Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vaccinium

0 bejegyzést írt és 312 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közelmúltban látogatóban jártam egy katolikus általános iskola egyik hittanóráján. A téma Jézus példabeszédei voltak. Az irgalmas szamaritánus történetéhez ért az óra, és a tanárnő mesélte, magyarázta a történetet. A gyerekek mindennapjaiból vett hasonlatokkal próbálta közel hozni a lényeget.…..
vaccinium 2020.01.02 22:55:54
@Othar:
@G. Nagy László: itt most mellékszál, de alapvető kérdést érintettetek:
"Ő szerinte a ferences teológia mást mond: Jézus nem elsősorban ezért jött el közénk."
Boldog "Duns Scotus véleménye szerint az Isten Fiának megtestesülése, amelyet az Atyaisten öröktől fogva tervezett, a szeretet szintjén a teremtés beteljesülése. [...] Jóllehet Duns Scotus tudatában volt annak, hogy az áteredő bűn miatt Krisztus szenvedésével, halálával és föltámadásával megváltott minket, megerősíti, hogy a megtestesülés az üdvösség történetének a legnagyobb műve, ennek feltétele nem lehetett semmilyen esetleges tény sem, hanem az Isten eredeti elképzelése, hogy végül a Fiú személyében és testében egyesítse magával az egész teremtést." (bővebben a forrásban: www.matthaios.hu/miert-lett-az-isten-emberre/ (remélem, senki nem neheztel érte, scotus+megtestesülés keresőszavakra ez lett nálam az első találat és nem találtam pontosabbat tömören...))
„A jövő nem a globalistáké. A jövő a patriótáké, a szuverén és független nemzeteké” – ez volt a központi üzenete annak a beszédnek, amelyet Donald Trump október 24-én az Egyesült Nemzetek Szervezete 74. Általános Közgyűlésének New Yorkban elmondott. Ezzel tehát az Egyesült Államok elnöke újra…..
vaccinium 2019.10.22 20:55:28
@manlakos: Semmi különös. Gyűjtöttek egy adathalmazt, aztán ráeresztették a statisztika nevű varázslatot. Majd jött egy másik csapat, másfajta varázs-, akarom mondani statisztikai módszereket használva az eredeti adatokon cáfolta az eredményt (igényes szaklapban illik ugyanis hozzáférhetővé tenni a felhasznált adatokat), majd az eredeti közleményt visszavonták.
Eredeti:
www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(15)01167-7.pdf?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982215011677%3Fshowall%3Dtrue
Egy évre rá:
www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(16)30670-4?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982216306704%3Fshowall%3Dtrue

És én még mindig rendületlenül hiszek a tudományban:-).
Már született két lányuk. Aztán a feleség ismét áldott állapotba került, és a magzat szintén lány lett. Ezért a férj nem akarta engedni, hogy a gyermek megszülessen, mivel ő fiút szeretett volna. (Vietnámban és Kínában ez a terhesség-megszakítások egyik fő oka). A feleség azonban hallani sem akart…..
Korábban amellett érveltem, hogy az emberiség történelmének új, poszt-indusztriális szakaszába lépett, s megpróbáltam körülírni ezt a társadalmi formációt (némi kitekintéssel Magyarország helyzetére és szerepére). Most elsősorban a jövővel kapcsolatos kilátásokat…..
vaccinium 2018.10.24 22:46:00
@Satori: Eleve volt olyan érzésem, hogy a reflexióinkra várva tetted fel ezeket az írásokat. Én a magam részéről az első rész elején az "igyekszem közérthető maradni" fordulatnál estem ki elsőre - esélytelennek érezve magamat a filozófiai magasságok mégoly köznyelvi megfogalmazásban való követésére is. Most elolvastam a bejegyzéseket a kedvedért, nekem túl sok benne a fikció, és túlzó a konkrét felvetés. Ingyen dolgozni csak az tud, akinek valaki más közben biztosítja a megélhetését. A meggazdagodás helyett megélhetésért végzett munka meg nem is annyira forradalmi ötlet, bár a fontosságát nem lehet túlhangsúlyozni. @khamul: -hoz kicsit kapcsolódva, szerintem az itten törzsgárda .nem rendhagyó, újító ötletekben gondolkozik, hanem napról napra helytállni igyekszik, koránál és élethelyzeténél fogva, akár az általad feszegetett kérdések figyelembevételével is.
Ha nem hangzana túl nagyigényűen, azt írnám: az alábbiakban erkölcsfilozófiai, sőt erkölcsteológiai kalandozásokra szeretném meghívni a kedves Olvasót. Hogy elővételezzem: elgondolásom lényege, hogy létezik egy éretlen, archaikus erkölcsiség, amitől felnőtt korban is sokan szenvednek, viszont…..
vaccinium 2018.07.13 16:18:42
@altavista: Hm, izé, a kritika jogos, bár az éhezőkön segítés szükségessége mintha nem lenne kérdés elméletben. Másfelől attól, hogy valaki éhezik és rendszeresen megerőszakolják, még lehet nem rendezett párkapcsolatban élő hívő katolikus, sőt, említett körülmények nagyban nehezíthetik a halálos bűn elkerülését. Mi számit olyan szintű kényszernek, ami mellett a szexuális kapcsolat fenntartásának szándéka már nem teljes? - ezt nem mi fogjuk itt egyedileg eldönteni és valóban nem ránk tartozik, de a lelkipásztorok számára bizony napi probléma lehet, ha hajlandóak és képesek a nyáj kevésbé szerencsés helyzetű tagjai után menni.
vaccinium 2018.07.14 03:45:05
@altavista: A hozzászólás nagyja nem neked ment, hanem a kommented hatására kibukott belőlem. Már csk azért is, mert @Déli pályaudvar: -nak igaza van, a szentáldozás egzisztenciális mélységű kérdés, az AL-ben emltettek számára is. A bajunk az, hogy ez gyakorlati útmutatás, elméleti levezetés nélkül (t.i, hogy akkor most a jogilag technikai okokból nem érvénytelenített, de az érvénytelenség feltételeinek megfelelő első házasság volt, vagy nem kell biztosan a kegyelem állapotában lenni a szentáldozáshoz, megkockáztatható halálos bűn " alapos gyanúja" esetén is, mert a pápa szerint nagyobb hiba lenne eltiltani Krisztus vételétől egy súlyosan rászorulót, mint engedni a szentségtörést - ez is szembemegy az eddigi tanítással sejtésem szerint). Viszont nagyon nem fér össze az anno az elsőáldozási felkészítőn tanultakkal.
vaccinium 2018.07.17 12:37:56
@altavista: 3. az alkoholizmus úgy kezdődik, hogy valaki környezeti és genetikai hatásokra egyre gyakrabban és egyre többet iszik, miközben ő és általában a családja is meg tudja magyarázni, miért elfogadhatóak az alkoholfogyasztási szokásai. (Ó, én csak annyit iszom, amit megtermelek, a házibor egészséges. -És mennyit tetszik termelni? -Olyan 300 litert. Vagy, vele májelégtelenség miatt találkoztam belgyógyászaton: én vagyok a faluban a polgármester, ha calaki bejön ügyintézni, nem tehetem meg, hogy ne igyak vele a dologra.)

