Regisztráció Blogot indítok
Adatok
117

0 bejegyzést írt és 339 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akkor megragadnám az alkalmat, hogy bemutassam Nektek az egyik karácsonyi előételemet :) Most, hogy közeleg a karácsony, minden igényes háziasszony elkezd tervezgetni, osztani, szorozni, mi kerüljön az asztalra az év legmeghittebb ünnepén. Ez a fogás nálam esélyes induló, mint…..
Balogh Zoltán (Somlói Apátsági Pince) vendégposztja következik. Olvassátok szeretettel! A mátrai vagányokról szóló igen jó cikk kapcsán került elő immáron sokadik alkalommal a magyar eredetvédelmi rendszer problémáinak a témája. A beszélgetés oda torkollott, hogy Kovács…..
117 2015.02.27 18:00:10
@Doxa 81: " 100%-ban az adott területről származzon. " (OEM): stimmel. Köszönöm!
117 2015.02.28 10:59:58
@zoli: Értem. Valószínűleg több érdek fűződik ahhoz, hogy így maradjon (beleértve a kapcsolatrendszert, de akár az ország minden termelőjét érő erősen negatív marketinget), minthogy egy alapos vizsgálatot folytassanak.
117 2015.02.28 11:42:34
@BZoltan:

Mind az ausztrálokkal, mind az amerikaiakkal, mind a dél-amerikaiakkal zajlottak kereskedelmi tárgyalások, méghozzá hosszú évek óta. Méghozzá eredetvédelem tárgyában legfőképpen ennek számos eredménye is volt. Utalok itt arra, hogy már Ausztráliában sem lehet tokajit előállítani(pontosabban, néhány pince még forgalmazhat ausztrál szőlőből Ausztráliában készített, a tőkajira egyébként nem is emlékeztető (jó: édes) bort.
Az eredetvédelem kérdésében egyébként eltérő az európai, és az angolszász jog megközelítése. Egyrészt az újvilágiak főleg védjegyként tekintenek a címkézésre: ráírod a cégneved, így jó. Meg persze az eredet sem mindegy, de abban annyi a jellemző kitétel, hogy nem állíthat a forgalmazó valótlanságot, nem kötik minőségi kritériumok - mondjuk gyakorlatilag nálunk is ilyen rendszer működik, mint ahogy Te is írtad a cikkben :-). Ráadásul azt is mondják: a Champagne egy közigazgatási egység, a champagne meg egy szőlőből készült bubis ital. Nem fogadták le, hogy nem írhatják rá. ugyanez a tokaji meg 100 másik.
Az ausztrálokkal sikerült megállapodni, hiszen a boruk nagy részét az EU-ba exportálják. Ebbéli információd téves.

"Az egyetlen előírásuk az, hogy legyen ilyen termékleírási rendszer. Csont nélkül fogad el Brüsszel minden tagországi megoldást." Nem ez az előírás, a rendelet szerint akkor fogadja el, ha nem ellentétes a rendelet szövegével. A gyakorlatban nem tudom, hogy működik: valószínűleg igazad van azzal kapcsolatban, hogy sehogy.

Félreértés ne essék, én messze nem a felelősöket keresem, semmi értelme. Ahogy leírtad, mindenki tudja, hogyan születtek a termékleírások. Én pusztán azt mondom, hogy 1. végső soron a termelőket nem lehet megkerülni, 2. a termelők lépjenek fel a saját érdekeikért, 3. ha nem lépnek fel, ne csodálkozzanak, 4. hogy ki a felelős, személy szerint szólni kell neki és nyomást kell rá gyakorolni, hogy annak érdekében járjon el, ahogy azt a jóerkölcs mgkívánja. 5. nem feltétlenül az EU-t, meg a mindenkori kormányt kell okolni, hiszen jelen esetben is ha minden szabályozás (termékleírás) azzal a céllal készül, amivel kellett volna, azok és úgy csinálják meg, ahogy kell, egészen frappáns és előremutató lehetett volna.

Igazad van azzal kapcsolatban, hogy melós. Így meg, hogy utólag kell variálni, kb, 10-szer annyi.

