Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Teszt.Elek

0 bejegyzést írt és 269 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Manapság folyamatosan ömlik ránk, hogy hazánk vétózni fog a következő uniós csúcson, és már azt is tudni, hogy hivatalosan jelezte, hogy bizony, ez így nem fog működni. De ez most kötélhúzás, vagy mégis milyen következményekkel játszunk?..
Teszt.Elek 2020.11.18 10:39:25
A probléma az, hogy túlságosan át lett politizálva a liberális kifejezés.

A liberális szó nálunk egyesek számára szitokszó lett és egy bizonyos nyílt, mindent elfogadó eszmerendszert jelent, holott a liberális a liberális demokráciában eredetileg a szabadságra utalt. Arra, hogy egy olyan demokrácia, ahol az embereknek szabadságjogai vannak.

Az illiberális demokrácia ennek pont az ellentéte definició szerint, egy olyan demokrácia, ahol az emberek bár "választhatnak", de alapvetően a társadalom nem él teljes szabadságban.

Ja igen.. a szabadság magában foglalja a gyülekezés, a szólás, a véleménynyilvánítás, a vallás és minden más szabadságát is, ezért jellemző, hogy a liberális demokráciában nyiltan találkozhatunk olyan eszmékkel és gondolatokkal, amelyek a konzervatív értékrend számára megütközést kelthetnek.

Szóval én csak forgatom a szemem amikor Viktorunk nyiltan az illiberális demokráciát élteti és az emberek ehhez tapsolnak. Persze nem ti vagytok az elsők, akik önként és vígan hódoltok be az önkényuralomnak.

Van egy híres idézet az egyik amerikai alapító atyától, Benjamin Franklintől: (sok verzióban, formában kering, nekem az alábbi a kedvencem, bár a források szerint amiket találtam a zárójeles rész nem része az eredetinek)
"Akik az alapvető szabadságjogaikat hajlandóak elcserélni némi biztonságért, valójában egyiket sem érdemlik meg (és mindkettőről lemondhatnak.)"

A lényeg röviden ez: beinthetünk az úniónak, ehhez vicces módon az ott érvényes liberális szabályok lehetőséget biztosítanak, DE
- Mindennek megvan a böjtje. Ha valaki szerint az ország ebből bármilyen szinten jól fog kijönni, az minimum elmegyenge. A nyugat attól mert liberális és betartja a szabályait még nem kevésbé kemény azokkal akik beintenek neki és bár a Viktoriánus propagandának jól fog jönni amikor az országgal szívózik az EU, az embereknek nagyon nem. A szomorú dolog csak az, hogy a többség nem fogja látni, mindezt a zseb-mussolini doge-nek köszönhetik.
- Ki fog alakulni egy belső kör a döntéshozásra, az "eredeti" tagállamokból, pont azért, hogy a hozzánk hasonló "hülyék" ne tudjanak visszaélni azzal, hogy az asztalhoz lettek engedve. Ezt nem azok fogják megszívni, akik - mint a doge, csak pénzeszsákként tekintenek az EU-ra és amúgy ezen túl nem kívánnak hozzászólni a dolgaihoz, hanem azok a vezetők, akik amúgy egyenlő partnerekként vettek volna részt egy egységes európa építésében és így ők is kimaradnak ebből
- Majd amikor legközelebb olaszba mentek nyaralni a NER pénzéből, akkor gondoljatok rá mi minden szép és jó van a pizzátokon extrában csak azért, mert magyarok vagytok. :(
Teszt.Elek 2020.11.18 19:16:15
@ulpius66: Sötét vagy, mint az éjszaka.

Annak az elfogadása, hogy lehet másképp is gondolkozni, nem egyenlő azzal, hogy rákényszerítem a másikra az elképzeléseimet. Egyet leszámítva, magát az eszmét, mely szerint fogadjuk el egymást.

Valahol vicces, hogy azzal takarózol, a liberális nem liberális, mert nem nézi el az illiberálisoknak, hogy azok illiberálisok. Csak közben azt nem veszed észre, hogy a liberális egy rossz szót nem szólna az illibre, ha az nem próbálná meg lépten nyomon korlátozni.

A szabadság nem mehet a másik szabadságának a rovására. Ha valakit abban korlátozol, hogy mennyiben korlátozhat másokat, azzal nem az ő szabadságát sérted, hanem másokét véded. Ezt nem felfogni NER szintű troll IQ-t igényel.
Teszt.Elek 2020.11.18 19:27:52
@ulpius66:
"Mi az igazság?

1. A NER-lovagok lenyúlják az összes EU pénzeket.

2. Szegény magyar gazdák járnak rosszul az EU-pénzcsap lezárásakor"

Ó igen, mert a kettő csak egymást kizárva lehetséges, nem? Félkegyelmű barátom. Arra gondoltál, hogy két független problémáról van szó?
1) Gond, hogy a pénzek amiket az ország fellendítésére kéne fordítani csak nagyon megcsapolva érik el ezt a célt, mert leginkább a Felcsút Kft részesül belőlük.
2) Gond lesz az is, hogy ezen tolvajok miatt elzárják a csapokat, így az a kevés ami átfolyik rajtuk sem jut majd el azokhoz, akiknek kéne, de cserébe az egészet rá lehet fogni a gonosz nyugatiakra.

