Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bela++

16 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Something daring that I like to do at this time of year is to go out without putting on my coat or gloves or any other protection against the elements and walk the thirty or so yards to the bottom of our drive to bring in the morning paper from a little box on a post. Now you might say that…..
bela++ 2011.03.09 15:56:24
(Nem)lokális emberek BKV... 2011.03.02 00:33:00
Reggelente busszal járok dolgozni. Tél van, hideg. Én szeretem a telet, mert friss a levegő. Legalábbis frissnek tűnik addig amíg az ember fent van a hegyen, vagy amikor elmegy a nagyszülőkhöz vidékre. Sajnos ugyanez nem mondható el akkor, amikor a Moszkva téren felszállok a buszomra.…..
Véletlen egybeesések szerencsés konstellációjának eredményeként volt szerencsém meglátogatni (végre valahára) a Large Hadron Collider (LHC) ATLAS detektorát. A(z egyik) helyet, ahol majd fekete lyukak keletkeznek! Igen, fekete lyuk keletkezésről van szó, amit (a tudományos…..
bela++ 2010.04.06 10:24:56
Kedves @q3kko!

Mar a masodik bejegyzeseddel probalsz valamit allitani, de meg mindig nem ertem hogy mit. Azt probalod bizonyitani, hogy 1) a fekete lyuk keletkezes atomfizikaba sorolhato? Vagy azt, hogy 2) a blog bejegyzesben barhol is allitottam volna, hogy nincsenek az LHC energiakon fekete lyukak keletkezeset joslo elmeleti modellek?

1) Csak hogy tisztazzuk megegyszer: a fekete lyuk keletkezes *nem* atomfizika. Nincs olyan tudomanyos kiserleti eredmeny, ami atomfizikai energiaskalan felbukkano fekete lyukak letezeset tamasztana ala, vagy arra indikaciot szolgaltatna. Az atomfizika energiaskalaja az eV-tol a nehany szaz kilo eV-ig terjed. Az LHC-nal terra eV-os energiaskalan torteno utkozesek vannak. Terra az tiz a tizenkettediken, mig a 100 kilo az tiz az otodiken. Het(!) nagysagrend a kulonbseg. Atomfizikai energiaskalan az elektromagneses kolcsonhatas a dominans, nem pedig a gravitacio, ezert tartom az allitasomat, hogy az index cikke (
index.hu/tudomany/lhc240608/)
eros nem hozzaertesrol tett tanubizonysagot, mikor a "CERN atomfizikusai" kifejezest hasznalta a fekete lyukakkal kapcsolatban, mikor az LHC jellemzo energiaja koszono viszonyban sincs az atomfizikai skalakkal. A LHC-nal reszecskefizikusok es magfizikusok dolgoznak.

