Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Oldfan

259 bejegyzést írt és 617 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig érdekes, amikor a filmesek önmagukat veszik górcső alá. Ha komolyan teszik, akkor azért, mert bizalmas részleteket tárnak fel. Ha komolytalanul, akkor pláne jóra számíthatunk, hiszen ki ismerné tőlük jobban azt a belterjes világot, és hogy miket lehet onnan parodizálni? 2013-ban Velencei…..
USA (Paramount), 118 perc, Technicolor, westernRendező: George StevensProducer: George StevensOperatőr: Loyal GriggsForgatókönyv: A. B. Guthrie Jr. és Jack Sher, Jack Shaefer regénye alapjánZene: Victor YoungSzereplők: Alan Ladd, Jean Arthur, Van Heflin, Brandon De Wilde, Jack Palance, Ben Johnson,…..
Oldfan 2021.05.15 10:11:09
Kiváló film, és egyáltalán nem tipikus a korszakra nézve. Kezdve költségvetése miatt, amely messze túltett a korabeli átlagon. Bár a felszínen tényleg szokvány történetnek tűnik, messze nem az.Valós alapkonfliktust mutat be, a gátlástalan marhabárók korából, akik sokszor eltaposták a védtelen kisember. Kerítésrombolás, fenyegetés, bérgyilkosok felfogadása, miközben a törvény védő keze sehol.A pénz diktál. Ebbe lép be a múltját maga mögött hagyni akaró magányos hős, ami szintén nem volt jellemző addig. Shane egyáltalán nem büszke a fegyverforgatói múltjára, kerüli is az erőszakot, amíg lehet. Még a saját magát is hagyja gyávának látszani, ami ugye szintén nem a klasszikus western hős tulajdonsága. Miként a megjelenése sem, mely nem több, mint az átlagemberé. Ám ez nagyon is kitervelt fogás a filmben. A Jack Palance játszotta jenkiből árad a fenyegetés, jóval hatásosabb a nézőre, mint a félénknek tűnő Ladd karaktere, hogy aztán végül kitűnjön, a jellem teszi az embert, nem a kinézet. A lezárás sem tipikus, hiszen az esetek többségében a közösségért kiálló főhőst befogadják a megmentettek. Ám Shane, akiben van némi beütés a magányos szamurájból, vagy a keresztes lovag eszményképéből, a saját erkölcsi kódexét követi. Tudja, hogy gyilkolt, ha jó ügyért is, ami kiveti őt a társadalomból. Ezért hiába marasztalnák, távozik. Hogy él-e vagy meghal, lényegtelen. Az él tovább, amiért küzdött. Ebben áll a nagysága.
Nem árt látni is a filmet, nem csak nézni.
Filmbook Orosz szimfónia 1994 2021.04.03 07:00:00
A világban időről-időre sorsfordító események játszódnak le. Az emberek ezeket néha érzékelik, néha nem. Azoknak, akik megérték és megélték a XX. és a XXI. század fordulóját, nehéz lett volna nem érzékelni egy nagyhatalom eltűnését. 1991-ben megszűnt a Szovjetunió, a rettegett, vagy csodált, -…..
MovieCops WATERLOO 2021.02.16 21:27:18
nicroegnek A legendás olasz producer, Dino De Laurentiis (1919–2010) a hatvanas évek közepén jelentette be, hogy filmet akar készíteni Bonaparte Napóleonról. A különösen költségesnek ígérkező produkció anyagi fedezetének előteremtése érdekében társult a szovjet Moszfilm céggel. A rendezést az…..
Oldfan 2021.02.15 10:28:08
A film nekem az egyik kedvencem a kosztümös mozik közül, minden hibája ellenére. Ahogy tudom, a nyugati forgalmazás egyik bukási oka a szovjet fényképezési stílus volt, amire az ottani közönség nem volt vevő. (Hatalmas totálok, hosszan kocsizó kamera, bömbölő ágyúk, a vászont teljesen betöltő színes ruhás katonák menetelése, ám maga a közelharc szinte nincs ábrázolva a filmben. Szinte személytelen az egész ütközet, különösen, hogy bő 40 percig vonulgatnak a katonák a képen.) Rövid kivételek persze akadnak.