A gyereknevelés nem más tészta. Felnőttkorban az addig elsajátított készségeket használjuk,( jó esetben fejlesztjük is). "A legfontosabb, amit el kell sajátítanunk, vágyaink késleltetése egy későbbi cél érdekében. S ezt a képességet már gyerekkorban ki kell fejleszteni. A jó vizsgaeredmények, a kimagasló sportteljesítmények, a zenei sikerek, a munkahelyi karrier, családi béke, az élet bármely területén elért siker, a vágyteljesítés késleltetésnek képességén múlik" (google találta;-) ). Ha nem megy és nem is törekszünk rá, azt a keresztény szakzsargonban bűnnek hívjuk. Ha még meg is magyarázzuk, miért nem kell, azt téves lelkiismeretnek.
Miserando atque eligendo [Az irgalmasságot és a megkülönböztetést gyakorolva] – ezt a mottót választotta Bergoglio püspöki jelmondatául, s ez maradt pápai címerének felirata is. A jelmondat, amint az lenni szokott, egyúttal program is. Ebben a néhány szóban – mely eredetileg a Szent Beda…..
vaccinium 2018.05.04 22:49:00
@altavista: A magam részéről örülök, hogy sokat kérdezel. A házassággal kapcsolatban viszont a kiindulás hibás, azt hiszem. A keresztény házasságnak szándékolt "mellékhatása", hogy a társas élet/párkapcsolat örömeit élvezheti az ember, bár tény, hogy többnyire erre szoktunk ösztönösen fókuszálni (v.ö. nem jó az embernek egyedül lenni). Valójában azonban a házasságkötés sem több, sem kevesebb, mint ígéret arra, hogy a házastársa számára Isten szeretetének a közvetítője, látható jele lesz az illető (és a gyermekeket vállalja). Részletes leírást ld. az esküvőkön is gyakran elhangzó 1 Kor 13-ban. A keresztény életcél nem a maximális komfortérzet, hanem a maximális egység Istennel. A különélés tekinthető akár pedagógiának is - bár nem gondolom, hogy sűrűn előfordul a bántalmazó kapcsolat normalizálódása, az esélyt mégsem szabad elvenni. A legmegátalkodottabb bűnösnek is van lehetősége a megtérésre, az újraházasodásnál viszont pont az önvédelemből elhagyott házasfél iránti irgalom vész el.

Kedves @Satori:, mi is tudjuk, hogy a keresztény erkölcstan sok témát ölel fel. Az irgalomra és megkülönböztetésre mégis a sokat vitatott AL szakasz és lábjegyzet a példa - a beszélgetés irgalom/megkülönböztetés témánál tartása céljából lehetett volna más területről is példát hozni, ismerve a blog közönségét, bár gyanítom, hogy akkor is hasonló stílusú vita bontakozott volna ki. Mert a vita lényege szerintem itt most nem a szex és nem is a házastárshoz, hanem az Úrhoz való hűség. Néha úgy érzem, a tékozló fiú bátyjának is szüksége van irgalomra és megértésre (persze megtérésre is, kinek nem).
vaccinium 2018.05.05 20:52:49
@altavista: először idéznék magamtól: "bár nem gondolom, hogy sűrűn előfordul a bántalmazó kapcsolat normalizálódása, az esélyt mégsem szabad elvenni". A végleges elhagyás visszautasítás, míg a különélés üzenete az, hogy értékes vagy, bízom benned, várok rád.

