Regisztráció Blogot indítok
Adatok
skye8

0 bejegyzést írt és 668 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kanadai Manitobában található Churchillt a „világ jegesmedve fővárosának” is nevezik és aligha lepek meg azzal bárkit, hogy még ezen a kevesebb, mint 1000 lelket számláló településen is élnek magyarok. Ráadásul nem csak élnek, de írnak a Határátkelőre is. Következzen Jakzolee és felesége nem…..
skye8 2020.01.14 19:39:05
Nagyon jó szakmával, komoly hátszéllel is élete legnehezebb öt évén van túl Viktor – ennyi ideig tartott, amíg az átlagosnál jobb feltételek között is sikerült megtapadni, saját, biztos életet és egzisztenciát kialakítani az Egyesült Államokban. A történet befejező része (az előző részt itt…..
Határátkelő Az igazi hősök 2019.12.09 06:30:00
Régi vita a határátkelés kapcsán, hogy azok az igazi „hősök”, akik nekivágnak a külföldi élet nehézségeinek, vagy azok, akik Magyarországon maradva élik a más szempontból ugyan, de nem mindig könnyebb mindennapokat. Balázs véleménye következik. Mi az az öt dolog, ami a leginkább hiányzik…..
Akárhová is érkezik meg az ember új életet kezdeni, az első hetekben szinte biztosan elfogja az „úristen, mibe keveredtem” érzése. Nem volt ezzel másként Viktor sem, pedig biztos állásba ment New Yorkba, igaz, az első hetekben a család nélkül. (Történetének első, magyarországi részét itt olvashatja…..
skye8 2019.11.11 16:34:08
@Arthamyr: oh come on, ez nem szarakodas, ha volt idejuk es kedvuk miert ne tarthatnanak garage salet? miert kell elpredalni a dolgaikat? kenyelem...2 gyerekkel en is fogamhoz vernem a garast foleg new yorkban, foleg bevandorlokent...ne hulyeskedj mar, nem kiralykodni mentek oda.
Határátkelő Az egyetlen kiút 2019.10.31 06:30:00
Egészen különleges poszt a mai, pontosabban egy sorozat első része, amiben végigkövethetjük, ahogyan határátkelő lesz olyasvalakiből, akinek ez soha nem volt a vágya. Viktor története hosszú, de nagyon megéri végigolvasni, sok mindent meg lehet érteni abból, miért dönt valaki végül a határátkelés…..
Megkezdődött az iskola, amivel megkezdődött az iskolai kaják időszaka is. Ami engem illet, sok jó emlékem nincs arról, amit anno étkeztetés címen műveltek velünk (a helyzet azóta sem javult, ha jól látom). Amerikában sok szempontból más a helyzet – hogy jobb vagy rosszabb, azt mindenki döntse el…..
Még ha határátkelő is lett valaki, több év után is teljesen másként reagálja le Magyarországot és azon belül Budapestet, mint egy kisgyerek, akinek már az a természetes, amit külföldön élve tapasztalt. Így aztán különösen érdekes, milyennek látta egy 5 és egy 10 éves, Hollandiában élő gyerek a…..
Augusztussal nagyjából a határátkelők nyári hazalátogatásai is véget értek, ilyenkor mindig érdekes látni, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a külföldön élő magyarok. Balázs (akinek előző posztját itt olvashatjátok) például egészen pozitívakkal. Te is hazalátogattál? Milyen tapasztalatokat…..
A magyar egészségügy olyan, amilyen, a magyar kórházak meg pláne. Balázs rövid történetében így aztán nem is elsősorban a klagenfurti kórház felszereltsége az érdekes, hanem az, ahogyan a nem túlhajszolt, kizsigerelt orvosok és ápolók hozzáállnak a beteghez...
skye8 2019.08.09 20:30:14
@Gudzilla: LOL legjobb komment, mekkorat kacagtam. koszonom :)))
Határátkelő A tokiói álom 2019.08.05 06:30:00
Vajon miről álmodnak a japánok? És mi az álma egy Tokióban élő magyarnak? Nemrégiben futott egy sorozat, ami annak próbált meg utánajárni, mi jelenti az álmot a különböző országokban élőknek, legyenek helyiek vagy határátkelők. Most tehát Japánba látogatunk Tshaabee segítségével. Mi a magyar álom…..