- Az sem tett jót, hogy pár jelenetet a tüzérségnél többször bevágtak, más állásból felvéve, de jól felismerhetően. Nevetséges volt a hatásuk, ezt megtapasztaltam anno a moziban.)
- Ám ezeknél lényegesebb hiba az, hogy a csatáról pár jól ismert tényt teljes figyelmen kívül hagytak. Kezdve ott, hogy Napóleon nem küldött erősítést a poroszok útját álló kb. ezrednyi franciának, akik egy szűk völgyet védtek. Pár ágyú meg ezred, és Wellington csapatai nem tudnak egyesülni Blücherével. Rövid, de véres harc után a poroszok áttörtek. Meg sem jelenítették ezt a kulcsmozzanatot.
- A franciák elhibázott lovasrohamát szegény Ney nyakába varrták, de a parancsnoki láncot ő nem írhatta át. Egy akkora seregrész mozgatására csak a fővezér adhatott utasítást. Ez a csata előtt mutatkozott meg, amikor Ney hadrendben álló egységei megrohanhatták volna a hosszú libasorban Waterloo felé vonuló angolokat. Egy korabeli hadsereg ekkor volt a legsebezhetőbb. Ám Ney hiába kért rá engedélyt Napóleontól, nem kapta meg, mert ő nem hitte el, hogy ez a valós helyzet. Azt hitte, Ney az angol seregnek csupán egy részét látja. Miután a saját csapatai szintén felvonulóban voltak a hadállásaikba, nem mert kockáztatni. Elképesztő, de a híres ütközet tulajdonképpen elmaradhatott volna. Viszont világosan kiderül belőle, egy francia tábornok mennyi önállósággal rendelkezett a csatatéren.
- A francia lovasság ugyan nem bírt az angol gyalogsági négyszögekkel, de sakkban tartotta őket. Ha mozdulnak, felbomlik a védelem, akkor áttörték volna a soraikat. Volt egy rövid időszak, amikor Napóleon lényeges ellenállás nélkül felküldhette volna a gyalogságát a fennsíkra, de elmulasztotta. Aztán megjött a a front mögül a teljes angol lovasság, amely igen durva közelharcban szorította le a megtizedelt franciákat a tetőről. Még órákig tartott utána csata, de mindkét fél lovassága használhatatlanná vált. Ez sincs a filmben.
- A magas, elegáns angol tábornok, kontra alacsony, kövér törpe császár az angol gúnylapok korabeli ábrázolásmódja volt. A valóságban Napóleon a kor átlagmagasságával rendelkezett, nem számított alacsonynak. Elhízott sem volt, bár némi pocakja akadt. A betegsége viszont igaz.
- A Régi Gárda vitézül fedezte a császár menekülését a csata végén, de végül megadták magukat. Ágyúkat odavonszolni kilométerekről ellenük nem lehetett. Erősen sötétedett, a talaj combig érő sár volt, mindkét fél a teljes kimerülés határán állt.. A filmbeli halomra ágyúzásuk hatásvadász fogás, ami persze valahol érthető. A nézőt akarták sokkolni vele. De miután a történelmi hűséget hangsúlyozták a kivitelezők, szintén visszafelé sült el.
Véleményem szerint a film a hibák ellenére is jól fogyasztható. Az igazi sikerhez egy pattogósabb vágás és erőteljesebb stílus kellett volna, mert a végső kép olyan, mint egy tabló, vagy grandiózus körkép, amit lehet csodálni, de azonosulni vele nem igazán.
