Regisztráció Blogot indítok
Adatok
főkolompos

0 bejegyzést írt és 71 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kihirdették a felvételi ponthatárokat, és a médiában máris megkezdődött szerencsétlen szülők szívatása az egekbe szökő albérletárakkal. Nyilatkozó szakértők, ingatlanosok 10-20%-os bérletidíj-emelésekről óbégattak vásári kikiáltó módjára sürgetve a boldogságban úszó szülőket a minél előbbi albi…..
Nem hiszem, hogy elégszer mondhatjuk el! Halálos, súlyos vagy könnyebb baleseteket közlő hírek egyre csak szaporodnak napjainkban. S valahol azt az emberi hozzáállást tapasztalom közéletünkben, amikor a TV előtt ülve vagy a rádiót hallgatva szörnyülködünk, elítélünk, majd a közutakra, autópályára…..
Megdöbbentő statisztika: Budapesten tízből két lakás külföldiek kezébe kerül. A belvárosban és az előkelőbb kerületekben ez az arány még rosszabb. A statisztikai adatokat nézve pedig úgy tűnik, saját országukban válhatnak kiszolgáltatottá a magyarok: Az ellentmondásos trend…..
Ma az adójogszabályokon keresztül jelentős támogatást kap mindenki, aki személygépkocsiját cégautóként üzemelteti. Egy nulla kilométeres, bruttó 5.000.000 forint vételárú személygépkocsi példáján keresztül mutatjuk be, hogyan is támogatjuk adóforintjainkból az autóhasználatot...
főkolompos 2017.03.11 07:44:32
@dhrbikes:
"Megtakarításból még senki nem lett gazdag"
ez így nem igaz, a privát banki vagyonkezelésnek pl. kifejezett fókuszában vannak a magas jövedelmű sportolók vagy éppen felsővezetők, akik hatalmas, mások számára vagyonnak tűnő összegeket tesznek zsebre jövedelemként az állásukból.

de persze azzal egyetértek, hogy nem a megtakarítás önmagában tesz valakit gazdaggá, hanem ha saját maga mellett (vagy helyett) a megtakarított pénzét is dolgoztatja, legyen az saját vállalkozásba befektetés vagy bármi, amivel komoly megtérülést lehet elérni.
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! Panelt akarunk venni, mert elég jó befektetés lehet, közel van az egyik nagy főiskola. Nem akarunk sokat vacakolni az adásvételivel, de semmi esetre sem akarunk felületesen eljárni - gondoltuk, amikor készülődtünk az egyezségre. Átnéztük a papírt, amikor elénk tette a…..
Sokaknak kell magyarázni a „birtokpolitika“ kifejezést, pedig ezzel a szóval mindössze azt a szakpolitikai irányt jelöljük, amellyel a mindenkori kormányzat a termőföldek és így közvetetten az agrártermelés birtokszerkezetének térbeli kiterjedésének mértékére, tehát hektárban kifejezett átlagos…..
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! Az alábbiakban kérem a segítségét, ön szerint lehet ilyet találni? Vásárlásra szánt keret:10 M Ft, vagy az alatt, plusz 3-4 M Ft rá lehet költeni, hogy aztán ki lehessen azt adni. A cél: egész hitel törlesztőjét fedezze az albi díj - az egészet hitelből akarom,…..
főkolompos 2016.08.16 15:31:36
@Őszinte Ingatlanos:
akkor félreértés volt, bocsánat, én azt gondoltam, hogy a verdikt a "kisebb lakás, kisebb hitel, kisebb bérleti díj,", viszont szerintem Budapesten nincs már annyira kicsi lakás, ami beleférne a keretbe :)
A nyugdíjhelyzetről szóló cikkek, tanulmányok alapján nagyon egyszerű feltételei vannak a nyugdíjrendszerünk mainál jobban működővé és igazságosabbá tételének:   1.Jól működő és erős gazdaság   Az éves szinten előállított érték (GDP) 10% körüli összeget költünk nyugdíjra vagy nyugdíjszerű…..
főkolompos 2016.02.02 10:14:52
@Kicknick:
ha egyes emberek közel milliós nyugdíjat kapnak, akkor ők közel milliós fizetéssel rendelkeztek korábban is. Ebből a közel milliós fizetésből építettek fel valamit egy életen át, amit értelemszerűen közel milliós nyugdíjból fognak tudni (a te érvrendszeredet követve) fenntartani. Marhaság a nyugdíjakat maximalizálni, ráadásul elég durván növeled vele az adóelkerülést is. (a teljes rendszer szempontjából ráadásul irreleváns is, annyira kevesen kapnak kiemelkedően magas nyugdíjat)
főkolompos 2016.02.02 10:24:20
a post szerintem túlbonyolítja a dolgot. Társadalmi közmegegyezés nem a jól működő állami nyugdíjrendszer feltétele, hanem ahhoz szükséges, hogy kiválasszuk, milyen típusú nyugdíjrendszert akarunk.
1) olyat, ahol korábban megtakarított tőkét vagy jobb esetben annak hozamait kapják meg a nyugdíjasok idős korukban. Pl. amerikai rendszer. Baromi jó arra, hogy a gazdaság egészét forrásokhoz juttassa.