OFF, bulvárpszichológia következik: Bevallom, pszichiátriából homályos emlékeim vannak, de a valódi pszichopátia mintha nem lenne igazán eredményesen gyógyítható. A egyéb problémák esetén is valószínűbb, hogy a "beteg" fél inkább keres magának új pajtást a játszmájához, ha valaki kilép, semmint gyógyulni rohanna. Plusz ahhoz is kell általában legalább enyhe terhelt előélet, hogy valaki bántalmazó vagy kodependens kapcsolatba bonyolódjon, amit meg a torzító hatásokról írsz, abszolút helytálló. Szóval az általad vázolt helyzetben igen csekély a valószínűsége, hogy a menekülésre kényszerülő fél rendelkezzen megfelelő asszertivitással a távolból karakánul várakozáshoz. ON

Ami az üdvösséget illeti, az végtelenül egyszerű - úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket. A szeretet nem visszavonható - jogos önvédelem, gyerekek érdeke természetesen indokolhat különélést, mégis, a menekülő fél nem szűnhet meg "a házastársa számára Isten szeretetének a közvetítője, látható jele" lenni. A házasság ugyanis erre szóló hivatás. Mindkét fél üdvösségét ez szolgálja. Akkor is, ha a kapcsolat helyreállásának esélye minimális. (Tételezzük fel, hogy az első házasság érvényes volt vagy nem csak azért nincs érvénytelennek nyilvánítva, mert a gyermekeket válás, gyerektartás és vagyonmegosztás hiányában egyedül/új párral eltartó félnek alig jut pénze ennivalóra is, nemhogy szentszéki perre tudna költeni meg emiatt hivatalba utazgatni munkahelyet kockáztatva, vagy a pszichopata fél nem jelent meg egyszer sem.)

Amúgy a poszt tárgya nem a házasság felbonthatatlansága, az nem kérdés, hanem valami olyasmi, hogy objektíve bűnös helyzetben egyedi elbírálás alapján lehet-e szentségekben részesülni.
vaccinium 2018.05.07 21:13:14
@altavista: megint OFF, de ezt írtam én is, csak kevésbé didaktikusan/ egyértelműen: "igen csekély a valószínűsége, hogy a menekülésre kényszerülő fél rendelkezzen megfelelő asszertivitással a távolból karakánul várakozáshoz" ( itt @vaccinium: ) ON
@matthaios: Ebben igazad van. Talán nem is kell a vértanúkig menni. Hívő katolikus hozzájárulhat-e abortuszpárti vagy akár abortuszt is végző szervezet tevékenységéhez, lehet-e ilyen szervezet tagja? Te tudod, melyik vállalatokat kell(ene) bojkottálni emiatt? A NEAK-ot (egészségbiztosítás az OEP utóda) én is ismerem, de attól még fizetek járulékot, ezzel tevőlegesen (bár nem közvetlenül) támogatva az abortuszokat. Valahogy mégsem esik minden járulékfizető önmagától beálló kiközösítés alá, legalábbis remélem.
A példákkal persze félre lehet vinni a témát, a lényegi kérdés az az volna, hogy az akaratszabadságot korlátozhatja-e külső tényező, vagy ennek a megromlása mindig az egyén bűneinek a következménye. Máshogy fogalmazva, lehet-e olyan helyzet, amit nem lehet bűn nélkül megoldani (azt, hogy a kisebbik rossz elvét nem lehet alkalmazni, azt már tisztáztuk. )
Ma van Miki Szent Pál japán jezsuita vértanú és társainak ünnepe. http://www.katolikus.hu/szentek/0206.html A jezsuita kalendáriumban hozzájuk kapcsolódóan ünnepelünk még számos további japán jezsuita vértanút, akiket a közelmúltban avattak boldoggá. Egyikük Péter Kasui Kibe. Nemrégiben láthattuk…..
vaccinium 2018.03.15 12:11:47
@altavista: Nem lényegi észrevétel, de altatott betegnél számít, hogy ki és mit beszél hozzá. Az altatásnál viszont adhstnsk olyan szert is, ami amnéziát okoz. Én 4 - 9 között "nem voltam", annyira, hogy megkérdeztem a nővért, hány nap telt el (sürgősségi ügy volt). Utobb kiderült, hogy 5 körül bent volt nálsm a családom és beszélgettünk. Nagyon keveset tudunk az agyról még.
Ezennel ünnepélyesen átnyújtok nektek egy meghívót. Meghívlak Benneteket Isten Országába! Nos, mit szóltok egy ilyen invitációhoz? Remélem, nem hangzik unalmasan… Persze-persze, értem én: először nyilván tudni akarjátok, hogy miről is van szó. Hová is szól voltaképpen a…..
vaccinium 2018.03.04 23:17:00
@Petimester: Hű, eljutottam az antimodernista esküig. Az ötödik pont alapján én per definitionem nem vagyok hívő - egyszerűen nem elég jó a rálátásom a világ dolgaira ahhoz, hogy a Teremtő létét egyértelműen bizonyítottnak látnám, ráadásul pont az rk egyház által tanított módon. Tartok tőle, hogy a vallásgyakorlásom továbbra is döntően érzelmi-bizalmi alapú lesz, csekély értelmem okán. Szerinted mi a becsületes magatartás ilyenkor? Tartózkodjak a szentségek vételétől ? A házasságom - amelyet nem hívőként, pusztán hitnek gondolt érzelmi fellángolásban bíztam az Úr kegyelmére - érvényesnek, hívők között kötött egyházi házasságnak tekinthető?
vaccinium 2018.03.04 23:56:46
@pacsy: Köszönöm szépen a gondolatkísérletet.
És egy apró elírásból adódóan - hős vagy férjezett - a derű is biztosítva van, bár lehet abban valami, hogy a nősüléshez hősies bátorság szükséges :-).
@IILiliII: Jó, hogy itt vagy, már gondolkodtam, vajon miért tűnhettél el.
vaccinium 2018.03.07 19:35:13
@matthaios: Kedves Matthaios! Köszönöm szépen az alapos, az általam kiragadott részletet megnyugtató, és általam is érthető :-) kontextusba helyező választ.
Az ismeretlen világokkal való találkozás mindig rejtelmes dolog – és veszedelmes is, hiszen kulturális sokkal fenyeget. Még világosan emlékszem az esetre, amikor egyszer egy afrikai rendtárssal ismerkedve, az első kérdéseim egyikére, „Hány testvéred van?”, a fiatal jezsuita…..
vaccinium 2018.01.31 16:10:23
@Brendel Mátyás:
Nem istenbizonyítéknak hoztam a témát, pláne nem a Te meggyőzésedre, inkább a tudományos igazolás okozta biztonságérzet megbillentésére.
Van ugyanis tanulmány, amelyiknek sikerült hatást igazolni, az egyik pl. a mesterséges megtermékenyítés esetében mutatta ki a közbenjáró ima melletti nagyobb sikkerrátát:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11584476/