Igazad van abban is, hogy a nagytermelők határozták meg a termékleírások neutrális (semmire se jó) tartalmát. Ez kormányzati támogatás nélkül nem jöhetett volna létre. Mindazonáltal, mint ahogy hegyaljai írta, olykor hiába dolgoztak jól helyben, nem azt küldték ki.
Mi sem bizonyítja jobban, hogy a kunsági vörös közvéleményileg is necces kérdés, mint a tény, hogy a Szondi utcai borelosztó szombati házigazdája „Azért inkább privátban írd meg nekem, ha nem tetszik.” kéréssel fordult hozzám, miközben kicsengettem Kökényék Exidius nevű…..
Lelkes olvasónk és hozzászólónk, silvousplait a minap levélben keresett meg, mint az olaszrizlingek kocsmastílusú bértollnokát, melyben azt állította, hogy egy különc olaszra bukkant, ráadásul Franciaországban. Megígérte, ha kíváncsi vagyok a véleményére, megosztja velem.…..
Szerencs irányából Tarcal felé közeledve bal kéz felé fehér kápolna tűnik fel egy szőlőültetvényekkel borított dombon a Tokaj-hegy árnyékában. A korábban Henye-hegyként ismert dombot 1749-ben, Mária Terézia uralkodása alatt, Grassalkovich György javaslata nyomán keresztelték át Terézia-hegyre, a…..
Miközben a bikavér-szkepticizmus – legyen az szekszárdi vagy egri, ebből a nézőpontból teljesen mindegy – minimum a reneszánszát éli, némi önismétléssel ugyan, de megjegyezném, hogy vannak, akik nemcsak üres szólamok, hanem tettek és teli palackok mentén gondolkodnak a…..
117 2014.11.08 22:01:56
@ungert: Mi egyik egri látogatásunk alkalmával 2 éve a friss egri csillagokból kóstoltunk egy 10-es sort. Volt némi hasonlatosság a borok között, de kiemelkedő nem volt benne. Később kóstoltam még a Napbort és a Thummerert. A Napbor kiemlkedett számomra a többi közül. Más szőlőfajták, hordó, vagy anélkül. Legfőbb jellegzetességük összefoglalóan az volt, hogy túl magas volt az alkohol-érzet. Fűtöttek, és összességében drágák. Én 2.000,- forintban határoztam meg magamnak az egri csillagra költött maximális pénzmennyiséget (ennél egyik sem ér többet). Mivel a többi nem ízlett annyira, a Napbor meg drágább, egy ideje nem vettem.
A villányi portugieser ideális gumicsont a hazai borközvéleménynek: évek óta kíméletlenül rágódunk rajta, mely rágódásnak köszönhetően mára talán eljutottunk odáig, hogy semmi sem biztos, és még annak az ellenkezője sem. A helyzet ugyanis magyarosan kettős: miközben a hangos, durva becsléssel a…..
117 2014.11.03 14:28:03
@zoli: Hja... Azt mondod, a szőlőtelepítésre, szerkezet-átalakításra semmilyen forrás nem jut? Akkor ez azt jelenti, hogy 4,5-6 millióért lehet egy hektár szőlőt telepíteni, és legalább 1 milliért vásárolni. Ami úgy 5,5-7 millió (minimum!, nem felkapott helyen) egy hektáron.

Hol találok ilyen statisztikai adatokat a neten? Tudsz ebben segíteni?
117 2014.11.03 22:30:07
@zoli: Köszönöm!

Kicsit utánaolvastam a telepítési jogok változásának. Megosztom:

A telepítési jogok kivezetésének szándéka a borpiaci reform megszületésekor megfogalmazódott. Az akkor megszavazott szabályozás értelmében a telepítési jogok rendszere 2015. december 31. napján megszűnik. Ideiglenes jelleggel a telepítési korlátozást még tagállami szinten 2018. december 31-ig fent lehet tartani.... Az új engedélyezési rendszer a jelenlegi helyzetben mintegy 270 000 hektár növekedést engedélyez a tagállamok számára az EU szintjén. Magyarországon a 2012. július 31-én szőlővel beültetett terület alapján ez mintegy 650 hektár lehet évente. A tagállamok részére biztosított engedélyekből bárki kérelmezhet telepítéshez engedélyt. Az engedélyek odaítélésének feltételeit döntően a tagállamok határozhatják majd meg. A feltételeknek megfelelő kérelmeket a tagállamoknak a rendelkezésre álló engedélyek mértékéig ki kell elégíteniük. A tagállamok számára nyújtott telepítési engedélyeket a kérelmezők számára térítésmentesen kell biztosítani.... Amennyiben egy termelő 2016. január 1. után kivágja ültetvényét, abban az esetben telepítési engedélyt kap a kivágott ültetvény nagyságának megfelelően. Telepítési engedélyét azonban kizárólag csak maga használhatja fel, azt nem lehet értékesíteni, nem lehet felajánlani a telepítési engedélyek tagállami nyilvántartása részére.

a forrás:
www.boraszportal.hu/borpiac/20130718/a-telepitesi-jogok-szabalyozasa-iv-resz
117 2014.11.04 14:37:21
@zoli: "Már mostanra is megszűntünk tényező lenni, ezután már esélyünk se nagyon marad rá, önként nulláztuk le magunkat": Igen, így van.

