Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabo T

0 bejegyzést írt és 268 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nincs olyan autógyártó, akit nem érint súlyosan a chiphiány, állnak az Audi gyárak Németországban, és a Skoda év végéig a minimálisra csökkenti a termelését a cseh gyárakban.A legnépszerűbb modellekre már 12-15 hónapot kell várni, és még ki tudja, hol a vége. Emellett minden idők legmagasabb…..
Szabo T 2021.10.17 00:37:06
@Visceroid: Amerikában tavaly, Covid alatt, rengeteg ember vett biciklit. A bicikliboltok és az áruházak bicikli-osztályai konganak az ürességtöl. Júniusban 10 hónapos határidöre vállalták egy 9000 dolláros Trek szállítását. Tehát mindegy, hogy 160 dolláros Huffy-t vagy felsökatergóriás verseny MTB-t akarsz, mert NINCS.
Szabo T 2021.10.17 00:43:56
@tiltsál ki te gyökér: A helyzet kicsit bonyolultabb annál, mint gondolod. A chiphiány miatt sok új autót csak egy kulccsal adnak át vagy az új autók hetekig állnak a kikötöben, amíg meg nem érkezik hozzájuk a keréknyomásmérö elektronika. Tehát nem a "fancy" vezetéstámogató (bicikliselütö, stb) rendszerekböl spórolják ki a chip-eket, hanem olyan helyekröl, amikre nem is számítanál.
Bevallotta a Formula–1-es orvosi autó sofőrje, hogy habár már másodjára fertőződik meg koronavírussal, továbbra sem jelentkezett a védőoltásért. Emiatt a szezon végén újabb versenyekről hiányozhat...
1860. Gyapotszedő rabszolgacsalád Savannah közelében, Egyesült Államok..
Szabo T 2021.10.12 03:59:23
@David Bowman: NSU Ro 80 es Mazda?
Köszi, jól vagyok Az oltóponton fiatal doktornő adta be az injekciót. Nem volt vita köztünk, harmadiknak is Pfizert kértem és azt kaptam.Ugyanis én hallgatok Karikó Katalinra, akit jobb egészségügyi szakembernek tartok, mint Szíjjártó Pétert :-) Márpedig Karikó szerint nem szerencsés az oltások…..
Szabo T 2021.08.27 07:38:28
@morph on deer: Adatok a közeli egyetemi kórházból:

www.facebook.com/MUSChealth/photos/a.608858035842450/4384302071631342/

Nálunk a 19 ágyas intenzíven 10 covidos fekszik, mindegyik negyvenes oltatlan férfibeteg. Hárman vannak intubálva.
Üljetek le gyerekek és figyeljetek, egy érdekes történetet fogok elmesélni Nektek. Valamikor olyan rég, hogy tán' igaz sem volt, volt egy General Motors nevű nagyvállalat. Gyártottak népautókat Chevrolet név alatt; gyártottak autókat a középosztálynak Pontiac néven, bár egy magyar származású migráns…..
Ha azt mondom, Klein Ferenc, biztos nem sokan tudják, miről is van szó. Pedig rengetegen ismerik és szeretik, és járnak hozzá majdnem 40 éve! De meddig még?..
Emberemlékezet óta nem volt ilyen feszült (és pláne a szavazatszámlálás szempontjából ilyen hosszan elnyúló) elnökválasztás az Egyesült Államokban. Bár még hátra van pár újraszámlálás és folyik egy-két per is, a jelek arra mutatnak, hogy a demokrata Joe Biden lehet az Egyesült Államok következő…..
Szabo T 2020.11.08 07:37:27
@gabors: "mar csak az segitseg lesz ha a mestersegessen lelassitott elbiralasok ismet a normalis menetbe kerulnek... ezek minden vizumra zold-kartyara allamolgarsagi kerelemre tobb mint megduplazodtak Trump idejen..."

