Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Müller Kriszta

150 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szüleim kertje a kaposvári Művésztelep lábánál az elmúlt harminc évben sok változást megélt, de talán az idei tavaszváró ruhája a legszebb. Pár napja virágba borult a gyep. A lassan zöldellő gyepben az ibolyák mellett nagy telepet alkotva előbújt a kankalin. Az eredeti egy-két tő több éve, a nőnapi…..
A tavaszi napforduló ünnepe van. Tegnap teli Hold volt, ez azt jelenti, hogy még egy holdtöltét várhatunk a húsvétra. Az idén bőven van időnk az előkert rendezésére, újragondolására az ünnepig. A ház előtti kert bár szakrális jellegét veszteni látszik, továbbra is a ház lakóinak lelkét tükrözi...
Dzsungelgyümölcsös. Ki tudja még, hogy nem az esőerdőkről, hanem a magyar folyamközökről beszélünk? A középkori magyar jólét egyik alappillére az egész Kárpát-medencére kiterjedő ártéri gazdálkodás volt. Az ártér hasznosítása nagyon sokrétű volt, nem csak a vízgazdálkodásra korlátozódott. Az…..
  A budapesti Szent László Kórház onkológiai centruma két évvel ezelőtt  a felújított 29 –es épületbe költözött.  Az épület  a kórházterület elhagyott szegletében, a „dzsungelbe” ágyazottan, állami támogatásból szépült. Dr Bodoky György professzor, az onkológiai centrum vezető főorvosa rám bízta az…..
És erről most itt az „aranyfa kertjében” miért is írunk?  Mert mindez történt a Groupama  Arénában.  A stadion tervezői csapatát erősítve a kertépítészeti terveket mi készítettük.  Az FTC stadion környezetében lévő koros fák felmérése már 2011. telén…..
A Nagybanit elhagyva, a Budapest táblánál a főváros Gyállal találkozik. Az Árpád-kori település szőlőligeteiről volt híres. A Károlyiak birtoka volt az utolsó állomás az Alföldről a fővárosba tartó marhahajtó úton. A település Pest közelségének köszönhetően gyorsan…..
A mexikói tárkony, a büdöske avagy bársonyvirág (Tagetes sp.) nem csak szép, de igen hasznos is a  veteményes szegélyén. A bokrosodásra hajlamos egynyári 30-40 cm széles, zárt szegélyt alkot a körbeültetet veteményes határán, jól elkülönítve a művelt és a járt felületet.…..
Lorántffy Zsuzsanna Erdély nagyasszonya 1600 táján született, az akkor végvárnak számító Sajó parti Ónod várában. A napokban, április 18-án emlékezünk 1660-ban bekövetkező halálának  355. évfordulójára. Lorántffy Zsuzsanna korán, már 1614-re, vérzivataros időkben,…..
Az őszibarack -  Prunus persica - Nyugat-Kína hegyvidékein, a számunkra beszedés K(H)unlun hegységben, az ősi Kína isteneinek és tündéreinek lakhelyén őshonos. A virágzó őszibarackfa az ókori Kína kertjeiben a halhatatlanságot és a hosszú életet jelképezte. Úgy tartották…..
aranyfa kertje tündérek otthona 2014.11.07 12:13:26
A Kis-Balaton tündérek lakhelye, tudták ezt a régieg, ezért nem bolygatták évszázadokon keresztül a területet. A Dobogó-domb és Fenékpuszta közötti partvidéken békés halászgató életet éltek a tündérek szomszédságában a vonaldíszes kerámia kultúrateremtő népe, a hunok…..
aranyfa kertje téli jázmin 2014.02.11 19:16:49
A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) Kürosz perzsa király hírvivő virága volt. A jázmin, a perzsa királyi posta parkosított útvonalát végig szegélyezte, a hatalmas birodalom teljes hosszában. A téli jázmin vesszein Ágota napjára megjelenek a sárga csillagként ragyogó…..
Árpád-házi Szent Margit (1242. január 27. – 1271. január 18.), nyitja meg az évkörben az Árpád-házi vagy ahogy ők magukat nevezték, a Turul-nemzetség szentjeinek sorát. Margit IV. Béla királyunk leánya, a németek legtiszteltebb szentjének Erzsébetnek unokahúga és húga a…..
