Regisztráció Blogot indítok
Adatok
budaizsani

92 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Romani Gastro Last minute farsang 2017.03.02 08:52:20
A farsangnak már vége, de aki tartja a böjtöt, ma még ehet egy igazán bőségeset, lévén ma torkos csütörtök van. És ha elmaradt a szezon alatt a szalagos fánk, ezzel az 5 perces csörögefánkkal pótolhat. Lusta, de imádnivaló megoldás. Hozzávalók: - fél kg liszt- kb. 30 dkg tejföl,- 4 tojás sárgája,-…..
A blog indulása óta fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a nélkülözött alapanyagokból is megéri válogatni. A cigány konyha autentikus alapanyagai között megtaláljuk csontos húsokat, a belsőségeket, és egy sor olyan élelmiszert, amihez olcsóbban hozzá lehet jutni a szükség idején. A…..
A blog indulása óta fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a nélkülözött alapanyagokból is megéri válogatni. A cigány konyha autentikus alapanyagai között megtaláljuk csontos húsokat, a belsőségeket, és egy sor olyan élelmiszert, amihez olcsóbban hozzá lehet jutni a szükség idején. A…..
Ha  tél, akkor a forró levesek minden mennyiségben jöhetnek, ezek közül is a leggyorsabb opció ilyenkor az, ha összedobunk egy egyszerű krémlevest. Annyiféle variáció létezik, hogy ebben igazán kiélhetjük a kreativitásunkat. Nálam viszonylag gyakran készül szuper egyszerű fokhagymakrémleves, de az…..
Romani Gastro Cigánytokány 2017.01.18 21:12:38
Ennek a tokánynak a receptjére a Töklecsótól a bodagig című könyvben bukkantam, ami a Szolnok környéki cigány konyhát mutatja be színes történeteken és érdekes recepteken keresztül.  Annak ellenére, hogy a bab nem a kedvenc alapanyagom, ez a recept elsőre felkerült a családi kedvenceink listájára.…..
budaizsani 2017.01.24 15:13:22
@cardiobascuralis: Miért ne lehetne? Az a nem mindegy, hogy a további jelzők milyenek, mennyire általánosítanak.
Igazi lusta januári fogás, alig van vele munka, emellett szuper olcsó, egy kis keleti csavarral pedig a végeredmény zseniális.  A kacsaszárny egyébként egy olyan alapanyag a blog életében, ami a legnagyobb kedvencek között szerepel, ehhez a recepthez talán 400 forint/kg-os áron vetten a…..
budaizsani 2017.01.16 09:47:33
@PiszkosFreddy: Bocs, ha rosszul látszik, de alatta van. Egyébként pedig, ahogy jól esik. Viszont lehet, hogy macerásnak tűnik, de bedobod a sütőbe, néha ránézel, közben birsalma letud. Nem annyira vészes ez :)
A blog indulása óta a legnagyobb kedvencek az olcsó és gyors fogások, ezeken a területeken pedig ez a recept remekel. Sőt, elképesztően finom emellett. Semmi drága alapanyagot nem igényel és 5 perc munka van vele. Igazi kényelmes, megúszós recept és maradék kalácsból is készíthető. Betonbiztos…..
Ha a cigány konyhát nem pusztán hazai, hanem nemzetközi szinten szeretnénk megismerni, akkor olyan klasszikusokat is találunk, amelyeket az Oroszországból illetve volt Szovjet államok konyhájából (melyek egyébként új kedvenceim) már jól ismerhetünk. A borscs az a leves, amely nemcsak a testet,…..
Romani Gastro Virágom, virágom... 2016.09.20 09:06:12
Igén nyáron különösen sok hétvégét töltöttem Budapesten, a szabad óráimat pedig gyakran töltöttem piacra járással. Különösen kedvelem a belvárosi termelői piacokat, amelyek telis-tele vannak különleges zöldségekkel és gyümölcsökkel. Nagy rajongója vagyok például a színes paradicsomoknak, ennek…..
Romani Gastro Barackos chia puding 2016.07.07 10:19:25
Legújabb sorozatunkban reform élelmiszerekkel kísérleteztünk. Olyan recepteket mutatunk, melyek nemcsak egészségesek, hanem kifejezetten ízesek, egyszerűek és olcsók. Ezúttal egy glutén- és tejmentes desszert készül, ráadásul mindössze néhány percnyi befektetett munkát igényel.  Hozzávalók 4 kisebb…..
