Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kecskefarmer

95 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már egy ideje eszemben volt, hogy ideje volna egy általános pedikűrt eszközölni a jószágokon, nehogy baj legyen a lábukkal, de tartottam tőle, nem tudtam, hogy fogjak hozzá. Ma igen szép, napsütéses idő volt. — Ez felemás érzés, így karácsony előtt egy héttel. —…..
kecskefarmer 2016.10.08 22:21:36
@Lőrincz Levente: Kedves Levente! Örülök, hogy találtál érdekességet a blogon. Nyugodt szívvel ajánlom figyelmedbe az összes bejegyzést az elejétől a végéig. Igyekeztem részletesen úgymond naplózni a dolgokat így szépen végigkövetheted a kecskés tevékenységünket, de mi sajnos már több, mint négy éve abbahagytuk a kecskézést, sajnos bele sem merültünk úgy istenigazából. Másfelé vitt az utunk. Azonban nagyon izgalmas és élménydús időszak volt, ezért nagyon valószínű, hogy egyszer ismét keresztezi utunk a kecsketartás világát. :)
Hosszú gondolkodás és tervezgetés után egy ideje megszületett bennünk a döntés, hogy felszámoljuk a farmocskánkat, mielőtt túlságosan elköteleznénk magunkat. Ennek egyetlen oka van: Komolyan gondoljuk, hogy valamikor majd saját kis gazdaságunk keretében állattartással illetve…..
Régóta napi rutin, hogy egy fej káposztát szétdobok a jószágok között. Van amikor répa, zeller, alma, paradicsom és egyéb nyalánkság is jut nekik, de a legtöbbször káposzta, csupán az ára miatt. Nem unták meg, sőt egyenesen imádják.   Annyira agresszíven tudnak…..
Tudom, unalmas már a sok heverésző kecskés kép, de ezt nem bírtam nem lefotózni. Először azt hittem, Sanyinak annyi. Persze fityfenét. Egy pillanattal azután, hogy kiléptem az ajtón, már a karám szélénél mekegtek mind a hárman a kaja után...
A szénabála a kecskeközösség központi helyszíne lett. Amikor épp nem tépkedik ki belőle a szénát vagy próbálnak felmászni rá, akkor a körülötte szétszórt friss szénán heverésznek.Megint csak az jut eszembe: "De lennék kecske nálunk..."..
 Úgy látszik, Sanyi és Teri október elejei kis légyottja eredményes volt, mivel Terike tőgye igencsak megduzzadt. A jelenséget lencsevégre kapni nem volt egyszerű, mert úgy látszik, semmit sem szeret kevésbé, mint amikor valami vadbarom fényképezőt dugdos a segge alá. Lelkes…..
Istentelen nagy havazás ugyan nem volt, de a szél a leglehetetlenebb helyekre és formába fújta a havat. A villanypásztor alsó zsinegeinek egy része így hó alá került. Nem takarítottam el, mivel szeretem az érintetlen havat — no meg persze merő lustaságból. Annál is inkább,…..
Legalábbis a kecsókat nem tartja vissza abban, hogy szétbombázzák a szénabálát. A beharangozott, világvégi havazásból eddig ugyan csak valami gyöszös, fehér fátyol jött össze, de még ha térig is kellene gázolniuk a hóban, sem hiszem, hogy zavartatnák magukat a jószágok.…..
Ezek a szerencsétlen jószágok vagy túl keveset esznek, vagy túl sokat. Mint ahogy azt korábban írtam, állítólag 1 kecskének 1 szénabála 1 télre elég. Ez a három éhenkórász egész télen ezidáig még 1 teljes bálát sem fogyasztott el, pedig mindig teleraktam az etetőjüket és…..
Miután már egy ideje a nyalósót ripityára törték és szétszórták a földön, azt találtam ki, hogy a napi szemestakarmány adagjukba kapargatok egy kis nyalósó törmeléket. A dolog működni látszik, mert bepuszilják az egészet, aztán azt se tudják hogy nyalogassák a szájuk…..
Ragaszkodunk a karácsonyi hangulathoz, rendben van. De már így január 25.-e felé ideje leszedni a fenyőt. Szerencsére vízben volt a szára, így szép friss maradt, alig hullottak le a tűlevelek. Szép gondosan leszedtünk róla mindent, aztán úgy ahogy van, behajítottuk a karámba. A…..