Oldfan 2021.02.15 10:55:08
@Field64: Szerintem "A hazáért harcoltak" nevezhető kivételnek az életművéből az általad utolsó sorban írottakra vonatkoztatva. Abban vannak monumentális és mégis a tablószerűségen túllépő háborús jelenetek, míg Vjacseszlav Tyihonov vagy Vaszilij Suksin alakításai igazi emberi drámát hordoznak.
Apropó: Suksintól a Vörös kányafa szintén "megér egy misét." Arról nincs valami a fiókod mélyén?
Mostanában sűrűn turkálnak az archívumokban a stúdióknál, így egyre-másra kerülnek elő az elfeledettnek hitt mozik. Ha a keresgélés Japánban történik, mondhatni képtelenség, hogy valami régi Shinsengumi mozi ne akadjon az ember kezébe, még ha netán a pincében matatna is, nem…..
Oldfan 2021.02.12 22:51:54
@Count di Luna: A Shinsengumi téma hosszabb életű lesz a japán filmiparban, mint az óriás mamutfenyő Kaliforniában. Azért még van mit behoznia... :)
Mi lett a küldött filmekkel? Azokat megette a Covid?
Csekej (Čakajovce) községben járunk, ami Nyitra egyik északi bolygófalva a Zobor-hegy mögött, tulajdonképpen már össze is épültek a két település. A falu szót sem érdemel. Azonban az úszómedence méretű főtéren a látogató hat darab nagy, szürke szobrot lát, amelyet olyan ügyesen helyeztek el egymás…..
Filmbook Stranded (Naufragos) 2001 2011.12.17 12:45:00
Mi tagadás, ha fantasztikus film kerül említésre, éppenséggel nekem sem Spanyolország villan be elsőként. Így aztán az újdonság érdeklődésével szemezgettem a 2001-ben készült filmet, miután egy cikkben olvastam róla pár dicsérő szót. Jobb is, hogy ekképp történt az első…..
Oldfan 2020.12.27 10:26:00
@wmitty: "Hamar nézés sosem volt jó," - hogy a közismert mondást módosítsam. A kommentároddal legalább pár percre visszakerült a köztudatba ez a mára onnan kikopott film.
„Kik ezek a zuluk?” – kérdezte megdöbbenve Benjamin Disraeli miniszterelnök az angol Parlamentben, amikor a kormánya belebukott a legnagyobb vereségbe, amit egy gyarmatosító hatalom valaha bennszülöttektől elszenvedett. Hogyan? Valami afrikai nép Európában kormányt buktatott? Igen, így történt. De a…..
Oldfan 2020.11.26 13:37:45
@László Racskó:
Kevered a dolgokat. Amiket kifogásolsz, még jó, hogy nincsenek a moziban. Azok lettek volna csak az igazi hibák.
1. Saka Zulu már halott volt a csata idején. Más volt a király, benne van a cikkben. Saka seregében még valóban szolgáltak fehérek is, de Cetvajo már egy Afrika jelentős részét magában foglaló birodalmon uralkodott, amitől a környező népek féltek mint a tűztől. A fehérek is. Nem harcoltak vele együtt.
2. Igen, az angol hadseregben még dívott a rangvásárlás abban az időben. Ami valóban azzal járt néha, hogy hozzá nem értő emberek vezették az egyes csapatrészeket. Lord Chelmsford is a fentiek szerint kezdte, de a Isandlwanánál már tapasztalt, hivatásos katona volt, aki már a krími háborúban és Indiában bizonyított. A bennszülöttek lenézése volt a veresége fő oka, és a támadó sereg fölösleges megosztása. A kisebb hibák az angolok belső szabályzatában nem voltak döntő hatásúak. Az első hadjáratban ellen elkövetett súlyos hibái ellenére ő vezette bő félévvel később a második angol támadást, amikor is az ulundi csatában a Gatling géppuskákkal gyakorlatilag szétzúzta a zuluk hadseregét. Kb. hatvan az egyhez volt a két fél veszteség aránya. Akkor már felkészült, nem becsülte le őket. Társadalmilag elismert személy maradt élete végéig, de harctérre többé nem küldték. Nem véletlenül.
