Regisztráció Blogot indítok
Adatok
z.krisz

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Azt hiszem, igen sok probléma és kétely akkor jön egy anyuka életében, amikor néhány évnyi babázás után visszatérne dolgozni, és nem tudja, mit, hogyan tegyen, hogyan jelezze ezt egyáltalán a munkáltatójának, mihez van joga, és mihez nincs, mit kell elfogadnia és igaz-e…..
z.krisz 2011.05.23 12:03:04
Kedves Ági!
Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a blogoldalt, mivel hasonló cipőben járok, mint az előttem szólók. Lenne néhány kérdésem!2005.11.01. óta vagyok bejelentve, eleinte 4 órában, 2006.10.01. óta 8 órában, munkavégzésem helye a lakóhelyem.
2008.június elején született meg gyermekem, fizetés nélküli szabadságon vagyok.
Gyermekem két éves kora után jeleztem, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, akár 4 órában is. Eleinte tetszett a főnökömnek az ötlet, hogy jó leszek beugrónak. Később, mikor konkretizálni kellett volna, hogy megyek, visszakozott és azt is kijelentette, hogy ne is számítson rá senki, aki elmegy tőle szülni, hogy visszamehet.
Néhány hét múlva, 2011.június 4-én lejár a GYES-em, és most készülök a főnökömhöz egy utolsó nagy megbeszélésre. Erre szeretnék most felkészülni, és lenne néhány kérdésem, amire nem találtam választ sehol.
Még védett vagyok a GYES lejárta után 30 napig (ez munkanap?). Ki kell, hogy adja a két gyermekem, és az életkorom (hamarosan 40 leszek) után járó szabadságokat. Ez szerintem meghaladja a védettséget, tehát utána gyakorlatilag azonnal elbocsájthat. Az is tiszta, hogy nem szabad belemennem a közös megegyezésbe, mert csak akkor jár a végkielégítés, ha munkáltatói rendes felmondással küld el.
Kérdéseim: Az első néhány hónap (papíron) 4 órás munkaviszony teljesen beleszámít-e a nála töltött időbe, szóval megvan-e az 5 év nála töltött időm? Vagy esetleg a fizetés nélküli szabadság nem számít bele? Ez a végkielégítés összege miatt lenne fontos. ( 2007. dec.29-től voltam 5 hónapig tartós táppénzen, mivel az életkorom miatt veszélyeztetett terhesnek bizonyultam. Ha jól emlékszem gyermekem születése napjától lett számolva a fizetés nélküli szabadság.)
Ilyen esetekben a szabadságok kiadása után azonnal kiadhatja a papíromat, ha felmondott, vagy köteles felmondási időt letöltetni? Eltekinthet tőle, vagy kifizeti, vagy egyáltalán nem kell vele foglalkoznia? A szabadságpénzt az időközben emelkedett bérekkel kell kifizetnie?
Ha ki van kötve a munkaszerződésben a munkavégzés helye, nem ajánlhat fel más városban munkát, ugye? Úgy tudom, készül egy törvénytervezet, amely érzékenyen érinti a GYES-ről visszatérő anyukákat, s ez júl.1-jén lép hatályba. Ez rám is vonatkozni fog? Nagyon szépen köszönöm a válaszokat előre is! Üdv: Kriszti.
z.krisz 2011.06.10 10:47:03
@Dolgozó mami: Kedves Ági! Nagyon-nagyon köszönöm a kimerítő választ! Teljesen felkészülve mentem a beszélgetésre, de az történt, amire egyáltalán nem számítottam: a főnököm visszavesz 4 órás munkaidőben, rugalmasan, így neki is jó, meg nekem is (jövőre államvizsgázom). Vannak még csodák...!!! :)
Még egyszer köszönök mindent!
Üdv:Kriszti.