Regisztráció Blogot indítok
Adatok
veresspal

0 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarországon jelenleg 23 kisvasút működik, íme a legszebb, Budapestről könnyen elérhető kisvasutak.  Nem tudom, hogy a gyerekek miért imádják ennyire a vonatokat. A mi kislányunk – autós csemeteként – azt kérte tavaly karácsonyra, hogy vonattal menjünk fel egyszer Pestre a karácsonyi vásárba,…..
Mennyire kiábrándító lehet megtudni egy ételről - amit az egészséges életmódod miatt rendszeresen fogyasztasz, de szeretni nem szereted - hogy nem is egészséges! Pedig sajnos sokszor becsapjuk magunkat ilyen ételekkel. Íme 10 ezek közül:..
Sokan azzal vádolnak, hogy rühellem az ingatlanosokat. Ez nem igaz, egyszerűen eszem ágában sincs velük dolgozni. Megértem a hideghívásokat is, az hozza az üzletet - egyszerűen nincs kedvem bájologni. Sok szuper értékesítő van köztük, sokaknak a kisujjában van a szakma, ami miatt bizony tisztelettel…..
veresspal 2017.08.31 15:14:18
Ingatlanossal eladni SOHA sem éri meg. Az ingatlanos aligha tud többet a lakásról, mint a tulajdonos. A többsége, ahogyan a cikk szerzője helyesen rávilágít, egyaltalán nem ért a szakmához, és az adott környékről, a lakásról, sőt az ingatlanjogról (beleértve felújítások műszaki követleményei) semmilyen hozzáértése nincs. Ha valaki áron alul adja a lakását, az ingatlanos nem szól - hanem leadja a forró drótot a havernak, aki azonnal lecsap az ingatlanra. Mivel a mielőbbi eladásban érdekelt, nemcsak a vevőt, de az eladót is manipulálja: általában meg akarja győzni, hogy fogadja el az ajánlatot (az ingatlanos jutalékában nincs nagy jelentősége, ha a negven milliós lakás 35-ért megy el). Ha valaki nagyon gazdag, és nem akar vesződni, mindegy neki a pénz, fogadjon ingatlanost. Az átlagos eladó viszont kidobja a lakásának, vagyis legnagyobb vagyontárgyának 5 százalékát az ablakon. Sőt, néha többet is. Sok ingatlant adok és veszek, vevőként tavaly három licitbe futottam bele, az egyik esetben hiába kínáltam többet, az ingatlanos (DH) rádumálta a vevőt, hogy a 2 millióval alacsonyabb ajánlatot fogadja el (valami debil szerződésük volt, mivel én ismerősön keresztül jutottam el az eladóhoz, így az ingatlanus jutaléka kevesebb lett volna). Mint utólag megtudtam, azzal hülyítette a vevőt, hogy rossz előérzete van, gyanús, hogy 2 milliót rákínáltam az eddigi legjobb ajánlatra, lehet, hogy komolytalan az ajánlat... Más esetekben is sokat szenvedek velük, még ha náluk is a kulcs, érdemi kérdésekre általában nem tudnak válaszolni az ingatlannal kapcsolatban. A legtöbb esetben mindössze annyit tesznek, hogy kirakják az internetre a hirdetést (ami profi fényképésszel is max. 40 ezer forint lenne a tulajnak), és telefonon tartják a kapcsolatot, időpontokat egyeztetnek tulaj és érdeklődő között (mivel általában kulcsuk nincs, a tulaj ezzel semmi vesződséget nem spórol, sőt inkább több a dolga, hiszen az időpontok egyeztetése sokkal bonyoultabb, a tárgyalás is). Mindezt átalgosan 2, 2,5 millió forintért...
Csaknem 40 Makovecz Imre által tervezett vagy a követői keze munkáját dicsérő házat – mit házat, palotát! – találtunk az Otthontérkép kínálatában az eladó sorban lévő ingatlanok között. A legendás építész szakmai öröksége korántsem olcsó, de nem is megfizethetetlen...
