Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ioi (törölt)

0 bejegyzést írt és 113 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előfordul olyan egy blogszerkesztő életében (vigyázat, intim részlet...), hogy nem ért egyet mindenben azzal a poszttal, amit megjelentet. Nagyjából így vagyok Balázs írásának bizonyos részeivel, de a fogalmazás néha kissé talán túlzott markánsságát hajlamos vagyok betudni…..
ioi (törölt) 2012.10.01 15:59:31
@pilar ternera: ó nahát, nekem meg úgy él az emlékeimben, hogy A Gyűrűk Ura nagyon izgalmas olvasmány volt, csak az első száz oldalon kellett túljutni, amikor az író felépíti azt a világot. De hát ízlések és :)
ioi (törölt) 2012.10.01 20:35:19
@01234567: remek hozzászólás! most már mindent tudunk :)
ioi (törölt) 2012.10.01 21:24:29
@01234567: aha, szóval azt is "tudod", hány éves vagyok.
Szórakozz mással.
Svédpadló Bürokrácia II. 2012.08.24 21:58:33
Márciusi posztomban írtam arról, hogy személyi számot és tartózkodási engedélyt igényeltem. Utóbbi sima ügy, előbbibe majdnem beletört a bicskám. Jószándékúnak nem nevezhető, munkáját meglehetősen trehányan végző hatósági munkatárs kapta meg az ügyemet, aki azt…..
ioi (törölt) 2012.10.01 11:41:25
@svedpadlo: Szia, bocs, hogy nem reagáltam eddig, kicsit behavazott a sok intéznivaló... Köszi szépen az infokat! Azért a párom csináltatott egy útlevelet (most már mind chipes, vicces ez az ujjlenyomatvétel..), mert lehet, hogy vállalkozó lesz eleinte, és biztos, ami biztos.

Nem leszünk ám nagyigényűek, bevállalunk először valami egyszerű melót, örülünk, ha az összejön. :) Helsingborgban fogunk lakni, de meglehet, hogy közben felveszik valamelyikünket egy normális munkára Stockholmba, akkor átköltözünk, de egyelőre H-ban van ismerősünk, ahol lehet lakni egy ideig, úgyhogy ezt választottuk.
Amikor az ember megérkezik egy új országba, a legfontosabb dolgok egyike, hogy legyen hol álomra hajtani a fejét. Itt, a blogon is rengeteg posztban olvashattuk már, hogy milyen körülményekkel találja szembe magát a határátkelő, és remélhetőleg azzal is egyre többen tisztában…..
ioi (törölt) 2012.09.25 09:49:32
@a_tom: van, ahol építenek. Például Malmöben egy egész lakónegyed épül mostanság. Stockholmban viszont földrajzi adottságai miatt az építkezés valamennyire korlátozott (víz és kő mindenfelé)
ioi (törölt) 2012.09.25 10:09:28
@Réka ‎: aha, köszi. Nekem ez új, mert Budapesten sosem volt saját lakásbiztosításom az albérleteimben, de ez talán nem is lenne túl egyszerű itt. Viszont volt már egy potenciális svéd bérbeadó, aki azért táncolt vissza, mert megtudta, hogy új biztosítást kell kötnie, ha kiadja a szobáját, de azt sem mondta meg, hogy ezt ki akarná fizettetni vagy miegyéb. Aki másodkézen bérel, az a szobáját sem adhatja ki?
ioi (törölt) 2012.09.25 10:26:17
@Réka ‎: huh, hát remélem, Skåneban jobb lesz a helyzet, legalább egy picit... Köszi az infokat!
Talán furcsa ilyet írni egy blogposzt előtt, de igazi fejlődéstörténetet olvashattok ma. Bevallom, nekem nagyon tetszett az írás, mert nagyra becsülöm, ha valaki képes tanulni a kudarcaiból és más emberré válni általuk. Miként ez Annával is történt. TROLLFIGYELŐ: Trollt…..
A mai posztban sok a kérdés és a válasz is, szerzője, Lionel North saját bevallása szerint azért indult neki, mert elveszítette a hitét. Amit kapott, az a létbiztonság, ám nagy kérdés, ennek mi az ára... TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com…..
ioi (törölt) 2012.09.19 10:25:42
@Whave: "Pl aki eleteben nem akar biologiaval vagy kemiaval foglalkozni, annak mi a frasznak verik a fejebe a szerves kemiat (ok ehhez mar LEGALABB 15 evesnek kell lenni, hu)?"