Hülye vagy te, csak ne m forogsz, fiam.. mondta volt megboldogult édesapám.
Ha szóba kerül Dánia tengerentúli terjeszkedése, az átlag ember számára az első ezredforduló táján Angliában véghezvitt kalandozások (vesd össze: a sziget kvázi elfoglalása), esetleg Grönland, Izland és a Feröer-szigetek  gyarmatosításának eseménnyel teli történetei ugranak be - teljesen jogosan,…..
Teszt.Elek 2019.08.24 20:22:25
@John Brennan: "Magyarellenes gyűlölködő vagy, magyarként ezt nem tűröm!"
Szerintem az összes magyarellenes gyűlölködő összecsinálta magát. Csak így tovább.. ne tűrjed!
Meglehetősen nagy port kavart a minap az a poszt, melyben arról beszélgettünk Bandirepublickal, mi lenne, ha hirtelen hazaköltözne félmillió magyar. Nos, Orsi egyike azoknak, akik hazaköltöztek (ő ráadásul 10 év külföld után), tapasztalata tehát nagyon érdekes. Szerinted mi történne, ha…..
Szerző: Harmat Árpád A HBO csatornán 2019 tavaszán futó öt részes minisorozat, melynek címe "Chernobyl" óriási népszerűségnek örvend és újra fókusz alá helyezi a csernobili atomkatasztrófa részleteit. Úgy tűnik az emberek érdeklődése ma sem csökkent az 1986-ban történt tragédiát illetően. A…..
Teszt.Elek 2019.06.03 23:47:50
@HARP3R: Hát persze.. nyilván az irodalom / dokumentáció ami a történéseket leírja is csak nagyzol amikor az információhiány kérdését feszegeti. Nem mondtam, hogy az emberek ostobák lennének, se azt, hogy teljesen tudatlanok, de azt feltételezni, hogy olyan bizonyossággal képben voltak a veszélyről, mint te vagy én ma, 30+ évvel az események után, hát kicsit távol áll a valóságtól.

Akkoriban egyszerűen nem volt annyi információ (főleg nem publikusan elérhető információ) a sugárzás káros hatásairól mint ma (többek között Csernobilnak hála) már van.
Teszt.Elek 2019.06.04 00:10:50
@HARP3R: Nagyobb betűkkel írj, hátha akkor lesz valami értelme is. Nem írtam sehol, hogy nem tanítottak semmit a radioaktivitásról. Én magam is tanultam róla, bár valamivel 86 után, viszont én is emlékszem még arra, hogy mennyire volt "mély" az akkor átadott ismeretanyag.

Ellenben azóta rengeteget olvastam Csernobilról, megnéztem számtalan dokumentumfilmet a témában és elég sok forrás támasztja alá azt a nézetet, amit képviselek.

Az emberek többsége egyszerűen nem volt tisztában a veszély valós nagyságával. Sem azzal, hogy az erőmű képes olyan sugárdózist generálni, ami bőven meghaladja azt, amit akár kisebb atombombák okoznának, sem azzal, hogy már relatív kis dózis is hosszú távú komoly egészség károsodást okozhat.

Még az orvostudomány is sok újat tanult a sugárbetegség biológiai hatásáról és lefolyásáról, akkor miért pont a mezei ember tudta volna, mi vár rá ha sokat bámészkodik, vagy túl közel megy az égő reaktorhoz.
Teszt.Elek 2019.06.04 00:32:43
@HARP3R: nem, nem felejtem el és nem, nem találgatok amikor leírok dolgokat, hanem azt írom le, amit láttam, olvastam az adott esemény kapcsán. Amit te leírtál és amit én leírtam vicces módon nem ütik egymást, csak valamiért elmész a nyilvánvaló mellett és csak azért mert az emberek tudtak a bombáról és féltek tőle, azt gondolod, hogy tisztában voltak az atomreaktorok veszélyeivel is, főleg akkor, amikor mindenki azt szajkózta, hogy azok biztonságosak és veszélytelenek.

Amúgy nem kell egyetértsünk, nincs azzal semmi gond. Csak annyit kérek, hogy ne tulajdoníts általam le nem írt gondolatokat nekem és főleg ne azok alapján próbáld megcáfolni amit írtam :)
A közelmúltban több cikk is foglalkozott az azonnali fizetési rendszer bevezetésével, melyre - három éves előkészület után - július elsejével kerül sor. Ez a rendszer biztosítaná, hogy belföldön magánszemélyek tízmillió forint alatti utalásai legfeljebb öt másodpercen belül megérkezzenek a címzett…..
Teszt.Elek 2019.04.14 08:57:52
Gondolom arról ne beszéljünk akkor, hogy ha otthon tartom a pénzem KP formájában, akkor - mivel nem vagyok bank és a lakásom biztonsága még az erre költött relatív sok pénz ellenére se garantált - azt fogják elvinni, amíg én mondjuk épp dolgozom és nem vagyok otthon.

Ha bankban tartom ugyanezt, akkor ugyanúgy áldozatául tudok esni a bank bedőlésének, illetve ugye olyanról se hallottunk soha, hogy valaki kiraboljon egy bankot.

