Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Párizsi Piknik

46 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az írás kivonatos változata a GastroGuide oldalon olvasható, alább a teljes verzió. Ha tehetitek, menjetek el ma vagy holnap este. Készüljetek nagyon csípős gyümölcssalátára.   Kétségkívül a legizgalmasabb londoni séf érkezik most hétvégén a Globalista Konyha meghívására a Kőleves kertjébe. A két…..
2016. 02. 29. reggele - Oscar-díj ünneplés. Nem ébredhetünk minden reggel ilyen büszkeséggel vegyes boldogságra. Egész délelőtt mosolyogtam. Jó volt látni, mennyien örülnek. Bemutatom szuper reggelijeim egyikét, mely minden alkalommal energikus, könnyed napindítónak bizonyul,…..
Már december második felétől megjelennek a francia pékségekben a napkorongra emlékeztető, aranysárga lepények. A galette des rois néven árult mandulás krémmel töltött süteményt magyarul királyok lepényének nevezhetnénk leginkább.  Vízkereszthez köthető, január hatodikán…..
Boldog új esztendőt!  Újévi fogadalmak, tervek időszakát éljük. Idén szeretnék még jobban odafigyelni arra, mennyire egészséges az étel, amit az asztalra teszek. Készítsünk idén több salátát, iktassunk az étkezésünkbe több zöldséget és máris egészségesebbnek fogjuk…..
Cantine California kép innen  Előző posztunk óta nagyjából ennyi ideig tartott, amíg kidolgoztuk a bombabiztos párizsi étkezési túra koncepcióját, ezer bocs és egy anyamedve. Most jönnek az olcsóbb helyek (7+1 felvonásban), de lesznek Titkos Tippek, Tipikus Párizsiak és Hasznos…..
Egyik kedvenc vegetáriánus gyors ételem. Tényleg elkészül pár perc alatt, gyakorlatilag korlátlan mennyiséget tudnék belőle megenni. Így a böjt időszakában a habozsolás persze nem a legidőszerűbb, de egy húsmentes napra tökéletes ebéd vagy vacsora lehet. Sőt. Bármikor…..
Az endívia versus cikória kérdés évekig foglalkoztatott. Először vagy tizenöt éve egy berlini menzán ettem melegen elkészítve. Németül nemigen beszélek az angollal próbálkoztak vendégátóim is. Aztán a francia szóhasználat is megtévesztett. Miben? Hogy minek is hívjuk…..
Galette des rois-t (ejtsd: gálett dé roá), azaz a királyok lepénye. Marcipános ízű, őrölt mandulából készült krémmel töltött, leveles tésztával borított torta. Hivatalosan Vízkeresztkor fogyasztják, de az egyszerűség kedvéért már az év első vasárnapjának családi…..
Párizsi Piknik Francia fatörzs 2014.12.20 23:21:12
Bûche de Noël, azaz karácsonyi fatörzs. A klasszikus karácsonyi torta. Tulajdonképpen egy piskótatekercs igazán franciásan: cicomázva, dekorálva, ízlésesen és ha lehet, egy kis jelenetet rendezve a tetején. Persze a belseje sem mellékes, de a legegyszerűbb változatot is…..
Pain d'épice. Mézeskalács kenyérnek fordítanám szívem szerint, minket leginkább arra emlékeztet ízvilága. Rengeteg változata létezik, ami mindegyik receptben szerepel az a méz, a liszt és a fahéj-szerecsendió-gyömbér kombó. Ez most egy burgundiai verzió. Nehogy visszatartson…..
Feketeribizli bors. Két éve fedeztem fel. A világ legrangosabb élelmiszeripari vásárán (SIAL), ahol a legeslegújabb fűszer innovációs díjat kapott. Először csak a kis mintára lettem figyelmes, parfümös fiolában kínálták. Nem folyós, inkább pergős anyag figyelt az…..
Egyre jobban foglalkoztat a maradékok más formába való öntése. Fellengzősen hangozhat, de ez a torta épp ennek a szüleménye. Előző napról maradt kikevert mascarponém, amit kiwivel ettünk desszertnek. A krém is ad hoc készült, egy doboznyi mascarponéhoz kevertem kb. 2 evőkanál…..
A receptet az Ízes Élet recept rovatába írtam, ez ugyanannak a falatkásított változata. Az egész egy egyszerű lecsóval kezdődött, amit egy nagy csipet curryvel ízesítettem. Úgy is működött, de túl intenzív volt benne a fűszer íze és nem érvényesült alatta a lecsó. Aztán…..