Egy másik iszonyú egyszerű és a szerző maga is viccnek szánta, de pont úgy készült, mint a gyógyszervizsgálatok, ami alapján megállapítják egy készítmény hatásosságát. Többezres mintán sikerült igazolni, hogy egy kórházban az 1990-96 között szepszis miatt kezelt betegek közül rövidebb ideig voltak lázasak és hamarabb elhagyhatták a kórházat azok, akikért 2000-ben imádkoztak:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC61047/
vaccinium 2018.01.31 22:07:33
@Ad Dio: Nem, elsőre fordítottad jól. A szöveg szerint a termékenységet és a nemek közti egyenlőtlenséget is csökkenti,
"normative monogamy decreases (i) spousal age gap, (ii) fertility, and (iii) gender inequality."
vaccinium 2018.02.01 22:34:57
@Ad Dio: Remélem, ki tudtad pihenni magad. Arról igazából fogalmam sincs, mi mire motiválja a poligámiát elfogadó/preferáló társadalmakban élő férfiakat. Nem is szeretnék itt találgatásokba bocsátkozni, részben időhiány miatt, bár a téma kétségkívül érdekes lehet tágabb összefüggéseiben is.
A „Katolikus válasz” elnevezésű internetes felületen egy névtelen és egy aláírt cikkben azzal vádoltak meg négy papot – köztük engem is – hogy „szentségtörő gyakorlatot” népszerűsítünk Magyarországon. Többen is biztattak, hogy írjak valamit válaszképpen; nem is feltétlenül a magam védelmében (bár az…..
vaccinium 2017.12.13 20:23:52
@matthaios: egyszerűen lelép. Esetleg elperel eztazt, lakást, gyereket, vagy épp hátrahagy mindent és tartásdij is behajthatatlan.
vaccinium 2017.12.13 21:00:35
@Konzervtigris: @jabbok:
ezekre ment az előző
Meglehetősen nagy visszhangot váltott ki egy indiai rendtársunk Saju atya tánca és az oltárnál való jelenléte az egyik szeptemberi jezsuita nyolcas misén. Kommentelők sokasága fejezte ki véleményét tartalmilag és stílusban meglehetősen széles spektrumban pro és kontra. A kérdésben tekintélyes atyák…..
vaccinium 2017.11.25 20:38:07
@Pandit: Elsőre pont így reagáltam én is. Aztán továbbgondoltam és arra jutottam, hogy egyszerre az összes püspök tanítását hitelesnek tartani lehetetlen. Mindenki találhat magának párat, akivel egyet tud érteni...
Mármint házasságkötés előtt vagy után? Persze, hisz mi másra is gondolhattunk volna… ;) Szexualitás, egy örökké visszatérő kérdés és szerintem nincs olyan ember az Egyház környezetében, aki valamilyen módon ne találkozott volna ezzel a sokat vitatott témával. Nem csoda, hiszen ez egyszerűen hozzá…..
vaccinium 2017.11.06 22:52:53
@Pandit: "Az meg, hogy sokgyermekes családok a múltban is voltak meg gondolom nem érv volt. :)" Szerintem igen. Nem új jelenség, hogy több gyerek születik valahol,mint jólesne vagy kényelmes/tolerálható lenne.

@jabbok: az irgalmasság cselekedetei már meglévő életet befolyásolnak. A prokreatív helyzet -Szent Tamás szerint még - új élet létrejöttét bízza a Teremtőre, a pár megteszi, ami rajta múlik. Eddig tiszta. A többivel nem futnék új kört, a tamási alapvetés részben megdőlt (nem az új élet létrejötte véletlenszerű, hanem a megfogant élet beágyazódása kérdéses), de őt már nem tudjuk megkérdezni.
vaccinium 2017.11.08 16:16:13
@matthaios: "Nem hiszem, hogy Szent Tamás az új élet létrejöttét csak úgy a Teremtőre bízta volna."
Ez rendben van. Nem a filozófiája dőlt meg. Én csak annyit próbáltam felvetni, hogy ha Szent Tamás mindazt tudta volna ciklusról, megtermékenyülésről, beagyázódásról, akkor vajon minden aktust prokreatívnak tartott volna ő maga, vagy sem. Nem túl gyakorlatias vagy előbbre vivő felvetés, ezt belátom.