Sokan nem tudják ám, hogy mik akarnak lenni, nemhogy 18 éves korukban, de pláne nem 15, 13,12 évesen....
Én személy szerint nagyon bánom, hogy szakközépben nem volt fizika, aztán gazdasági főiskolára mentem, és ez teljesen kimaradt, pedig már rájöttem (3x), hogy ha meglennének az alapok, átképezném magam vegyésznek, ugyanis nagyon szerettem a kémiát és a fizikát, matekot is. Persze még lehet, hogy előveszem egyszer, hátha, de azért negyven felé érettségizni fizikából milyen?
ioi (törölt) 2012.09.19 10:44:12
@Whave: persze, a számonkérés módja és értelme egy másik kérdés. Nem beszélve a kislabdadobásról :)
Közben azért történnek itt olyan dolgok, mint ez, ami számomra hajmeresztő, mert azért heti egy matek lehet, hogy kevés lesz, ha a gyerek még mást is akar az életben, mint szalag mellett állni:
index.hu/belfold/2012/09/19/a_szakiskolakban_nem_lesz_feleles/
ioi (törölt) 2012.09.19 10:47:42
@Whave: ha jól emlékszem, a dobás technikájára nem tanítottak meg. aki "lányosan" dobott, az úgy is maradt. meg a kettes is :)
Mai szerzőnk egy München melletti kisvárosból írt, ahol szakácsként dolgozik. Az odáig vezető út kissé zaklatott volt, de a jelek szerint Zsoltnak lassan sikerült révbe érni. Lássuk, hogyan! TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és…..
ioi (törölt) 2012.09.17 11:56:17
Mai szerzőnk kamaszként megjárta Kanadát és később megpróbálkozott Norvégiával is, végül mégis Magyarországon maradt. Most családjával együtt menne, de a sok nehézség mégis visszatartja. Szerintetek mit lehet tenni ilyen esetben? TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a…..
ioi (törölt) 2012.09.13 16:13:36
@egy Izlandon élö: a neten és talán különösen a youtube-on nagyon sok butaság van ám. Az általad linkelt videóhoz oda van rakva a lisszaboni szerződés, aminek az elhangzottakhoz egyáltalán semmi köze nincs, ráadásul 2009-ben lépett hatályba. Azt ajánlom, hogy mindig legyenek gyanúsak a világot egyértelmű fekete-fehérbe öltöztető, evidenciának beállított kinyilatkoztatások.
ioi (törölt) 2012.09.14 09:07:14
@tildy:): "Egyebkent ha csak a zebra kozeleben voltam, mar minden autos megallt."

Ezt tapasztaltam én is Norvégiában, Dániában és Svédországban is. Még csak rágondoltam, hogy át kéne kelni, és már meg is álltak a zebránál. A buszok pedig nem indulnak el, amíg a kerekesszékes/babakocsis/idős ember bottal el nem helyezkedett biztonságosan.
Érdekes levél érkezett Svájcból, melynek szerzője, Adrián húszévesen került ki a szüleivel Németországba és a saját bőrén tapasztalta meg a nyelvtanulás, beilleszkedés minden kínját. Bár sikerrel járt, mégis azt mondja, nem akar élete végéig ott…..
ioi (törölt) 2012.09.11 16:04:47
@venator: "Hallottam olyan magyarról, akinek azt mondták, hogy ne beszéljen magyarul otthon a gyerekekkel, mert nem tanulják meg az ország nyelvét. "