A friss baguette és finom vaj párosánál jobb dologot hirtelen nem is tudok mondani. Hazafelé a péktől rendszeres vita tárgya, hogy 1. leharapjuk-e egyáltalán az utcán a csücskét 2. ha igen, akkor azt ki teszi (teheti) 3. nem esszük meg, csak vacsinál - de akkor miért vettük? 4.…..
Fécamp városának híres itala, a Bénédictine likőr, egy középkori receptúra alapján mintegy százötven éve kerül ugyanezen a helyen palackokba. A legenda szerint 1501-ben egy bizonyos Dom Bernando Vincelli velencei szerzetes, alkimista kísérletezte ki a receptet különféle fűszer-…..
Párizsi Piknik Viking piknik 2014.11.03 08:00:00
Párizshoz a legközelebb Normandiában van tengerpart. Ha van két napunk, és mondjuk egy autónk, érdemes elugrani egy hétvégére, de akár egy napra is.  Deauville van a legközelebb, ide jön vonat is Párizsból, egészen közel áll meg a tengerhez, pont a nagy plázs elején. Az…..
Tegye fel a kezét, akinek nem fut össze a nyál a szájában a gesztenye-kelbimbó-bacon trió hallatán. Na ugye. Ez a főleg karácsonyi köretként alkalmazott hármas remekül működik a hétköznapokban is. A gesztenye édességét a bacon sóssága, a kelbimbó kissé kesernyés íze…..
Párizsi Piknik Tonhalas bolognai 2014.10.24 12:40:24
A bolognai spagetti népszerűségét gondolom egy családban sem kell kétségbe vonni. Számomra is meglepő volt, amikor a tonhalas verziója egyáltalán nem verte ki a biztosítékot. Sőt.  Ennek a szósznak nemcsak az az előnye, hogy hamar elkészül és némi halat tehetünk a heti…..
Az édesköménnyel érdemes barátkozni. Ez a fehér gumó rengetegféleképpen felhasználható. Nyersen zöldségmártogatósnak vagy salátába, kis olívaolajon karamellizálva köretnek, de tehetjük rakottasokba vagy éppen levesekbe. Ánizsos íze első kóstolásra túl erősnek tűnhet,…..
Ti hogy készítitek a fasírtot? Egyben, pogácsában vagy golyókban? Anyukám a paprikás változatot készíti, lapos korongokként kisütve, ropogós kéreggel. A gyerekek odavannak Kati csodás fasírtos szendóiért, a szerdai néptánc nem maradhat el egy nagyobb adag elpusztítása…..
Párizsi Piknik Krumpli helyett 2014.10.11 10:34:54
Akármikor megkérdezem a férjemet, mi legyen ebédre, ő mindig azt válaszolja: "Húúúús krumplival." Bár vicceskedésnek szánjuk és az idézet eredetileg nem is tőle származik, még mindig van mögötte valós kívánság. Tudjuk, hogy nem a legegészségesebb mindig szénhidráttal…..
A receptet egyik fő inspirálóm, Jamie Oliver 15 perces ételeiről írt szakácskönyvében találtam. Nagyon látványos és ígéretes receptekkel van tele, de kérdem én: mi lesz a következő? Már a 30 perces menüi is kissé eltúlzottnak tűnt, de az mondjuk kényelmes egy órás…..
Gyönyörű szeptemberünk volt, igazi indián nyár, finom, meleg napsütéssel. Komolyan, nyáron nem volt ilyen jó idő, mint az elmúlt hetekben. Egyik ilyen sétálgatós vasárnapon ellátogattunk a Musée d'Orsay előtti rakparton megrendezett "Egyen helyit" rendetvényre (Fabuleuse Fête du…..
Párizsi Piknik A napfény íze 2014.09.26 08:00:00
Még tart a paradicsom, ez meg itt a tarte paradicsom...bocs, ezt nem tudtam kihagyni. Viccet félretéve, számomra a paradicsom a napfény íze. Bármilyen formában. Édességével és kellemes savasságával együttesen adja a nyári nap esszenciáját. A legváltozatosabb textúrájú…..
Párizsi Piknik Miso, mi újság? 2014.09.19 08:11:52
Főzőbemutatóba botlottam. Véletlenül. Ezt is nagyon bírom Párizsban, hogy a legváratlanabb helyen és időben fedezek fel valami nagyon érdekeset. Nemrégen a közeli Bon Marché áruházban, az átalakított konyharészlegen nézegettem a konyhai kütyüket, amikor a tűzhelyek…..