Ez a hó nem tartott sokáig. Zsömi bontottcsirke pózban heverészik a napon.Ezt le kellett fotózni.....
Ma reggel szép fehérségre ébredtünk. Valami gyenge hószállingózás fehér fátyollal fedte be a tájat. Végre így január közepe után téli hangulat uralkodik. Bár nem sokáig, mert máris olvadozni kezdett...Terike unottan csámcsogva ácsorog a hóban.Zsömi esőben-hóban addig…..
Reggeli hangulatkép januárban hó nélkül... Amíg a lányok a pici növénykezdeményeket rágcsálják, addig Sanyi a már amúgy is kéregtelenített, kis fácskát amortizálja tovább. Ahogy így felágaskodik és nekilódul a fának, látszik csak igazán, milyen zömök bakkecske lett…..
Az első szénabálánk jócskán megfogyatkozott, elértünk a széléhez, ahol eső érte. A nedves, dohos szénát nem adjuk nekik, az ilyet a bála mellé szórjuk, csak száraz, illatos szénát kapják enni. A "rossz" szénahalmot beszórtuk a karámba és elgereblyéztük, hogy ne a…..
Boldog és sikeres új évet kívánunk mindenkinek!A kis kecskefarmunk megérte első szilveszterét. Bár ezidáig kellemes, tavaszias időnk volt, reméljük, a január és a február nem hoz olyan zord hideget, ami megnehezítené a kecskefarmerkedésünket. Bár előbb utóbb azt is meg kell…..
A minap azon kaptam rajta Sanyit, hogy a földről szemezgeti a tálkákból kihullott szemestakarmányt. Ennyit arról, hogy a kecskék nem hajlandók megenni azt, ami lehullott a földre. Jó lenne rászoktatni őket arra, hogy megegyék a földről a kaját és ne csak tapossanak rajta. Az…..
Minden kedves olvasónknak kellemes ünnepeket kívánunk!..
Immár három hónapja annak, hogy szabadon engedtük a kecskéket a kb 700 négyzetméteres karámban. A három kiskecske ezalatt gyakorlatilag telebogyózta a területet. Vannak persze olyan helyek, amerre szemmel láthatóan ritkábban járnak, de még így is rémes belegondolni, hogy mit…..
Mivel holnap karácsony, arra gondoltam, kicsit kényeztetem a jószágokat. 1 nagy fejeskáposztát, 2 közepes kelkáposztát és egy kiló répát osztottam szét közöttük a villanypásztoron keresztül. — Erre azért van szükség, mert ha bemennék közéjük zöldséggel a kezemben,…..
Csodaszép időnk van. Legalábbis lenne, ha március lenne, ugyanis hétágra süt a nap és sehol egy kósza hópihe. A kecskék heverésznek, élvezik a napsütést, mi meg felemás érzéssel nézegetjük őket, hiszen ilyenkor illendő lenne húsz centis hóban trappolni. No majd februárban.....
Ha felszerelnék egy webkamerát, ami a nap 24 órájában követi a kutyák tevékenységét, akár meg is gazdagodhatnék, ugyanis ezek a kis dögök egész nap csinálják a showműsort. Amikor épp nem rohangálnak, kórusban ugatnak, bírkóznak vagy kajálnak akkor kiterülve horpasztanak.…..
Ha tudtuk volna, hogy ezzel a kis mocskos döggel ennyi bajunk lesz, elsőként adtuk volna el a piacon. Persze a szívünk csücske, de attól még irdatlan nagy kópé. Ma reggel például azt vettem észre, hogy az egyik hibiszkuszfácskánk törzséről húzza le a kérget. Nem tudom, hogy…..
Sarló és kis kézigereblye. Ezekkel bontom a bálát és pakolom bele a zöld ládába, amiből naponta kettőt-hármat borítok be a kis éhenkórászoknak. December 8.-a van és az első szénabála jócskán megfogyatkozott. A mellette lévő szalmabálából alig hiányzik valami, mivel a…..
Ma reggel Terike az egyik már amúgy is megtépázott kérgű fatörzset puhította. Azt vettem észre, hogy a szarvukkal feszegetik fel a kérget, amit jóízűen lerágcsálnak. Ilyenkor elbizonytalanodom abban, hogy az a rengeteg válogatott kaja, amit beléjük tömök, elég-e nekik, vagy…..