Bár, az utóbbi időben szépen fejlődtek a magyar borok. Emlékszem, 10 évvel ezelőtt még a boltok polcain lévőkről nem lehetett tudni, hogy ihatók-e (vagy legalábbis sokról nem). A borok minőségével azonban az árak is emlekedtek rendesen. Az elkövetkezendő években pedig még jobban el fognak találni hozzánk a "világpiaciáriasított" külföldi tételek, és így félő, hogy a hazai piacról is egyre nagyobb szeletet fognak kihasítani. Kettős cél lehet előttünk: 1. a helyi borokat helyben értékesíteni 2. felvenni a konkurenciával a versenyt. Mindkettő cél eléréséhez az árak csökkentésén át vezet az út - figyelembe véve a keresleti oldal lehetőségeit.

Persze nem ártana, ha borkultúra is terjedne, és valóban minőségi italt fogyasztana mindenki, nem pedig 500 forintos édes vöröset.
A Borkollégium "Nagy mesterek hordóiból" címmel új kóstolósorozatot hirdetett meg az őszi-téli hónapokra. Ezeken az estéken a Borkollégium gyűjteményéből már kereskedelmi forgalomban nem kapható tételek kerülnek elő, amelyeken keresztül egy-egy neves borász életművéből kaphat ízelítőt a közönség. A…..
117 2014.10.26 12:17:26
@loading: Én sem tudom, hol nyer magyar otthonára a pinot noir... Alapvetően csak házasításokban szokott jól működni.

A St.Andrea borokkal úgy vagyok, hogy van, amikor lehengerelnek, van, amikor meg egyszerűen nem ízlik. Nem jöttem rá, hogy mitől függ, de az biztos, hogy néhány év érlelés jót tesz mindegyik tételüknek.

