Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hiryu 2,0

86 bejegyzést írt és 812 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
theidf Time to kill 2023.12.22 10:22:46
  Az izraeli hadsereget  mint a " a világ legerkölcsösebb hadseregét"  ismerik, aminek az oka, hogy jó ideje látványosan mindent megtesz a civil áldozatok számának csökkentéséért. Talán ideje megszabadulni ettől a címkétől.   ..
 A mai Magyar Nemzet online felületén megjelent egy cikk. Kivételesen egyetértünk a felvetéssel, miszerint a kétállami megoldás halott, csak még beszélnek róla. De a cikkiíró leegyszerűsített magyarázata kb értelmezhetetlen, még egy alsós dolgozat szintjén is, ezért közreadjuk az ASPI -az Ausztrál…..
Kedves közönség! Podcastunkban ezúttal a Blokád című, 2022-ben megjelent magyar filmet elemezzük. Tágabb régiónk múltjával legutóbb a Nem hagytak nyomokat című lengyel filmmel kapcsolatban foglalkoztunk, most azonban inkább hazai vizekre evezünk. Ott a film az éppen válságban lévő szocializmus…..
Hiryu 2,0 2023.01.10 12:20:43
  Két hete mindenki a 99 esztendős Henry Kissingerről beszél, miközben évek óta alig hallani róla. Most megszólalt Davosban, a Világgazdasági Fórumon, és nagyon úgy tűnik, hogy meglátásai a háború kapcsán erősen szembemennek a mainsteam gondolkodásmóddal.   Az egykori legendás külügyminiszter…..
Hiryu 2,0 2022.06.05 16:56:38
A 2022. február 24-e óta tartó orosz-ukrán háborúban az orosz haditengerészet MOSZKVA nevű rakétás cirkálója elsüllyedt az április 13-ról 14-re virradó éjjel a Fekete-tengeren. A február 24-én megsérült ROPUCHA-osztályú partraszálló hajó és a március 25-én felrobbantott SARATOV partraszálló hajó…..
A magyarországi katonai ejtőernyőgyártásról íródott posztomban kitértem arra, hogy a két KC-390-es repülőgépünk hadrendbe állítása után a Magyar Honvédség légideszant műveletek végrehajtására is képes lesz. Ezzel is megpróbáltam indokolni az ejtőernyős képzés fontosságát. Elég sok véleményt kaptam,…..
A Lynx KF41 harcjárművet eddig bemutató első és második rész megírása után is maradt még bőven érdekesség, ráadásul azóta újabb információkhoz jutottam. Emiatt a sorozat trilógiává bővül. ..
Peter Boyle vágó emberfeletti munkával próbál valami értelmeset összerakni a forgatott anyagokból, miközben az egyik oldalon Costner sajátos művészi elképzeléseinek, a másikon meg a stúdió öltönyösei elvárásainak próbál megfelelni. Egy hónappal a bemutató előtt egy 2 óra 45 perces változatot újra…..
Hiryu 2,0 2021.01.29 15:47:01
@Gyingizik: ott a pont.
  Az  1808-ban született Jack Hinson -"Captain Old Jack"- az amerikai polgárháború legidősebb és valószinűleg  legeredményesebb mesterlövésze volt.  ..
Hiryu 2,0 2020.10.18 10:38:26
@Flankerr: Ne kérdezd miért, Hinsont olvastam, de kb végig Hinlont írtam. Utána javítottam egyenként, de úgy látszik volt ami kimaradt.... Update. Ha nem jön közbe semmi, lesz poszt a déli oldal kegyetlenkedéseiről is.
Hiryu 2,0 2020.10.18 23:32:28
@Cymantrene: Pedig Mark Twain Jim árát csak az átlagárra írta. Azt olvasom, mai árfolyamon olyan 150 000 dollár. www.measuringworth.com/slavery.php
Az utóbbi két évtizedben a Magyar Honvédséget érintő legnagyobb horderejű hír  - a sorkatonaság eltörlése után -  a szerződés aláírása volt 218 Lynx gyalogsági harcjármű beszerzéséről, és azok hazai gyártásáról. Jöttek is a kommentek mindenhonnan, a"minek ilyent venni, vettek volna inkább…..
