Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lucius Raetinus

3 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A járás a magyar közigazgatásnak a feudális korszaktól kezdve jelenlevő egysége, amelynek helye és szerepe egészen az 1980-as évek közepéig viszonylag stabil volt a magyar közigazgatásban: az alsó középszintű egységként közvetítette a települések felé a megyék (és…..
  A Belügyminisztérium önkormányzati koncepciója ismét naprendre tűzte a települési önkormányzatok hatékony működési modellének kérdését. A szövegben keveredik a társulási modell (vagyis az egy járáshoz tartozó települések kötelező összefogása) és a…..
Lucius Raetinus 2011.06.17 13:40:57
@Emiksz: A térszerkezet lehatárolása elég bonyolult kérdés: ha a politikai torzító erőt nem nézzük, akkor is eltérő méretű egységek alakulhatnak ki eltérő környezetben (pl. mekkora a központ mérete és központi szerepe ("vonzereje"). Somogy pont ilyen "állatorvosi ló": Kaposvár kb. akkor túlsúllyal bír a megyében, mint Budapest Magyarországéban, éppen ez a nagy központi szerep egy nagy területen lehetetlenné tette az alközpontok spontán kialakulását.
Az új Alaptörvény elfogadását követően a Belügyminisztérium közzétette és egyeztetésre bocsátotta az önkormányzatokra vonatkozó törvény szabályozási koncepcióját, amelynek egyik központi eleme a fővárosi rendszer megújítása. A terv azonnal politikai viták…..
Lucius Raetinus 2011.05.25 07:04:52
@Amalfi: Nem a politikusok száma az elsődleges költségvetési kérdés: az ő fizetésük tulajdonképpen elhanyagolható a főváros összes kiadásához képest. A fővárosi rendszer átalakításának központi kérdése az, hogy egységesebben és hatékonyabban tudják az önkormányzat tagjai - azaz a választópolgárok közössége - felé a közszolgáltatásokat nyújtani.
Lucius Raetinus 2011.05.26 22:51:24
@BrianBrian: Köszi! Úgy látszik, túl régen tanultam franciául...
Lucius Raetinus 2011.05.29 11:17:47
@manipul: Bár erősen vitatkoznék a komment állításaival, azonban egy kérdést itt is feltennék: az eszmefuttatásnak mennyiben van köze ahhoz, hogy Budapest közigazgatását miként kívánja átalakítani a kormányzat (amelyet egyébként nemcsak az ellenzék, hanem a kerületi "erős emberei" is erősen támadnak...).