A nemzetközi utalásos példa nettó hülyeség, mert ott soha nem fog megvalósulni ez a fajta sebesség, vagy ha mégis, akkor se minden irányba, csak azok felé az országok felé, ahol ez támogatva lesz, ott pedig a bankok le tudják egymás között rendezni a csalásokat, mert ennek megvan a jogi háttere (pl EU-n belül)

Ráadásul ahhoz, hogy az alapvetően ostobenkó példát megvalósítsa, valakinek fel kéne törnie a netbankot és onnan kezdeményezni az utalást a felhasználó nevében, ami jóval nehezebb, mint mondjuk egy bankkártya adatait lenyúlni és azzal visszaélni (amivel amúgy a legtöbb visszaélés lenni szokott, így távoli helyekről)

A bankkártyás visszaélésekre már most is van biztonsági háló. Konkrétan a legtöbb valamire való kártyakibocsájtó és bank azonnal visszafordítja a tranzakciót, ha valaki szól, hogy ott csalás történt és csak utána kezdik el kivizsgálni a vádat, mert a feltételezés az, hogy az ügyfélnek igaza van.

A bank pánik példája nevetségesen optimista. A legtöbb bank rendszere egyszerűen összeomlana, ha minden user egyszerre próbálná használni és így a felvázolt eset aligha történhetne meg. Ha pedig mégis, akkor ott az állami garancia a betétekre, akinek pedig annyi pénze van, hogy a garancia azt nem fedezi, nos nyilván nem egy bankban tartja mindet, ugye?

Összességében csak annyit tudok mondani erre az írományra, hogy valamit szedni kéne a paranoiára, mert ha kezeletlen marad, abból könnyen gondok lehetnek.
Teszt.Elek 2019.04.14 09:09:43
@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
100 ezer lakásra 200 betörés.. de jól hangzik. Mennyivel jobban mint az, hogy minden 500. lakást feltörnek átlagosan egy évben.

Csak abban a házban ahol lakom volt 30 év alatt egy fél tucat betörés. Nyilván társasházban egyszerű védekezni, csak annyi a trükk, hogy a te ajtód legyen a legnehezebben feltörhető és inkább a szomszédhoz fognak bemenni, de azért azt mondani, hogy a betörés, lopás, rablás esélye elhanyagolható, hát minimum felelőtlen nagyzolás.
  Napokban jelent meg a hír, hogy az Európai Bizottság áldását adta a francia kormány azon kezdeményezésére, hogy egy támogatási rendszert dolgozzanak ki és indítsanak el az ország 40 éves és az idén leállítani tervezett atomerőművének részbeni pótlására tervezett 300 megawattnyi fotovoltaikus…..
Teszt.Elek 2019.02.17 08:39:27
A "jajj mennyi embert ölt meg az atomenergia" mantrát hajtogató sötétzöldeknek:

Atom:
1957 Majak, ~200-tizenpárezer
(beleértve rákos megbetegedéseket)
1986 Csernobil, hivatalosan 40 körülire, rákos megbetegedésekkel pár ezerre becsülik
1957 Windscale tűz, pár tucat, rákos megbetegedésekkel pár száz

Ezek voltak a LEGDURVÁBBAK 50 év alatt.

Ehhez képest csak a legnagyobb kínai vízerőmű katasztrófa 170 ezer halálos áldozatot követelt. (1975 Banqiao)

Olaszországban a Vajont gát átszakadása 1963-ban 2000 ember-t vitt el

Venezuelában a tacoa erőműben keletkezett olajtűz 150 halálos áldozattal járt 1982-ben

Egy 2017-es Indiai erőmű robbanás 32 embert ölt meg.

Az atom attól szenved és szenvedett mindig is, hogy láthatatlan, ezért félelmetesebb mint a többi. Egy erőmű mellett élve nem tudod műszerek nélkül kimutatni, ha hirtelen futni kéne. Egy fosszilis erőmű mellett ennek sokkal nyilvánvalóbb jelei vannak.

Tegyük hozzá, az áldozatok relatív magas száma is ennek tudható be. Pl Csernobil esetében minimalizálható lett volna az emberi áldozat, ha azonnal evakuálnak és nem csak napokkal később kezdik el. Az emberek nem tudták, hogy félniük kéne, hiszen nem lepte be füst az utcákat, ennek megfelelően nem is futottak el a veszély elől.

Szóval legközelebb amikor a "mi mennyit ölt meg" versenyt rendezzük, akkor gondoljunk arra, hogy a legnagyobb gyilkos a sokak által az emberiség megmentőjének kikiáltott vízenergia és ez az arány esélyesen csak romlani fog ahogy egyre nagyobb duzzasztók épülnek.
Junior-e a senior? Botrányosan fiatal Nagy Gergő kollégám tette fel ezt a kérdést, miután kiment egy céghez, hogy front-end fejlesztésről konzultáljon az ottani senior fejlesztőkkel. Lenyűgözve tért vissza: ezek nem értenek semmihez! Lefordítom: az adott cég senior fejlesztőinek halvány lila…..
Legútóbbi hazalátogatásomkor olyat tettem, amire bár nem vagyok büszke, de külföldön bevett szokás: fizetés nélkül távoztam egy helyről, miután a pincér négyszeri kérésre, 20 perc után sem volt képes a pár italról szóló számlát kihozni...
Az alábbi cikk kifejezetten a magyar könyvekre lett kihegyezve, de ugyanúgy vonatkozik a külföldi művekre, és nem csak a könyvpiacra érvényes. Szoktál letölteni olyan könyveket ingyen, amikért egyébként fizetni kellene? És megosztani? Tudtad, hogy a feltöltéssel jogsértést követsz el, ami miatt…..
Teszt.Elek 2017.06.30 11:06:25
Kedves Szerző!

Csak a tények:
BTK 385.§ SZERZŐI, VAGY SZERZŐI JOGHOZ KAPCSOLÓDÓ JOGOK MEGSÉRTÉSE
GYK: Nem lopás. A lopás másutt van (370. § (1): Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa...")