@Pandit: Szerintem picit elbeszélünk egymás mellett, vagy én nem értelek pontosan. Persze, hogy nem érdem a nagycsalád. Matthaios kijelentése értelmezésem szerint arra vonatkozott, hogy a fogamzásgátlás iránti igény nem új. Régen is volt, ahol jóval több gyerek "sikerült", vagy lett volna, ha nem "vigyáznak". Akkor a 14 gyerek volt sok, ma a 3 is az, vagyis nem az elv változott, csak a létszámhatár csökkent. De majd megmagyarázza ő maga, ha szeretné, én csak belekotyogtam.
vaccinium 2017.11.23 04:17:21
@khamul: Tudom, hogy annyit kérdeztél, hogy szükséges-e a spontaneitás, csak szólok, hogy ezt simán lehet úgy érteni, hogy a szexhez/házastársi egyesüléshez sem vágy, sem hangulat nem szükséges, minek az. Ha lehet, gyógyír és feszültségcsökkentés, ha nem lehet, hát fegyelmezettek vagyunk. Ismétlem, ezt így nem mondod, de nagyon könnyű így érteni.
Pedig simán lehet, hogy arra is gondolsz, tiszta házasságban (majdnem) minden együttlét olyan, mintha előző nap 32 lett volna.
Kevéssel Hugo Chávez venezuelai elnök halálhírének bejelentése után fültanúja voltam egy magánbeszélgetésnek, amely egy dél amerikai jezsuita és egy európai rendtársa között zajlott le. Az európai szerzetes már-már arroganciával felérő magabiztossággal fejtegette véleményét a volt államfő vitatott…..
vaccinium 2017.09.01 20:17:15
Egy rövid összefoglalás könyvbemutató formájában (Gustavo Gutiérrez-Gerhard Ludwig Müller szerzőségével), kiemeltem a szerintem legfontosabbat az ismertetőből:
(
www.magyarkurir.hu/hirek/a-szegenyek-es-kereszteny-hit-atfogo-kotet-felszabaditasi-teologiarol )

"A felszabadítási teológia lényegében abból a felismerésből született, hogy vannak olyan körülmények, amelyek között az emberek egyszerűen képtelenek teljes értékű kapcsolatban lenni Istennel. Vannak olyan helyzetek, amelyek megfosztják az embert attól, hogy valódi egyén, igazi szubjektum legyen, s ezekből a helyzetekből fel kell szabadítani."
Gondolkoztál már azon, hogy amire érdemes rátenned az életedet? Ha a halálos ágyadon visszanéznél az egészre, vajon mitől látnád értelmesnek? Nekem úgy tűnik, az emberek nagy része egyáltalán nem teszi fel ezeket a kérdéseket. Sokak „érdeklődési területén” egyszerűen „kívül esik”, hogy ilyesmin…..
vaccinium 2017.06.21 09:55:21
Nagyon jó erre járni mostanában. Igyekszem nem beleszólni, de ez most talán passzol ide:

@Déli pályaudvar: Az igazság és az irgalom kapcsolatát nekem a legtömörebben és megnyugtatóbban pont Ferenc pápa bullája fogalmazta meg: "Az irgalmasság nem ellentétes az igazságossággal, hanem Istennek a bûnös iránti magatartását fejezi ki, mellyel további lehetôséget nyújt számára a meggondolásra, megtérésre és hitre." (Misericordiae vultus 21.)

(szorosan nem kapcsolódik, de morfondírozás közben bennem előkerült a strukturális bűn fogalma is)
vaccinium 2017.06.21 12:01:54
@Déli pályaudvar:
@Pandit: Tényleg jobb lett volna csöndben maradnom:-), valóban pongyolán fogalmaztam, de nem egészen így, ahogy írjátok. Arra gondoltam, amikor egy rendszer részeként látom a kódolt hibákat is, de nem tudom kijavítani, tehát elkövetem. Objektív bűn a struktúrából fakadóan. Amúgy a téma szempontjából itt és most szerintem részletkérdés, ezért is tettem zárójelbe.
Röviden szeretnék nektek egy olyan témáról írni, amiről majdnem soha nem olvashatunk a spirituális élettel kapcsolatban. Pedig nekem úgy tűnik, hogy fontos, sőt nélkülözhetetlen kérdés; olyasvalami amivel mindenki találkozik, ha valaha is komolyan és tudatosan rászánta magát a lelki életre. A…..
vaccinium 2016.07.05 10:21:10
@khamul: Vagy esetleg a relativitáselmélet és a klasszikus fizika összeegyeztethetősége? Én sem ismerem ki magam eléggé, de szerintem a fizika, a filozófia, a teológia mind a valóság leírására tett kísérletek. Feltételezve, hogy a valóság egységes, fix szabályrendszer szerint működik , összeegyeztethetőnek kell lenniük.
Ha megkérdezzük valakitől, aki történetesen katolikus, hogy hány szentség van, alighanem gondolkodás nélkül rávágja: hét. No és hány parancsolat van? A válasz ugyanilyen egyszerű: tíz. Ha rászánjuk az időt és egy kicsit utánanézünk néhány egyháztörténeti adatnak…..
vaccinium 2015.10.03 07:30:26
@jabbok: @Maksymilian: Az evés előtti kézmosás ötletéhez nem kellett elektronmikroszkóp ;-). Én sem vagyok fizikus, de a modern fizika halvány emlékeim szerint nem szüntette meg a tömegvonzás törvényét (ami ugye, eredetileg is valamiféle erőtéren alapul), csak összetettebben próbálja magyarázni.
@IILiliII: Bárcsak sejtenénk...
vaccinium 2015.10.03 17:40:33
@jabbok: Nem szükségtelennek tartom a tudomány fejlődését, csak olyasmi motoszkált bennem, hogy az új felfedezések nem hatályon kívül helyezik a régieket, hanem kiegészítik, pontosítják. Az alma ugyanúgy esik le a fáról és ugyanannyit veszít a súlyából a vízben, amióta létezik. Mi meg egyre apróbb részletekbe menően magyarázzuk, hogy miért, aminek újabb és újabb technikai vívmányok is köszönhetők. Jó, hogy van elektronmikroszkóp és felfedeztük a vírusokat. Nem csak azért, mert így természettudományos megalapozottsággal szakíthattunk Mt 15,11 szó szerinti értelmezésével.
vaccinium 2015.10.26 06:17:58
OFF @kvark1: vagy bárki, aki tudja: Az orthodoxia érvényesnek tartja a római katolikus átváltoztatást, vagy a szakadással úgy tekinti, hogy az rk pap nem apostolutód, ergo nem tud érvényes misét tartani?
Az alábbiakban nagyon nagy együttérzéssel és compassioval, együttszenvedéssel szeretnék beszélni arról, amit „sérült férfiasságnak” is mondhatnék. Csak utalásszerűen hadd említsem az ezen a területen támadó nehézségeket: a homoszexualitást nagyon merész dolog…..
vaccinium 2015.07.03 09:07:14
@Felicitasz: Köszönöm, így átjött :-).