2)olyat, ami most van, tehát ahol az aktuális befizetésekből fizetjük az aktuális kifizetéseket.
Ez utóbbi viszont szemléletváltást kíván. Ilyenkor ugyanis senki nem a saját nyugdíját fizeti, hanem a szülei nyugdíját. Ebből adódóan az ő saját nyugdíjjárandóságát sem helyes, hogy az általa befizetett nyugdíjjárulék határozza meg, hiszen neki a gyerekei által befizetett járulékból fizetnek majd nyugdíjat.
Ebből adódóan nyilván egy olyan rendszer lehet csak működőképes hosszú távon, amelyben a nyugdíjjárandóság nem az egyén által befizetett járuléktól, hanem a gyereke(i) által befizetett járuléktól függ.
Röviden és tömören: ha sok gyereked van, ők sok járulékot fizetnek, abból te sok nyugdíjat kapsz. Ha nincs gyereked, maximum a többiek gyerekei láthatnak el valamivel - nyilván erre is kell félretenni valamit az állami rendszerben - tehát csak egészen minimális állami nyugdíjat kapsz. Cserébe persze, amit más a gyerekeire költ egész életén át, azt te megtakaríthatod, és élhetsz belőle idős korodban.

Ebben semmi rakétatudomány nincs, egyszerűen csak így tud fenntarthatóan működni egy olyan rendszer, amiben az aktuális befizetések nem megtakarítódnak, hanem rögtön kifizetésre is kerülnek, mint nálunk.
főkolompos 2016.02.03 16:52:37
@Tamáspatrik:
persze, ilyesmin én is gondolkodtam, és persze ha a gyerekek fizetése alapján számoljuk, úgy valóban fenntarthatóbb a rendszer.
Viszont ezzel (1) kizárjuk, hogy valaki külföldön dolgozó gyermeke után kapjon nyugdíjat, ami a kisebb gond, (2) hátrányosan érintheti a szülőket, ha valakinek a gyermeke magas társadalmi hasznosságú, de alacsony anyagi megbecsülésű munkát végez (tanár, egészségügyi dolgozó, szociális munkás, stb.)

Ergó mindenki befektetési bankárrá meg politikussá akarja majd faragni a gyerekét, ami egyértelmű torzulást jelentene a munkaerőpiaci kínálatban - és ami még rosszabb, számtalan csalódást (pályatévesztést) az életben.

