden negyedik magyar budapesti vagy oda jár dolgozni. A túlsúlyt erősíti az országban kialakított centrális…..
northern lights 2014.01.29 08:44:58
@barli:
Ha BP termeli az ország GDP-jének 40%-át, miért nincs önálló budapesti régió, miért szívja el a Pesti régióba tartó EU-s forrásokat, amit az elmaradott térségek felzárkóztatásra adnának?
Ez esetben ténylegesen vízfejet tartunk fenn... nem?
Egy volt ápolónő véleménye a magyar egészségügy helyzetéről. 8 évig dolgoztam ápolónőként neurológián és belgyógyászaton, nem könnyű egyik sem..ajánlom ki kell próbálni egy éjszakát 12 órában! ; szívvel-lélekkel dolgoztam az osztályokon, szerettek is a betegek és…..
northern lights 2014.01.19 11:55:31
@Monkeygirl: "Miért épp a 89 éves? Azért, mert ő is a világon a legfontosabb valakinek"- egy ilyen estben általában átlagosan 10-15 milliót forint kerül kifizetésre az csak csupán az eszközökre és gyógyszerekre(szondák, kanülök, tubusok és egyébb eszközök egyszer használatosak, a gyógyszerek is). Számolj utána mi történik ha ez az idős beteg évi 10 alkalommal megjárja a kórházat, és csupán egy betegről beszélünk. Olyan szintű ma már a technika hogy az agyhalott és több szervi elégtelen/ leállt beteget is évtizedekig életben képes tartani, amíg szószerint szét nem oszlik a kórházi ágyon. Annál rosszabb halál nincs mikor szétrohadsz és még eszméletednél is vagy, ami technika mellett lehetséges.-persze a hozzátartozók a lila szemüvegükön át csak a csodás máig "makk egészséges" "káros szenvedélyektől mentes" "szerettüket" látják, tisztelet a kivételnek akik ténylegesen és valósan ismerik a családtagjuk állapotát és törőnek is a szerettükkel. A posztoló azt írta le, ami a valóság a 30-40évesek hullanak mint a legyek szinte menthetetlenek, addig a 70év feletti korosztály tagjai az x+1. nagy generálon esnek túl és élnek tovább, mert minden és annál is többet megkapnak (úgy is gondolják jár nekik), egy évben legalább 2szer megjárják a kórházakat (csak tégy látogatás egy ITO-n, tuti hogy év második felében is találkozhatsz vele). Vaknak kell lennie annak aki ezt akár laikusként, akár szakmabeliként ha nem veszi észre és nem látja át.
Nagyapám lent lógott az ágyon egyik oldalt félig a lábai a másikon a válla és a feje..A „nővér” azzal indított,hogy EZ mindig ilyen kiabálós,és agresszív? Tisztelt Praxis blog!   Imádott nagyapám Szolnokra került be a kórházba.(Hetényi) Nagyon beteg volt,lebénult…..
northern lights 2014.01.18 10:07:25
@Reggie: @ember100: @nívea:
Szeretem mikor legjobban vernyákolni fogók osztják az észt, mit lehetne tenni..., bezzeg mikor bajba kerülnek... :)
Ti stílusotokkal válaszolva: nem kell kórházba menni otthon is lehet ápolni a beteget, ja hogy ez egy külön szakma, amit meg lehet tanulni,csinálni akarod ülj be és tanuld meg, gondolom az ácsnak is megmondod milyen szöget használjon, vagy a villanyszerőlnek milyen színű kábelt húzzon ki. Nem kell a geronto-szociovinak használni szinte minden egyes kórházi osztályt, egyik kórházból ki másikra be, mert úgy kényelmesebb...
Őpulisága mindig gondoskodik programról, ezúttal viszont olyasmit produkált, ami komolyan megrémített bennünket és egyúttal demonstrálta, mire képes egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer és egy fertőzés együtt. A bél-ügyekre érzékenyebbek szerintem itt hagyják abba…..
A vasárnapi Döntés ilyen volt: Négyen maradtak az utolsó Döntésre az X-Faktorban, és ha agyonvernek egy Voice-Bibliával, akkor sem tudnám megmondani, ki érdemelné meg a jövő heti finálét, amiben viszont egy csaj már tuti lesz, ugye. Mindez persze lényegtelen, mármint az, hogy én…..
northern lights 2013.12.09 08:05:57
@Zola_: "a lány valóban tud énekelni"-nem tud, ő fejlődött legkevesebbet a műsor során, már ha fejlődött valamit is.
@kamarti: "kész előadóművész az idei felhozatalban"
Annyira karakteres és egyedi, hogy már érthetetlen nyüszítés-"akire mindig figyelni kell ", ebben egyetértek veled főleg, ha a közönség meg szeretné érteni és fel szeretné ismerni mit is énekel, ami nem lenne egy utolsó szempont.

-"Művészetét és tapasztalatát" is "méltatták" , mind felvezetéskor, mind a döntés során, ami egyáltalán nem volt "félre érthető".- tegnap este legalább azon is lehetett nevetni.
A lakáspiaci árak 20 százalékkal csökkentek 2008 óta; ez komoly veszteség, főleg ha ezt a saját, valószínűleg legnagyobb vagyontárgyunként kezelt ingatlanunkra kell realizálni. Nem meglepő, hogy a lehető legmagasabb, de még piacképes ár megtalálása az egyik legnehezebb része…..
Néztem a tévében, ahogy újfent aktivizálták magukat azok az aktivisták, akik a hajléktalanok jogaiért küzdenek, akik nem akarják elfogadni, hogy Budapesten a közterületekről kitiltják az oda nem való elemeket. Jogot akarnak olyanoknak, akik nagyrészt lemondtak a jogaikról.…..
northern lights 2013.11.16 12:24:29
@Szarvas Norbert: "Ez olyan, mint hogy a Rózsadombon vagy például az Oktogon-Hősök tere között az Andrássyn soha nem látsz egy hajléktalant sem." Azért a láttam már táborokat villanegyed tőszomszédságában... kevesebb, mint 100m-re egymástól
Saját újságában, a Műhelyben fényezi magát Engert Attila, a hallgatói képviselet frissen megválasztott elnöke. Nem a semmiből érkező, hirtelen szimpatikus fiatalemberről van szó, hanem egy igazi polihisztorról: saját bemutatkozása szerint a hallgatói képviseleten belül tagja…..
northern lights 2013.11.12 15:23:08
@OkoskaTo:rp: Csak nem vagy/ voltál te is hökös?:)