@matthaios: "Isten létezése értelemmel is belátható"

Erre Felicitasz előbbi válasza nélkül is akartam írni, mert emlékeim szerint az apostolok és az emmauszi tanítványok is csak akkor fogták föl a közvetlenül Jézustól, már a feltámadás után kapott tanítást, amikor a Szentlélek megnyitotta az értelmüket. Az értelem mellé kell a kegyelem is. (Ezt a kört már sokszor lefutottuk, csak kicsit más megközelítésből. )
vaccinium 2015.07.07 07:25:03
@matthaios: Ha már József Attila: "Az igazat mondd, ne csak a valódit"

@IILiliII: Igen, könnyen ítélkezést érez ki, elítélés nélkül is. Nem kevesebbet állítunk ugyanis, hogy van valamink, amit mi kaptunk, ő meg nem. Meg szeretnénk vele osztani, de - korábbi rossz tapasztalatok, sajtóból szerzett félinformációk, Szabad nép félórák továbbélő hatása stb. - miatt aktiválódnak a kliséi, és annyi megy át az örömhírből, hogy megkérdőjelezzük a kompetenciáját a saját életével kapcsolatban, ráadásul rá akarunk erőltetni egy csomó buta, légbőlkapott középkori szabályt. Ahhoz, hogy bárki be tudja fogadni, mernie kell felfedezni magában némi hiányt, Uram bocsá' hiányosságot. Felnőtt embernek nincs szüksége Istenre ;-).
(Most sokáig nem leszek netközelben)
vaccinium 2015.07.21 13:06:28
Bocsánat, most értem vissza.
@studiorum: Kívülről légből kapottnak tűnik az egész hitrendszerünk, erre gondolok - próbálom a kívülálló szemével nézni a rendszert.
@manlakos: "Nem kevesebbet állítunk ugyanis, hogy van valamink, amit mi kaptunk, ő meg nem fogadott el!"
Először megütköztem a te verziódon, de igazad - is:-) - van. Ha a tanítást nem fogadják be, annak nem csak a nem megfelelő tolmácsolás, hanem visszautasítás is lehet az oka. Jézust sem fogadta el mindenki életében sem. Gyakran és nem mindig alaptalanul kritizáljuk a sarut, tarisznyát és pénzt az övben, azt már ritkábban emlegetjük, hogy lehet olyan város, ahol nem fogadnak szívesen. Nehéz eldönteni, hol van az a pont, amikor - legalábbis átmenetileg? - csak a por lerázása marad.
(Az utolsó mondat utalás volt lLilill egy korábbi Jálics-idézetére, az eredeti kontextusban kicsit sem botrányos:-) )
Egy kicsit nehéz megérteni azt, amit most szeretném, ha megértenétek. Azt is tudom, hogy sokakból elementáris zsigeri ellenkezést ki fog váltani. Jobb is ezt előre leszögezni, hogy senkit – sem a kedves olvasót, sem a szegény posztolót – ne érjen meglepetés a későbbiekben a…..
vaccinium 2015.06.23 22:18:47
@A Menhely gondnoknője: "más elcsépelt példákat a történelemből nem hozok." Pedig legalább Péter háromszori tagadását megemlíthetted volna (bár történelmileg lehet, hogy nem eléggé dokumentált). János ott volt a kereszt lábánál is, mégsem János, hanem Péter lett/maradt az egyház vezetője. ???

"Szerintem nem mindegy, hogy az általunk rendelkezésre álló keretek között mit vagyunk képesek megvalósítani, vagyis hogy a tökéletlen mennyire tökéletlen :)." Teljesen egyetértek - megyek is tökéletesedni :-).
vaccinium 2015.06.25 20:47:46
@pacsy: " "Csak nem értem, hogy jöhetett létre egyáltalán, hogyan gyűlhetett össze ennyi kincs, ami az egyház tulajdonában van" - na, hát használt kicsit a buksidat! nem mindenki kezdi haladó szinten a lelki életet - és talán nem is kellene, hogy ez másként legyen. az Egyház realista."
Ezt úgy értsem, hogy az Egyház realista, ezért nem dobja ki (sújtja automatikus kiátkozással), aki kincseket gyűjt (sarut visel), hanem ad esélyt tovább jutni a lelki életben? Vagy realista, tehát azért kézzelfogható kincset is gyűjt, mintegy a teremtés rábízott részének gondozásaként? Esetleg gondoljak a gazdag ifjú esetére, akinek első körben elég lett volna a parancsokat megtartani, a vagyon szétosztása az a továbbfejlődéshez személyre szabottan kapott feladat volt?
Bocs, de még nem nőttem ki teljesen az idealizmusomat ;-).
vaccinium 2015.07.01 08:19:36
@pacsy: Köszönöm a gyors választ, különösen a második felét. És őszinte együttérzésem, Felicitasz: -nak igaza van, záróvizsgáztatni tényleg borzasztó lehet:-).
2000. december 4-én az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése az 55/76-os határozatával a menekültek világnapjává nevezte ki június 20-át, amit 2001. június 20-tól kezdve minden évben megünnepelnek. Így kerül sor ennek megünneplésére az idén 2015. június 20-án,…..
A minap egy nemzetközi társaságban ebédeltem. Mindenféléről beszélgettünk már egy ideje, amikor valahogy a „hazához” való tartozásra, a „nemzeti identitás” témájára terelődött a szó. Egy nagyon kedves ismerősöm, 50 körüli tanárnő, megjegyezte: „Számomra nincs…..
vaccinium 2015.04.30 07:43:16
@manlakos: @IILiliII: "nincs többé zsidó vagy görög..."
Gyanítom, hogy IILilill sem olvasztótégelyre gondol, de nekem idekívánkozik egy kiegészítés. Az alábbi idézetben az ENSZ behelyettesíthető, a mondat második fele a lényeges :
"(Mit jelent ma az Egyesült Nemzetek Szervezetének lenni, ha ez nem egy olyan intézmény, amely valóban) a nemzetek egységéért dolgozik, tiszteletben tartva végtelenül gazdag identitásukat?"