Képzeld el, hogy hétvégén, mint évek óta mindig, elmész a barátaiddal focizni. Ez lesz az első alkalom, amikor a szétrúgott öreg stoplis helyett végre megvillanthatod az új cipődet, így különösen várod, hogy végre pályára vonulj. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az új cipőtől vízhólyagod lesz.…..
Autópályához közel lehet viszonylag kényelmes életet élni évekig? Igen, lehet, adja válaszul helyettünk is az Elite Park megálmodója, Jákob Zoltán tervező és Székelyhidi Gábor csapata. Az újbudai lakópark első ütemében 2018 harmadik negyedévében 268 lakás találja meg a gazdáját, egy hatalmas, V-…..
veresspal 2017.03.29 08:14:55
@Rolpent: én Sasadon lakom. Persze ettől még lehetek proli. Nem vagyok, de ha az lennék sem zavarna. A szüleim tisztességes prolik voltak, kétkezi munkából éltek, nyolc általánossal. Azért güriztek, hogy a gyerekeiknek ne így kelljen már élniük. A panelprolik egy része ilyen, és nincs velük semmi baj. Egy, tapasztalataim szerint nagyobb hányada azonban nem ilyen, hanem a szó szigorú értelemben vett proletár: sem magának, sem utódainak nem akar többet a hétvégi sör közben felbüfögött sörnél, netán tíz éves béemvénél, amit a panel parkolójában a hétvégén fényezhet.
Veletek is előfordult már, hogy lemerült az autó akksija, és bikakábel sem volt nálatok? Ugye, milyen bosszantó helyzet? Az alábbi módszerrel viszont akár egy gurtnival is beindíthatjátok a járművet. Bár nem biztos, hogy minden típusnál működik, de érdemes az ötletet…..
veresspal 2017.02.27 21:56:26
Csak a rend kedvéért. Való igaz, hogy az kaszál nagyot, aki 2013-ban vett jó helyen lévő ingatlant. A jó helyen nagyon fontos: Ny-Magyarországon és Budapesten (ott is főleg a belvárosban) elszaladtak az árak, de sok helyen még most sincs - és nem is lesz - áremelkedés. Én 3 lakást vettem 2014-ben és 2015-ben is. Akkor még nem volt nyilvánvaló, hogy nagy emelkedés van, és meg lehetett csípni jó lakásokat. Ehhez persze nagyon jól kellett ismerni az adott környék árait és persze kápé is kellett. Az 5. kerületben akartam venni még 2013-ban, de eltököltem, vártam a tökéletes ajánlatokra, aztán olyan gyors volt az emelkedés, hogy mindenből kimaradtam. Szóval utána egy körrel távolabb nézelődtem, végül a 11. kerületben, a Bartók környékén (egyetemek, rohamosan fejlődő környék, most már az airbnb is megy a környéken) vettem magas emeleti, közepes állapotú, szigorúan utcai garzonokat. Mindegyiket úgy, hogy az aznap felkerült hirdetést még azonnal hívtam, még aznap megnéztem és azonnal megvettem (minden esetben volt minimális, 2-4 százalékos alku). Mivel ismertem a környéket, mindegyikről tudtam, hogy azonnal el lehet őket adni 20 százalékkal többért (jellemző, hogy az eladó mindig magánszemély volt - ingatlanossal nem állok szóba, nem is érdemes, a piaci ár alatti ajánlatokra azonnal lecsapnak ők maguk, így ezek eleve nem kerülnek ki a piacra). Közepes állapot: még kiadható állapot, nyilván 20 százalékkal olcsóbbért, mint a felújítottat, viszont nem kell a lelakás miatt izgulni. Mind 25-30 közötti, pályakezdő diplomás fiataloknak (egyedülálló vagy pár) van kiadva.