Nehéz kérdés, de én a "szociális" elvet inkább ezen a ponton alkalmaznám (hogy a gyerek(ek) jövedelmétől kevésbé függjön a szülő nyugdíja, mint a gyerek(ek) számától), és nem annyira az alacsony jövedelmű - magas jövedelmű közötti újraelosztásban úgy általában.
Nagyon sokan kerülnek életük során ebben a helyzetbe, amikor örökölnek egy ingatlant és nem tudják hogyan tovább. Ugyanis arra senki nem készített fel, hogyan kell egy vagyont megőrizni, felépíteni és tovább növelni. Számtalan példa  mutatja, hogy egy nagy értékű ingatlan nem feltétlenül áldás egy…..
főkolompos 2016.01.26 19:14:43
@Szarvas Norbert:
A cikk teljesen jó gondolatot közvetít, nagyon örültem amikor megláttam, de azért te sem gondolhatod komolyan ezt az ingatlanos dolgot.
Vagy ha mégis találsz nekem olyan budapesti ingatlant ami megfelelő környéken 4-6 millióért megkapható és 2 millió ráköltésével már havi 80e Ft-ot termel, nem leszek szűkmarkú a jutalékodat illetően - egyszerűen ezt bárki, akinek köze van ma a budapesti lakáspiachoz jóindulatúan is csak lódításként tudja értelmezni.
Iszlamofóbiával vádolja a magyar kormányt és Magyarország elleni nemzetközi bojkottfelhívással fenyeget a Magyar Iszlám Közösség elnöke. Bolek Zoltán május elején levélben figyelmeztette az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a Muszlim Világligához és Egyesült Arab…..
főkolompos 2015.05.17 12:23:39
@zobod: " Ha az építési előírásoknak megfelel az épületük terve"
tipikusan nem nagyon van olyan mecset, ami az építési előírásoknak megfelelne, leginkább a minaterek miatt, de amúgy sem lehet csakúgy valahova egy batár nagy és magas épületet építeni.
Ergó ahhoz, hogy valami épülhessen, az építési előírásokat ennek megfelelően kell módosítani.
Az pedig a közösség döntése, hogy módosítja-e, hogy akarja-e így módosítani.
A milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségi körébe tartozó VT-Arriva, összesen 214 autóbuszt állít forgalomba Dél-Pest térségében. Szélesnek azonban van saját buszgyára, de most, immár harmadszor, is német gyártóktól vásárol. A BKK vállalkozójaként, a Széles Gábor…..
Nem gumicsont, felháborító. Úgy tűnik, a magyar tankönyvek megszámlálhatatlan baromságait a röhejestől a felháborítón át az aggasztóig vezető skálán minden nap újabb, és újabb nyilvánosságra kerülő példák emelik négyzetre. A Nyugat-ellenes kulturkampftól a baltás…..
főkolompos 2014.09.14 15:02:17
@maxval a bircaman:
akárhogyis, azokban a gaz galád skandináv országokban mindenki Volvoval, de ha nem, akkor Mercedessel vagy Teslaval jár és 80-120 milliós saját tulajdonú házakban lakik. és igaz, hogy ötször annyit fizet egy sörért, mint bárki Mo-n, de keres is 5-6szor annyit.
meglepő módon az északi államok elismert résztvevői a nemzetközi közösségnek, míg ha egy magyar manapság külföldre megy, többnyire két dologgal azonosítják: az egyik a szegénység, a másik meg a diktatúra.
Lehet, hogy te nem bírtad a (nem tudom éppen hogy nevezed az Orbán kormány előtti kormányokat, szóval őket), de akkor bárhova mentem, az első gondolatuk Mo-ról Puskás volt.
Kérdés persze, hogy te Puskásra vagy a szegénységre vagy-e jobban büszke, én az előbbire.

Szóval szerintem ne legyél annyira nagyon büszke arra, hogy mi most sokkal jobban teljesítünk mint a skandinávok, mert nem, nem teljesítünk jobban, sőt, sokkal rosszabbul teljesítünk mint ők.
Csak hogy jobban megértsd: 2010 óta Mo kábé 20%-al értékelődött le. Ha volt akkor egy lakásod 10 millió értékben, az ma 8 milliót ér, még ha forintban számolva ugyanannyi is az ára.
Egy szegény miniországnak Európa közepén dolgoznia kell és nem a skandinávokat szidnia azért, mert ők létrehoztak és működtetnek egy fenntartható és jól működő rendszert.

A tankönyvekről: a skandináv tankönyvekben sincs olyan, amit te leírtál. Egyszerűen csak van egy fejezet arról, hogy létezik olyan, hogy homoszexualitás (tudod, le merik írni, szókimondó népség és kifejezetten nem finomkodó), és hogy ez egy emberi állapot, amit el kell fogadnia azoknak akik nem homoszexuálisok.
Félreértés ne essék, kimondottan undorítónak és gusztustalannak találom az összes homoszexuális felvonulást. De nem azért, mert homoszexuális emberek vesznek rajta részt, hanem azért, ahogy kinéznek.

Röviden: otthon a négy fal között mindenki oda dugja amije van ahova akarja, ehhez senkinek semmi köze. És erre azok a gaz galád skandináv országok, meg úgy kábé Mo-tól északra, nyugatra és délre Európában már mindenki rájött.
A skandináv tankönyvekben pedig mindez azért szerepel, mert senkinek nem előny az, ha valakit a homoszexualitása miatt a munkahelyén vagy ahol tanul bármilyen közösségben hátrány ér, hiszen akkor ezzel és nem értékteremtéssel foglalkoznak az érintettek.

