Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egészséges életmód

2 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Balatonszemes Község Önkormányzata közel 10 millió forint uniós támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program, az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok” című pályázati felhíváson, az „Egészségmegőrző és…..
egészséges életmód 2011.12.22 15:41:28
@senga80: Kedves Senga80!

Néhány desszert javaslat:

Csokis – zabpelyhes keksz

Hozzávalók:
7,5 dkg zabpehely, 7,5 dkg liszt, fél kávéskanál szódabikarbóna, 2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaó, 5 dkg étcsokoládé, 10 dkg puha vaj, 15 dkg barna cukor, 1 db tojás.
Elkészítés:
5 dkg zabpelyhet egy száraz serpenyőbe rakjuk, és mérsékelt tűzön 2-3 percig kevergetjük. Megvárjuk még langyosra kihűl és kávédarálón finomra daráljuk.
Előveszünk két nagy tálat, az egyikbe beletesszük a lisztet, a finomra darált zabpelyhet, szódabikarbónát, és a kakaót, és késsel eldaraboljuk a csokit azt is hozzáadjuk. A másik tálba tesszük puha vajat, barna cukrot, ezt habosra keverjük és bele a tojás amivel még jól átkeverjük. Ezt a masszát áttesszük a lisztes tálba, hozzáadjuk a maradék zabpelyhet, és ezt jól átkeverjük és kész is a tészta. Korongokat formálunk, majd a tenyerünkkel kicsit összenyomjuk, korongokat készítünk belőle. Ezeket a korongokat beletesszük a tepsibe és előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük 8 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, csak utána szedjük ki őket. Kb. 20 db keksz van belőle.

Kölesfelfújt

Hozzávalók:
1 csésze hántolt köles, 3 csésze tej, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg aszalt vagy friss gyümölcs felkockázva /körével igen finom/, 1 cs. vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, csipet só
Elkészítés:
Minden hozzávalót beleöntjük egy 5 cm magas tepsibe, összekeverjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 40 percig sütjük. Ha készen van tetejét megszórhatjuk kevés fahéjjal, és tálalhatunk hozzá kevés baracklekvárt.

Csokis mandulás torta /liszt érzékenyek is fogyaszthatják!/

Hozzávalók:
20 dkg cukor, 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg darált mandula /nem forrázott/, 8 db tojás.
Elkészítés:
A cukrot felfőzzük 1,5 – 2 dl vízzel, hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét. Ezt addig kevergetjük, amíg teljesen simára el nem olvad, levesszük a tűzről hűlésig kevergetjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A kihűlt csokiba egyenként beletesszük a tojások sárgáját, majd a felvert fehérjét is hozzákeverjük, és végül a darált mandulát adjuk hozzá. A masszát kivajazott tortaformába öntjük, és lassú tűznél /2-es 3-as fokozaton, 150-160 fokon/ kb. 30 percig sütjük. A közepe kicsit szaftos marad, de ez a lényege. Akár hűtőbe is tehetjük tálalásig. / esetleg tejszínhabbal tálalhatjuk /

Fogyaszd egészséggel!!!
egészséges életmód 2011.12.22 15:53:16
@Anikó76:
Kedves Anikó 76!

Kérdésedre a válasz:

Együnk naponta többször kevesebbet. Ideális a napi ötszöri étkezés. A leggyakoribb hiba, ahogy említettük az, hogy napközben nem igazán fordítunk időt, figyelmet az étkezésre és a kiadós fő étkezést estére hagyjuk. Mivel az étkezés hiányától lecsökken a vércukorszint, nagyon megéhezünk, így az esti időszakban szinte falási roham jön ránk. Ráadásul, mivel utána már nem mozgunk, ezek azok a kalóriák amelyek leginkább beépülnek. Az ideális elv az lenne, hogy a napi ötszöri étkezés mellett egyszerre fogyasszunk kevesebbet, viszont ezeknek az étkezéseknek adjuk meg a módját. Minél lassabban együnk, minél tovább megrágva egy-egy falatot. Ekkor van a legkevesebb esélyünk a fölösleges kalóriák begyűjtésére.
egészséges életmód 2011.12.22 15:54:14
@Anikó76:
Igen, nagyon szoros az összefüggés testi és lelki állapotunk között:

Testünk jelezései meghatározzák lelki állapotunkat. Például, ha bárhol fájdalom jelentkezik testünkben, az általában negatívan befolyásolja hangulatunkat. Lelki állapotunk, érzéseink pedig alapvetően befolyásolják testi működésünket. Ha a lelkünknek van valami baja, akkor például hajlamosabbak vagyunk pszichoszomatikus betegségekre, allergiára, sőt negatív érzéseink immunrendszerünk működését is negatívan befolyásolják. Továbbá majdnem mindnyájunknak befolyásolja hangulatunk étkezésünket. Például vannak, akik stresszhelyzetben képtelenek étkezni és lefogynak, másoknál pedig az evés egy lehetséges stressz-csökkentő módszer és emiatt hízni kezdenek. Ugyanakkor az elfogyasztott táplálék szintén visszahat lelki állapotunkra. Közismert tény, hogy a nehéz ételek fogyasztása, a teltség érzés negatívabb hangulatot, nyomottságot idézhet elő. Tehát étkezési szokásaink, (mit, hányszor, hogyan, mikor eszünk) alapvetően befolyásolják testi folyamatainkat és lelki állapotunkat is.
Uniós támogatásból egészségprogram indult Szalkszentmártonon Szalkszentmárton Község Önkormányzata közel 10 millió forint uniós támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program, az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok” című…..
egészséges életmód 2011.07.04 15:23:58
Kedves Borka!