Éves bevétel tisztán: 6 százalék, plusz (átlag) két év alatt (becslés) 50 százalékos áremelkedés (nem becsülöm túl, a bekerülési átlagáram 360 ezer négyzetméterenként, és a hasonló, világos, felújítandó utcai garzonok most 550-600-ért mennek errefelé. Tehát éves 30 százalék hozam az elmúlt két évben. Ez elég jó, bár a tőzsde többet hozott volna.

Ha jövőre csökken az szja 9 százalékra, lehet, hogy elkezdem eladogatni a lakásokat, legalábbis azokat, amelyek megürülnek. Persze felújítás után. Ebben is van némi gyakorlatom, korábban is így csináltam. Ezzel még ki tudok termelni becsléseim szerint további 12-15 százalék tiszta hasznot (nyilván svarcban kell felújíttatni, számlával dolgozó vállalkozó elvinné a hasznom kétharmadát...). De nem sürgős, a reálbér-emelkedés, Budapest vonzerejének növekedése, a munkerőhiány és az adócsökkentés mind az ingatlanok árának emelkedését fogja hozni. Ráadásul a körúton belüli pesti részek már megfizethetetlenek, én arra tippelek, hogy szűkülni fog az olló (semmi sem indolkolja, hogy a Bartók környéke tartósan 30-40 százalékkal olcsóbb legyen, mint a 6. kerület).
veresspal 2017.02.27 21:58:39
@RHalacska: szinte semmire sem kell figyelnem, a számlákat kell intéznem (én fizetem be, a bérlőtől a lakbérrel beszedem, így nincs elmaradás), felújítás: nem éri meg, max. festés, olyan lakásokat vettem (ld. fönt) amelyek 5-10 évig így is rendes haszonnal kiadhatók, majd eladás előtt újítom őket. Ha felújítanám, többért tudnám kiadni (pár évig), de annyival nem, hogy megérje a felújítás.
veresspal 2017.02.27 22:41:16
@VALAKI1969: Szerintem ez nem jó összehasonlítási alap. Hiszen a bobcat szervizelése, stb. szakértelmet igényel. De még így sem nagy a különbség: 8 millióból 20 millió lesz 5 év alatt, ami 150 százalék hozam. Én 5 évre 100 százalékot várok az ingatlanból, két év alatt teljesült 60, szóval könnyen lehet, hogy több lesz. A bobcathez több szakértelem kell. Az inkább a foglalkozásommal állítható párhuzamba. Jogász vagyok, tanácsadóként havi nettó egymilliót keresek, nulla befektetéssel (jó, a szaktudás megszerzését nem számolom, de azt a bobcat-szaktudásnál sem számoltuk). Ez nyilván jó üzlet, csak éppen a felhalmozott pénzt is be kell fektetni, amire a lakás nekem pont megfelel, és eddig meg is érte.
Érdemes egy pillantást vetni a köztévé szombat esti híradójának diagramjára, melyből első ránézésre az látszik, hogy pénteken, február 17-én a határon elfogott migránsok száma hirtelen megsokszorozódott a korábbiakhoz képest. Aztán jobban megnézve már csak az látszik, hogy csak három tucattal…..
fotó: Scott Maxwell/flickr Tisztelt Őszinte Ingatlanos!   Gondolom sokaknak ismerős az alábbi forgatókönyv: valaki magánszemélyként meghirdet egy lakást kiadásra, vagy eladásra. Minimalizálja a költségeit, csupán az ingyenes ingatlanos portálokra tölti fel a hirdetést, illetve ahol a képért külön…..
Tisztelt Őszinte Ingatlanos! Felmerült bennem egy ötlet, venni kellene egy lepukkant épületet valahol a Balatonnál, 5 misi és kéne valamennyi hitel, 2-3 misi. Adott esetben ki is adnánk, nem laknánk egész évben.  Ez lehetséges, ad-e bármelyik bank ezen a területen? Vannak még ilyen ingatlanok? Ha…..
A Fidesz által bevezetett választási szabályozás jelentősen megnehezíti, sőt ellehetetleníti azon külföldön élő magyar állampolgárok szavazását, akik itthon nem számolták fel magyarországi állandó vagy ideiglenes lakhelyüket. Ez esetben két lehetőség közül választhatnak az érintettek: hazajönnek és…..
veresspal 2016.05.05 00:21:39
@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem a külföldön dolgozókon, hanem a kifejezésen röhögök. Persze, mindenki azért megy ki, hogy jobban éljen, de ettől nem lesz "menekült" - még "gazdasági" sem. És különben ne sajnáljuk már agyon őket. Azért mennek el, mert jobban akarnak élni, ami érthető, de azért nem áldozatok. Egyrészt: a leginkább elesettek nem mennek, mert nem tudnak. Másrészt: sokan pedig abból a tudásból élnek kint jobban, amit itt mi, magyarországi adófizetők tettünk számukra lehetővé. Én megértem, hogy egy orvos kimegy, én is így tennék, de azért attól még bizony tény, hogy komoly milliókat kapott tőlünk, adófizetőktől, hogy diplomája legyen. Őt menekültnek nevezni olyan ostobaság, hogy fáj.

