Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Telepi János

226 bejegyzést írt és 299 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vannak városok, amelyeket elég egyszer látni, aztán vannak a kétszeriek, ahová félig ismerősként még megéri egyszer visszanézni. S vannak azok, ahová akárhányszor vissza lehet menni. Akárhányszori város Isztambul, ahonnan karácsony előtt jöttünk haza. Két fapados is repüli,…..
Esztergom után Szegeden is elkészült a közbicikli-rendszer. A rendszer jellegzetessége, hogy az állam egy fillért nem adott bele, magánerőből épült, ráadásul a kölcsönzés is egyszerűbben megy, mint máshol, elég hozzá egy mobiltelefon. Kipróbáltuk a biciklit, beszéltünk a…..
Még két hete sincs, hogy végigsöpört a Street View-őrület a neten, máris itt egy újabb remek térképalkalmazás. Nem lesz egyből ugyanakkora visszhangja, hiszen egyelőre csak Budapestről van szó benne, de az Urbanistán könnyen lehet, hogy ugyanolyan mindennapos használati eszközzé…..
Nem is tudom, hol kezdjem ezt a posztot. Lehet, egyéni szoc. probléma az, amiről itten szó van, de nem bírom magamban tartani, már majdnem teleüvöltöttem vele a szerkesztőséget, a rovatvezetőm, meglátva dühtől vöröslő fejemet, idejött, megsimogatta, és azt mondta, írjam ki…..
Telepi János 2013.01.17 00:02:55
@horrorpornó bábszínház: "A zenei újságírók szeretnek inkább a dühöngőben lenni, ahova egyébként a legolcsóbb a jegy.
Amúgy meg tényleg dolgoznak, legalábbis a többség."

Igen, igazad van. Nyomor is van, sokan dolgoznak úgy, hogy az ingyenjegy a fizetés. És igen, ezért ne ők szégyelljék magukat.
Telepi János 2013.01.17 17:12:33
@takingsider: lásd kivel van dolgod, elismerem, hogy kissé felületesen ítéltem meg ezt a kérdést.

A személyes véleményem viszont most is az, hogy - amint azt az első megszólalásban is írtam -, ha újságíró lennék még mindig, a LÁTSZATÁT is szeretném kerülni a megvásárolhatóságnak. Mivel koncertre járni jó dolog, ha a szervező részesít engem ebben a lehetőségben, akkor az már szerintem nem tiszta helyzet. A legtisztább az, hogy ha úgy megyek koncertre, mint bárki más, azaz kifizetem a teljes árát. Illetve a lap/tévé/rádió tulajdonosa kifizeti helyettem. A randa kapitalizmusban izé, szóval befektetésnek hívják az ilyesmit: a tulajdonos azért vesz jegyet az újságírójának, mert arra számít, hogy a befektetése megtérül mondjuk az egeket ostromló olvasottsági/nézettségi/hallgatottsági mutatók miatt, amit az én kikezdhetetlen, pontos és nem utolsósorban szakszerű kritikám eredményez. Ha a kritikám kikezdhető - mondjuk a szívesség miatt, hogy nem kell fizetnem az élményért, míg másnak igen -, akkor az érdeklődés is csökkenhet a nagy művem iránt. Alapból ez lenne egy tiszta helyzetszerintem ebben a rendszerben.

Igen, Magyarországon nyomor van. A tulajdonosok ilyesmire nem adnak pénzt, mert vagy tényleg nincs, vagy mert megszokták, hogy az újságíró úgyis profin tud kunyerálni, neki úgyis adnak majd belépőt. Esetleg meg is kéri a beosztottját, hogy szerezzen már neki is. Meg ugye az ilyesmi jár is a szerkesztőségnek, mint 1973-ban az úttörőtábori meghívó.

Az is igaz, hogy egy normális intézmény (szervezőiroda, színház, klub, bármi) örül a jó kritikának, még ha az le is húzza az adott produkciót - egész egyszerűen azért, mert abból tanulni tud. Ezért akár érdeke is lehetne minél több kritikust becsábítani ingyenjeggyel az előadásokra. Namost, felteszem ismered nálunk azt a szokást, amikor a negatív kritika után felhív az alany, hogy ezt mégis hogy képzeled. A profibbja a médiatulajdonossal zsírozza le, hogy nem lesz banner, szpot, bármi, ha még egy ilyen kritika "napvilágot lát." Mert ugye szép dolog tanulni a kritikából, de még szebb dolog hallgatni a jegybevételből származó forintok csörrenését hallgatni.