385. § (1) "Aki ... szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait VAGYONI HÁTRÁNYT OKOZVA megsérti" Kiemelném a kulcsszavakat: "vagyoni hátrányt okozva".
(2) magáncélú másolás esetén akkor büntethető, ha az üreshordozó, vagy repográfiai díjat nem fizette meg. - ezek a díjak minden adathordozó és sokszorosító eszköz árába be vannak építve, tehát nem tudod nem megfizetni, ha legálisan vetted a terméket.
(5) A megosztás sem bűncselekény, ha a jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja.

De nézzük kicsit más irányból - ha megosztják a könyvedet, akkor:
- közvetlen kárt nem okoztak neked, hiszen a digitális tartalom extra költség és minőségveszteség nélkül sokszorosítható végtelen mennyiségben, legfeljebb az elvesztett potenciális vásárlások a veszteséged.
- Ott azonban nem feltétlenül tudod bizonyítani, hogy hányan fértek hozzá a megosztott tartalomhoz.
- Illetve még kevésbé tudod bizonyítatni, hogy a hozzáférők közül hányan vették volna meg a terméket, ha az 1) fizikai formában elérhető csak, 2) pénzbe kerül. Amennyiben a könyved e-könyvként is kapható, akkor nyilván az 1. pont nem gond, de sok könyv esetében például nincs is digitális kiadás alapból, illetve a második feltételes kérdést akkor is képtelenség megválaszolni.

Ha már ez utóbbinál tartunk, arra is van példa, hogy ingyenes tartalmak későbbi eladásokhoz vezetnek ugyanattól a szerzőtől, hiszen ha már tudod, hogy egy adott szerző stílusa tetszik neked, akkor hajlandóbb leszel fizetni a következő termékéért. Tehát amennyiben az amit csinálsz jó, úgy az "illegális" terjedése ismertséget és ezen keresztül későbbi hasznot hajthat neked.

Összegezve:
Személyes célra teljesen legálisan készíthetek másolatot szerzői jog által védett műről mindaddig, amíg ezt olyan eszközzel és/vagy adathordozóra teszem, amelynek árába a hatályos jog szerinti repográfiai, vagy üreshordozó díj bele volt építve és én azt megfizettem. Erre van külön kitétel a PTK-ban (21. § - 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról)

Nem haszonszerzési céllal másolásra elérhetővé tenni tartalmat szintén nem BTK kategória, itt azonban már kicsit árnyaltabb a helyzet, mivel a PTK-t továbbra is sérti vele az ember, amit a szerző polgári peres úton próbálhat rendezni. Sok sikert hozzá.

Ami pedig ezt a mondatot illeti:
"Ha nem tetszett, lapulj meg – azért, mert neked nem jött be, másnak még szerezhet kellemes órákat."
Csak azért, mert valaki "illegálisan" töltött le egy könyvet, még lehet kritikus. Fogd fel így: ha ő leszólja, lehet kevesebben fogják "illegálisan" letölteni. :)
„Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni.” Ezt Orbán Viktor nyilatkozata néhány évvel ezelőtt, amikor az orosz gázvezeték építése szerepelt napirenden. Ma, egy sokkal fontosabb nemzetközi krízis kellős közepén –…..
Teszt.Elek 2014.03.04 23:15:44
@Lovag Mihály:

Nagyot szóltál, mint a vízipisztoly. Igen, képzeld el, azzal se vagyok kibékülve amit a maszop csinált. Általában véve senki nem barátom, aki rosszat tesz az országnak.

Ennek fényében kérlek értelmezd újra a mondanivalódat.

Azt ugyanis, hogy "de a másik is lopott", jobb helyeken már oviban megtanulják a gyerekek, hogy nem fogja elfogadni az óvó néni mentségnek.
Teszt.Elek 2014.03.04 23:21:55
@Kim Jong il: Osztán ugyan melyik mondatom engedett arra következtetni, hogy a libást támogatom, kedves elvtársam?

Az a fele amikor azt mondtam, hogy nem barátom se a fidesz, se az előző nyócév brigádja, vagy az a fele, amikor sehol nem írtam semmit, amiben bármelyik párt mellett kiállnék?

A lámpavashoz meg csak annyi közöd van, hogy abba is több ész szorult, mint beléd.
Kedves Olvasók! Fogadjátok szeretettel Izak2 első írását, aki a blog új társszerzője... ________________________________________________________________________________________________________ Csaknem harminc éve, 1984. december 3-án történt a történelem egyik legsúlyosabb ipari…..
Teszt.Elek 2014.01.26 16:33:56
@Poroszkai Attila:
Az atom sokkal alattomosabb balesetek estében. Amíg a mérges gáztól elpatkolsz jó esetben azonnal, rossz esetben pár órán belül, addig az atomkatasztrófák esetében leginkább három kategória van:

1) rövid távú (pár óra - pár nap) halálozások (extrém magas közvetlen sugárdózis és alfa / béta sugárzás okozta főleg bőrt és nyálkahártyát érintő szövetroncsolódás.

a halálozás oka általában a szövetroncsolódás következtében fellépő szövődmények (pl vérmérgezés, vagy szerv leállás) eredménye.