És igen, többek között ezért is olyan felfoghatatlanul gazdag Skandinávia.
főkolompos 2014.09.14 15:58:52
@Pampalini13:
akkor tévedsz.
meglepő módon még egy japán is úgy kezdte a beszélgetést a tiszteletkörök lefutását követően, hogy "OK, so you guys have Mr. Orbán". Pedig ahhoz az országhoz aztán tényleg nincs sok közünk, ráadásul ott kifejezetten menő tekintélyelvűnek lenni...
a "szeretnétek" dolgot visszautasítom, nem azonosítom magam senki mással aki szeretné Viktort sátánnak beállítani, tekintettel arra, hogy nem tartom annak. Sőt, a megállapításaival is többnyire egyetértek vagy legalábbis elgondolkodtatónak találom őket. A problémát az okozza, hogy míg korábban lehetett anélkül élni, hogy valaki foglalkozzon azzal, hogy azok a barmok a parlamentben mit csinálnak, most nem lehet, mert az élet minden területére beléptek, ezzel pedig borzalmas kiszámíthatatlanságot idéztek elő.
Az intézményrendszer gyengítésével nem az a baj, hogy ez valakik közvetlen rövid távú érdekeit sérti, hanem hogy ezt követően mindenki minden kérdésre személyesen Orbán Viktortól várja a választ. Aki lehet, hogy szívesen válaszol, lehet hogy jó is a válasza, de képtelen megválaszolni mind a 10 millió magyar és több százezer vállalkozás összes ügyét, kérdését.

@maxval a bircaman:
monarchiának monarchia ez tény, de alkotmányos monarchia. egyébként az államforma teljesen mindegy. Norvégiánál, ami többnyire ezeket a rangsorokat vezeti, liberálisabb országot pedig keveset találsz, még ha az államformája ténylegesen alkotmányos monarchia is. Ők ugyanis helyén kezelik a hagyományokat és a működőképes és versenyképes társadalmi berendezkedést, és nem keverik a szezont a fazonnal.

A legtöbb skandináv? Próbálj már meg számokat is felsorakoztatni az érveid mellé. Néha nehéz, de egyébként a Magyar Nemzet meg a Magyar Hírlap is megtanult már velük érvelni, rájött, hogy akkor hihetőbb amit mondanak. Így legalább már van másik oldala is is az újságírásnak, hiszen eddig csak a gazgalád liberálisok meg a baloldal volt képes számokat mutatni, újabban a jobboldal is tud. Ennek örülök, mert így lehet tájékozódni, nyilván a baloldali sajtóból önmagában semmiképp.
Btw: Norvégiában 84,8%, Izlandon 77,3%, Finnországban 73,9%, Svédországban 70,1%, Dániában pedig 64,3% a saját tulajdonú lakásban élők száma.
Ez nekem sehogy nem "a legtöbb", de még többségnek sem nevezhető.

"Igen, Sátán jól fizet, ez tény. De az ár is kemény..."
Jó, és most akkor szállj le kérlek a Földre közénk, és mesélj a Sátánról meg arról a bizonyos árról, amit azért fizetnek, mert liberális társadalmi rendszert működtetnek és cserébe jól élnek...
illetve hogy mi mit kapunk cserébe az "illiberális" társadalmi rendszerünkért és azért, hogy emiatt rosszabbul élünk.
Az Urbanistán már számtalanszor elmondtam, mennyire szeretem a szecessziót, meg azt is, hogy ezzel persze nem vagyok egyedül. Talán ez az utolsó stílus, amelyet a mai kor átlagembere és átlagépítésze ugyanúgy ítél meg. (Persze a maga idejében ugyanúgy nem volt teljes a…..
főkolompos 2014.06.20 21:13:45
@fénycsepp: a pasaréti villának két hibája van:
1:nem annyira pasarét már az, ahol van, inkább hűvösvölgy
2: mellette megy el a 61-es villamos, csúcsidőben irányonként 2-3 percenként.
Nem hiszem, hogy bárki megvenné lakás céljára, hotelnek pedig túlságosan messze van mindentől.
Talán valami intézmény, iskola, óvoda, ilyesmi céljára jó lehet.
Lánczos Vera jogász, és szabad idejében publicisztikákat ír. Jó a stílusa, alapos és szenvedélyes. Tegnap például a reklámadóról fejtette ki álláspontját a Galamus.hu-n. Gyanús neki a jobboldali médiumok csatlakozása a médiasarcolást kifogásolók kórusához. Szerinte a…..
főkolompos 2014.06.15 19:18:56
@bölcsbagoly:
S mondjon már valaki egy okot arra, hogy miért kellene egyáltalán bárkit különadóztatni? Pláne olyan lehetetlen kulcsokkal, mint pl. ez a 40%. Pláne olyan célzottan, mint ez a 40%.
Továbbá semmilyen média nem járatja le az országot. Annak vezető politikusait lehet, de azok egyáltalán nem egyenlőek magával az országgal.
Ha valami miatt rossz fényben tűnik fel maga az ország, akkor arról leginkább annak vezető politikusai tehetnek; ez viszont több annál, mint egy cikk arról, hogy Orbán mekkora antidemokratikus szerencsétlen, vagy Gyurcsány mi a frászért nem mond le, miután beismerte, hogy hazudott.
HamPLÓ A Fővám téri egérlyuk 2014.04.14 07:00:00
Most megint egy olyan hely következik, amit nehezemre esik elképzelni, hogy bárki is visszasírna: a 2-es villamos régi megállója a Fővám tér alatt, a hozzá tartozó aluljáróval: Ez a kép már csak azért is vicces, mert jobbra az a jelző azt mutatja, hogy nyugodtan behaladhat a…..
Karel Kramar óta nem látott Európa még egy olyan őrült gondolatot, mint amelyet Vlagyimir Zsirinovszkij megfogalmazott az ukrán helyzet rendezésére. Mint ismeretes, az akkori csehszlovák miniszterelnök pánszláv érzelmekből vezérelve nagyvonalú tervezettel állt elő, melynek…..
főkolompos 2014.03.26 12:43:57
@grani: @maxval a gondolkodó birca:
egészen biztosak vagytok ebben?
Tuti, hogy ha nemzetiségi alapon meghozott döntés születne, akkor nem Mo-hoz akarnának csatlakozni, ugyanakkor Mo EU tag, NATO tag, a nyugati blokk része, tuti, hogy a nemzetiségi hercehurcánál fontosabb lenne az, hogy bárhova mehetnének dolgozni az EU-ban, illetve hogy bazi sok EU-s pénzt kapnának mivel az EU legelmaradottabb régiói közé kerülnének rögtön.
1000 leütés A rektor úr gyáva 2014.01.21 08:22:30
A Közgáz rektora válaszolt egy KDNP-s államtitkár, bizonyos Rétvári, követelőzésére, hogy az egyetem távolítsa el Marx szobrát az aulából. Rostoványi rektor úgy döntött, magyarázkodni kezd, és előszedte az egyetem történetétől kezdve a már meghozott "radikális…..
főkolompos 2014.01.21 17:45:52
@Shenpen:
az Állami Számvevőszéket pedig zárjuk be ugyebár, hiszen az állami fizeti, mégse dugja bele az arcát a képviselőúr fenekébe.