Reklámértéke csak a jó kritikának van szerintem, az átlagfelhasználó nem úgy megy színházba, hogy húúú, erről de sok rosszat írtak, megnézem már, milyen is egy ilyen szar.

Igen, abban is igazad van, hogy a kritika tárgya alapján is érdemes különbségeket tenni. Nyilván más úgy írni valamiről, hogy a szervezőnek nincs köze hozzá - egy koncerten a banda teljesítménye kábé ilyen -, meg más úgy írni valamiről, hogy ugyanazt utána többször is el kell majd adnia adnia a kritika alanyának - színdarab, például. Az étteremkritika, mint példa, ebből a szempontból tényleg nem állja meg a helyét száz százalékosan.

És akkor, hogy ne tűnjek Robespierre-nek: igen, én is kaptam ingyenjegyet még mikor újságíróként dolgoztam. Szerencsém volt, mert a populáris dolgokat mindig leszartam, így nekem jutott az, ami engem érdekelt, mást meg nem. Ritkán, de ilyen is volt, el is mentem, vittem is a csajomat. Viszont, pofátlan módon általában nem írtam/forgattam/vettem fel az ilyen eseményekről semmit, főleg nem kritikát. Esetleg interjút készítettem az adott helyszínen tartózkodó, máskor nehezen elérhető előadóval.

(Ez most már azért elég off, elnézést érte, csak azért nyomtam ide, mert kollégákkal, volt kollégákkal is sokat szoktam erről vitatkozni, és mindig felbasz, ha az újságíró egy kicsit sem pironkodik az ingyenjegye miatt.)
Telepi János 2013.01.18 11:07:37
Na, ha már beálltam a pofonfa alá, rázok még rajta egyet merő mazochiuzmosból.

@sixx: azt óriási ótvargeciség megkérdezni, hogy a tévékritikusnak a UPC vagy a DIGI állja a kábeltévéjét? Netán a Viasat és az AXN dobja össze? Mert ugye a tévékritikus DOLGOZIK, amikor otthon tévét néz! Vagy azt nem otthon csinálja, hanem a szerkiben? (Az emelő meg a kréta sem terem amúgy magától: emelőt a műhely tulajdonosa vásárol a szerelőnek, krétát meg az állam a tanárnak.)

Viszont abban igazad van - és neked is
@takingsider: - , hogy az ingyenes sajtójegytől függetlenül is lehet pártatlan kritikát írni. Elnézést azért, ha esetleg gyanúsítgatásnak fogtátok fel ezt a dolgot, nem ez volt a cél. Csak ilyen kötekedő természetű ex-firkászként a disclaimer-ben magasra feladott labdát akartam kicsit kezelni némi pofázással.

Egyébként utánanéztem kicsit a dolognak, a világon MINDENÜTT kapnak tiszteletjegyet az újságírók (legalábbis a színikritikusok, de ha nekik jár, miért ne járna a többinek):

kritikusceh.wordpress.com/2009/12/15/sajtojegy-vilagszerte/

Én ezt emelném ki, nyilván mert némileg a saját igazamat bizonyítja, mégpedig azt, hogy ennek az újságírói tiszteletjegy-témának van egy kis kellemetlen szaga: "A sajtó képviselői minden esetben és feltétlenül két tiszteletjegyet kapnak. (...) Egy fontos kivétel: a legfontosabb véleményformáló a New York Times, ahol etikailag kifogásolhatónak tartották, hogy az újságírójuk tiszteletjegyet fogad el. Végül megegyeztek abban, hogy a tiszteletjegyet elfogadják, de minden további kedvezményt – étel, ital, stb. – elutasítanak." Ugye.