„A bükk erdeje templom”, gótikus oszlopokat idéző, melankolikus hangulatú búvóhelyet rejt ágai között. A bükkösök valóban égigérő erdők, a fák magassága 25-35 m, a lombkoron szorosan záródik, csak itt-ott engedi be a fényt, a felső lombkora alatt alacsonyabb fák és…..
Egy nép gondolkodásáról és vállalt életfeladatáról sok mindent elmond merre nyitja kapuját. A magyar ház tisztaszobája keletre néz és a bejárattal szemben keleten van a templom szentélye az ég kapuja, a mag(y)ar, a MAG népe, a kikelő csíra, a kelet, a kelet-kezés, a keret, a…..
Tamás apostol, az ácsok, az építőművészek, így a kertépítészek védőszentje. Névünnepe egybe esik a téli napfordulóval, a magyar karácsonnyal. Ez minden bizonnyal üzenet értékű. A „hitetlen” a 12 apostol egyike, ő volt az, aki Krisztus feltámadására kézzel…..
aranyfa kertje Luca búza 2013.12.13 05:25:34
December 13-a Luca napja. Luca napjához számtalan népszokás kötődik, melyekből egy-kettő mára is fennmaradt. Luca napon tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. Az ország több vidékén is…..
A gödöllői botanikus kertben álló győztes fára menekült a vadkan elől az egyik Grassalkovich gróf, de Kossuth Lajos is e fa terebélyes árnyékában fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot. Az Ökotárs Alapítvány Év fája versenyére minden évben olyan fákkal neveznek a…..
A berkenye, népmeséink barkócafája, legendás növény. A berkenye az ír mítoszok kedvelt vérfája, a fa hitük szerint az ártatlanok véréből fakadt. A druidák híres madárjóslása a berkenyefához kötődött, a gyümölccsel teli fa körül keringő madarak röptéből jósoltak a…..
Szegények eledele a sütőtök, így tartották régen, ma azt mondanám a leggazdagabb vacsora. A késő ősz ajándéka az édes sült sütőtök. Annyira hozzátartozik téli étrendünkhöz, hogy nem is gondolunk rá, de Európába a csak az 1500-as évekbe érkezett Közép-Amerikából a…..
A „Cimitero Monumentale” Milano legnagyobb köztemetője, 1866-ban, öt évvel az egységes Olasz Királyság kikiáltása után létesítette a város azzal a céllal, hogy a köztemetőben egyúttal nemzeti sírkertet is alapítsanak. A sírkert rendkívül gazdag, a sorok között sétálva…..
A nol.hu képén Marci fiam a MAGvetők élén A tegnapi hírportálokon többször felbukkant Kishantos neve, elsősorban a a GREEN PEACE akciójára figyeltek. Mi történt Kishantoson? A Kishantosi Ökogazdaság november 1-vel, a bérleti szerződés lejártával elveszti földjeit, mert a…..
aranyfa kertje Hétboldogasszony 7. 2013.10.07 22:26:37
Olvasós Boldogasszony napja,  a Boldogságos Szűz rózsafüzérének ünnepe.  Október 7. – MÉRLEG - otthon lévő bolygója a Vénusz, a szeretet és szerelem, maga a művészet Az egész október hónap Máriáé, az októberi litániákat Máriának szentelve a török…..
aranyfa kertje Mihály nap 2013.09.29 11:06:52
Szent Mihály, MI - HA- EL, nevének jelentése: „ki olyan mint Isten”. Mihály a Hadak ura, a lelkek mérlegelője és pártfogója. A világ végén ő küzd meg az igaz lelkekért. Szent Mihály  napja, a mérlegelés ideje. Számot vethetünk az idei munkánkról és eredményéről,…..
Szeptember 15-e. Ma hajnalban véletlenszerűen megnéztem az évfordulós naptárt, talán még sose tettem. Mi is történt az elmúlt századokban ezen a napon?   1540-ben Fehérváron utoljára ezen a napon volt királyi temetés. Szapolyai Jánost, az utolsó, nem Habsburg királyunkat…..
aranyfa kertje Hétboldogasszony 6. 2013.09.08 09:11:53
Szűz Mária születésnapja, régi népszokás szerint az ősz beköszöntésének ünnepe, a hagyományos magyar ünnepkör három nappal később 11-én ünnepelte Kisboldogasszonyt. A legendák szerint Anna kedden hajnalban hozta világra leányát és népünk úgy tudja Mária születésénél…..