„Who the fuck is Vilgot Sjöman? Melyik méltán elfeledett együttesben dobolt? Vagy melyik falusi focicsapat balszélsőjeként játszott? Honnan a fenéből szedi Field ezeket a tök ismeretlen alakokat?” – szinte hallani vélem a tájékozatlanabb olvasók méltatlankodását, amely egyébként nem alaptalan. A…..
Szamurájfilmek Oda Nobunaga (1992) 2012.05.27 09:27:00
  A "WARLORDS" sorozatból Oda Nobunaga személye kihagyhatatlan. Ő volt az, aki a hosszú belháborús időszak után karnyújtásnyi közelségbe jutott az országegyesítéshez. A korszak kiemelkedő, éles eszű, ámbár meglehetősen különc viselkedésű hadura átalakította a az adott kor hadviselését. Japán egyik…..
Oldfan 2020.08.27 06:09:57
@Count di Luna: Sok oka lehet a film ilyetén lezárásának. Drága mulatság egy kosztümös film készítése és elhúzódó munka. A sok szereplő közül egyeseket más forgatási szerződés köt, menniük kell egy másik filmgyárba. A történet jelenformában sem éppen rövid. Nobunaga halála után már Mitsuhidéről szól a fáma, legalábbis egy ideig. Mostanra máe létezik egy hasonló saga az ő életét taglalva.
Ezekből egy is elég, hogy gyorsan rövidre zárják a dolgokat.
A '90-es évek közepén nehézkesen indult be a lakossági filmforgalmazás hazánkban. A kölcsönzők uralta, sokáig gond nélkül másolható videókazetták korában eleinte kevesen láttak fantáziát abban, hogy megvásárolhatóvá tegyék a filmeket, de a plázák ugrásszerű elterjedése és a házimozi rendszerek…..
Oldfan 2020.08.22 19:10:39
@Lazók György: A B.M. szándéka tulajdonképpen jó volt. A távol-keleti filmekkel hiánypótlók lehettek volna. Az 1000Ft, amiért a kiadványaikat 2007-08 körül adták, igazán nem volt drágának mondható. Tény, hogy extrákat ritkán mellékeltek lemezekre, de az akkortájt kevéssé volt elvárás.
A bukásukat főképp az igénytelen fordítások okozták, legyen szó feliratról vagy szinkronról. A témákban és filmzsánerekben járatlan "ferdítők" sokszor vívtak reménytelen harcot a magyar nyelvvel és a keleti jellegzetességek átültetésével. Minden bizonnyal a legolcsóbb fizetségi ajánlatot elfogadók kapták meg a munkát. Olyan is lett a munka színvonala. A szinkronokra sem szántak tisztes összeget, így karakteres hangok helyett többnyire "no name" színészeket alkalmaztak. Ha ugyan azok voltak. Ráadásul a mélyen színvonal aluli DVD lemezekkel pont a működésük kezdetén rukkoltak ki, ami újabb hatalmas baklövés volt. Később próbáltak javítani a szinten a dühös kritikák hatására, de már késő volt. Így a pénzügyi bukta hamar fenyegető valóság lett számukra. Egy idő után elkezdtek csúszni a bejelentett újdonságok kiadásával, végül hang nélkül eltűntek. Mondhatni, a rövid létezésük iskola példa volt a piacgazdaság világába felkészülés nélkül történő betoppanásra és annak következményére.
Oda Nobunaga váratlan halála befejezetlenül hagyta az ország egyesítésre készülő hadúr nagy művét. Az egyik bizalmas embere vállalkozott rá, hogy befejezi az ura által elkezdett munkát. Ám a történet ennél messzebbről indul.Egy fiatal vidéki szamuráj szerencsésen túlél egy…..