Én 2017 elején adtam be a kérelmet és 4 hónap múlva kaptam meg az állampolgárságot.
Két év Szingapúr, hét év USA – ezen idő alatt lett gimnazistából doktorjelölt Hanna. Történetéről először 2013-ban olvashattatok a blogon, aztán 2018-ban ismét találkozhattunk vele, amikor éppen az Egyesült Államokban diplomázott. Mindkét alkalommal édesanyja számolt be sorsáról, miként most is...
Jó. Biztosra nem mondom, de az a minimum, hogy szembemenjünk a mainstream média által sulykolt közvéleménykutatásokkal: Bidennek esélye sem kellene, hogy legyen. Merjünk nagy Amerikát álmodni: 10 ok, amiért Trump fog győzni — vagy legalábbis, amiért lehet, hogy győzni fog minden előrejelzés…..
Szabo T 2020.11.04 00:25:17
@Flowey: "Tényleg ennyit sikerült kiterelnie a 300 milliós USA-nak? Egy psycho öreget és egy még idősebb demens bácsit? "

Sajnos igen. Négy éve is hasonló volt a helyzet. Az ígéretes, fiatalabb jelöltek elbuktak és maradt két kretén.
A dilemma ebben az esetben a menni vagy maradni kérdésnek egy speciális változata. Most ugyanis nem arról van szó, hogy valaki az elmenetelt fontolgatja Magyarországról, éppen ellenkezőleg: vajon ezekben a járványos időkben érdemes-e megkockáztatni a hazalátogatást? A kérdés felmerült a Facebookon…..
Szabo T 2020.08.05 08:36:05
@Wilhelmus80: Kitöltöttem az angol verziót. Hány válaszadóra kell a barátodnak?
Szabo T 2020.08.05 19:56:56
@Zsuzsi65: "mindig jopofa latni, hogyan egyszerusodik az amerikai angol"

1997 körül jártam elöször Amerikában és láttam, hogy a zebrát "peds xing"-nek hívják. Arra gondoltam, hogy Amerika, a nagy olvasztótégely, még a kínaiaktól is átvett valamit, csak azt nem tudtam, hogy hogyan kell kiejteni. Talán zsing? Aztán rájöttem, hogy mit jelent :)
Szabo T 2020.08.06 07:30:50
@FutureFry: Egy kicsit tudok Southern-ül, mert Dél-Karolinában élek.
Sportosság, elegancia, arisztokrácia. Ezen jellemzők közös metszetére épült a Bentley Turbo R, amely úgy kínált sportos vezetési élményt, hogy közben magában foglalta mindazt luxust, amely az akkori Rolls-Royce modellek esszenciáját alkotta.  A britek elképzelése egy luxusautóról teljesen más,…..
A független filmesek által készített riport magyarázatot ad a kérdésre, hogy miért sújtotta New York-ot toronymagasan legsúlyosabban a COVID-19 járvány a világon. Az egyik ok a talán magyarnál is borzalmasabb kórházi állapotok: különösen a katasztrofális statisztikákat felmutató Elmhurst kórházban,…..
Szabo T 2020.06.16 01:42:08
@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Egy szïvsebész barátom is ezt mondta: "Senki sem azért jön be a kórházba, hogy aludjon egy jót". :)
Szabo T 2020.06.17 01:36:38
@A kiló nem százat jelent.: Végignéztem a videót. Az Elmhurst-ben valóban borzalmas állapotok uralkodhattak a túlterheltség miatt. Biztos mindenki követett el hibákat és hozott megalapozatlan vagy rossz döntéseket. Erdekes lesz megnezni, hogy a kórház mit fog valaszolni a videora.

A növérnek néhány dologban igaza van (43:45 néhány beteg pont az otthoni karantén miatt már túl késön került kórházba, 46:45 visszavont Lancet cikk).

Számos kórházban -etikai konzílium után- egyoldalú DNR-t lehet elrendelni, amihez a család beleegyezése nem szükséges. Ezt persze nagyon szigorúan dokumentálni kell. Seattle-ben, a járvány elsö amerikai gócpontjában, ezt meg is tették.