Az én ismerőseimnek Norvégiában meg azt mondták, ne beszéljen a gyerekekkel norvégul, mert akkor az ő rossz (értsd akcentussal beszélt) kiejtését fogják megtanulni.
A mai poszt kissé rendhagyó lesz, és inkább vitaindító jellege van – de néha ilyen is kell. Iván ugyanis arról írt, hogy amikor külföldi munkáról van szó, miért elégednek meg oly sokan a legegyszerűbb munkákkal, miért nem törekednek többre, jobbra? Még egyszer: az írás…..
ioi (törölt) 2012.09.10 09:59:25
@SziszkAnya: hacsak nem vagy senior programozó vagy valamely nagyon keresett más mérnök topmanager, akkor marha gyorsan kezd el tanulni a célzott ország nyelvét. Az állások 90%-a folyékony nyelvtudás nélkül ott sem megy, habár mindenki beszél angolul, az nem elég ahhoz sem, hogy a bürokrácián átverekedd magad.
Több bejegyzés is foglalkozik ezen a blogon Örményországgal. Az első ismerkedő látogatást is beleszámítva hetedik éve dolgozom ott, 2010 óta pedig már háromhavonta megfordulok Jerevánban. Ennek most nagy valószínűséggel vége van. Hihetetlen mennyire frusztráló érzés, amikor…..
A hozzászólásokban többen szokták előszeretettel (vérmérséklettől és intelligenciától függően eltérő stílusban...) a blog szemére vetni, hogy reklámot csap a külföldre költözésnek. Miközben sok olyan poszt születik és született (az előző helyünkön is), amely nem csak…..
ioi (törölt) 2012.09.05 12:25:34
@venator: pedig szerintem EchoTV-t és ATV-t is kell nézni, aztán osztani kettővel :)

Azért amikor azt mondod, hogy a ker média maga gyártja a híreket, na az eléggé erős. Kábé olyan, mint amikor a politikus azt mondja "beindítjuk a növekedést", vagy akarni elaludni. A híreket nem csinálni, hanem közülük választani lehet - ki mit ír meg, kutat fel. És sajnos a nézettség igenis számít, meg az olvasottság, még ha a mérés egyre kevésbé pontos is (főleg social media bekapcsolódása miatt). Főleg ettől függ, hová mennek a hirdetők. A magyar média pedig még nem talált ki újabb modellt ezen kívül.
ioi (törölt) 2012.09.05 12:38:21
@Whave: nem lehetne ezt a bulvár dolgot elválasztani a hírektől, amikor ker médiáról beszélünk úgy általában? engem irritál az összemosás. Habár itthon ez is jó szokás :)
ioi (törölt) 2012.09.05 13:42:16
@Belagezapista: persze, lehet példákat mondani, de azért szeretnék visszakanyarodni az eredeti mondanivalóhoz, ami az volt, hogy ott voltam, és azt láttam, hogy zsizseg az egész ország, és nem tudok mindenre példát mondani, mert egy idő után ez egy érzéssé folyik össze. Na és ilyen zsizsgést nem látok itthon, de lehet, hogy csak túlságosan tetszettek azok a cseh dombok ;)
Egy kis műhelytitokkal kezdeném: eredetileg azt a címet akartam adni ennek a posztnak (teljesen önkényesen...), hogy „Egy Halrakodó Logisztikai Manager vallomása", egyszerűen azért, mert miközben rengeteg érdekes dolgot megtudtam Fecó posztjából, közben rendkívül jól szórakoztam…..
ioi (törölt) 2012.08.13 16:46:42
@pszichonauta: ha nagyon gáz a helyzet, és már mennél, irány couchsurfölni, akár néhány hétre is tudsz akár szállást szervezni magadnak :)
Érdekes írás a mai, mert szerzője, Ádám úgy ment ki Angliába, hogy a szakmájában fog elhelyezkedni és ebből nem is engedett – no és persze a megfelelő anyagi háttér is a rendelkezésére állt.. Két hónap után úgy tűnik, megérte ragaszkodni az eredeti…..
ioi (törölt) 2012.08.09 11:06:27
@bandirepublic: svédséggel hamarosan érintett leszek, úgyhogy most nagyon érdekelne, hogy mely szektorban, szakmában sikerült ily' gyorsan?
Amikor egy család gyerekekkel vág neki a külföldi életnek, az egyik legfontosabb kérdés az iskolai beilleszkedés. Különösen nehéz lehet a helyzet, ha nyelvi nehézségek is adódnak, márpedig általában ez a helyzet – még szerencse, hogy a gyerekek gyorsan tanulnak és…..
ioi (törölt) 2012.08.06 09:33:05
@Szaffi91: anno olvastam Rozamami első posztját és a mostanit is, aztán most a tiédet. A hozzászólásokat nem, de ami a te írásodból lejön, el tudom képzelni... Ne törődj velük, élénk az emberek fantáziája, és külön élvezik, ha fröcsöghetnek valakire egy arctalan kommentben, és nem tudják, ha még nem próbálták, hogy egy posztnyi terjedelemben mennyire nehéz egy eseménydús élet leírása úgy, hogy minden kérdést kielégítsen.
Határátkelő Ez egy ördögi kör 2012.08.03 06:52:00
Sokat hallunk a spanyol válságról (is), de kívülről nézve azt talán kevéssé látjuk, mit is jelent mindez az ottani hétköznapokban. Így aztán szerintem bátran nevezhetjük hiánypótlónak spanyol országfelelősünk, Roxi írását, aki éppen ezt foglalja össze. És még az is…..
ioi (törölt) 2012.08.03 12:50:12
@Nyulz of the World: kösz, hogy le"nettóbaromságoztad"... azért válaszolok, de utolsó volt. ha vitatkozunk, annak is megvan a normális hangneme.

