Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BozsárG

16 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Habár fejlesztésnél maximálisan arra törekedtünk, hogy a legegyszerűbb legyen egy blog, illetve egy poszt létrehozása, mégis vannak, akiknek ez nehézséget okoz, nekik szánjuk ezt a posztot. Első lépésként hozz létre egy Indapass felhasználót, az Indapass egy köztes szolgáltató, ami az összes Indás…..
Az egyre jobban terjedő agilis projektmenedzsment kapcsán köztudatba került az önszerveződő teamek fogalma. Az agilis teamek többé-kevésbe önállóan működnek, saját hatáskörben hoznak döntést, ütemeznek, kezelik rugalmasan a változásokat, közvetítő nélkül egyeztetnek az ügyféllel. A projekt sikere…..
Az utóbbi időben újra fellángolt a vita a homeopátiával kapcsolatban, elsősorban Boldogkői Zsolt professzor cikkei kapcsán. Helyes is, hogy elkezdődött egy diskurzus, mivel ez talán hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen tájékozódjanak a módszerrel (annak történetével,…..
BozsárG 2015.09.22 22:09:01
@kodpiszkalo: Váltig kerestem az anekdotákat... Aztán rájöttem, hogy nem a bajor TV 26 perces filmjéről van szó. Abban ugyanis én anekdotát nem láttam, "csak":
- a gyártási folyamat bemutatását
- egy akadémikus orvoslást folytató orvosnő saját gyógyulásának esetét
- egy klinikát, ahol ő gyógyult, és 100 hasonló esetet dokumentáltak
- a repertorium bemutatását (+ hogyan születnek a szerek )
- a 2005-ös Lancet cikket, ami szerint hatástalan a homeopátia,
- egy kutatót, aki évek óta kutatja a témát, és felmutatta a Lancet cikk gyenge pontját (8 vizsgálatot elemeztek behatóbban a 100 megemlített közül - míg ha 14-et elemeztek volna, pozitív lett volna a következtetés - magyarul a cikk sem a hatásosságot, sem a hatástalanságot nem bizonyította volna, ha alaposabb)
- egy, a berni Egyetemi Klinikán folytatott klinikai vizsgálatot ADHS-es gyerekekkel, ami egyértelműen hatást mutatott ki, ugyanakkor azt is megmutatta, hogy másképpen kell tervezni a vizsgálatokat, mint az allopátiás szereknél: nem egy, hanem 17 féle gyógyszer kellett a 80 gyereknek, az egyediség miatt), - a tanulmányukat a Lancet nem közölte le.
- ugyanitt annak a bizonyítékát, hogy nem az orvos-beteg kapcsolat gyógyít (nem megfelelő szernél nincs javulás, amikor eltalálják a szert, ugrásszerű)
- a szerek használatát állatgyógyászatban (tehenek, tyúkok), figyelembe véve a placebo hatást is,
- egy békalencsés kísérletet arra, hogy ez az érzékeny növény érzékeli-e, ha különféle hígítású homeopátiás szert tartalmazó közegben nevelkedik,
- egy müncheni klinikai projektet, ahol 15 éve használják a szereket a valós ellátásban
Hát, én ezeket láttam. Minimum kétségeket ébreszt bennem abban, hogy olyan nagyon egyértelmű a helyzet.....
-
BozsárG 2015.09.23 08:15:22
@fordulo_bogyo: Bocs, azt hittem információknak is helye van itt, mivel ez egy ismeretterjesztő-felvilágosító blog. Kár, hogy az információkra érdemi reakció nem érkezik.
Erre a stílusra nincs időm.
1. A feliratozás - ahogy írtad is - pontosan azt védi ki, ami ellen tiltakoztok: aki megveszi, NINCS BECSAPVA. Ha tud olvasni.
2. Ha ezt valaki nem találja elegendőnek, go to CHMP. Egyszerű. Jó helyen kell jogorvoslatot keresni, nem ott, ahol nem lehet kapni.
BozsárG 2015.09.23 08:28:57
@Hunin: Igen, sok minden van, amit még nem értünk.
Azon a paradigmaváltáson kellene átmennünk, hogy "amit nem értünk, az nem létezik" ehelyett: "nem értjük még, miért és hogyan, de gondolatkísérletként tegyük fel, hogy mégis létezik". Csak egy gondolatkísérlet, amiben megengedem, hogy új szempontokat, tapasztalatokat találjak.
Ha ezen túl vagyunk, akkor tudunk tovább lépni: Hogyan tudjuk bizonyítani, hogy a szerek hatnak? Erre tettek néhány kísérletet. Lehet többet csinálni, lehet finomítani a metodikát, stb.. Lehet elgondolkodni rajta, kérdéseket feltenni, utánanézni, van-e rájuk válasz, vagy lehet maradni az "á, ez nem lehet" állásponton.
Ja, és lehet kipróbálni például.
Én a saját tapasztalatomnak hiszek. Amikor elmesélem, anekdota - de amikor átélem, tapasztalom, akkor valóság.
Nem kívánom senkinek, hogy olyan helyzetben kelljen kipróbálnia, amikor már az akadémikus orvoslás lemondott róla. Olyankor az ember kétségbeesésében sok mindenre hajlandó. Lehet előbb is.
Csak: nem a gyógyszertárban szabad polcon kapható szereket kell kipróbálni, hanem azokat, amiket orvos ír fel, komoly anamnézis után. Az az igazi, klasszikus homeopátia.