Oldfan 2020.07.27 09:09:12
@Sieglinde Wälsung: Ahogy fentebb írva vagyon, Okamoto több mindenben eltért a történelmi hűségtől a fordulatok kedvéért. Nobunaga valóban elűzte az utolsó Asikaga sógunt, de hogy pontosan mi lett vele, máig sem tisztázódott. Akár így is meghalhatott. A japán televíziók "Hadurak" sorozatára jellemző, hogy egy-egy népszerű színészre szabják őket, és belefér náluk, hogy minél jobb "domborítási lehetőségeket" írnak a forgatókönyvbe.
Sue szerzetesnő valószínűleg azért kellett a filmbe, hogy valaki némi női gyöngédséget vigyen a sok, karddal hadonászó férfi közé. :)
Chiba az Oda Nobunaga életét feldolgozó filmben is szerepel a történelmi sorozaton belül, így új vadászatra indulhatsz, ha kedved van rá.
Filmbook Night of Dark Shadows 1971 2020.07.27 07:00:00
Mint azt egy előző cikkben írtam, a Dark Shadows TV sorozat fölöttébb sikeresnek bizonyult az amerikai televíziózásban. A kezdetén ugyan akadozott a dolog, megküzdött az elfogadásáért, aztán jött a sikerkorszak, míg végül, - miként lenni szokott – bekövetkezett a hanyatlás. Mindez 1966-71 között…..
Filmbook House of Dark Shadows 1970 2020.07.08 07:00:00
Emberek és vámpírok. Fölöttébb régi a kapcsolat – a hiedelem világunkban mindenképp. A kezdetéről persze semmi valós adat nincs. Ki tudja, talán már a cro-magnoni ember is hasonló mesékkel riogatta a barlangjában a rakoncátlankodó gyermekét. A vámpíron eredetileg valamilyen emberszerű életformát…..
- Na és mondd milyen volt a Star Wars legújabb része? - Minden ízében tökéletes. Egy csodálatos, gyönyörű vizuális orgia. A történetvezetés pedig forgatókönyvírói bravúr. Minden kérdésre választ kapunk, minden szálat elvarrnak, pont úgy, ahogy kell. A rendezés pedig Oscar díjért kiált már most. Nem…..
Oldfan 2020.06.13 14:21:02
@scal: Üdv, cimbora! Email ment.
Filmbook Attack Squadron 1963 2019.01.14 07:00:00
  Japán film a II. Világháborúról, 1963-ban? Pokolian közel volt ez az időpont mindkét fél számára. Bőven voltak túlélők, testileg és lelkileg sérültek, a közvélekedés még korántsem volt kiforrott. Ráadásul az amerikai ott voltak Okinaván, amit a helyiek közül egyesek megszállásként, mások a…..
Ritkaság az olyan csambara történet, amelyben a komolyság és a vidám elemek egyaránt megtalálhatóak. Ha pedig hozzájuk nindzsák is társulnak, szinte már túl szép a menyasszony. Attól tart az ember, valami idétlenségbe fullad a dolog.  Szerencsére ettől ezúttal nem kell…..
Oldfan 2019.02.02 23:14:59
@MoLi: Tessék, itt a link a fentebb említett magyarításhoz.
Küldj a szájtról személyes üzenetet a fordítónak. Nyitott szokott lenni az ilyen kérésekre, de nem a főoldalon, persze.
www.opensubtitles.org/en/subtitles/4198480/sengoku-yaro-hu

Majd idővel jelezz vissza, mire jutottál.
Ötven év. Ez még egy ember életében sem kevés, nem hogy zenekaréban! Abba most ne menjünk bele, hogy ez a produkció mennyire volt Jethro Tull, vagy mennyire Ian Anderson Band, hiszen már csak a frontember képviselteti magát, mint állandó tag, a többiek mind a szólócsapatából…..
Oldfan 2019.01.20 14:53:15
Egy Jethro Tull számokkal teli, élőben kivitelezett estében egyszerűen nem lehet csalódni. A koncert körülményeiről írtakkal teljességgel egyetértek. Végre csak a zene számított, a bosszankodásra alkalmat adó részleteket alaposan redukálták. Nem voltak túlbuzgó biztonságiak, sőt, a ruhatáros hölgyek szintén tünéményesen gyorsnak bizonyultak.