Amerikában protokollok szerint gyógyitanak. Nem lehet csak ugy, hasra utve, elrendelni alternativ gyogyszereket (pl.: nagydozisu C-vitamint), mert a korhazi gyogyszertar ki sem adna azokat az osztalyra. Tobb, mint tiz evig voltam a helyi Pharmacy and Therapeutics Committee tagja es rengeteg portokoll-revizioban vettem reszt.

Nyilvánvaló, hogy ez a növér nem szereti a rezidenseket, fellow-kat (7:51 Residents are essentially students, they don’t know what they are doing, 35:00 Residents are order-followers. They want to please). Ez egyébként általános az amerikai növérek körében. En is megkaptam ezeket rezidenskent.

Az oxigenterapiáról, gépi lelegeztetesrol, szedalasrol es a vazoaktiv szerek alkalmazasarol viszont fogalma sincs. Azert, mert az o floridai korhazaban bizonyos beteganyagon mukodott egy bizonyos terapia (non-rebreather mask), nem jelenti azt, hogy az minden beteget kisegithet a bajbol. Valoban jo lenne, ha nem kellene covid-os betegeket intubalnunk, ugyanis ilyenkor –vedofelszereles hasznalata mellett is- nagyon magas a fertozesveszely.

Ha egy beteg az altala felsorolt 8-9 kulonbozo gyogyszert kapja infuzios pumpaban az nem jelenti azt, hogy agyhalott lesz, mint ahogy ezt tevesen allitja. A gyogyszerek egy resze (Vasopressin, Neo, Epi/Norepi) pont erszukito, vernyomasemelo szer, amelyekkel a letfontossagu szervek verallatasat tartjuk fent. Egy komplikaltabb nyitott szivmutet soran is siman elofordulhat, hogy 5-6 infuzios pumpan hozzuk ki a beteget a mutobol.

Egy szemelyes tamadasodra valaszolva pedig: minden lelegeztetogep kilegzokoren van egy cserelheto HEPA-filter, ami azt akadalyozza meg, hogy (1) a kilelegzett korokozok bejussanak a lelegeztetogep belso, nehezen tisztihato reszeibe, illetve (2) a beteg nehogy visszalelegezze a virust. Ezt a filtert a respiracios terapeutak rendszeresen cserelik.
1891. A svájci Münchenstein-híd összeomlásakor történt vasúti szerencsétlenség a maga 73 halottjával a mai napig az ország legtöbb áldozattal járó vonatbalesete. Az Eiffel-torony építője, Gustave Eiffel által épített híd szerkezete 16 év után adta meg magát az egyébként túlterhelt szerelvény alatt..
A francia Cité de l’Automobile az egyik kedvenc autómúzeumom, tavaly pedig egy szuper tárlattal köszöntötték a 110 éves Bugattit. A rangos téma látatlanul is indokolta az újrázást, és pont útba estek a Ferraritól hazafelé.  A karantén hetek alatt pedig lassan sikerül utolérni magam a cikkekkel,…..
Szabo T 2020.05.30 01:26:18
@Ződ2000: Elég jó hasonlat, igazad van. Pont most került hatalomra Hitler és máris rengeteg pénzzel kezdte támogatni a Mercedes és az Auto Union versenyosztályát. Az Auto Unionokat valami F. Porsche tervezte..
Jövő héten újranyit a világ legjobb étterme*, csak épp alaposan megváltozott koncepcióval. Fotók: noma Facebook-oldal..
A korona krízis kezdete óta már az óvodások is tudják a jelszót: laposítani kell a görbét! Eleinte látványos ábrákkal mutatta be a média, hogy mi ennek a célja. Ha valaki lemaradt volna, akkor gyorsan ismételjük át: a járvány lassításának célja, hogy az esetszámok ne hirtelen és gyorsan ugorjanak…..
Szabo T 2020.04.27 01:01:43
@Larrikin: Oké, javítom: "2x annyi az ismert fertözött". Forrás: bing Covid-tracker.