Hiszen ha úgysem hat, nincs kockázata a kipróbálásnak, nem? :-)
A legutóbbi tréningen valaki azt kérdezte, hogy biztosíthatná, hogy minden team-tagnak egyértelmű legyen, mi az ő dolga? Két  eszközt használhatunk erre: a feladatlebontási struktúrát (Work Breakdown Structure) és a munkacsomag leírást. Elég ronda nevük van, de nem olyan…..
PROJEKTBlog Ne a tünetet kezeld! 2015.04.19 12:19:46
Számos definíció létezik a „projekt”-re. Ezek között  van,ami úgy fogalmaz, hogy a projekt azért jön létre, mert van egy probléma, amit meg kell oldani: a jelenlegi, nem megfelelő  állapotból el kéne jutni a kívánatos állapotba. Sok projektnél kérdéses, hogy a valós…..
Legegyszerűbb módon a jól ismert három pont köré csoportosítottam a cégvezetők és a projektmenedzserek együttműködési és ütközési felületeit. Van még egy aspektus, ami szinte mindig problémaforrást jelent: a projektmenedzser vezetői autoritása – hogyan kezelik ezt a cégen…..
Az előző posztban írtam arról, hogy juthatunk el oda, hogy összegyűjtsük a teendőket, amelyek elvezetnek a projekt eredményéhez. Természetesen, ha valaki már sok projektet megtervezett, az ott leírt első lépés (mind map) kihagyható. Az elmetérképre felírt teendőket most…..
Azt hiszem, már írtam arról, hogy a menedzsment szempontjából a projekt legfontosabb része a tervezés. Jó terv = 80% siker. Arról is írtam, hogy nem kell szofisztikált projekttervező szoftver, főleg, ha egy kis vállalkozásnak kisebb, nem túl komplex projektjei vannak. De a legkisebb projekthez is…..
Ha team tagjaid nem veled együtt, az irodában dolgoznak: Először is: légy tudatos afelől, miben más a virtuális team, és ennek mi a hatása. Milyen más vezetői stílust, eszközöket igényel tőled. Egyenként beszélgess  Skype-on minden team taggal, rendszeresen, állandó…..
Alapok: Tiszta struktúrára: a vízió, küldetés, célok tisztázására. A különböző helyszíneken dolgozó team tagok eltérő információkkal rendelkeznek, eltérő kontextusban értelmezik az információkat – ebből félreértések keletkeznek. Összhang teremtésére: a…..
Egyre több az olyan projekt, amin földrajzilag nem egy helyen tartózkodó kollégák dolgoznak. Az IT eszközök lehetővé tették, hogy közös ügyeinket  másik irodából, másik városból vagy földrészről, vagy akár egyszerűen csak otthonról  intézzük. Egy ilyen team…..
PROJEKTBlog Csoportból csapat 2013.11.04 21:37:16
Ha már van cél, van projekt menedzser, alakul a terv is – akkor kell egy csapat. Amikor összeáll néhány szakember egy projekt megvalósítására, bármennyire szeretné a projekt menedzser, az még nem csapat. Nem tud rögtön magas teljesítményt nyújtani, kihasználni a szinergiákat,…..
Már írtam a projekt menedzserről, ideje megnézni, ki is ez a kulcsszereplő, és mit csinál?  Ahány vállalat, annyi szokás, annyi megnevezés. A projektek koordinálási gyakorlatában többféle szerepfelfogás  létezik, és bármelyiket hívhatják – vállalati kultúrától,…..
PROJEKTBlog Projekt? Jaj, ne! 2013.09.19 08:00:00
Honnan veszed észre, hogy a cégednél valami baj van a projektmunkával? Az embereid nem tudnak világos választ adni, ha megkérdezed őket, hogy mi a projekt célja, és miért lesz ez jó a cégnek, mi a feladatuk pontosan a projektben, mit kell letenniük az asztalra és mikorra, kivel…..
PROJEKTBlog Az ellentétek mestere 2013.09.05 11:45:07
Amikor a „projektalapú gondolkodásról"  írtam, ígértem, hogy bővebben fogok írni a kulcs szereplőről: a projekt menedzserről (továbbiakban PM). Kis vállalkozásnál a jó PM kiválasztása kulcsfontosságú a projekt sikeres befejezése szempontjából. Ez a téma több posztot…..
A „stakeholder” helyett nem tudok olyan magyar kifejezést, ami teljesen kifejezné ugyanazt a jelentést. Talán ezért is, a magyar projektmenedzserek és szakirodalom is ezt használja. Ebben az írásban „érintettek”-ként fogom emlegetni őket. „Stakeholder”, vagyis érintett…..
- kérdezte valaki, amikor elkezdtem írni ebbe a blogba, és a látogatókat buzdítottam, hogy írják meg, miről szeretnének itt olvasni. Ez a blog azért született, hogy segítsen a kis- és közepes vállalkozásoknak, hogy hatékonyan tudják saját projektjeiket vezetni. Méghozzá úgy,…..
Sajátos jelensége a szakmának, hogy ha a projektmenedzsment jól működik egy szervezetben, akkor nem látszik. Ha nem látszik, akkor nem becsülik, sokszor nem tudják, mire jó, miért szükséges. Ha minden aránylag olajozottan megy, a fogaskerekek egymásba illenek, működik a szerkezet,…..