Ingatlanra spekulálni ott lehet, ahol arra számítanak, hogy mennek felfelé az árak. Ergo azokban az országokban, amelyek magországnak számítanak, pl. említetted Ausztria, ott akkora áremelkedés már nem lesz, nem úgy egy frissen euróhoz csatlakozott országban, ahol az életszínvonal a maghoz képest relatív alacsony, és ahol euró miatt hirtelen lemennek a kamatok, és lehet rá számítani, hogy mindenki ingatlant akar majd venni, legalábbis addig, amíg ez így van.

Azzal a részével egyetértek, hogy az életszínvonalat felpumpálták a politikusok, ők is az alacsony kamatokra bazíroztak...
ioi (törölt) 2012.08.03 13:14:30
@Nyulz of the World: A spekuláció nem olyan csúnya szó egyébként, és létezik a definíció, hogy a befektetési szakmában mikor mondják valamire, hogy az az. Ez nem feltétlenül pejoratív, inkább befektetőtípus és vérmérséklet kérdése. Benne van a kalkulált kockázat, és nem egyenlő az angol gamblinggel (ami kábé hazardírozás).

Nem mondtam, hogy mindenért a németek a felelősek, természetesen nem háríthatják el a felelősséget magukról, és az ingatlanspekulációt is meg tudták volna fékezni... akár szabályozási eszközökkel, ha akarták volna.. de hát a szárnyalás minden politikusnak jól esik, majd pont biztos korlátozni szeretné.

Az is érdekes lesz, amikor a 80-90%-os államadósságon ülő németekkel és franciákkal is baj lesz.
ioi (törölt) 2012.08.03 13:59:52
@Péter9876543: kevés "menedék" maradt...
Könnyen lehet, hogy a mai posztért kapok majd hideget-meleget, de mégis kiteszem Judit levelét, mert azt gondolom, a blog olvasói és hozzászólói (vagyis Ti) számtalanszor bebizonyítottátok már, hogy igazi közösségként működtök. Márpedig itt most egy fiatal lány kér tanácsot,…..
ioi (törölt) 2012.08.02 08:50:38
Logisztika szakirányos diplomám van (mert a tervezett szak végül nem indult), és erre vágyni _mindenáron_ hát pffff :P
Nem mondom, van, akinek bejön, de végzettség igazából akkor kellhet talán, ha valaki vezetővé szeretne válni, amúgy jobbára tudni kell targoncát vezetni és kész. Nem akarok senkit megsérteni, de szerintem ez nem olyan izgalmas dolog, és nem túl nagy tudomány, az a néhány okosság, amit tanítanak, egyáltalán nem ér meg két évet. A többi csak hablaty. Többet ér csinálni. Ha tényleg érdekel, szerintem lehetne találni egy olyan végzettség nélküli raktári melót, akár nyárit, időszakost, hogy kipróbáld, és akkor majd rájössz, hogy tényleg ezt akarod-e.