Csernobil esetében ilyen rövid távú áldozat talán ha két tucat volt, főleg a megfelelő védőfelszerelés nélküli tűzoltók és 1-2 hősies dolgozó személyében

2) közepes távú (pár hét, pár hónap)
Megfelelően magas, halálos dózisú gamma sugárzás, esetleg a belélegzett, elfogyasztott sugárzó részecskék (por, gázok, szennyezett élelmiszerek) által a szervezetbe kerülő folyamatos sugárzás forrás. Ez a fajta sugárzásból fakadó sérülés tipikusan a DNS roncsolásán keresztül a sejtek osztódási, megújulási képességét rombolja, tehát az olyan szövetek halnak el, amelyek amúgy sűrűn osztódó sejtekből állnak (ezért hullik ki pl csomókban a sugárbetegek haja).

Mivel ilyen szövet több létfontosságú szervben is akad (gyomor - emésztés, bőr, haj és ami talán még fontosabb, a vérképző szervek) ezért ezeknek a nagyfokú károsodása is igen gyakran halálos kimenetelű.

3) Hosszú távú (évek, évtizedek)
Elvi szinten akár egyetlen, a szervezeten áthaladó töltött részecske (ilyen a gamma sugárzás az atomból, de ilyen pl a röntgen sugárzás is, amit az orvosok használnak) is okozhat rákos elváltozást. Persze az immunrendszer normális esetben le tudja küzdeni a rendellenességeket, de a megfelelő DNS sérülés, a megfelelő körülményekkel (pl gyengült immunrendszer) párosítva rákot okozhat.

A sugárfertőzés enyhébb változatai átmeneti hajhullással és mindenféle rosszulléttel járnak, de ebből a szervezet fel tud épülni pár hét alatt. Amit nem lehet se felmérni, se megjósolni, az a nem látható károk mértéke.

Jól kimutatható a daganatos betegségek számának változása a reaktorbalesetek után, azok környékén. Ez egy eléggé jó indikátor.

Ami azonban a legszörnyűbb az egészben, hogy a mérges gáz idővel elillan, illetve megfelelő vegyi módokon semlegesíthető.

A sugárzó anyaggal nem tudsz mit kezdeni. Az ott van és amíg le nem bomlik (ez bizonyos anyagok esetében órákat, más anyagoknál évtizedeket, vagy akár évszázadokat is jelent) addig sugározni fog, igaz az idővel egyre kisebb intenzitással.

Ezért gáz pl ami Csernobilban történt és ezért problémás Fukushima.. hosszú időre lakhatatlanná tud tenni nagy területeket egy-egy baleset.

Mellesleg Csernobil kapcsán érdemes megjegyezni, hogy egész európa igen nagy adagot kapott belőle annak idején, ugyanis az időjárás előbb észak felé vitte a sugárzó felhőt, majd szétterítette szépen kelet és közép európa fölött.

Volt is annó hiszti idehaza, amikor MO-i kertben nevelt káposztán mértek az eü. határérték feletti sugárzást.

A fentiektől függetlenül azonban én 100%-ig atompárti vagyok. Csak azért, mert valami veszélyes, még nem szabad eldobni.

Félni kell tőle, igen.. az egészséges félelem ugyanis óvatossá és figyelmessé tesz. Csernobil azért történhetett meg, mert az akkori szovjet nukleáris dogma szerint a szovjet reaktorok "tökéletesek" voltak és "nem tudtak felrobbanni". Ezért az operátorok nem csak, hogy nem részesültek megfelelő képzésben a lehetséges balesetek kezelését illetően (minek képezzük ki őket valamire, ami soha nem fog megtörténni), de többen el sem tudták képzelni, hogy amivel dolgoznak az akár veszélyes is lehet, ezért nem fordítottak olyan figyelmet a biztonságra, mint kellett volna.

Fukushima már más lapra tartozik, bár ott is felmerül az emberi felelősség, hiszen egy olyan helyre építettek atomerőművet, megfelelő biztonsági megoldások nélkül, ahol mind a tsunami, mind a földrengés egy jól ismert jelenség.

Arra pedig, hogy a kettő együtt úgysem fog bekövetkezni :) nos vélhetően ezért tartunk most ott, ahol.

Érdemes még megjegyezni, hogy a fukushimai helyzet amennyire én tudom, még ma sem stabil.. jelenleg sem üzemel stabil és ami fontosabb, zárt hűtési rendszer az erőműben, ezért folyamatosan termelik az erősen szennyezett hűtővizet, amit hatalmas tartályokban tárolnak.. érdemes megnézni, egyszerre mókás és szomorú is.
Teszt.Elek 2014.01.27 20:56:42
@¿Qué tapas hay?: A legtöbb tudományos pontban igazad van, valóban nem fogalmaztam eléggé pontosan, bár szvsz a lényeg így is benne van.

Ami Csernobilt illeti, azon vitatkozhatnánk, de ne tegyük :) nem arról szól ez a blogposzt. Sok és sokféle irodalmat elolvastam Csernobil kapcsán és bár a felszínen valóban igazad van a főmérnök kapcsán, de ha mélyebben belemennénk a témába és a miértekbe, lehet a végén te is úgy látnád a dolgot, ahogyan én.

A világnézeti kérdésről meg annyit, hogy ha mennem kell, akkor inkább gyorsan, mint heteken át agonizálva. :)
Az új-zélandi kormány közlekedésbiztonsági kisfilmje olyan, mint egy horrorfilm, amiben egy ponton reménykedsz, hogy elkerülhető a vég. De a pont nem ott van, ahol gondoljuk. Akkor már késő. Elképesztő, hogy hogyan vezetnek az emberek. Kétféleképpen osztályozom a dolgot…..
Teszt.Elek 2014.01.12 01:18:33
@Make Valamit:
Mindhárman hibáztatok, de nem igazán értem, hogy ez miért menti bármelyikőtöket is.

