Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tuamiharsona

1 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Skrabski Fruzsina személyes történetével állt a nyilvánosság elé, amikor Veres András püspök atya augusztus 20-i beszédében a mesterséges megtermékenyítésről tett megjegyzései által megszólítva érezte magát. A kialakult vita kapcsán szeretnék rávilágítani a katolikus jellegzetességekre: a tanítás…..
tuamiharsona 2017.09.04 21:00:10
@Szerdahelyi Miklós: Abban biztosan egyetértünk, hogy a cél az élet védelme.

Kérdés mi az élet, illetve mi az emberi élet. A népi katolikus felfogás dualista, vagyis az ember test és testtől független lélek egyben. Annó kisgyerekként ezt tanultuk hittanórán.

Sajnos, ez nem biztos, hogy igaz. Kereszténységen belül is van egy erőteljes monista hagyomány is, mely szerint az emberi test és lélek elválaszthatatlan entitás. Ebben az esetben az ember személyisége, szabad akarata a test és agyműködésből következő dolog.

A legtöbb mai tudós monista.

Ez az un mind-body probléma a filozófiában. Jelenleg ez egy eldöntetlen kérdés. A magam részéről a monista megközelítés győzelmére tippelek. Ha ez így van, akkor az egyháznak újra kell gondolnia, hogy egy megtermékenyített petesejt mennyire ember.

Lehet, hogy a tudomány bebizonyítja, hogy a tudatunk az idegsejtjeink komplexitásában lakik és csakis ott. Ebben az esetben lehet, hogy az embriók kimosása nem bűn.

Lehet, hogy a tudomány azt bizonyítja be, hogy a tudatunk az egész testünk összességének a terméke: ekkor az embriónak van "lelke", de csekélyebb, mint egy csecsemőé.

Lehet, hogy ezzel kapcsolatban soha nem jövünk rá az igazságra.

Az egyház feltételezi a "legóvatosabb" szitut... de lehet, hogy ez egy hamis előfeltevésre alapul.

Nézd, talán a gobdolatmenetem nem mindenhol stimmel, de arra jó, hogy megmutassam: tudásunk töredékes. Ezért óvatosan a bűn-kiáltással.
tuamiharsona 2017.09.04 21:27:59
@Szerdahelyi Miklós: Van még egy szempont is.

Nemcsak a lelkiismeretünk és az egyház parancsainak a követése kötelessége nekünk, mint egyháznak, hanem a gondolkodás is.

Fruzsina levelét olvastad Böjte Csabához? Ott ír arról a fontossági sorrendről.

A cél a család, az élet védelme. A természetes szelekcióban emberek milliói pusztulnak el. Felnőtt emberek, embriók egyaránt. A lombikprogram felfogható a természetes fogamzás kiterjesztéseként is. Ugyanis lombik nélkül is elmegy a megfogant petesejtek egy jelentős része...

Az egész katolikus etika célja a család védelme... szóval a dolgok nem feketék és fehérek.
Raymond Burke bíboros, az Apostoli Szignatúra (az Egyház legfelsőbb bíróságának) korábbi prefektusa a The Wanderer katolikus magazinban augusztus 14-én megjelent interjúrészletében megerősítette: formálisan "korrigálni kell" Ferenc pápa egyes tanításait. A bíboros szerint "elsődlegesen" azokban a…..
 Pár perc után túl voltam azon a sokkon, amit az első körforgalom okozott.A repülőtéren a taxis balra kanyarodott be a körforgalomba, amit én hangos, magyarul elhangzott "ne!!!" kiáltással kommentáltam. Később elengedtem a majrévasat is, amit szokatlan módon, bal…..