Az egészségtelen táplálkozás kihat a mindennapi egészségedre.

Az egészségtelen táplálkozás és elhízás hatásai:

A szív és érrendszeri káros hatások:
A testsúly növekedése számos olyan következményekkel jár, ami a szívre nagyobb megterhelést ró. A szív súlya általában egyenes arányban nő a test súlyával. A folyamatok végeredményeként szívelégtelenség alakulhat ki.

Magas vérnyomás:
Az elhízottak körében gyakoribb a megbetegedés, és a magas vérnyomásosak is gyakrabban elhízottak, mint a normál súlyúak.

Légző rendszerünk:
A légzés több munkát, több energiát igényel, valószínűleg a hasi és mellkasi zsírszövet növekedése miatt. Az ilyen emberek állandóan álmosak, aprókat lélegeznek, bőrük, szájuk szinte szederjes-lila. A másik fontos eltérés, amihez az elhízás vezet, a felső légúti hurutra való fogékonyság.

A tápcsatorna károsodásai:
Igen gyakoriak a gyomortáji fájdalmak, feszülés, emésztési panaszok, böfögés, puffadás, néha még rekeszsérv is kialakul. A leggyakoribb azonban az epekövesség.

Cukorbetegség:
A túlzott kalória bevitel miatt nő a vérben a glukóz szintje, emiatt fokozódik a hasnyálmirigy inzulin nevű hormonjának a kiáramlása. Ennek rendszeres ismétlődése miatt végül is kimerülnek az inzulint termelő sejtek.

Mozgásszervek:
A tartós megterhelés károsítja az ízületeket, sőt az egész csontrendszert is. Ez főként a gerincben, a csípő és térdízületekben jelentkezik, és gyakran alakul ki lúdtalp is.
Kapcsolat a női hormonrendszerrel:
A nőknek megváltozhat a menstruáció szabályossága. Általában a teherbe esés is rosszabb az átlagosnál, terhességi- szülési szövődmények is gyakrabban alakulnak ki.
egészséges életmód 2011.07.04 15:33:47
Kedves Senga!

Néhány fontosabb gyógynövény, amit nap mint nap használni tudsz:

Cickafarktea: menstruációs zavarok, hangulati ingadozás, változókori tünetek megszűntetése, görcsoldó, epe- és májműködést serkentő, emésztést elősegítő
Citromfűtea: ideg- és szívnyugtató, idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, izzasztó, epeműködést segítő
Csalántea: reuma, köszvény, cukorbaj, vízkór, allergia, magas vérnyomás, gyomor-és bélhurut, vesehomok, vérszegénység, vizelethajtó, általános erősítő, vértisztító...stb.
Cserszömörcés szájvíz: fogínysorvadás ellen, torokgyulladás ellen öblögetni
Vérehulló fecskefű: szemölcs- és tyúkszemirtó – tényleg működik!
Fehér fagyöngy: vérnyomás szabályozó, női vérzést szabályozó
Torma, petrezselyem: vízhajtó, hólyaghurut és vesekő ellen jó
Burgonya: lúgosító, méregtelenítő hatású
Fekete retek: epe- és májbántalmakra, epegörcs, epegyulladás
Tökmag, tökmagolaj: prosztatabántalmakra
Mezei zsurló: vizelethajtó, hólyaghurutra, altesti bántalmakra, vese, epe- és májbántalmak ellen, ízületi bántalmakra
Galagonya: szívbántalmakra, magas vérnyomásra jó, vízhajtó, zsírlebontó
Szója: - tej, tofu, turmix, puding, csíra, szójaliszt...stb. formában: mell- és prosztatarák- megelőzés, koleszterin csökkentés, csontritkulás megelőzése, női bajok, változó kori tünetek ellen
Ginko biloba: vérnyomás normalizálása, vérellátás javítása, szorongás/depresszió-csökkentő
Mák: csontritkulás, vérszegénység ellen (sok benne a: magnézium, kálcium, vas)
Fahéj: zsírégető, fertőtlenítő
Ginseng: testi-szellemi energizáló, erősítő, szexuális vágy- és teljesítményfokozó, zsírégető, álmatlanságot megszüntető hatású
Kedves Lakosok!Augusztus 20-án mindenkit sok szeretettel várunk a Települési egészségnapra!Ingyenes szűrővizsgálatok: vércukor mérés, koleszterin mérés, vérnyomás mérés, testzsir-százalék mérés !Zöldségbár, előadások egészséges táplálkozásról!Egész napos programok a…..