Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyongyi06

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Tízperc iskolablog immár hagyományosan kér fel neves oktatási szakembereket, hogy véleményezzék, elemezzék, mi történt az elmúlt egy évben az oktatás területén. 2019 sem volt éppen eseménytelen: a magántanulói státusz helyett egyéni tanrendet kell igényelni, szigorodik az beiskolázás 6 éves…..
gyongyi06 2019.12.28 09:16:19
Egyetértek az interjú azon véleményével, hogy a célok sokszor jók, de a megvalósítás már nem megy. Ez a jelenlegi magyar közoktatás, de úgy általában a politika alapproblémája.
A politikai a "lózungok" szintjére süllyeszti a jó célokat. Az oktatási intézményekben folyó munkának csak és kizárólag egy célja lehet: gyerekeink egészséges szellemi és testi fejlődése. Ezt most az iskolák jelentős többsége nem biztosítja. Mindig rossz vége van annak, ha egy folyamatot kívülről akarnak befolyásolni. Ez folyik most. A kormánynak csak és kizárólag egyetlen feladata van az oktatás politikában, a személyi és tárgyi feltételek maximális biztosítása. ( pl. ha napi testnevelési órát rendel el, akkor ahhoz elegendő tornaterem és testnevelő tanár biztosítása) A minőség ellenőrzést nyugodtan bízzák a gyermekek szüleire! Ez most is működik. A szülők oda viszik gyermekeiket ahol jobb oktatást remélnek. És ez nem csak a középosztálytól felfelé érvényes. Tapasztalataim szerint a szerényebb körülmények között élők is erre törekszenek.
A mai gyerekek már nem fogadják el a "millitáns" poroszos bánásmódot, nem lehet velük ezzel a módszerrel szót érteni. Sokkal önállóbbak, okosabbak annál, hogy ezt elfogadják.
Vegyük végre észre, hogy a csak úgy működik a tanítás, ha gyerekeinket és szüleiket partnereknek tekinti az oktatás politika és nem alattvalóknak!
gyongyi06 2019.12.29 14:42:01
@68nyara: Nagyon nem szeretem a személyeskedést a vélemény nyilvánítás helyett. A riportban leírtak egy diktatórikus oktatási rendszert jellemeznek, én mindenféle diktatúra ellen vagyok. Hiszem, hogy mindenkinek joga van eldönteni, hogy gyermeke milyen oktatásban részesüljön. Sőt még abban is hiszek, hogy a gyerekek is mondhatnak véleményt arról, hogy mit és hogyan akarnak tanulni. Az oktatásnak sokszínűnek és sokrétűnek kell lennie, hogy a gyerekek különböző képességeire és készségeire megfelelően tudjon reagálni. Ehhez pedig sokféle képzettségű és képességű tanárra, terapeutára, óvónőre van szükség.
Az oktatással ugyanaz a probléma, mint az egészségüggyel. Ha elszalasztunk éveket, azokat vagy egyáltalában nem vagy csak nagyon nehezen lehet pótolni. A gyerekeknek akkor kell megtanítani dolgokat amikor abban a korban vannak, amikor az megtanítható.
Most le merem írni, hogy ezzel a folyamatos kísérletezéssel csak romlani fognak azok a bizonyos PISA tesztek.
Őszintén remélem, hogy eljön az az idő amikor gyermekeinkre nem a kísérleti nyuszik szerepe hárul, és végre megértik a kormányzat, hogy mindannyiunk érdeke egy gyermekközpontú oktatás létrehozása.