(Maria Voce, a Fokolare vezetőjének április 22-én az ENSZ közgyűlésén tartott beszédéből)
vaccinium 2015.04.30 11:23:20
@IILiliII: Hát, ha tiszteletben tartjuk egymást... Egyébként meglehetősen biztos vagyok benne, hogy annyira nem lehet az embereket uniformizálni, hogy ne találjanak különbségeket, ezért kár volna az identitások sokszínűségét feladni (feledkezzünk meg egy pillanatra a Huxley - féle utópiáról), az pedig már "csak" hozzáállás kérdése, hogy versengés vagy együttműködés alakul-e a ki. Utóbbihoz tagadhatatlanul kell bátorság és bizalom - egymásban, Teremtőben...
Azokat is, akik nem szoktak minden vasárnap templomba járni – nagyon jó, hogy eljöttetek! Itt vagyunk hát mindannyian. Van, aki hektikus, eseménydús, stresszel teli napok után, kifáradva; van, aki kicsit bosszankodva, hogy nincs „fehér karácsony”; de olyan is akad, aki örül ennek,…..
vaccinium 2015.01.21 09:16:52
@studiorum: Én nem látok hibát:-), a keresés nem mindig zárható rövidre pár mondattal szerintem. A kifürkészhetetlen utak... Egyébként nem a Gondnoknőt féltem mondjuk a depositum oldaltól, nem róla beszélek a háta mögött.
Ha már szóba került a fenti beszélgetés, konkrétan a szenvedés értelméről adott magyarázat az, ami valamiféle vészcsengőt szólaltatott meg bennem. Isten a szenvedést nem akarja. A büntetést inkább a bűn következményeként keletkező rossznak tartom, a mi szabad akaratból elkövetett tetteink következményének, ami sokszor ártatlanokat (mármint az adott rosszban nem bűnrészeseket;-) ) is sújt. Az irgalom egyoldalú hangsúlyozásában én itt látom a veszélyt - megfeledkezünk róla, hogy a teremtett világ ránk van bízva, a mi felelősségünk is, hogy mi történik benne. A "liberális" megközelítés alábecsüli az ember méltóságát és szabadságát szerintem. Előre is elnézést kérek, igyekszem majd válaszolni, ha kell még :-), de pillanatnyilag elborítanak az egyéb teendők is.
@pacsy: "valójában hálásnak kellene lennem, mert én soha nem találkoznék olyan emberekkel, mint Ti "
Valami ilyet érzek én is. Mindenképpen tágul a horizontom itt, és újabban nem csak ultraliberális irányba. Aggodalom ugyanakkor bennem is van, de elég sokszínűnek érzem ezt a társaságot. (És nekem sem kevés időmbe telt rájönni, hogy ez itt a párbeszéd helye, nem a tanításé...)
vaccinium 2015.01.21 20:53:09
@studiorum: @jabbok: Nem célzásnak szántam - bár annak sem rossz -, csak emlékszem korábbi megnyilvánulásaimra, mikor azt hittem, egyszerűen alapvető hittani ismeretek hiányoznak némelyeknél :-DDD.
Studiorum, nem rosszat mondasz, csak nekem egyoldalúnak tűnt a megközelítés. Szó nincs róla, hogy mindenestül elutasítanám. Többit lásd fentebb, nem tudok az eddigiekhez hozzátenni - én most, ebben a műfajban azt hiszem, ennyire tudtalak megérteni és megértetni magamat veled.
vaccinium 2015.01.22 13:42:08
@Pandit: @Izrael misztériuma: Én alapvetően magamról beszéltem - teljesen felesleges nekem közöttetek a hajdani hittankönyveimet idézni. Tanulni rengeteget tanultam már itt :-). És - bár a tömör stílusra néhol érdesen reagáltam, eszem ágában nem volt @studiorum: ellen beszélni - kiegészíteni szerettem volna, nem cáfolni.