Határátkelő A kiutált hős 2019.08.02 06:30:00
Jó ideje érdeklődéssel figyelem Gareth Bale sorsának alakulását. Nem mintha sportszempontból különösebben érdekelne a Real Madrid walesi labdarúgója (sosem tartozott a nagy kedvenceim közé), de elmúlt évei nagyon izgalmas tanulságokkal szolgálnak a határátkelőknek is. Ezeket próbálom meg ma…..
skye8 2019.08.02 15:29:45
@gabors: Melania-ra gondolsz ? :D
skye8 2019.08.02 17:38:33
@arncht: volt egy amerikai fonokom romaniaban, egy-ket szot tanult meg romanul, a beszelgetes kizarolag angolul tortent. senkinek eszebe nem jutott volna megkerdojelezni hogy o vajon miert nem tanul meg romanul, sot el voltak ajulva a kollegak hogy a pasi medital, jogazik, focizik stb., ugy kezeltek mint egy felistent. igaz a ceg is amerikai volt igy tudtuk honnan fuj a szel es alkalmazkodtunk.
Negyven fölött, tönkrement házassággal, minimális holmival nekivágni a határátkelésnek nem akármilyen kihívás és nem kis bátorságot feltételez. Erika életét ráadásul különféle betegségek is nehezítették, mostanra úgy tűnik, mégis révbe ért. Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz…..
skye8 2019.08.01 14:32:15
@Shaktee: jah, csalodas volt... bident kicsit piszkalta a hyde act-el de azt is eltulozta. tulsi tetszett de nem hiszem hogy bekerul a szeptemberi debate-be. kezdek gondolkozni hogy inkabb biden mint warren vagy sanders. thoughts?
skye8 2019.08.02 16:39:54
@Shaktee: de van vizumkenyszer. aki az utobbi 10 evben mar kapott vizumot romaniabol kanadaba azoknak nem kell uj, mindenki masnak kell vizum.

www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/news/2017/04/canada_s_new_entryrulesforbrazilianbulgarianandromaniancitizens.html
skye8 2019.08.02 17:11:22
„Mindig hazatértem, de az utóbbi 10 évben az az érzésem, ha nem lennék már nyugdíjas, érdemesebb volna valahol Európában megélni” - írta levelében János, aki először közel 40 évesen ment külföldre. Pedig külföldön nem csak kellemes tapasztalatok érték. Neked mit jelent a magyarság? Hogyan…..
skye8 2019.07.31 19:52:38
@Bredpitt Monika: Errol jutott eszembe a tegnapi demokrata debate-ben Pete Buttigieg aki ezt mondta - If you are watching at home and you are a Republican member of Congress, consider the fact that when the sun sets on your career, and they are writing your story, of all the good and bad things you did in your life,the thing you will be remembered for is whether in this moment with this president you found the courage to stand up to him or continue to put party over country.”
skye8 2019.07.31 21:23:06
@Shaktee: tudom hogy nincs eselye mert biden fogja megnyerni a jelolest. ettol eltekintve egyetertek vele es sztem annak ellenere hogy csak 37 eves sokkal eredetibb, logikusabb, hihetobb es artikulaltabb mint sok veteran demokrata (biden, sanders, warren). az meg egyebkent is hasznos ha a GOP ele tukrot tartanak, foleg ilyen jol megfogalmazva ahogy Buttigieg tette.