@akov: Igen, szerintem sem tudjuk milyen a kadarka. Kóstoljátok meg a szekszárdi Fekete Pince 2008-as kadarkáját. Egy éve biztosan optimális állapotban volt. A kadarka hagyományos arcát is ismerem: nagszüleim még javában készítették, és mindenki piros fröccsnek itta.
117 2014.10.27 11:48:38
@kunci: Köszönöm, utánajárok.
A Borrajongó Skizo-alapok 2014.10.19 06:00:00
Baráti összejövetelre voltam hivatalos a minap egy szegedi vendéglátó egységbe. A választékból ilyenkor mindig igyekszem a decire is kérhető tételek között bogarászni. Ez esetben ez nagyjából a Skizo alap fehér, rosé és vöröset jelentette. Hallottam már persze a pincéről, de eddig nem kóstoltam…..
Lassan apad a tizenegyes Bakó-készletem: ez nem az első, de nem is az utolsó palack, ami itt-ott hánykolódva élte túl elmúlt két és fél évem viharos pillanatait. Feküdt sötét albérleti szekrényben, szaunázott napsütötte kollégiumi lakosztályban, majd egy rövid pincekitérő után végre-valahára a…..
Bár a szomszédos vizek polipja már megénekelte többször is, azért Bakonyi Péter még közel sem tartozik a villányi fősodorba. Tény, hogy az elegánsan fapados honlap már üzemel egy ideje, de a négy hektáron gazdálkodáshoz kapcsolódó kis volumen nem az az erény, amivel fel lehet…..
A Borrajongó Káli Kövek 2013.11.20 06:00:00
Amikor tavaly nyáron Köveskálon jártam, még híre sem volt annak a faluboros koncepciónak, ami már az akkori termésből meg is valósult. Nekem úgy tűnik, hogy Szabó Gyula eltökélt célja, hogy a pincészetet mintegy olvasztótégelyként használva begyűjtse a Káli-medence szerinte…..
117 2013.11.22 21:15:02
@szenvedély S.: De igen, kicsit szerintem is fölélőttek az árazásban. Van történet, van külcsín, és a belbecs sem utolsó, de azért borsos.
Nagyon hosszú ideje csorgattam a nyálam erre a borra, az idei furmint februáron magasan ez a bor tetszett a legjobban. Amikor hazaérvén realizáltam, hogy majdnem ötszámjegyű összeget kóstál ez a bor, egy kicsit elkeskenyedtem, de a lelkesedés kitartott és az év végi kedvenceink…..
(akov) A fene gondolta, hogy humorizáló "álláshirdetésemre" akad épeszű vállalkozó. Pedig bizony akadt. Furmintfannak hívják és a hétről-hétre jelentkezik majd olvasmányos kóstolási jegyzeteivel. Fogadjátok nagy szeretettel! Először is szeretném megköszönni a blogger társaknak a megelőlegezett…..
A Borrajongó Hétvégi egyveleg 2013.11.04 06:00:00
Bár a hétvégére tervezett koncepciózus kóstolás elmaradt, azért nem töltöttem bormentesen az elmúlt négy napot. Nem nyílt semmi komoly, átlagon felüli odafigyelést igénylő tétel, még sincs okom a panaszra. Őszintén szólva az elmúlt időszak csalódásai után a jól bejáratott pincészetek alapborai is…..
117 2013.11.05 13:28:15
@ungert: A Nyakas Aligvárom-ja 2011-ből szerintem egy egész ponttal nagyobb élményt nyújt. Múltkor kóstoltam egy nap különbséggel a kettőt, úgyhogy aki talál, bátran vegye a '11-est
A Borrajongó Egy sor pinot 2013.10.28 06:00:00
Még a nyári kánikula kellős közepén bonyolítottunk egy szép pinot noir kóstolót. Pár középmezőnyös burgundi mérkőzött egy daliásabb új-zélandi válogatással, amely kiegészült egy ausztrál, valamint két magyar tétellel is...
117 2013.10.31 22:09:01
@szenvedély S.: A Dobogó AZ A Dobogó...
117 2013.10.31 22:12:21
@akov: "A magyar pinókról leszoktam, ritkán veszek belőlük, mert nem túl jók és drágák, miközben stílust tévesztenek. Villányból és Szekszárdról biztosan." Teljesen egyetértek - azzal, hogy én még az első harmadban vagyok :-) és próbálkozom, egyre ritkábban :-( Minden esetre Günzer Tamás 2006-os pinot-ja a mostani állapotában ízlett néhány hónapja.
Minden bizonnyal nem én vagyok az egyetlen, aki lát némi párhuzamot Christer Sandahl és Robert Gilvesy Balaton-felvidéki pincészetei között. A be/hazatelepült tulajdonosok céljai hasonlóak: a lehető legjobbat kihozni a saját elképzelésük és a termőhely konstellációjából. Az…..
A Borrajongó Nyári egyveleg 2013.08.26 06:00:00
Jöjjön egy csokor bor az elmúlt néhány hónap fogyasztásából csak úgy vegyesen. Zömmel nem jegyzeteltem a fogyasztásuk alatt, nem is agyaltam pontokon mivel nem is nagyon terveztem megírni őket. Általában jóval később, emlékezetből vetettem a tapasztaltakat papírra, így inkább rövidebb, kevésbé…..
117 2013.10.02 18:31:05
@szenvedély S.: Bocsánat a kései válaszért. Mi a pincétől rendeltünk (pontosabban a vinotéka). 2 karton érkezett Pécsre. Holnap megyek, megkérdezzem, van-e még? Ha van, úgy emlékszem 2.700,- Ft volt az ára. Ha gondolod, megelőlegezem, és megmondod, hogy kinek adjam át. Ha meg nem jön össze, megiszom a magam örömére.
117 2013.10.16 18:55:15
@szenvedély S.: Szervusz! Megbízás teljesítve. Én nem tudom, hogy a privát kapcsolatot hogyan kell felvenni - nem vagyok egy technikai szaki...
Egy ideje már érzem, feltételezem a kedves olvasók is érzik, hogy mostanság a blog megtöltése tartalommal egyre inkább fáradtságosnak bizonyul. A részemről legalábbis. Ne aggódjanak, jó egészségnek örvendek, kóstolok is rendesen, a borok világa még mindig sok izgalmat tartogat részemre, ugyanakkor a…..
117 2013.10.15 19:56:33
@drbarta: Gratulálok a gyermekáldáshoz és a bloghoz is! Úgy érzem, mind a stílusod, mind az ízlésed "fehérek között európai".
117 2013.10.15 19:58:42
@rszabi: Olvasgatom a Te blogodat is. Én a magam részéről arra kapacitállak, hogy csatlakozz. Akkor nem kellene két oldalt betöltenem egymás után. :-)
A Borrajongó Lidl szonda II. 2013.09.30 06:00:00
Az elsők között első kézből számoltunk be a Lidl Magyarország jelentősen megújult borszelekciójáról.  A radikális váltást kísérő figyelmet jól jelezte a poszt alatt kialakuló élénk diskurzus, egyaránt pozitív és negatív töltetű hozzászólások is bőven érkeztek. Elcsevegtünk, támogattunk, elleneztünk…..
117 2013.10.02 19:46:10
@emoss: "Ezen borok esetében még a sabloncímke is hiányzott."