Hiryu 2,0 2020.09.26 09:44:37
@nincs1agy: khmm. lánctalpasnak lánctalpas, idáig stimmel. Sem fegyverzete, sem páncélvédettsége nem megfelelő. Több helyen újra elővették a könnyű harckocsi koncepciót, a légideszantnak szánt könnyű, de nagykaliberű fegyverzettel szerelteken (ld sz orosz Sprut), kívül ezek a modern könnyűpáncélosok kb a T-72n kategóriában játszanak, nagyjából 30 tonna önsúllyal. nationalinterest.org/blog/the-buzz/china-developing-new-super-tank-take-india-war-22327

www.armyrecognition.com/april_2020_news_defense_global_security_army_industry/general_dynamics_unveils_light_tank_for_us_army_mpf_mobile_protected_firepower_program.html
Bevezető A légvédelmi rakéta-rendszerek a hidegháború korai időszaka óta a szovjet, majd később az orosz honi légvédelem egyik alappillérét jelentették és a világ számtalan országába exportálták azokat. Ez a videó sorozat bemutatja a hidegháború kezdete óta kifejlesztett és hadrendbe állított…..
Hiryu 2,0 2020.09.20 21:08:37
Hazánk első nagy uralkodódinasztiájáról, az Árpádokról mindannyian tanultunk a történelemórákon, haladóbbak még egyik-másik haditettükre is emlékezhetnek, hiszen Koppány legyőzésétől Búvár Kundon át a muhi csatáig igen sok minden megtörtént az alatt a 300 év alatt, amíg a keresztény Magyarországot…..
Hiryu 2,0 2020.04.23 10:42:29
@Persevant: no comment...
Hiryu 2,0 2020.04.23 11:12:37
@hegecz25: Stimmt... aki leír százezres hülyeséget kezdje azzaé, hogy megnézi, mennyit eszik egy ló:)Kis városomban is "emlékműve a pozsonyi csatának." Képzelheted...
Mivel a mostani zűrzavaros időkben sosem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap, arra gondoltam, hogy megpróbálok egy kicsivel tisztább vizet önteni a poharakba kijárási tilalom és karantén ügyében. A múltkori poszt kommentjei között voltak olyan hozzászólások, amelyeket olyan kedves olvasók követtek…..
Hiryu 2,0 2020.03.27 14:22:19
@tiboru:Hmm.. nem kijárási, lakhelyelhagyási tilalom. Akart a nép megkapta, de csak annyira hogy három nap múlva ne essen drasztikusan a főnök népszeűségi indexe. Ui kórkép video: facebook oldalán külön video úgy vágva, ahogy szeméylesen üti rá valami tizszer a pecsétet a rendeletre.
A tízmillió karanténszakértő és epidemiológus országában elég kockázatos erről a járványügyi kényszerintézkedésről írni, de mivel az elmúlt napok koronavírusos témái (és konteói) között kiemelkedő helyet foglaltak el a főváros lezárásának lehetőségeit taglaló topikok, úgy éreztem, hogy a…..
A Star Wars Univerzum 2019 decemberében egy teljesen új kánon résszel bővült, mégpedig J.J.Abrams rendezésében és a Skywalker kora (The Rise of Skywalker) címet kapva. Ezzel a számozott fejezeteket tekintve a kilencedik, összesen pedig a tizenegyedik egész estés Csillagok háborúja epizód került a…..
Hiryu 2,0 2019.12.29 17:08:00
@molnibalage: na ja.. és milyen szerencse, hogy pont talpára érkezett, hogy lehessen ücsörögni a trónón.

Házi feladat: milyen messze vannak egymástól a bolygók, ha egy termonukleáris robbanás törmeléke kb két évtized után elér a szomszédos bolygórendszerre? Ez volt az a film, amit először letöltve néztem meg, (sajnáltam rá a pénzt) és közben facebookoztam (lemil) hogy ne vessen szét az ideg, pedig nem az a megszállott rajongó vagyok... Aztán el kellett vinnem testvérem kölykeit t moziba mert megígértem. Aztán amikor haazértem, azon kaptam magam, hogy a Jégvarázst nézem, hogy ne kapjak agyvérzést. Na oké, ez túlzás, de tényleg a Jégvarázssal lazultam le.
Az első H145M helikopterek már novemberben megérkeztek, azóta két újabb gép szintén Magyarországra repült a gyárból. Így már négy többcélú könnyű forgószárnyas sorakozott fel december 13-án a szolnoki repülőtér hangárjában, hogy hivatalos átadási ünnepélyt tarthassanak az alakulatnál. A Magyar…..