Azért én ismerem ezt az érzést, amiről itt szó van. Az én szüleim sem támogatták, hogy fősulira menjek, de mégis mentem, csakhogy nem az ő pénzükből. Dolgoztam és mellette levelezőn csináltam a sulit. Abbahagytam, újrakezdtem, beadtam két másik tök más intézménybe a jelentkezést, felvettek, és mégsem iratkoztam be. Aztán egy év munkahelyek közti hányódás, keserves munkanélküliség után rájöttem, hogy befejezem én azt a fősulit, és még közben elkezdtem egy másfél éves pénzügyi képzést is. Brutális évek voltak, de megérte, mert annyi munka és élettapasztalatot szedtem magamra, hogy nem csak igazán felnőttem, de olyan életminőséget tudtam kialakítani, amire korábban gondolni sem mertem.

Az én tanácsom tehát, irány dolgozni, saját életet építeni, közben rájönni, hogy mi az életed útja. Ha tudsz, halassz egy évet a geológus szakon, és akkor nem buksz semmit, ha mégis be akarod fejezni. Ugyanez a recept, ha külföldre mégy. Sok sikert!
ioi (törölt) 2012.08.02 09:20:52
@Din Serpahis: Tudom, hogy nem olyan bagatell, hidd el, hiszen ez a "szakmám". Ennek ellenére nem igazán a valamilyen debreceni iskolai végzettség kell, 10-15 vagy több éves tankönyvekből, raktárban soha nem dolgozó tanárok óráit hallgatva... Jellemzően minden cégnél a saját folyamataikat ott helyben tudod elsajátítani, és a mégoly egyetlen izgalmas tárgyat, az operációkutatást sem lehet igazán hasznosítani. Különösen igaz ez egyébként a nagy cégekre, a folyamat megvan, neked pontosan azt kell megtanulnod.
Folytatjuk sorozatunkat A szürke ötven árnyalatáról, alias KANF-ról (a Könyv, Amelyikben Nincs Félrefordítás). Egyébként kb. ezzel a poszttal érkezünk el a könyv negyedéig. Jó mulatást. „…I leave her a groveling message to tell her I am alive and have not succumbed to…..
Nahát-nahát....Már megint egy hazugság...? Hiába, 3000 milliárd sok pénz, muszáj volt mindent megtenni érte, hogy a Zemberek "önként" adják oda. Aki visszalépett, mert beijedt a kormány fenyegetésétől, hogy a manyuposok nem kapnak állami nyugdíjat, az megszívta, mert…..
Kezdődjön tehát a Vese által beharangozott leitercunami az év sikerkönyvéből. Ne feledjük, a fordító a feltételezést is sértőnek találta, hogy ebben a könyvben bakik lehetnek. Nos tehát: „I set up the mini-disc recorder, and am all fingers and thumbs, dropping it twice…..
ioi (törölt) 2012.07.27 11:18:15
A mai poszt rövid lesz, de fontosnak tartom kitenni, mert azt hiszem, jól jellemzi a Magyarországon uralkodó viszonyokat. Rebecca és családjának történetében nem nagyon látszik a happy end, vagy ha igen, az aligha Magyarországon lesz. TROLLFIGYELŐ: Nem ideillő, minősíthetetlen…..
ioi (törölt) 2012.07.27 09:06:26
@TilosazA: ha a tegnapi ov-demjános szöveg kell, tele van vele az internet. pl.: index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/26/orban/
ioi (törölt) 2012.07.27 09:14:39
@TilosazA: index eléggé szó szerint idézte, az tudósítás, nem vélemény
ioi (törölt) 2012.07.27 09:30:48
Attila magyarországi magyarként döntött úgy, hogy vállalkozást indít Erdélyben, és a dolog működik is. Más kérdés, hogy a román rendszámú autó a határ magyar oldalán néha okoz nehézségeket... Romániában az infrastruktúra rossz, az adóhatóságnál alkudni lehet…..
ioi (törölt) 2012.07.26 15:51:57
@Nyulz of the World: román politikát illetően ez volt egy felvilágosító erejű cikk nekem:
hvg.hu/velemeny/20120711_romania_buntetopad
Viszonylag egyértelmű, hogy a blog olvasóinak többsége úgy gondolja, más országban könnyebben, talán még boldogabban is élne. Ám vannak más vélemények is, én pedig szeretnék ezeknek is teret adni, mert hiszek benne, hogy közös dolgainkat meg kell beszélnünk és ebben a…..
ioi (törölt) 2012.07.20 08:35:44
@mommmmo: ez egy tavaly őszi bejegyzés, az alján ott a postr link. Gondolom HA tölti át a bejegyzéseket, de a dátumokat nem írja át eredetire, pedig elvileg blog.hu-n lehet időzíteni. Szóval ezért van napi több bejegyzés most kint.
Mindenekelőtt üdvözlet mindenkinek itt, az új otthonunkban! Remélem, jól fogjátok magatokat itt érezni (én nagyon izgulok...), a környezet mindenesetre szerintem csodás, a tartalom pedig marad a régi, illetve a következő hetekben terveim szerint lesz majd némi bővülés. Nem is…..
ioi (törölt) 2012.07.19 16:33:41
@flimo13: nos, pedig szintén azokban a drága (ár értelemben) ny-eui országokban a lakhatás nem teszi ki egy ember nettó fizetésének olyan tetemes részét, mint itt. Úgyhogy az arányokkal valamelyik oldalon gond van. Lehet, hogy a bérekkel.
ioi (törölt) 2012.07.19 17:15:59
@eddie1977: Az írországi árakat nem ismerem, de élnek ismerőseim Dublinban, megkérdezem majd őket. Most csak úgy csináltam egy keresést, és találtam 1 bedroom, 1 bathroom, furnished albikat 500-600 euró között, persze lehet, hogy rosszak, vacak környék, átverés stb.