Magyar nyomor - jó régi cikk, de szerintem ma is ez a helyzet: magyarnarancs.hu/tranzit/tiszteletjegy_potya_magasles-53391

(Egyébként a következőre jutottam most így hirtelen: a sajtójeggyel semmi baj nincs, ha a szerkesztőség kérés nélkül kapja az ilyesmit. Ebben az esetben nincs az kínos látszat, hogy valaki szívességet tett volna, mert ugye senki nem kért semmit, van egy jegy, kezdtek vele, amit kartok. Ha viszont akkora a córesz a lapnál, hogy nincs pénz egy 15000 forintos rendes belépőre, hanem kérni kell egyet ingyé', akkor az volna a jó, ha legalább nem a kritikus újságíró, nem is a főszerkesztő, hanem a médiatulajdonos titkársága intézné az ilyesmit.)

Egyébként meg HOGY IS VAN EZ?
    A macinak, aki eddig konyhai üzenő- és bevásárlócetli-tartóként a csendes többséget képviselte, ma elege lett, ezért úgy döntött, hogy - mint oly' sokan az országban - ő is tüntet. A táblára írt rigmussal azt üzeni a politikai elitnek, hogy tisztában van a veszéllyel,…..
Míg a kékek (Telenor) ügyfelei jóárasított formában juthatnak legálisan streamelt zenéhez a Deezer-en keresztül, addig a vörösöknél (Vodafone) a játékokat érintette a tartalomóccsítási hullám: a szolgáltató dedikált portálján (http://live247.hu) keresztül egy csomó…..
Úgy voltam vele, hogy nem veszek sem csipkés keszkenőt, sem cifraszűrt a gusztushuszadikai családi program keretein belül meglátogatott várbéli Mesterségek Ünnepén. Tartottam magam elhatározásomhoz, ilyesmiket nem is vásároltam. A mezőkövesdi székhelyű Matyó Népművészeti…..
Telepi János 2012.08.22 08:50:36
Csak most keveredtem net elé, úgyhogy kicsit megkésve reagálnék.

@dr. Közbiztonság Szilárd: Nem vagyok nagy néprajzos, így nekem elég, hogy "tiszta forrásól", a mezőkövesdi matyó hagyományőrzőktől vettem valamit.

@midnight coder: Majdnem.

@Darkcomet: Számítottam a buzizós kommentekre, köszi, hogy végül nem kellett csalódnom! :)
Telepi János 2012.08.22 10:24:27
@Darkcomet: semmi gáz, magas labda volt, én adtam fel, plusz értettem a szmájlit is :) Kösz a hozzászólást!
Androlib blog. Bipp! Kínai Doxa 2012.05.23 20:30:00
A Huawei eddig a szolgáltató-gazdaságos telefonjairól volt híres Magyarországon (is), annyira, hogy a márkanév viselése nem is volt mindig fontos a cég számára: sokak első droiddal szerelt készüléke volt a meglepően megbízható T-Mobile Pulse, ami főleg az alacsony ára miatt…..
Telepi János 2012.05.24 14:13:20
@baba2008: "totál téveszmék kapcsolódnak hozzá, mint ahogyan az a cikkből is kiderül."

Csak szólok, hogy a cikk egy androidos mobilkészülékről szól. A címmel pedig semmi baj, mert ahogy korábbi hozzászólásodban te magad is írod, "kialakult a magyar emberben, hogy ez valami überfasza, jó cucc" - én pont emiatt használtam a címben ezt a márkanevet, nem másért.