Ez nem az a játék, ahol a "de a másik is.." kezdetű indoklás felmentést ad.

Amúgy a reklám szerintem jó lett. Nagyon ütős és ötletes. Sajnos kis hazánkban tényleg túl sokan vannak, akik elmeroggyant idegbeteg módjára közlekednek, mert folyton annyira rohannak, hogy pár másodperc késedelmet is drámaként élnek meg. Ezért centizgeti a zebrán átkelő gyalogost, ezért előzi meg a 90 helyett csak 85-tel menő autóst, ezért szalad a busz/villamos után, ezért teker át piros lámpa esetén gyalogosként a zebrán...

Ezekkel sanszosan nem fogunk tudni mit kezdeni, a hiba ugyanis az élethez való hozzáállásukkal van és nem a közlekedési morállal.

Persze meg lehet próbálni kikényszeríteni a szabálykövető magatartást, lásd: átlagsebesség mérés, követési távolság be nem tartásának büntetése, biciklisek és gyalogosok szigurúbb kezelése közlekedési szempontból, még fontosabb talán, hogy az utóbbi kettőt oktatni és vizsgáztatni is kéne közlekedési szabályokból.

Szerintem amúgy sem ártana mindenkinek, ha megtanulná a KRESZ-t iskolás évei alatt, hiszen talán nincs ember aki ne biciklizne életében legalább egy párszor sportolás gyanánt, ráadásul a KRESZ a gyalogosokra is vonatkozik, de ha nem vonatkozna, az ismerete segít kiszámíthatóbbá tenni az autósok viselkedését. Ha tudom hol milyen szabályok vonatkoznak rá, tudom mire számítsak tőle.
Teszt.Elek 2014.01.12 01:31:04
@Nikorene: Ez rohadt egyszerű..

(1) Előzni abban az esetben szabad, ha

a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy - figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre - az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;

e) a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni

(6) Az előzés végrehajtását a sebesség fokozásával, balra húzodással vagy más módon akadályozni nem szabad.

(7) Lakott területen kívül a nagyméretű, valamint lassan haladó jármű vezetőjének az úttest széléra húzódással és a szükséghez képest lassítással is elő kell segítenia azt, hogy járművét más jármű megelőzhesse.

Itt fontos definiálni, hogy a lassan haladó jármű nem az a jármű, amely nem a maximális megengedett sebességgel halad. A lassan haladó jármű definíciója ez: "lassan haladó jármûnek kell tekinteni minden olyan jármûvet, amely ténylegesen 25 km/h, vagy ennél kisebb sebességgel halad."

Szóval ha a Suzuki 90 helyett 80-al megy, semmi nem kötelezi rá, hogy lelassítson csak azért mert meg akarod előzni. Teherautó, vagy busz esetében már más a helyzet. Én mondjuk pusztán józan paraszti ész alapján is megpróbálok segíteni az engem előzni szándékozónak, de valójában ha csak a szabályt nézem, akkor bele sem kezdhetnél az előzésbe, ha azt az ÉN zavarásom nélkül nem tudod elvégezni.

A törvény ugyanis mint általában, itt is az elöl haladót védi.

Egy kis emlékeztető mit is ért a kresz zavarás alatt:
"Olyan magatartás, amellyel valaki másnak a közlekedését nehezíti, a közlekedés más résztvevőit megijeszti, neki kényelmetlenséget vagy kellemetlenséget okoz, magatartásával figyelmét elvonja vagy indokolatlanul leköti."
Teszt.Elek 2014.01.12 10:10:52
@Nikorene:
Autópálya párhuzamos közlekedés eltérő szabályokkal.
Párhuzamos közlekedés esetén az eltérő forgalmi sávban haladó autók egymás mellett elhaladása nem minősül előzésnek, ennek megfelelően nem is tiltja semmi a külső sávban haladónak, hogy gyorsítson miután te áttértél a belső sávba. Ezzel veszélyhelyzetet amúgy nem teremt, hiszen nem a szembejövő forgalom sávjában haladsz.

Etikátlan, bunkó? Igen. Szabálytalan? Nem.

btw.. ha rajtam múlna, akkor én kötelezővé tenném a KRESZ vizsga legalább 5 évenkénti ismétlését, hiszen ha az autót időről időre vizsgáztatni kell, akkor a vezetőjét miért nem?Emberek láthatóan nincsenek tisztában se fogalmakkal, se konkrét szabályokkal és így nem meglepő, hogy hülységek történnek az utakon.
Meglepő húzással a rendőrség is beszállt a Jobbik és az izraeliták közt folyó köztéri installációversenybe. Mi az hogy beszállt! A legmeghökkentőbb ünnepi ajándékkal rukkolt elő, amit csak Budapesten láttam. Nem tudom, hogy máshol is van-e, én csak az Örs vezér terén…..
Teszt.Elek 2013.12.30 20:47:57
Én nem értem ezt a zebrás maszatolást.

A gyalogátkelőn forgalmat irányító rendőr, vagy lámpa hiányában a gyalogosnak VAN ELSŐBBSÉGE. (pont)

Az elsőbbség nem azt jelenti, hogy ész nélkül mehetsz amerre látsz, ám a magyar valóságban ez nem is fenyeget. Az ilyen gyalogost hamar le fogja ütni a nagy közlekedési sakktábláról egy paraszt. Jelenleg forgalmas úttesten lámpa nélküli részen átkelni, ha csak a zebrára és a szabályokra bízod magad, minimum túlélő túra. 10 autóból jó ha 3-4 fogja megadni az elsőbbséget és sanszosan egy olyan is lesz, aki inkább gyorsít majd, hogy még átférjen előtted, ha esetleg elindulnál.

