Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vargabetű

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1916. május 15-én Dél-Tirol keleti része lángba borult. Az osztrák–magyar tüzérség ágyúi hajnali hat órakor mintegy 50 km szélességben ágyútüzet zúdítottak a hegyek között húzódó határ menti olasz erődvonalra. Ilyen tüzérségi előkészítés korábban nem volt az olasz fronton, csak a németek alkalmaztak…..
Csendélet egy osztrák hütte teraszán (Fotó: Wiesenhofer/ Österreich Werbung) Mivel a síeléshez legalább annyira hozzátartozik a hüttézés, mint maga a csúszás, összegyűjtöttük Európa öt legérdekesebb hegyi menedékházát a legrégebbitől a legnagyobbon át a legszédítőbb…..
Vargabetű 2015.02.11 10:15:12
Csomó tárgyi tévedés van, nem is részletezem. Nem a határon fekszik, nem a világ legmagasabb, nem látszanak a francia hegyek stb,stb. A Fogyasztói Társadalom Szentélyébe való írás. Teljesen hamis képet fest, a hüttében nem bulizni kéne, hanem szolidan vacsorázni, pihenni és reggel tovább állni. Tényleg milyen jó, hogy bárki írhat blogot! Részemről behányok a bulizós, vendéglehúzós hüttének álcázott vengéglátó ipari egységtől. A cikk kiválóan alkalmas arra, hogy téves és indokolatlan igényeket gerjesszen és fogyasztásra buzdítson. Sajnos egyre több hütte alakul át pénzszivattyúvá, és egy túra során külön figyelni kell, hogy nehogy belefussunk.

Aki ezt olvassa, és éjfélig-egyig bulizik, alkoholizál nagyon megszívatja azokat, akik arra a célra használnák a hüttét, amire való. Sokkal szívesebben főzök 3600-on tésztát önerőből, hóból olvasztott vízzel, mint üvegkalickából nézni, hogyan síelnek mások, még ha tésztagyár is van. Mégsem hencegek vele. A hegyekhez kellő tisztelettel és alázattal kéne viszonyulni, mert erősebb mint Te vagy.

A Matternhorn Glacier Paradise-t volt szerencsém kívülről látni, amikor elhaladtam mellette. Gyalog. Annyira nem a legmagasabban van, nem a tetején, hogy egy szomszédos csúcsra túráztam tovább. Egy alsóbb olasz hüttéből ( bocs rifugóból) indultam. Na ott a tulaj hegyimentő, és mesélt is a Klein-Matternhorn buliközpontnál milyen gyakran kell lementeni tapasztalat, felkészültség, hegyi cuccok nélkül eltévedt öngyilkosjelölteket Pl éjjel fél 2-kor! Mert felvonóval mindenféle oda nem való konzumidióták fölmehetnek. Lemaradnak a felvonóról, és makkos cipőben kóborolnak a gleccseren, a maguk sem tudják hová. Fogalmuk sincs, hol is tartózkodnak valójában. Csak azt tudják, hogy csomó pénz oda feljutni ( parkolás, vasút Zermattba, szállás, 3 szakaszos felvonó, kaja, pia 3800-on) tehát ha fizet, akkor azt tesz, amit akar.
Üdv:VB
Több évvel ezelőtt kitűzött célunk lett, egyik barátommal, hogy minden nyáron bejárjuk a Nagy Háború magashegyi frontszakaszainak egy-egy részét, és végig fényképezzük a még fellelhető nyomokat, emléktáblákat. Így választottuk ki tavaly nyáron a híres Col di Lana (2462 m)…..
Kókay László szegedi önkéntes doberdói naplója – 37. rész 1916. május 19-én délelőtt hősünk a csendet kihasználva az új állásból alaposan szemügyre veszi az előtte elterülő tájat. Míg neki balra az Isonzó felé lenyűgöző a környezet, addig észak felé előtte és…..
Vargabetű 2013.11.12 08:45:10
Szinte minden családban voltak hősök és hősi halottak a Nagy Háború idején. Így volt ez az alábbi írást és családi fotókat küldő olvasónk, Kövendy Katalin (Kövendy-Ungváry-Bisothka) felmenői esetében is. Bisothka János sírjának a felkutatásában mi is a segítségére…..
A héten Kókay László doberdói naplójának a közlésével új sorozatot indítottunk. Merre jártak és mi történt a császári és királyi szegedi 46. gyalogezreddel mielőtt a fiatal önkéntes az alakulathoz került? Az alábbiakban vázlatosan áttekintjük az ezred korábbi…..
Moticska Tihamér szenvedélyesen járja a pécsi 19-es honvédek egykori hadiútját. Így jutott el az ezred 1918-as olaszországi állomásának a helyszínére, Dél-Tirolba is. A Brenta folyó völgyében azonban sokkal több mindent talált mint, amire előzetesen készült… Úti élményeit…..
Vargabetű 2013.02.13 15:08:25
Szervusz Tihamér!