Kanada egyike a világ „bezzegországainak”, ami persze nem jelenti azt, hogy minden tökéletes lenne. Most kivételesen nem a határátkelők benyomásai érdekeltek, hanem az, hogy mit gondolnak magukról a kanadaiak? Hogyan látják az országukat, mi az, amiben a legjobbak és mi az, amiben a leggyengébbek –…..
skye8 2019.07.30 15:03:32
@Bredpitt Monika: felebredtem ;)
skye8 2019.07.30 15:07:45
@Shaktee: a phoenix-ben mindket kormany hibas volt, harperek hagytak jova az elso rollout-ot es Trudeau-ek a masodikat. mar az elso utan lehetett tudni hogy ez katasztrofa de ugy latszik az IBM-et mindenaron ki kellett fizetni. makes you wonder.
skye8 2019.07.30 20:16:31
@montroyal ( CAN qc): buntetni akkor tudnak ha az earned income meghaladja az old age security minimumot...ha az earned income meghaladja a $75K-t, 15% OAS clawback-ot szamolnak.
Határátkelő Hazafiasítás 2019.07.29 06:30:00
Meglehetősen nagy vihart kavartak nemrégiben a Nemzeti Alaptanterv „hazafiasításával” megbízott Takaró Mihály szavai, melyek szerint „akinek kivándorolt a gyereke, az valamit elrontott”. Az Új-Zélandon élő Ágnes szerint az ő szülei nem rontottak el semmit és ő csak hálával tartozik nekik. Te is…..
Azért is jó a Határátkelőt csinálni, mert az ember időről időre olyan témákba fut bele, melyekre nem is gondolt volna. Nekem legalábbis soha eszembe nem jutott volna (Bellával ellentétben), hogy mennyire másként viszonyulnak a világ különböző pontjain a kutyások a kisgyerekekhez. Márpedig az ő…..
skye8 2019.07.26 15:13:07
@Bredpitt Monika: itt nalunk is megtortenik foleg kisebb (3-4 eves) gyerekekkel mert onveszelyesek tudnak lenni pl. parkoloban kocsik ele szaladnak vagy uzletben elkoborolnak a szulotol. en soha nem tettem porazt a lanyomra de minden bevasarlo korut egy mini szivinfarktus. olyan gyors es ravasz, jatekbol elszalad vagy atrohan a kocsik elott. allandoan rohano tempoban kovetem kozben meg persze vasaroljak is be, fizessek stb. szoval teljesen megertem az ilyen szuloket mert en is ezen megyek keresztul tobb mint 1 eve :)
Tomi bő másfél éve költözött családjával Ausztriába, ám hogy az élet azért bonyolultabb annál, mint ahogyan sokszor elképzeljük, azt jól mutatják a benne sorjázó kérdések. A mai írás tehát amolyan tanácskérés is, amely egy nagy kérdés köré csúcsosodik ki: Ausztria vagy Magyarország? Neked mit…..
skye8 2019.07.25 20:43:48
@Shaktee: igen...Nazi germany, hitler, agressziv videojatekok...a volt osztalytarsai szerint creepy alak volt, sok minden kiderult most hogy az RCMP utananezett a FB, Instagram stb. kepeinek, beszelt az apjaval es a volt osztalytarsaival. allitloag Ontario fele jonnek??? de nem ertem mivel, az utolso jeep-et felegettek Manitoba-ban...
skye8 2019.07.25 21:02:22
@Shaktee: global news, Vancouver sun - ird be a nevuket es kidobja a legfrissebb cikkeket. nem masolom be a linkeket mert elegge durvak a cimek is.
skye8 2019.07.25 21:03:58
@Shaktee: azt mondjak az ottlakok is hogy sok a szunyog, legy (sandflies?), a mocsar nagyon suppedos….lehet soha nem talaljak meg oket.