Ez teljesen szándékos. Sőt, ez a teljesen szabályos. A "szőlőbor" egy meglehetősen körülhatárolt jogi kategória. Többek között azért, mert egy védjegyhez hasonló védelmet élvez, amit a földrajzi alapú eredetvédelem határoz meg. Most mélyebben nem megyek bele a részletekbe. Az a lényeg, hogy megfelelő földrajzi területről származó borhoz megfelelő minőségi előírások tartoznak. (Pl. a Sauska 117 nem jöhet ki tokaji megjelöléssel, mert ott nem engedélyezett szőlőfajtákból (is) készül, pedig a Tokaji Borvidék köepén termesztik a szőlőt, és ott is palackozzák.)

Hasonló szabályok írják le azt is, hogy mikor LEHET feltüntetni a szőlőfajtát. Ez egy lehetőség, nem kötelező - ahogy az évjárat feltüntetése sem az.

A franciáknak, és azon belül Bordeaux-nak az alapvető elvárása egy pincészettel szemben, hogy egyenletesen magas minőségű, de állandó kínálattal legyenek jelen a piacon. (Ez történelmileg így alakult, és ma már közgazdasági alapvetés - ott). Kevés az engedélyezett szőlőfajta, szinte szükségtelen feltüntetni. Na, meg egyik évben így, a másikban meg úgy alakul az összetétel, és ennek sokkal kisebb jelentősége van, mint gondolná az ember (mint nálunk egy Tokaj dry esetében).

Mivel kb. 100.000 hektáron termelnek kékszőlőt - mindenütt ugyanazt, ezért Bordeaux esetében szinte szükségtelen feltüntetni a fajtákat. Ennek csak a csúcskategóriában van jelentősége. A Lidl-is boroknál szerintem elsődlegesen a termőhely érződik (vagy a borkészítési technológia - ahogy tetszik), a fajták kevésbé. Ezek azért tömegborok, ne felejtsük el: 3-6 euró között van a legtöbbje, és alig van 10 euró fölött.

Ezért az árért nem jár több információ. Abban viszont teljesen igazad van, hogy ember legyen a talpán, aki a címke alapján bármilyen megalapozott döntést tud hozni. Ezért olvasom el először a blogot, aztán megyek vásárolni. (Itt van meg a blog-szerzők sokszor vitatott piac-befolyásolása).

Majdnem kihagytam a lényeget: ha egy címkén egynél több szőlőfajtát tüntetnek fel, akkor annak le kell fednie a 100%-ot. Nos, ezen borok esetében lehet, hogy
a) féltve őrzik a receptet
b) nem írják rá, hogy titokban belecsempésztek 5% kékfrankost, mert kitörne a botrány.
117 2013.10.02 21:27:33
@akov: Nincs mit, ha tényleg az.

A függetlenségetek nem kérdéses. Csak korábban (talán itt, talán az alkoholistán) merült fel: van-e piacformáló hatása a blogoknak? Erre írta a zárójeles megjegyzést.
A Lidl Magyarország 2013. szeptember 10-én, ünnepélyes sajtóesemény keretei közt mutatta be új borszelekcióját. Korábban már írtunk arról, hogy a lengyel Lidl áruházakban gyanúsan sok külföldi, elsősorban francia bor jelent meg a polcokon. A meglepetést leginkább az okozta, hogy a kereskedelmi lánc…..
117 2013.09.19 17:30:53
@pecz: Az Élio egy korrekt bor. Szép asztali bornak mondanám inkább. Szerintem nincs meg a 6 pont.
117 2013.09.25 21:20:16
@pecz: Okvetlenül! Eddig egy 2010-es Saint Emilion már "leszerepelt" (4 pont teteje - 5 alja) a drágábbak közül, de vendégségben ittam, így nem tudom megmondani, melyik volt, de a drágábbak közül.