Legújabb sorozatunkban reform élelmiszerekkel kísérleteztünk. Olyan recepteket mutatunk, melyek nemcsak egészségesek, hanem kifejezetten ízesek, egyszerűek és olcsók.  Ebben a részben a kedvenc diétás receptünket mutatjuk meg, a hagyományos tökös lecsó egy kissé módosított változatát. Az eredeti…..
budaizsani 2016.06.21 13:47:26
@Attilajukkaja: Nagyon köszi a kommentet, nagyon jól esnek az ilyen konstruktív hozzászólások. Abszolut priortás egyébként az egészséges és olcsó vonal. Télen pörgött az ezer forintos menük kampányunk, ott az volt az elsődleges szempont, hogy minél több egészséges és fenntartható receptet mutassunk meg, úgy, hogy közben valamennyit megtartunk a hagyományos vonalból is. Nem mondom, hogy egyszerű volt, főleg tél közepén. Ilyenkor nyáron azért kategóriákkal könnyebb, pörögnek a zöldségek, gyümölcsök, alig kell hozzá valami.
Tény, hogy a roma lakosság korfája - ahogy a cikkben is látszik - gyakorlatilag nem európai viszonyokat tükröz, sokkal inkább hasonlít a fejlődő országok társadalmaihoz. A legnagyobb baj az, hogy tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy az ezer forint/2 fős ebédek is gyakran luxus kategóriának számítanak. És persze beszélhetünk arról is, hogy spórolni is akkor tudsz, ha van pénzed, nem a helyi kisboltban veszed meg a túlárazott hozzávalókat, hanem beutazol a környező nagyobb településre és betárazol az akciósból.
Iszonyúan nehéz dolgok ezek, és nagyon sokszor jutok arra, hogy lehet itt személetet formálni, de ha a számlák kifizetése után 20 ezer forintod marad magadra meg a gyerekre, akkor magyarázhat neked bármit egy blogger, segíteni nem fog sokat.
Próbálkozni azért fogunk ezután is, mert ha csak kevés ember nézőpontján sikerül is változtatni, akkor is megérte.
budaizsani 2016.06.21 13:48:29
@Attilajukkaja: bocs, ez lemaradt, itt találod az erez forintos kampány receptjeit:
romanigastro.blog.hu/tags/ezer_forintos_receptek
budaizsani 2016.06.16 09:19:06
@Attilajukkaja: Mehet bele bátran, sőt akár romai kömény, zöldfűszerek, de ha lassan felszívódó ch-ra vágysz, akár csicseri is :)
Legújabb sorozatunkban reform élelmiszerekkel kísérleteztünk. Olyan recepteket mutatunk, melyek nemcsak egészségesek, hanem kifejezetten ízesek, egyszerűek és olcsók. Az elmúlt időben olyan területeket kezdtünk el felfedezni, mint például a diéták vagy az ételintoleranciák. Sorozatunk első részében…..
Van-e bármi köze a cigány konyhának a csúcsgasztronómiához? Hogy néz ki a közvetlen közelről a világ legrangosabb szakácsversenye? Tényleg csak úri huncutságról és néhány végletekig elszánt és kitartó szakácsról van szó? A fine diningot lehet imádni, lehet gyűlölni, meg lehet vetni, vagy csodálni,…..
budaizsani 2016.05.12 21:39:00
@világevő: Igazából csak azért fotóztam, mert féltettem, hogy baja esik :P Mióta az interjúra kényszerítés külön tényállás a btk-ban, gyakran alkalmaznak ilyen fotókat a bizonyítási eljárás során ;)
Milyen tippeket oszthatok meg gasztrobloggerként egy csapat főiskolással, egyetemistával? Hogyan lehet motiválni a huszonéves fiatalokat arra, hogy kezdjenek el főzni?  Számos ilyen, és ehhez hasonló kérdés merült fel bennem, amikor azon tűnődtem, hogy miről is beszéljek az Egri Roma Szakkollégium…..
A pesto készítés tökéletesen kimeríti a konyhai alibizés fogalmát. Nem kell hozzá túl sok edény, az alapanyagok olyannyira variálhatók, hogy nem nehéz a spájzból összerámolni hozzá a szükségeseket, viszont ennek ellenére egy tésztafőzéssel összekapcsolva kész is az a vacsora, amit még a gyerekek is…..