A múltkori szavazáson több, mint 55%-kal végzett az első helyen a "Mi lett volna, ha az 1917-es bolsevik forradalom megbukik?" téma (a voks végső eredményét ide kattintva nézhetitek meg). Ígéretemhez híven elolvastam néhány cikket, interjút és eszmefuttatást, s ezek summázatát tárom most -…..
  Kormányunk külpolitikai vergődésének nem a szervilis híradókban látható szakértők az igaz fokmérői, hanem a legnagyobb magyar fapados repülőgépjárat desztinációi. Első pillanatra meghökkentő lehet az állításom, ezért most részletezem. Talán néhányan emlékeznek még a „keleti nyitás” politikájára.…..
Hiryu 2,0 2019.10.25 16:03:20
@N. Barbie: na. pontosítsunk flex: évtizedek óta olyan szar bért foóizet, hogy csak a "nekimármindegymivan" munkavállaló marad meg, aki nem tud máshol állást találni. Ezek viszont lassan elfogynak, per pillanat megrendelés van, nem szakmunkás meg kellene, vagy nem teljesített szerződések, leállhat a gyár. Ezért az ukrán munkások. ráadásul de facto nem olcsóbban, ugyanazt a bért kapják, +plusz szállás. A fő ok hogy miért érdemes a Flexnek ukránokra építenie, az így valóban alacsonyan tartott munkabér- kb netto 140E a soron, több műszakban : az ukrán dologzoó jobban és precízebben dolgozik. A bértárgyalás pedig kin is múlik? ja a szakszervezeten, ami a flex zsebében.
A kommandó szuper és legyőzhetetlen, ezt már  a hangalámondásos Schwarzenegger videokazetták óta tudjuk. Kivéve amikor nem. Toplistánkon a tíz legismertebb  SNATFU -azaz totálisan elcsesződött bevetése a különleges alakulatoknak.  A válogatásba csak a második világháború utáni, "közismert" akciók…..
A "mi lett volna, ha..." típusú felvetésektől a történészek egy része idegrohamot kap, a másik része egyszerűen nem foglalkozik vele, a harmadik rész pedig szívesen elbabrál a lehetőséggel, persze hangsúlyozva, hogy ez csak amolyan gondolatkísérlet, senki ne vegye komolyan. Az újságírókat nem kötik…..
Hiryu 2,0 2018.11.15 12:05:35
?@tiboru: Nemzet és birodalom alcímnél: oroszvilag.hu/?t1=elemzesek_interjuk&hid=3087
Hiryu 2,0 2019.01.05 09:52:23
@chrisred: Görög hadsereg harcképessége: épp most olvastam Anthony Beavor Kréta: a csata és az ellenállás c. könyvét aminek eleje a görögországi invázióval foglalkozik, érdemes elolvasni Gpld Book kiadó, sok helyen akciósan kapható.
Avagy amikor a tudósoknak majdnem sikerült kirobbantani a harmadik világháborút, évekkel a Szovjetunió széthullása után...
Hiryu 2,0 2019.01.05 09:46:02
"Mexikóban ha van pénzed, bármit megtehetsz- meg fogod úszni."  ..
Az utóbbi idők szomorú belföldi slágertémája a kilakoltatások ügye. A Lemilblog - a lehetőségekhez képest - igyekszik távoltartani magát az általános belpolitikai fejlemények kommentálásától, s azon vagyunk, hogy csak a rendvédelemmel, katonai témákkal, biztonságpolitikával és hasonlókkal fárasszuk…..
Hiryu 2,0 2018.10.01 12:15:04
@nonolet: ha megyek kutyát sétáltatni, simán lefotózom neked a 40-es táblát, kanyarban, takarva.
Hiryu 2,0 2018.10.01 22:49:29
@tiboru: Bundeswehr. Hogy jó-e vagy nem, jogában áll a katonának a lelkiismeretével nem összeegyeztethető parancsot megtagadni. Szóval elvileg EU-s példa van.

Utóirat: többen azzal érveltek itt, hogy a rendőr csak BIZTOSÍTJA a kilakoltatás lefolyását. De akkor hogy a fenébe kerülhetett olyan kép az index címlapján a blogajánlóba, amin két Kovács Kettő főtörzs cipel ki egy tolókocsis mozgássérültet?
Hiryu 2,0 2018.10.02 09:03:56
@tiboru: kösz a pontosítást. A Bundeswehrt meg megpróbálom valamikor előásni. Kettővel feljebb meg van egy anyázó troll. Sztem lődd le.