Végül is nem az számít, hogy a lakosság hány százaléka fertözödik meg, hanem az, hogy a súlyosan betegek hetekre lefoglalják a kórházak intenzíves kapacitását.
Szabo T 2020.04.27 01:13:04
@kvadrillio: "Noha az akut légzési elégtelenségben (ARDS) szenvedők kezelési protokolljában a lélelgeztetőgépes kezelés szerepel, dr. Kyle-Sydell szerint ezt nagyon gyorsan át kell gondolni."

Rengeteg paramétert nézünk meg (pl.: vérgáz, légzésmechanika, stb) mielött valaki lélegeztetögépre kerül. Vannak olyan értékek, amelyek az élettel nem egyeztethetök össze és oxigénnel vagy noninvazív (CPAP/BiPAP) lélegeztetéssel nem javíthatók.

A járvány elején (6 hete...) az ARDS-protokollt ajánlották lélegeztetésre, most pedig egyre többen úgy látják, hogy a HAPE-protokoll szerinti PRVC lélegeztetés a jobb néhány betegnél. Az olasz orvosok egyébként már hetek óta próbálják erre felhívni a figyelmet.
Szabo T 2020.05.03 01:45:01
@Szabványok: Itt egy érdekes táblázat a CDC-töl:

www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid_weekly/index.htm#AgeAndSex

A mortalitás (Covid vagy bármilyen) a kor elörehaladtával nö, viszont azok az orvosok akik légútbiztosítást végeznek (ER, anesztézia, intenzív terápia) 11x nagyobb eséllyel fertözödnek meg.
Kellemes Ünnepet mindenkinek! Ígérem a képsorban semmi sem fog emlékeztetni a nyúlra, a feltámadásra vagy a koronavírusra. Ennyit tudok tenni a kedvetek javítása érdekében szerény eszközeimmel. Itthonról. 1900 körül. Két lóerős amerikai komp. A lovak által meghajtott lapátkerekű komp nem…..
Szabo T 2020.04.14 03:53:18
@ZON: Nekem is pont ez jutott eszembe. A hátsó része tiszta Interceptor vagy FF. Kérdés viszont, hogy a Carozzeria Touring miért pont Braziliából nyúlta volna le a Jensen ikonikus farát??
Ismét rendhagyó a mai válogatás. Különleges, mert egyrészről újra kizárólag magyar képeket tartalmaz az MTI Fotóarchívumából, másrészt a decemberi nagy sikerű, hasonló válogatás után most ismét teljesen szubjektíven válogattam. Csak úgy, ami megtetszett, érdekes, vagy amiről eszembe jutott…..
Szabo T 2020.04.06 22:36:26
@¿Qué tapas hay?: Köszi, én is kb. ugyanezeket ismertem fel. A Fiat orra annyira karakteres, hogy el sem lehet téveszteni. A Volvo 164-es is lehet.
ReAd-blog Tapsoljak?! 2020.04.04 18:04:46
A negyedik vagy már ki tudja hanyadik olyan kihívást, csoport felkérést kapom, ahol a cél a nővérek, orvosok munkájának megtapsolása, éltetése. Lehet nem leszek népszerű a véleményemmel, de vállalom, mert kikívánkozik belőlem már napok óta.....
Szabo T 2020.04.05 22:41:24
@Etniez: Mi most készülünk a rohamra. Dél-Karolinában, ahol élek, háromszor annyi fertözött van, mint Magyarországon. A szomszédos egyetemi kórházban még csak egy intubált ARDS-es covidos beteg van, de ez persze bármikor változhat. Én is utálok védöfelszerelést hordani, mert meleg, nem látok jól a shield-töl, nem kapok jól levegöt, de ez még mindig jobb, mint a másik alternatíva (14 nap alatt meghalhatsz). Sok kitartást és eröt kívánok neked!
Az új koronavírus révén világszerte sok ember érthető módon aggódik egészsége és biztonsága miatt. Ebben a posztban megvizsgálom a különbséget a speciális maszkok szűrési standardjai között, mint például az N95 és az FFP2 / FFP3. Az írásom ezen cikk fordítása és rövidítése is, valamint a saját…..
Szabo T 2020.03.31 02:16:59
@nikita: "azért húztok mindenből két réteget, mert minden műtött betegre potenciális fertőzöttként tekintetek?" Pontosan így van. Aneszteziológus vagyok és ezért néha igen közel kerülök a betegek felsö légútjához. Persze ez a sok védöfelszerelés a COVID-betegekre vonatkozik, elötte nem öltöztünk így be.