Gondolom 1400 eurós fizetésből az emberek nem laknak 1100 eurós albiban + rezsi, mert felkopna az álluk. Btw kb. tíz évig társbérleteztem Budapesten, szal ez nem csak diákoknak és nem csak külföldön pálya. Amíg nagyon rosszul kerestem (és egyedül voltam), nem ácsingóztam önálló, 100 ezres albérletek után, azt hiszem, ez egy teljesen természetes, nem attól függ, itthon élek vagy máshol. Mentem az olcsóba, a társbérletbe. De igazából már nem tudom, hogy az eredeti kérdéshez mindez hogy kapcsolódik.

és eddie, légyszi ne ilyen lekezelő stílusban írj.
köszönet ;)
ioi (törölt) 2012.07.19 19:33:32
@Almaleves: ma sokan nem tudják, már vagy még? Pedig az ókoriaknak megvolt, például az ősi zsidók, még bőven kereszténység elterjedése előtt aszerint éltek, hogy mindent, amijük van, csak "bérlik" Istentől. Ilyen módon időről időre meghatározott évenként a tulajdon visszavándorolt eredeti tulajdonosához (adósság eltörlése, földek visszarendezése), ezáltal is érezhették, hogy nem a földi teremtett dolgokat kell imádni, és minden, ami itt van, múlékony. (mielőtt jönne valaki: se hittérítő, se zsidó, még csak hívő sem vagyok, de akárcsak Almaleves, szeretek filozofálni :))
"Miért a teszkósat veszed? A finomabbik étbevonó akciós.""De az drága.""De most csak 150, a teszkós meg 200.""De a teszkós olcsóbb."Ismerős? Nem, nem egy idióta mondta ezt. Volt neki egy diplomája, igaz, nem számokkal foglalkozott.Ebben…..
ioi (törölt) 2012.05.04 16:39:07