Mihez kezdjen egy ír határátkelő a magyar fővárosban? Sok mindent csinálhat, taníthat például angolt – vagy nyithat egy ír pubot, mint azt tette Charles Griffin, aki több mint egy évtizede él a magyar fővárosban. Vajon mi hozta Magyarországra és milyennek látja? Neked mit jelent a magyarság? Hogyan…..
skye8 2019.07.25 03:43:45
@gabors: remenykedek hogy a demokratak Nancy Pelosi ra hallgatnak Es inkabb a szavazo bazisukat probaljak boviteni impeachment helyett. Szerinted ki lehet eselyes trump Ellen?
Minden országnak van a pozitív mellett negatív oldala is. A minapi izlandi posztnál arra kértelek titeket, írjátok meg, mik ezek abban az országban ahol éltek. Szóval a feladat kifejezetten az (továbbra is), hogy a titeket zavaró dolgokat foglaljátok össze (azaz kösz szépen előre is az „akkor miért…..
skye8 2019.07.24 20:01:58
@Shaktee: lol the most felre akartad erteni amit irtam? en is hozok maradekot de hetkoznap sokszor nincs idonk fozni, hetvegen meg nem szivesen robotolok a konyhaban, inkabb veszunk/rendelunk. it's this simple ;)
skye8 2019.07.24 20:07:50
@Shaktee: btw magyarokrol is van sztorim, a szomszedban lakik egy csalad (talan miskolciak?) es a csaj kicsit tisztasagmanias. idonkent emlegeti hogy majd a kertjebe kieresztjuk a kolykoket jatszani de igazabol soha nem hivott meg se a kertjebe se a hazukba, gondolom mert fel hogy valamit megrongalunk. idonkent kuld uzenetet hogy milyen jo lenne atjonni a mi medencenkhez ebben a nagy melegben de elegansan elengedem a fulem mellett. ezek a magyarok…:))
Tamás Oxfordban él és munkájából adódóan napi szinten dolgozik együtt muszlim kollégákkal. Megírta saját, személyes tapasztalatait arról, milyen velük együtt dolgozni. Ezek persze egyetlen ember benyomásai, ezzel együtt is érdekesek lehetnek 2019 Magyarországán. Neked mit jelent a magyarság? Hogyan…..
skye8 2019.07.22 17:14:07
@Bredpitt Monika: A kislany valoszinuleg nagy lazado lesz, titokban fog elmaszkalni ide-oda. a sok tiltasnak altalaban ez az eredmenye.
Tényleg mindenkinek van határátkelő rokona vagy ismerőse? Mennyire vált a mindennapok részévé a határátkelés és vajon ugyanígy megszokjuk majd a hazatérést (és az esetleges újbóli külföldre költözést) is? Kudarc a hazatérés? Ezekről a kérdésekről is beszélgettem Hárs Ágnessel, a Kopint-Tárki vezető…..
skye8 2019.07.08 20:21:23
@gabors: Errol beszelek….
sajat pelda - ketszer egy evben fogtisztitas, 100% fedezett.

korona beultetesem nemreg volt, legalabb 4 vizsgalat kellett hozza (rontgen, foghuzas, tomes, korona minta keszites, proba). 50% fedezett, osszesen talan $1000 fizettem. a korona mintat 7szer vette le a fogorvos es mikor felprobalta 2 het utan nem volt egeszen okes igy Kellett meg csiszoljon rajta.

3 eve bolcsessegfogat huzattam, az $1000 volt es felet fedezte a biztosito.

ortoped cipobetet $500, ezt 80%ban kellene visszakapnom. ehhez is 2 vizsgalat Kellett es lenne egy harmadik is ha nem javulna a jarasom.

ezeket a koroket lefutni kulfoldon...no way, megbolondulnek.
skye8 2019.07.08 20:21:53
@Shaktee: tevedsz nem ritka egyaltalan.
skye8 2019.07.08 21:20:22
@Shaktee: volt GWL es Manulife, eddig GWL volt a legbokezubb :))