"Itt a sebészek nem szkafanderben műtenek. Eddig azt hittem, hogy csak a fertőző betegeket műtik abban."
Az ortopédek hordanak néha szkafandert a térd- és csípöprotézisekhez.
Szabo T 2020.03.31 23:04:39
@nikita: "Még 2005-ben csináltam egy aneszteziológiai konferenciát" Köszi az infót. Egy ismeröst már találtam.

-Doktor úr felébredek?
-Nem tudom asszonyom. Altatóorvos vagyok, nem ébresztöorvos.

Én mindig ezt mondtam a betegeimnek.
Szabo T 2020.04.01 03:10:02
@nikita: Ilyenkor a betegeim mindig elnevették magukat és megnyugodtak. Ez volt a célom.

Rengeteg monitorunk van, amelyekkel az altatás mélységét jól meg tudjuk becsülni (vérnyomás, pulzusszám, kilélegzett altatógáz koncentráció, BIS, stb). Vannak veszélyeztetettebb betegcsoportok, akikre extra figyelmet fordítunk, hogy ne forduljon elö felületes mélységü altatás.
Némelyik tipp talán neked is új és hasznos lehet. Jó olvasást! :-) 1. Az utazás előtt két héttel kezd el a requestek kiküldését, ha couchsurfinggel mész. Catania, Taormina, Syracuse, Noto, Agrigento és Cefalu nagyon könnyen ment. A helyek többségére ráadásul meghívást kaptam, mivel public requestet…..
Szabo T 2020.03.29 22:22:46
@Zirowe: Syracuse-ban éltem 4 évig, de Siracusában is jártam még az egyetem alatt.
Ez az év is jól kezdődött. Januárban Izlandon csodáltuk a természet szépségeit, majd február elején a Magas-Tátrában túráztunk hóviharban. Milyen szerencsések vagyunk, hogy nyugdíjasként 66 évesen ilyen csodákat élhetünk meg! Teljesen el is felejtettem, hogy mielőtt a Tátrába elindultunk kaptam egy…..
Kivételesen most nem azokról lesz szó, akik az Egyesült Államokban élnek (illetve is, de csak érintőlegesen), hanem azokról, akik odalátogatnak és sajnos orvosra lesz szükségük. Így járt a Kanadában élő Steve is a feleségével. Lássuk, miket tapasztaltak! Neked is van külföldi kórházi élményed? Írd…..
A reneszánsz nagy mestere remekművének, a Dávidnak ez a részlete 500 évig elkerülte a figyelmet. A nyaki verőér egyébként sok szobron és általában az emberen sem látható. A Firenzében kiállított szobron azonban „kidagad”, ami mutatja Michelangelo különleges megfigyelő képességét. A JAMA…..
Szabo T 2020.01.20 17:05:01
@Laszlo Kola: De igen. Viszont a szobor nyakán nem a carotis látszik, hanem a véna juguláris externa (ami egy véna, tehát nem veröér, mert folyamato az áramlás benne). Az artéria carotis comunis (veröér) és a véna jugularis interna kb. 1-1.5 cm mélyen futnak a bör és a sternocleidomastoideus (fejbiccentö izom) alatt. Nyaki ultrahangon nagyon szépen látszanak.
Szabo T 2020.01.20 21:01:38
@Laszlo Kola: Pontosan.
Nagyjából 2,5 éve gondoskodom a képeken látható klasszikusról, melyhez továbbra is komoly érzelmek fűznek. Azt hiszem, a közösen töltött idő alatt sikerült annyi tapasztalatot szereznem a típussal kapcsolatban, hogy 5 határozott érvet fel tudjak sorakoztatni a 924 S mellett. Eszem ágában sincs…..