Ha viszont már belementünk ebbe a minősítgetésbe, meg utalgatásba ("ironikusnak szánt cím", "téveszmék") tájékoztatlak, hogy jól sejted, nem értek a karórákhoz. Igazából mindig is utáltam viselni ilyesmiket. DE, nem is állítom, hogy értenék hozzájuk, ellentétben veled, aki először határozottan kijelented, hogy a Doxát MEGVETTÉK a kínaik, majd mikor kiderül, hogy rosszul tudod, azt mondod, pontatlanul fogalmaztál. Ez még önmagában nem lenne - annyira - nevetséges, azzal együtt viszont, hogy rúgsz még egyet a szövegembe, ráadásul ismét lukat, na az már hátonfetrengős kategória.
Telepi János 2012.05.24 14:51:53
@atila68: öööö...
Telepi János 2012.05.24 15:00:08
@baba2008: mindenképp!
A Kolin a napokban kétszer is fellépett a dán LSD On CIA-vel itthon, egyszer az A38-on, egyszer pedig Pécsen. Utóbbi koncertjét viszont kénytelen volt az ötödik szám után abbahagyni a csapat, mivel Linczényi Márk énekest a színpadon annyira megütötték, hogy le kellett állniuk. Az…..
A hétvégi tömegjelenetek után kialakult kisebb hírvihar után mára sűrű piktogramozás jelent meg a Margit híd úttestjén. A Kerékpárosklub áldozatos szakmai munkájának és a BKK-val való együttműködésének gyümölcseként végre sűrűn és jól láthatóan jelölték ki a…..
Telepi János 2012.03.28 15:02:47
@Shopping: Nem volna semmi probléma a Margit hídon, ha nem lenne.
A Tankcsapda az idei évet nem zenével, hanem azzal indította, hogy majdnem húsz év után gitárost cserélt. Ennek eredményeként Molnár "Cseresznye" Levente helyett most már Sidlovics "Sidi" Gábor, egykori Zanzibár-gitáros zenél a debreceni trióban. A…..
Telepi János 2012.03.26 09:47:36
@Transylvanianmixedgrill: Pogózó szakmunkás vagyok, jóÍzűen csettintek. :) Nekem az összekacsintós, "érted, hogy értem" típusú "elgondolkodtatónak" hazudott, valójában inkább félelemből ki nem mondott szavakból álló dalszövegekből van elegem. Amikor egy tüntetésen megszólal a Hajénrózsagyurivónék, na olyankor szégyellem magam. Történelem, túl kell lépni rajta. Félni meg kurvára nem kell. Nem kell feltétlenül politizálni sem, de ha a TCS teszi, akkor szerintem így tegye.
Ez a második év, hogy az anyatermészet furcsa ajándékkal lepi meg a szolnoki Szecska (Széchenyi) lakótelep lakóit: erdei fülesbaglyokat küld a közeli kiserdőből, hogy tegyék az ünnepet minél szürreálisabbá. Ezt a képet kábé fél órája lőttem az utcánkban, egy tízemeletes…..
Ha van egy kis szerencsénk, az időjárás tényleg teljesen megbolondul, és soha többé nem kell fűtenünk abban a néhány maradék évtizedben, amit a klímaváltozás még élni enged nekünk ezen a bolygón. Ha nincs, akkor viszont van már rendeletünk arról is, hogyan használjuk a…..
Telepi János 2011.12.01 16:22:59
@mB: Élek még, csak hó alatt. Ment levél :)
Nem tudom, hányan jártak gyermekkorukban katolikus misére, és közülük hányan értették a "hozsanna a magasságban" helyett, hogy "uzsonna a magasságban". Mindenesetre az is így lebegett  sokunk lelki szemei előtt. Persze lehet, hogy csak egy mennyei panelról van…..
Telepi János 2011.11.24 10:18:49
 Jelentős, és jelentős árú termékeket forgalmazó divatházak gyakran jelentkeznek olcsóbb almárkával. Az ötlet filozófiailag és kereskedelmileg is jó, hiszen az alacsonyabb árkategóriával alapban többet lehet kaszálni. Bővül a vásárlókör, és ha valaki elégedett a…..
  Harsogó címlapok között, véget nem érő hírözönben élünk, a sajtónak pedig ez kíméletlen hírversenyt jelent. Azt, hogy meddig mennek el az újságírók egy hír megszerzéséért az elsőségért folytatott küzdelemben, a jogszabályokon túl etikai szempontok is…..
Telepi János 2011.10.05 15:48:38
@Sajtóiroda:

Mélyen Tisztelt Sajtóiroda!

Tájékoztatásul közlöm, hogy mielőtt írásbeli internetes aktivitásra, azaz a sokak által ún. "kommentelésnek" hívott, ám az alkotmányozó új idők szavát érezve, nyelvőrzői szempontokat is figyelembe véve általam most "írásbeli véleménykifejtésnek" nevezett tevékenységre ragadtattam volna magam, elvégeztem az Önök által is figyelmembe ajánlott műveletet, azaz egy kattintással kattintottam a bejegyzésben szereplő első hiperhivatkozásra (ez utóbbi szót köszönöm szépen, mennyivel szebb, mint a dekadens hangulatot árasztó "link" kifejezés!).