KÜlönben egy évet külföldön éltem és a magyaron kívül két nyelvet beszélek felsőfokon. Egyebek között ezért nem kell kint élnem. Itthon is sokat tudok keresni ezzel a tudással. Ezt nem felvágásból mondom, csak mellesleg, nincs köze a fentiekhez.
veresspal 2016.05.05 00:55:53
@Könnyen elkaptuk, uram!: Akkor ezek szerint a Németországból Svájcba költöző orvos is "menekült", és azért megy, mert nem kap munkát. Ugyan. Ostobaság. Mutass nekem olyan felmérést, ami ezt igazolja. Amúgy meg az élet része a migráció, máshol is sokan migrálnak, persze lehet ezért is patásorbánozni. Én nem szeretem ezt a kormányt, nem is szavaztam rájuk, legközelebb sem fogok, de azért ez az ostoba hisztéria is fárasztó.

A választójog a magyar alkotmány szerint állampolgárshághoz kötődik, de tovább szabályozható kétharmados törvénnyel. A határon túli magyarok egyebek között ezért csak listára szavazhatnak. Vagyis: az ő esetükben hiába van állampolgárság, a lakhely hiánya miatt csak listás szavazati joguk van. És persze nem minden szavazati jog kötődik magyar állampolgársághoz. Az EU tagállamok Magyarországon élő állampolgárai szavazhatnak az önkormányzati választáson és a magyar Európai Parlamenti választáson is.
Nem nagyobb mű melleket szeretnék, nem ráncfelvarrást, mert talán arra azt mondhatnánk, hogy luxus. De, sajnos a jelenleg úgy tűnik kicsi országunkban a fogsor, szemüveg és meg sorolhatnám, szintén luxus kategóriába tartozik. Tisztelt Praxis! Nem szoktam írogatni soha sehova, de most megosztanám…..
Nagyon felpörgött a lakáspiac az elmúlt hónapokban: mindenki lakást akar venni, eladni, kiadni vagy felújítani. De mi az emberek célja a lakásvásárlással? Budapesten a legtöbben (36 százalék) befektetési céllal vesznek lakást, aminél az ingatlan felértékelődése vagy a befolyó bérleti díj jelenti a…..
veresspal 2016.04.28 16:07:37
A képlet szeintem viszonylag egyszerű.

Van egy nagyváros, amely a környék viszonylatában nagyon olcsó (Bécshez nem lehet hasonlítani az árakat, de Prága és Varsó is sokkal drágább, sőt, kapaszkodjatok: Pozsony és Kolozsvár is). A város hirtelen nagyon népszerű lesz a turisták körében, és megjelenik az Airbnb.