Az egyetem feladata elsősorban nem az oktatás, hanem a kutatás. Az oktatásra ott vannak a főiskolák. Kutatni pedig nem lehet politikai vezényszóra. És igen, azért fizetjük az adót, mert megbízunk abban, hogy az egyetem falai között dolgozó okos emberek majd valami okosat kitalálnak. Olyat, ami a tudománynak hasznos. És nem olyat, amit a politika elvár.
Erről szól az egyetemi autonómia.
Ha pedig valaki ebbe bele akar avatkozni, bármilyen kis léptékben is (lásd szoborügy), az alapjában dönti meg az egyetemi autonómiába vetett hitet, így a szakmailag magas színvonalú oktatói, kutatói tevékenység kiszámíthatóságát és folytatólagosságát.
Márpedig ezen kívül nem sok dolog maradt, ami a brilliáns elméket ebben az országban tartsa.

Tudod nagyon jó dolog a football meg minden, de egy olyan országban, amelynek több Nobel-díjasa volt, mint ahány football VB-re meg EB-re összesen eddig kvalifikálta magát, lehet, hogy nem focira, hanem tudományra kellene áldozni.
Tudományt viszont csak és kizárólag a politikától függetlenül lehet csinálni.
főkolompos 2014.01.24 23:48:22
@ben2:
"Miért nem evidencia ez?"
Egyáltalán nem a számonkérésről van szó. Az egyetemeket a szakmai tevékenységükért fizetik, szakmailag legyenek is a topon, és igen, legyenek számonkérhetőek, a rektor úr meg a hök elnök ne vehessen hatalmas Audit az egyetem pénzéből. Stb.
Ez teljesen evidens.

Amiről itt szó van, az a politikai számonkérés, számonkérhetőség.
Nyilván, ahogy a fenti tény is, az is evidencia, hogy oktatási intézményben egy demokratikus országban nincs politizálás.
Normális országban még a sima közintézményrendszerben sem kellene, hogy legyen politizálás, nem gondolom, hogy azért, mert épp x párt van hatalmon, a teljes államapparátusnak arra a pártra kellene szavaznia, mondván, hogy éppen onnan jön a fizetés.
Egyszóval a probléma ott és akkor van, amikor az állam nem szakmai, hanem politikai eredményeket kér számon egy oktatási és K+F intézménytől. És ott nem kicsi, hanem nagyon nagy probléma van.