Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zoliva67

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Görbicz Tamás Kié Jeruzsálem? 2017.12.07 22:07:02
Trump elnök előre megszellőztetett bejelentése Jeruzsálemnek, mint Izrael fővárosának az elismeréséről a várt viharos reakciókat váltotta ki a világpolitika érintett szereplőitől. Önmagában vicces dolog, hogy egy ország ne mondhassa meg, melyik települését tekinti fővárosnak. Ráadásul Jeruzsálemet…..
zoliva67 2017.12.21 15:27:02
Valóban sokakat foglalkoztat ezekben a napokban, hogy Trump elnök, és így az Egyesült Államok, hogyan vélekedik Jeruzsálem státuszáról. Ez nyilván sokkal lényegesebb, mint a finn, az albán, vagy a malawi álláspont, de vajon nincs egy, az USA véleményénél is sokkal fajsúlyosabb vélemény az adott kérdésben? Szerintem van, mégpedig az, hogy maga Isten, hogyan gondolkodik Jeruzsálem mai státuszáról. Ez nagyon egyszerűen leellenőrizhető a bibliából, és vagy alátámasztja, vagy felülírja a cikkben szereplő érzelmi motívumok valódi értékét, miszerint „Ide vágyakoztak és tértek vissza Izrael fiai a babiloni fogságból”, vagy „A római diaszpóra óta sem telt el nap, hogy a zsidók ne emlegették volna Jeruzsálem nevét.”

Jézus utolsó szavai Jeruzsálemmel kapcsolatban a következők:
„Jeruzsálem, Jeruzsálem! Megölöd a prófétákat, és halálra kövezed azokat, akiket Isten küldött! Milyen sokszor akartam már összegyűjteni a gyermekeidet, ahogyan a tyúk a szárnyai alá gyűjti kiscsibéit. Ti azonban ezt nem akartátok. Most ezért teljesen elhagyatott lesz a ti házatok. Igazán mondom nektek: nem láttok engem addig, amíg ezt nem mondjátok: »Áldott, aki az Úr nevében jön!«” Máté 23, 37-39.

Ebből látszik, hogy Jézus nem tekinti Jeruzsálemet az Ő városának, ameddig nem ismerik fel (el), hogy Ő a Messiás, akit Isten küldött, és ameddig nem tisztelik Jézust, Úrként és királyként.
Mivel ez még nem következett be, ezért Jeruzsálem legitim módon nem létezik, abban az értelemben, hogy Isten népének fővárosa.

Van egy másik érdekes rész, ahol láthatjuk, hogy Isten, szellemi értelemben, hogyan gondolkodik Jeruzsálemről:
„A két tanú holtteste az utcán fog feküdni, abban a nagy városban, amit szellemben „Szodomának” és „Egyiptomnak” neveznek. Ez az a város, ahol az Urat is megölték a kereszten.” Jelenések 11, 8.

Ebből a versből azt láthatjuk, hogy Isten, Jeruzsálemet az Istentől való teljes elfordulás városának, a törvényszegés fővárosának tekinti.

A cikkben egyébként helyesen jelenik meg, hogy itt állt az Egy-isten, egyetlen szentélye, a bibliából viszont kiderül, hogy ezt a szentélyt Isten jóváhagyására, azaz Isten akaratából rombolták le: „Néhányan dicsérték a Templomot, amelyet gyönyörű kövek díszítettek, és az ajándékokat, amelyeket az emberek Istennek ajánlottak. Jézus azonban így szólt: „Jönnek majd napok, amikor ezekből, amit itt láttok, kő kövön nem marad, és minden elpusztul.”
Lukács 21, 5-6.

A bibliában kizárólag a templom lerombolásáról esik szó, és fizikális értelemben Isten jóváhagyásával ez a templom már nem is fog felépülni soha.