Ebben az időszakban szinte minden háztartásban előfordul maradék sonka, íme egy ötlet a felhasználásra.  A receptet a Vidék Íze magazin áprilisi számában is megtaláljátok a bárány saslik és a répás pite társaságában. Hozzávalók 4 személyre 6 palacsinta, fél kg savanyú káposzta, 15 dkg…..
A nagypéntekek az egyik legélénkebb gyerekkori emlékeim közé tartoznak. Ezen a napon nálunk egyszerű főtt krumpli és főtt tojás került az asztalra, főszerként sóval és őrölt pirospaprikával. Persze mi gyerekek ehettünk volna bármi mást, mindig volt otthon ezeken kívül más étel is, de a húgommal…..
Romani Gastro Joghurtos citromtorta 2016.03.24 11:05:15
Az autentikus cigány konyha kifejezetten szegényes az édességek terén. Számunkra viszont az ünnepi asztal elképzelhetetlen pazar érdességek nélkül. Személyes kedvencem Bara pannetonéja, ami azóta, hogy először kóstoltam, minden karácsonykor elkészül, most pedig egy kissé időigényesebb újdonsággal…..
Rengeteg répát lehet ezzel a módszerrel egy piteformába tuszkolni, nem mellesleg pedig a végeredmény finom és gyönyörű. Az ünnepi asztal dísze lehet ez a zöldségbomba. Hozzávalók: A tésztához:- 15 dkg vaj,- 30 dkg liszt,- 1 tojás,- néhány evőkanál hideg víz,- csipet só. A töltelékhez:- 2 dl…..
Köretként vagy önálló fogásként is megállja a helyét, szuper tavaszi és friss recept. Karalábé nélkül pedig a tökéletes rizottó alapreceptje. Hozzávalók:- 1 bögre rizottó rizs (arborio vagy carnaroli),- 2 ek olíva olaj,- 4 dkg vaj,- 1 fej vöröshagyma,- 1 gerezd fokhagyma,- 2 dl fehérbor,- 5 dl…..
budaizsani 2016.03.17 11:24:15
@Attilajukkaja: Köszönjük ;) Amúgy pont azért kritikus pont, mert figyelünk rá,szinte minden bejegyzést korrektúráztatunk, de még így is sokkal több ilyen fordul elő, mint kellene. :)
Remélem ízleni fog :)
budaizsani 2016.03.17 13:59:49
@Attilajukkaja: Amúgy szerintem nyersen a legfinomabb. A parmezán meg tényleg nem olcsó, de annyira kevés is elég belőle, hogy én egy 10 dekás darabot hetekig használok, pedig még a rántottába is kerül. Ha esetleg húsvét után készíted, és marad és kis füstölt sonka, akkor én lehet, hogy abból is pirítanék néhány hajszálvékony forgácsot a tetejére :)
Remélem, hogy működni fog! :)
budaizsani 2016.03.17 15:59:59
@Attilajukkaja: Lesz maradékos recept, több is. :) Jön egy káposztás, sonkás palacsinta, egy gombócos leves, de ha nem tetszenek majd, akkor ajánlom a krumplilevest sonkaléből. Azt én bármikor, bárhol... :)
Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel. A borsó és…..
Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel. Egy tartalmas…..
Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel. Ismét egy…..
Romani Gastro Mocskos tészta 2015.09.16 10:38:06
Mitől mocskos a mocskos tészta?!  A következő receptünk lerántja a leplet a nagy titokról, miközben az egyik legkedvesebb és legegyszerűbb romás ételünket mutatjuk meg. Próbáljátok ki, és számoljatok be, hogyan sikerült! Hozzávalók:-60 dkg liszt, -3 tojás, - pici langyos…..
budaizsani 2016.02.10 09:26:21
@Anyabisztro Brigi: ez elképesztően jól hangzik! Azonnal ki fogjuk próbálni! :)
Sokszor beszéltünk már arról, hogy nálunk, romáknál nagy hangsúlyt kapnak az ünnepek, emellett a hétköznapok gyakran nagyon puritán módon zajlanak. Nevezhetjük nevén a gyereket: szegénység van. 2 főre főzünk 1000 forintból. Pazar receptek, a hónap végén is megfizethető költségekkel. Hagyományos…..