2) Masik dolgot is tisztazzunk: senki nem allitotta, hogy nincsenek az LHC-nal fekete lyukak keletkezeset joslo elmeleti modellek. Vannak. Vannak elmeleti modellek, amik megjosolnak folyamatokat (peldaul az altalad emlitett rovid elettartamu fekete lyukak). Van ilyen modellekbol annyi, mint egen a csillag. Termeszetesen minden model nem lehet igaz. Az LHC kiserleti fizikusainak a dolga, hogy megmondjak, hogy barmelyik model altal josolt folyamatot megfigyeltek-e az adatok analizise soran. Egyelore minden ennel bovebb allitas csak spekulacio, mivel nincs semmifele kiserleti megfigyeles. Elmeleti probalkozasok vannak ra, reges reg ota, ez koztudott.
Vint Cerf, a Google alelnöke, az internet egyik “atyja”, számos internet technológia megalkotója járt nálunk. Én bevallom valami fiatal srácot képzeltem el, de egy 60 év körüli jópofa “bácsi” lépett fel a pódiumra. Szórta a poénokat és a történeteket fiatalabb éveiből,…..
Az ezekben a hetekben, hónapokban, években dúló nemzetközi hitelválság közepette a WC-n ülő egyszeri ember (legyen a neve mostmár: Béla) egyre gyakrabban feledkezik meg aktuális "dolgáról", egyre inkább vész el a pénzügyi és gazdasági világ tekervényes…..
(Nem)lokális emberek Közhelyek 2008.09.15 00:06:00
Közhely: “A közhely vagy klisé egy olyan gondolat leírására használt kifejezés, amelyet olyan gyakran és olyan módon használnak, hogy eredeti hatása és értelme elvész.” Irodalmi közhely: “Az irodalmi közhely leggyakrabban egy előre kiszámítható esemény vagy…..
A Bumli ezentúl a közlekedési aspektusú élménybeszámolóim márkavédjegye lesz. Szóval sorozat, avagy blog-a-blogban. Nem tudom, hány epizódot fog megélni, de íme itt az első! Nohátakkor...   Kétszer jártam Ukrajnában, ebben a posztszovjet államban, és akkor sem…..
Most hétvégén volt itt a CERN-ben az LHC 2008 Open Day. Szombaton az itt dolgozók és családtagjaik nézhették meg a hirös kutatóintézetet, vasárnap pedig a nyilvánosság is bepillantást nyerhetett a fekete-lyuk- és Higgs-keresés kulisszái mögé. Tehát a honlap itt található:…..
Ez egy verseny. Az nyer, aki a legtöbbel találkozott (ha lehet fizikussal). Igazából van még egy verseny köztem és k_huszár között: ki pisált már többel - lentebb kiderül, hogy ebben hogyan is állunk... 1) Azt hiszem a legeslegelső Nobel-dijas, akivel találkoztam Oláh György…..
(Nem)lokális emberek Rahmanyinov 2008.03.18 21:26:00
Vásáry Tamás ül a zongoránál (no nem a képen), a London Symphony Orchestra kíséri, Yuri Ahronovitch vezényel. Ez a legtöbb embernek talán nem mond sokat. Mindenkit arra buzdítanék most itt, hogy próbálja megszerezni és sokszor, rendszeresen meghallgatni Rahmanyinov 4…..
Nem tudom ki hogy van vele, de a legjobb gondolataim a wc-n jutnak eszembe. Na nem arról beszélek, mint amikor a kerti pottyantósban a legyekkel kell küzdeni, mert az nem túl inspiráló - legalábbis számomra nem. Arra gondolok, amikor az ember az angol wc-n ücsörögve várja az…..
Ha tíz embert megkérdezel, olyan hat azt mondja: az őszödi beszéd lényege az volt, hogy Gyurcsány elkúrta, meg beismerte a hazugságát a párt előtt, csak lebukott. És monnyonle. Aztán mondjuk további ketten úgy vélik, ennek az ellenkezője igaz: pont hogy igazságbeszéd volt, Fletó…..
Luke Skywalker a nevem. Magyarországon születtem, a Föld nevű bolygón, mely egy messzi-messzi galaxisban van. Akár hiszed akár nem, de én mentem meg a Világot. Van fénykardom, mely hihetetlen energiával rendelkezik. De mindez smafu ahhoz képest, hogy velem van az Erő! Bizony... Most…..
Karoly! http://www.youtube.com/watch?v=14eIxVbd5AU..
(Nem)lokális emberek Indy 4 2007.09.23 14:14:00
Itt láthatók a készülő új Indiana Jones film hivatalos képei. Az index is leközli a linket, de persze már megint rossz az egyik link (én már nem irok nekik többet...). Szóval tehát a helyes link itt látható: http://www.indiana-jones-movie-buzz.com/photos.php ..
Asszem ehhez nem kell túl sok rizsa. Lesznek csillagtúrák. Na a mi kerületünkből pont nem, de sebaj. Valaki (nem)lokális ember jön?..
bela++ 2007.09.23 12:37:23
nol.hu/cikk/465108/

Hat nem tudom. Duplazni? 0 x 2 = 0. Az meg mindig keves...
(Nem)lokális emberek cim nelkul 2007.09.22 22:58:00
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=07/09/22/1029248Ezt olvassatok el magatok ...szerintem nagyon durva ...Ajanlom meg a "Steal this Film" cimu filmet megnezesre!Ugyanaz a tema! torrentrol _legalisan_ letoltheto!..
Szoval a youtube-on fent van a nagy szamuk, amit eredetileg George Harrison egy albumanak B-oldalara akartak felrakni mint egy kis plussz szamot. Aztan a record company raerzett, hogy ez azert nagy slager lehet es megsem valami kis B-oldalra kene felrakni - ennyit a zeneszek erzekerol a sajat…..
(Nem)lokális emberek Ez a kezdet 2007.09.17 14:30:00
Ebben a blogban (lesznek majd) olvashatóak egy pár, világban szétszóródott fizikus mindennapi (vagy nem éppen mindennapi) kalandjai...
bela++ 2007.09.17 14:54:23