A Jethro életműből akár 6 órányi előadásra is futná, amit egész jól "elviseltem volna." Kissé furcsa volt, hogy a kezdeti időszakukból milyen sok dal került műsorra. Legyünk őszinték, az együttes nem az első 3 albuma révén lett igazán naggyá, bár kétségtelenül azokon is kiváló nóták vannak. Úgy tűnt, a "zenekar lelke" a ritkábban játszott daloknak is teret akar adni a turnékon. Viszont néha alaposan "átszabta" a korábbi koncert verziókat. Kész szerencse, hogy ért hozzá. (smile)
Nekem azért maradt némi kesernyés szájíz a számban. Többször volt szerencsém élőben látni az együttest, de ennyire sosem lógott ki a "merchandise" lólába. A régi tagok képpel történő megidézése természetesnek mondható. Ám Iomminak tényleges szerepe nem volt az együttes életében, Slash, Steve Harris vagy Bonamassa megszólaltatása pedig közönséges reklámnak mondható, ami a fiatalabb korosztály sajtó általi becsalogatásáról szól. Igaz, hogy az érintettek saját maguk által bevallottan szeretik az együttes szerzeményeit, de ismétlődő szerepet biztosítani számukra erősen furcsa. Miközben az a Martin L. Barre , aki 1969-2012 között oszlopos és megbízható tagja volt a sokat változó csapatnak, sem képre, sem szóba nem került a koncerten. Ez méltánytalanság volt vele szemben. Valóság hát, amit Barre nyilatkozott 2015-ben, miszerint a Jethro Tull már nem létezik, csak az Ian Anderson band játszik még tőle régi számokat. Florian Ophale, az új gitáros, jó a maga módján, de nem a Jethro Tull nóták stílusában penget. Tetszett az ő felfogása is, de számomra "Martin apó" az etalon "Jethro music" ügyben. De mint a bevezetőben írtam, csalódást egy percig sem éreztem, senkit le nem beszélnék az előbb-utóbb mindenképp várható hivatalos anyag megvásárlásáról. Anderson úr megérdemli a kényelmes öregkort.
Oldfan 2019.01.23 14:39:44
@Artie: Harris lendületes zenéjére azért könnyebben vevő az ifjúság, mint a Jethro bonyolultabb dallamaira. Így értettem. Lám-lám, Steve-re fiatal Ian Anderson volt hatással. Most meg talán már "Too Old To Rock 'n' roll, Too Young to Die."
Amúgy teljesen igazad van, de mi tagadás, a poén nem széndékos volt. Az előző hozzászólás írásakor eszembe sem jutott, hogy az idő erősen relatívvá tette, kinek melyik zenekar hozza vissza vagy jelenti fejben most az ifjúságot.
Viszont tény, hogy: Amikor tényleg megöregszel, már úgy sem fogsz tudni róla. :)
Oldfan 2019.01.23 14:42:03
@Oldfan: "Széndékos" helyett "szándékos." Romlik a szem (is.) :(
A japán macskával nem árt észnél lenni. Miért? Tessék tovább olvasni és kiderül. Nagy, vágott szemek, hosszú szempilla, mágikus, szó szerint igéző tekintet, pihekönnyű járás, kecsesség és veszély - ez jellemzi őket. Bár nem könnyű velük bánni, számos film kihagyhatatlan szereplői. Ugyanis egyaránt…..
Orosz filmek, csak szépen, sorjában. Ráadásul időutazás is, ami szintén e blog egyik fő témája ugye. Az Iván cárt gyerekkoromban láttam, egy csomó jelenet maradt meg bennem, mint remek vígjátékra emlékszem. Aztán, ahogy lehetőség adódott, már felnőttként is megnéztem. És nem csalódtam, tényleg jó…..