Az a három-négy persze akár javulásnak is tekinthető, de még messze van az üdvösségtől.

Pofon egyszerű hasonlat az egyenrangú kereszteződés. Ott is kötelessége az autósnak meggyőződni róla, hogy megadja az elsőbbséget, mielőtt áthajtana rajta. Az tehát nem mentség, hogy "nem belátható", vagy "nem volt egyértelmű mit akar csinálni". Ha nem belátható, akkor megállok és lépésben araszolok előre, amíg meg nem győződtem róla, hogy át tudok haladni. A másik esetben pedig meggyőződöm róla, hogy a másik lemondott az elsőbbségéről. Ha nem így teszek és valaki jobbról belém rongyol, akkor ott bizony én leszek a hunyó.

Érdekes módon ezt amúgy pár szerencsétlen kétbalkezes (nincs neki jobb keze) idiótától eltekintve mindenki, de minimum a többség be is tudja tartani.

Ha azonban a másik közlekedő egy gyalogos, vagy biciklista, akkor sokan átkapcsolnak ámokfutó üzemmódba és úgy tesznek, mintha a szabályok a közlekedés ezen résztvevőivel szemben nem lennének érvényesek.

Azt pedig, hogy a biciklis, vagy a gyalogos mennyire szabálykövető, inkább ne is feszegessük. Egyrészt a többség egyáltalán nem az, másrészt pedig soha nem volt és nem is lesz mentség a "de ő is.." kezdetű bármiféle magyarázkodási kísérlet.

Összegezve:
A szabályok "reformálása" helyett inkább meg kéne tanulni a szabályokat követve autózni és nem lenne szükség mindenféle gabonakörökre a gyalogosátkelő mellé, hogy az autós "el tudja dönteni, ki akar átkelni rajta és ki nem".

Ha ott áll a paraszt a zebra mellett, vagy közelében és nézelődik, akkor megállok.. ha nem mozdul, akkor továbbhaladok. Az elsőbbséget megadtam, ő meg lemondott róla. Ennyi.

Ha nem belátható a zebra, akkor lassítok, készen arra, hogy szükség esetén meg tudjak állni a zebra előtt.

Minden más megfejtés csak értelmetlen magyarázkodás.

Aki szerint pedig nem lehet ilyen szabályok mellett értelmesen közlekedni, az menjen ki pár hétre a norvégokhoz, dánokhoz vagy épp a németekhez és nézze meg ott miként viszonyulnak az emberek a gyalogosokhoz.
Teszt.Elek 2013.12.30 20:58:19
@Dr_utcai_arcos:
"A megengedett sebesség határon belül a jármű és a rakomány sajátosságait, az útviszonyokat, a forgalmi, a látási és az időjárási viszonyokat figyelembe véve a sebesség olyan mértékű túllépése, amely személyi sérüléssel, vagy anyagi kárral járó balesethez vezet."

Közismertebb nevén relatív gyorshajtás, amit ezek szerint 10 centivel sikerült elkerülnöd. Remélhetően többet is sikerült tanulnod az esetből annál, hogy "herp derp gyalogos derpi derp."
Adott egy lány, aki valamikor pornózott. Adott egy lány, aki most énekesnőként próbálkozik. Vagy színésznőként. Vagy esetleg valami másként. Mondjuk akár parlamenti képviselőként - ahogy ezt pont az egyik legismertebb pornócsillag tette, aki történetesen magyar. Az egyik…..
Teszt.Elek 2013.12.28 13:34:59
@skarlát betű:
"Ha egy férfi pornózik vagy prostituálódik, az nem gond?"
Ezzel rá is tapintottál a lényegre. Az egész erkölcsi maszlag alapja a tulajdonlás igénye egy férfiak által dominált társadalomban. Ezek a szabályok és értékrendszerek ráadásul egy másik korból származnak, amikor a feleséget még adott esetben kevesebbre értékelték, mint a jószágot a pajtában.

Miért pont a foglalkozás alapján minősítenénk az embereket? Az orvos és ügyvéd biztosan jobb ember, mint a pornószínész/nő? Mi a helyzet a pornósból lett ügyvéddel?

Buta emberek, buta bigott általánosításai ezek amikkel harcolni kell minden fronton, mert csak így lehet elérni, hogy idővel kikopjanak a köztudatból, márpedig a "modern" nyugati civilizációban kopnak is rendesen és jó okkal.

Ahhoz, hogy ennek a mértékét lemérjük elegendő megnézni egy tipikus 2013-as strandfotót és mellé tenni mondjuk egy 50 évvel ezelőtti erotikus újságot.
Teszt.Elek 2013.12.28 13:51:06
@Augustin:
"Az a baj a liberálisokkal, hogy szegény, lejtőre állított, és azon elindított lányokra azt mondják, hogy minden rendben van velük."

Rosszul látod a dolgot. Igen, a lányokkal minden rendben van, a társadalom az ami rohad és a társadalom miatt szenvedik meg a döntésüket. Szerinted a megoldás az, hogy nem állítjuk lejtőre a lányokat, szerintem pedig az, hogy megszüntetjük a lejtőt.