Az Önök közleményében nem nevesített neves médiaszakemberek kilétével így tisztában voltam írásbeli véleménykifejezésem megjelentetésekor. Magában a véleménykifejezésben abbéli értetlenségemnek adtam hangot, hogy a neves médiaszakemberek nevesítése egy róluk is szóló közleményben miért nem történt meg. A nevesítés hiányából következtettem arra, hogy valami baj történhetett, hiszen a közleményben, ahol a neves szakemberek nevesítése elmaradt, többek között arról van szó, hogy a nemi erőszak áldozatait sem feltétlenül kell nevesíteni - legalábbis a neves médiaszakemberek szerint, mert az egyelőre névtelen diákok másként gondolják.

Mostani soraim képernyőre vetése közben jöttem azonban rá arra, hogy a neves médiaszakemberek nevesítése esetleg azért maradhatott el, mert nevük annyira kevéssé ismert, hogy a közlemény szerzőinek sem mond semmit leírva. Azt a forgatókönyvet is elképzelhetőnek tartom, hogy az itt nem, csak egy másik internetes oldalon nevesített neves médiaszakembereknek az oktatáson felvetett témákhoz vajmi kevés közük van, ezért nevesítésük felesleges is. Mert kíváncsi lennék például, hogy mit mondott, miként cselekedne katasztrófahelyzetben Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke. Vagy Szikszai Péter, a Hír Televízió műsorokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Gondolom megnyitnának egy Excel-táblát.

Maradok őszinte híve a Sajtóirodának:

Telepi János (magányos, NMHH-regisztrációra nem kötelezett blogger)
"Nálunk panelprogram van." Szembenézünk a rideg tényekkel, elhatározzuk, hogy nem hazudunk tovább: kimondjuk, leírjuk ezt a mondatot. Eltelik három másodperc roppant csönd, majd valami végleg elpattan ott belül:     Ilyen lelkiállapotban lehetett levélírónk is,…..
Lassan elül az Amazon Androiddal szerelt tabletje, a Kindle Fire bejelentése körüli első porvihar. Én is végiggondoltam, hogy kéne-e, vagy nem kéne. A címből kiderül, hogy mire jutottam, de azért kifejtem bővebben is.Van egy mániám: amikor áruházi polcon kipróbálható…..
Visszavonul a magyar underground rockszíntér egyik legnépszerűbb zenekara, az Isten Háta Mögött. Emiatt készítettünk interjút az új projekten dolgozó Pálinkás Tamás (a képen, amin egyébként Bokros Csaba, volt IHM-tag, most Dereng-gitáros is szerepel, balról a második)…..
 Nemrég tudtam meg, hogy a divatos penthouse-lakás honnan kapta a nevét. A tetőtérben, a liftakna mellett általában csövestanya volt a New York-i bérházakban, egészen a múlt század elejéig, amikor egy nap valami tőzsdecápa nagyobb tisztaságú kokaint kapott Pablótól a…..
Telepi János 2011.09.02 06:46:22
@kvivor: ööö... így érthető, igen... "javítottam" :)
Telepi János 2011.09.02 13:10:23
@VUVUZELLANÉNI: @gzeevi: az általatok idézett komment törlésén magam is gondolkodtam, mert ja, nem uszító, de azért lájtos zsidózás, amit én sem szeretek. Végül meghagytam, hadd lássuk, mekkora az a bizonyos állatkert...
Telepi János 2011.09.02 13:12:54
@gzeevi: igen, tényleg ciki a figyelmetlenségem. Talán jóvá lehet tenni legalább egy könyvének elolvasásával. Tudsz valamit ajánlani? :)
Elmennél állásinterjúra fésületlen, zsíros hajjal, óriási csipagombócokkal a szemed sarkában, plusz mondjuk férfi létedre egy hetes borostával az arcodon? Szerinted felvennének, ha így tennél? Na ugye.   A menhelyen élő kutyák számára az örökbefogadó nap pont olyan,…..
A napokban jelent meg a Marketen a Gdf Suez programja. Jó látni, hogy ilyen kaliberű cégek is kezdik felismerni az Androidban rejlő lehetőségeket. Remélem a többi hasonló szolgáltató is a fejéhez kap, nem ártana haladni a korral ilyen téren. Az app meglehetősen egyszerűen működik,…..