@pandit: "Én pl. (talán nem árulok el titkot), sokszor szándékosan(!) "lépek ki" abból a "komfort zónából" ( nem a legszerencsésebb, de ez jutott eszembe), amit a tanításról tudok"
"Beszélgetünk. :) "
Valahogy így.
„Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be az Isten országába” (Mt 18,3) – minden keresztény ismeri a jézusi mondást az evangéliumból. Őszintén szólva nekem mindig gondot okozott ez a szakasz. Vajon milyen értelemben kellene a gyerekekhez hasonlítanunk? Mert azt…..
vaccinium 2014.12.15 14:22:49
@Izrael misztériuma: @matthaios: Akkor mégis megírom, amin az előbb tétováztam, hogy kell-e: azt hiszem, jobb lett volna az "önmagáért szereti" megfogalmazás a "nem vár cserébe valamit" helyett. Abban egyetértünk (mármint Matthaiosszal), hogy ez az embernek tökéletesen aligha sikerülhet, saját erőből meg végképp nem.
vaccinium 2014.12.17 12:56:20
@IILiliII: Bízom Benne, hogy jót alkotott, sőt mi több, romlás esetén javíthatót-gyógyíthatót.
“Sokan kérdezgetik, hogyan lehetséges az, hogy a katolikus hit ilyen fontos tanbeli kérdéseivel kapcsolatban a püspökök és a bíborosok ilyen különbözőképpen gondolkoznak. A Szinódus napjaiban legalábbis ez vált világossá – túlságosan is. A szentségek, a bűn, a kegyelem, a…..
vaccinium 2014.11.15 18:08:30
@IILiliII: Igazad van. Gyereknevelésben és szószékről is előfordul, én az egyházi útmutatásról írtam, abban nincs benn az erőszak - az igazság nem hathat másként, mint a maga erejével.

@Dr. szpahi: Mi kell a Jézussal való barátsághoz? (Jn 15,14?) Nekünk enni kell adni másoknak, ez rendben - mit és hogyan, hogy felismerjék az ajándékozót?
Egyáltalán, mit jelent a barátság? Ugye nem azt, hogy teszek amit akarok, a másik úgyis szeret?
vaccinium 2014.11.15 18:21:27
@vaccinium: Azzal persze én is tisztában vagyok, hogy a búcsúbeszédet (Jn 15) nem az első találkozáskor mondta. Nem is a nagy tömegeknek, bár minden hívőre szoktuk vonatkoztatni, nem csak az apostolutód papokra.
vaccinium 2014.11.16 10:59:43
@Dr. szpahi: Szerintem egyetértünk - pár évvel ezelőtt a karitász-körlevélben szerepelt: Ne öncélú jócselekedet legyen, hanem a szeretet hirdetése tettek által.Egy másik kedvev megfogalmazás a kiáltás imaszövegből van: "Tisztelettel és cselekvő szeretettel álljunk tisztelettel és cselekvő szeretettel álljunk [...]
rászoruló testvéreink mellé!" A tisztelet megelőzi a cselekvést.
@IILiliII: -re is reagálva (azt hiszem, sok közös pontot találnánk egy kávé mellett), a követelés nem szükségszerűen jár együtt szeretetmegvonással. Nekem tényleg volt szerencsém olyan emberekkel (is) találkozni, akik biztosak voltak benne, hogy érdemes a jóra törekedni, mert az az élet útja - Isten is ezt akarja, erre teremtett, mi oka lenne, hogy ne fogjak hozzá vele együtt? Éppen ezért el is várták. A bizalmuk, hitük erőt adott, az pedig, hogy érezhettem, szívből drukkolnak is, biztossá tett a szeretetükben.
Misztikus az a személy, aki látomások, magánkinyilatkoztatások vagy más rendkívüli spirituális adományok révén közvetlen kapcsolatba lép Istennel, vagy aki megkapta a misztikus egyesülés, másképpen a beléöntött kontempláció kegyelmét. Az első esetben az Istennel való…..
vaccinium 2014.10.22 12:07:04
@matthaios: @m-athos: Úgy tűnik, a "hit" szó jelentésének is sok rétege van. Az értelem szintjén szerintem is radikális különbségek vannak. MÉgis, azt gondolom, a Lélek ott is fú, ahol nem is gondolnánk :-). A megismerésnek nem csak az értelem az eszköze. Én nagyon szeretem az ökumenikus imahét itteni közös imaestjét - egyszerűen együtt állunk elé, a keresztények egységéért. Tényleg együtt, tényleg imában. Ha eretnekség, igazítsatok ki, de még az apostoli hitvallás is különbséget tesz - az egyházat, és nem az egyházban hiszünk. AkiBEN, Abban pedig a többiek is, még ha jelenlétének egyes formáit, szeretetének egyes jeleit nem is fogadják el.
vaccinium 2014.10.22 12:20:09
@m-athos: Nem az egyház tanítása zavar és nem itt a fórumon. A magam részéről szívesen veszem a kiigazításaitokat. Offline, közeli kapcsolatokban zavar, ha a gyakorló keresztény életet felesleges sallangként állítják be.
vaccinium 2014.10.22 12:24:04
@Izrael misztériuma: Köszönöm a reflexióidat, bár bevallom, hirtelen nem értettem, kik vagytok Ti, akik közül való voltam. Aztán a második mondatnál leesett, hogy idézel :-D.
Nemrégiben hallottam egy szép történetet egy argentin jezsuita barátomtól. (Nem, nem a pápa volt! :) Azt mesélte, fiatalabb korában egy másik fiatal rendtársával néhány évet Spanyolországban, lelkipásztori munkában dolgozott. A püspök Madrid egyik külvárosában bízott rájuk…..
vaccinium 2014.10.01 12:25:12
@jabbok: Egy majdnem példát tudok, bár nem egészen az az egy fedél alatt élés, amiről beszélsz, mert szerzetesközösség lett belőle:
szentferenckistestverei.hu/?cont=tortenet

A posztról pedig ez az idézet jutott eszembe:
"Emlékszem, amikor elkezdtük, csakis a szeretetet akartuk szem előtt tartani. Teljesen világos volt számunkra, hogy a szeretet érdek nélküli: nem azért kell szeretned, hogy megtérítsd a másikat; hogy embereket toborozz magadnak; nem azért, hogy megváltozzon az iroda, ahol dolgozol, vagy az iskola, hol tanulsz. Nem: egyszerűen szeretetből kell szeretned."
www.fokolare.hu/parbeszedben/mas-meggyozodesuekkel