Jegybank kamatot csökkent, a betétekre lényegében nem fizetnek már semmit a bankok.

Tehát: nagy kockázatot nem látnak a befektetők az ingatlanban: azzal számolnak, bármennyiért adják ki, már többet kapnak, mint amennyit a bankban hozna a pénzük. Ha közben az árak emelkednek, akkor pedig sokszorosát. Ha nem adják ki, de az ingatlanok ára felmegy, akkor is jól jártak, amíg ilyen alacsonyak a hitelkamatok. Budapest belső kerületeiben és pár nagyobb városban meg is indulnak szépen az árak, ami igazolja számukra, hogy az ingatlan a tutti, mindenki elkezd lakást venni.

A folyamat 2013-ban kezdődött. Budapest belső kerületeiben közvetítek lakásokat, szépen lassan indult el a folyamat, és amint elfogytak a legjobb ajánlatok (elég gyorsan megtörtént), az eladók is óvatosabbak lettek (látták, hogy mozdult valami). Ebben volt némi szerepe a külföldieknek, főleg ukránok és oroszok mentették ki a pénzüket budapesti lakásba. A vevők meg vérszemet kaptak, mennek fel az árak, nem akartak kimaradni, a bankban nem kamatozott semmit a pénzük.

2012-3-ban a belvárosban (nagykörúton belül) a jó adottságú (magas emelet, utcai, nem főút, nem lepusztult ház) felújítandó lakásokat 300 forint /m2-ért is alig vették. Ma ugyanezeket viszik kétszer ennyiért, a felújítottakért 800-900 ezer forint /m2-t is adnak. A belső budai kerületekre is átgyűrűzött mindez, a 11. kerület belső részét (Lágymányos és környéke) látom még jobban, itt is jelen vagyunk: itt korábban a jó adottságú lakások (lásd fönt) 240/m2-ért mentek, most 420/m2 alatt nincs jó adottságú felújítandó (a felújítottakat - nem a vidékies és nem a parasztbarokk, luxusnak mondott gagyi, hanem az Airbnb ízlésvilágát tükröző) lakások 600 ezer/m2-ért mennek ugyanitt.

De a folyamat szeritnem megáll hamarosan, vagy már meg is állt. Az árakat csak a befektetések hajták, nincs valós lakásigény mögötte. Az albérleti piacon már látjuk a lassulást és az árcsökkenést. Ma reálisan a nettó hozam 3 százalékra csökkent (hagyományos, nem Airbnb) kiadás esetén. Ez még mindig sokszorosa a banki kamatnak, tehát ennyiért is beszállnak az emberek. Szerencsére többnyire kp-vel, tehát ha emelkednek majd a kamatok, akkor legalább hitelbedőlés nem lesz annyi, ha gyorsan kezdenek kiszállni a most beszállók az ingatlanból. Közben a piacon megjelentek az Airbnb-s lakások is, ami azt sejteti, hogy ilyen árak mellett már az Airbnb-n sem lehet nagyot kaszálni (ha felmegy a lakás piaci ára, de nem tudod többért kiadni - márpedig nem, sőt csökkennek kicsit az árak - akkor csökken a százalékos hozam). Az év második felében illetve a jövő év első felében pedig megjelennek a CSOK miatt vidékre költözők lakásai a piacon: egy jó adottságú 40 m2-es lakásból, de - kapaszkodjatok - akár egy Lágymányosi jó adottságú 55 m2-es lakótelepi lakásból (Alleé melletti, csúsztatott beton lakótelep) Biatorbágyon 4 szobás új építésű ikerházat lehet venni CSOK-kal.