A szakmai tapasztalat hiánya egy jogos érv, ugyanakkor a pornózás nem zárja ki, hogy az illetőnek legyen élhető szakmája, mi több van aki a pornót eleve a tanulmányai finanszírozása végett kezdi el.

A probléma a pornóval talán az, hogy mivel sok pénzt lehet kevés tanulással szerezni, ezért talán könnyű túl sokáig csinálni. Sokan nem gondolnak a pornó utáni életükre és vakvágányra futnak.

Erre azonban fel tudnám hozni neked példaként azon egyetemistákat is, akik teljesen haszontalan alibi szakokon szereznek diplomát, aztán mehetnek a hamburgert árulni mert semmit nem érnek azzal amit tanultak.

Az tehát, hogy valaki nem gondol a karrierjére nem a pornó hibája, vagy sajátja, hanem egy általános oktatási - nevelési hiányosság.
Teszt.Elek 2013.12.28 14:10:10
@Sírköves Slomó:
Csúsztatsz és nem is kicsit. Nem csak pornósból van rengeteg, akinek vakvágányon van az élete. Akiknek pedig sikerül karriert építeniük pornó után, azok pont a már tárgyalt okokból nem fogják kiteregetni a múltjukat.

Erre mondom én, hogy a megoldás nem a pornó demonizálása, hogy elrettentsük a fiatalokat ettől a fertőbe és vakvágányra vezető úttól. Koncentráljunk inkább az előítéletek felszámolására, hogy a pornós múlt ne tudjon derékbe törni egy amúgy sikeres karriert.
Meghal Brian, a Family Guy kutyája. (Ha valaki esetleg nem tudná: a Family Guy egy amerikai rajzfilmsorozat, Quahog városában játszódik és egy öttagú család mindennapjait követi nyomon. A család kutyája volt Brian, az egyik legnépszerűbb szereplő. A sorozat…..
A Nevada sivatag, vagyis Nevada állam sivatagos vidéke kicsit sem mondható szokványosnak. Nem csak az itt található különleges gejzír, vagy Las Vegas miatt, hanem mert titkai vannak. Találgatni kezdünk és akárcsak a Bermuda-háromszög, vagy a Nazca vonalak esetében, felébred a…..
Teszt.Elek 2013.11.07 21:46:29
@Mr. Közbiztonság Szilárd:
"A technology sok mindent jelent magyarul, technológiát pont nem. A technológia angolul procedures."
Procedures, mi? Nem tudom eldönteni, hogy ez valami otromba trollkodás, vagy tényleg ennyire sötét vagy.

Keress egy szótárat és nézd meg mi micsoda, mielőtt hülyeséget próbálsz beadni az embereknek.
Az Ikreknél I. Azzal kezdünk, hogy Robb és a muter egy térképasztal felett görnyednek, ami ugyan Stannisé nyomába sem érhet, de az ugye egy fix cucc, ez meg mobil, mozgatható, utazás közbeni babázásra is használható darab, szóval egál az állás. A terepasztalhoz tartozik egy…..
Teszt.Elek 2013.06.04 10:06:44
@Ingyonbingyom:
Az egy dolog, hogy mindenkinek van benne újdonság, de pl az a szál, hogy Talisa meghal minimum spoiler a könyvből, hiszen ezek után nehezen tudom elképzelni, hogy Martin bármi érdemlegeset kezdene Robb könyvbeli feleségével. Az nagyon durván más irányba vinné a történetet.

Persze mondhatjuk, hogy a könyv meg a sorozatnak spoiler, szóval miért ne lehetne a sorozatban pár spoiler a későbbi könyvbeli történésekre..
Nos, ha minden jól megy, már el is indult publikus üzemmódban Uj Péter projektje, a 444.hu. Az eseményre Facebookon közel kétezren iratkoztak fel. Magát a site-ot pedig elindulása előtt nagyjából három és félezer ember lájkolta.  Ez a néhány ezer ember és az ő ismerőseik…..
Az ének iskolája egy olyan műsor, amit néhol nagyon lehet szeretni, máskor meg legszívesebben Gencsapátiig szaladnánk idegességünkben tőle. A Tv2 megint megcsinált egy felemás műsort, amiben a giccs, a cukiság, az őszinte viselkedés és műmájerkedés keveredik másfél órán át,…..
Teszt.Elek 2013.04.22 15:57:46
@Nils. H:
"Nem vagyok az a kötekedős fajta, de inkább ODAköltöztél volna, nem? Vagy Bp. az fent van, a kis vidéki tanyák meg lent? Milyen értelemben?"

Igen, Bp az fent van.. mind hierarchiában (lásd: FŐváros), mind a méret szerinti sorban.

A felköltözni és leköltözni semmilyen pejoratív töltettel nem rendelkeznek, viszont cserébe információ többletet hordoznak, mert a költözés ténye mellett utalnak a kiinduló hely célhoz viszonyított jelentőségére / méretére.

A témához visszatérve:
Ami keveset láttam a műsorból azzal nem tudok mit kezdeni. Lehet bennem van a hiba, de soha nem voltam oda a cukigyerekes videókért és ennek megfelelően ez a műsor is csak heves szemöldökráncolásra késztet.

Mi a jó abban, hogy kis kölköket mint holmi állatkerti idomított majmokat parádéztatunk a kamerák előtt? Pontosítom a kérdést: mi a jó ebben a gyerek számára? Mert a szülőknek és a tévének nyilván anyagi haszna van belőle, de a gyerek hol profitál?