Amilyen gyorsan ugrottak az árak, olyan gyors lehet a csökkenés, bár az igen valószínűtlen, hogy 2009-2012 megismétlődik. Inkább lassú pangás és szenvedés jön, főleg, ha fordulnak a kamatok, és emelkednek a jegybanki alapkamatok, ami pedig előbb-utóbb bekövetkezik. Ha drasztikus fordulat jön (mondjuk politikai bizonytalanság - kormányválság vagy elkezd szétesni az EU), akkor nagyon szűk lesz az ajtó, és a befektetési céllal lakást vásárlók elég nagy bajba kerülhetnek. Szóval csak ésszel, az, amiről mindenki azt gondolja, hogy tutti üzlet, az kísértetiesen hasonlít a holland tulipánhagymához... Lakást befektetésnek csak játékpénzből szabad a mostani árakon: olyan megtakarításból, amelyet akár 20 évig nélkülözni tudsz. Szóval ha a most születő gyerekre gondolsz ,akkor lehet, amúgy én már nem tenném.
Mandiner blog Előre szóltunk 2016.04.26 09:01:00
Vendégszerzőink, Békés Márton és Böcskei Balázs esszéje „Minden elmozdult a helyéről s most mindennek új alapot kell vetnünk.” (Kassák Lajos: Az igaz költőkhöz)   „A nyolc az új hét” – ez nem a Népszínház Karnevál jelszava (bár azé is lehetne), hanem a Negyed7Negyed8 Fesztivál beharangozója. Ha…..
Gazdagisztán Lellére, de miért? 2016.03.28 06:46:00
Kissé meglepett, hogy Balatonlellén találtuk ezt az igen sajátos belső megoldásokkal teli házat, mintegy 995 millió forintért, ami valljuk be azért inkább a főváros, mint akár a Balaton környékén jellemző árfekvés...
A trendi - Amager szigetén fekvő - Ørestad egyre népszerűbb hely a fiatal koppenhágaiak körében. A ma bemutatandó lakás egy panelházban található, ami véleményem szerint egyáltalán nem hasonlít a hazaiakra.  Mint minden skandináv lakás, ez is sok fényt kap, formái…..
Sok régi parasztház maradt fent az országban az idők során. Sajnos számos közölük rémes állapotban van, de akadnak olyanok, amik gyönyörűen fel lettek újítva és tökéletesen illenek a 21. századba is. Kiválogattunk négy olyan eladó parasztházat, ahova bármikor szívesen…..
veresspal 2014.12.22 09:14:25
Na ne szórakozzatok. Ezen parasztházak többsége teljes igénytelenséget és ízléstelenséget tükröz. Az első kép önmagában megér egy esettanulmányt, tökéletes tükre a magyar ízlésficamnak. A felújítás olyan autentikusra sikeredett, hogy sikerült mindent eltüntetni, ami a tájjellegre és a népi építészetre emlékeztet. Lett helyette tüzépbarokk. Igénytelen nyílászárókkal (az ajtó konkrétan a legigénytelenebb lakóparkokat idézi), és a jó ízlés elleni merénylettel felérő mediterrán giccslábazattal. A többit hagyjuk is. Nem is érdemes szóvá tenni a lambériaborítást, a belső kialakítást, amely egy alacsony színvonalon és mindenféle elképzelés, sőt alapvető jóízlés hiányában kialakított vidéki panellakást idézi.

A visgegrádi valamivel jobb, abban sincs semmi fantázia, de legalább nem tették menthetetlenül tönkre. Az únyi is elég súlyos, ennél sem törekedtek sem az ízlésességre, sem az autentikusságra (legalább az egyiket érdemes lett volna).

A gödöllői, a szerzők szerint "modern" parasztházra nem találok szavakat, az elsővel vetekszik igénytelenségben és röhejes rongyrázásban. Teljes ízlésficam, koncepció nélkül összehordott bútorok, a barokkutánzat giccs szépen keveredik a külvárosi förmedvénnyel. A kerti, téglából kirakott dizájn-medence vagy tavacska esetében komolyan felvetődik, hogy az építő és a tulajdonos is viccnek szánta az egészet.

Elég szomorú, ha az Otthontérkép ilyen igénytelenséget tart színvonalnak.