Nagy örömmel olvastam a beszámolót. Ezen a környéken még nem jártam, pedig a beton bunkerek nagyon-nagyon érdekelnek. Sőt mivel barlangászom is, ezért a bejárásuk sem okozna nehézséget. Felfigyeltem arra, amit a betonvasról írtál. Hogy nem volt bordázott, hanem szakaszonként hurkokat alakítottak ki. Nem lehet, hogy ezek a K.U.K-nál rendszeresített 3x csavart szögesdrót-akadály-rudak voltak, csak betonvasként felhasználva? Azért, mert ilyen rudakat - beton nélkül- sokfelé látni. Itt a blogon a saját írásomban:

nagyhaboru.blog.hu/2011/12/09/vargabetuvel_az_olasz_harcter_hegycsucsain_2_2_resz

a kb 4. fénykép, amely Ravelnik-nél ( Bovec mellett) készült.

A másik "Azt mondják – de lehet, csak legenda – némely alakulatunk a harcok során közel került a hegy széléhez, ahonnan megpillantották és leláttak a síkságra. Tudták, oda kell lejutni, és akkor itt hamarosan vége a háborúnak, mert Itália elveszíti hadseregét és kapitulál." erről az jut eszembe, hogy a támadás után, amikor a honvédek visszafordultak, volt aki kődarabbal fölírta a hegyre: "VISSZAJÖVÜNK". Ha nem tévedek, akkor az Én is jártam Isonzónál c. filmben láttam. Megható! Nagyon jó beszámoló, várom a folytatást! Vargabetű.
Régi tervünk volt, hogy megmásszuk a Krnt. 2012. november 10-én jött el a napja. A csúcsig ugyan nem jutottunk el, az emlékmenethez társulva azonban félútig, a tóig már igen. Elpuhult bloggerektől ez is nagy teljesítmény…   Annyit olvastunk és írtunk már erről az…..
italiano Múzeumunk az olaszországi Gorizia tartományban, a Sagrado községhez tartozó San Martino del Carsóban található. A gyűjteményt a Karszti Barlangász Csoport önkéntesei gondozzák, a helyiséget is a csoport biztosítja. A Nagy Háború emlékei San Martino del Carsóban címet viselő állandó…..
A Nagy Háború Nyugaton a helyzet 2012.03.07 07:07:00
Gépházunk még 2008-ban járt az egykori Somme-i harcok színhelyein, és nagyjából a blog indulása óta írta a következő posztot az ott szerzett élményeiről és tapasztalatairól. Érdekes megfigyeléseket tett, amiből még érdekesebb tanulságokat lehet levonni…   Sose…..
italiano San Martino del Carsó-i olasz barátaink a segítségünknek is köszönhetően januárban fontos felfedezésre jutottak a Doberdó-fennsíkon: megtalálták a magyar visszaemlékezésekben is gyakran emlegetett Szent Borbála kápolna helyét a Brestovec magaslaton. A kutatásról Gianfranco Simonit számol…..
B. Sárközy Gergely visszaemlékezése – 40. rész Küzdelem a létért E katasztrófa után a Keselyre ráraktuk a kosárt és a kondért, a konzerves zsákot pedig más lóra tettük át, melyen csak egy vékányi rizs volt egy zsákban, melyet a többiek levettek róla és otthagyták a…..
Vargabetű 2011.10.03 14:26:18
@József a katona: ...szurony + 2 korona. Jut eszembe, hogy Doberdón van egy barakk-múzeum ( Helyi barlangászok által kitúrt relikviákkal) és ott láttam "kényszer-szuronyt". Ez egy vastagabb laposvas volt, barkács módszerekkel szuronnyá alakítva. Lényegében bármilyen kezükbe akadó vicek-vacakból fegyvert csináltak. Másik kedvencem a csajka-tető, amit szöggel kilyuggattak. Az olaszok, sajtreszelőnek.
Vargabetű 2011.10.05 14:19:46
@József a katona:
Így már egyértelmű, hogy mannlicher kényszerszuronyt láttam. A laposvas meg volt csavarva, és nem volt még fém fém markolata sem, csak a rögzítő. Kösz a linkeket és a felvilágosítást!
Vargabetű 2011.10.05 14:22:38
@RózsafiJános: "(ezekről a harcokról külön posztban jeletkezem majd)" na, ezt nagyon várom, Kíváncsi vagyok. Mert jártam a Krn/Monte Nerón, és még szándékomban van visszamenni. Üdv VB
Dr. Serényi Jenőre emlékezve Serényi Jenő hadiútjának egyes állomásait követve az olasz frontra érkeztünk. A 20. honvéd gyaloghadosztály ezredeinek 1915. május 5-én kezdődött győzedelmes előnyomulását május 19-én a hadvezetés leállította és a hadosztályt…..
Vargabetű 2011.09.16 11:55:33
Az epizódban szereplő Krn, avagy Monte Neró hegyén idén jártam. Előzetes a félkész beszámolómból.

...A csúcson 2244 m-en minden felé összedőlt lövészárkok, bunkerek. Több sziklafolyosó járható, fejlámpa szükséges. Az egész hegy maga az olasz front, egy DK felé lejtős plató, és több sorban figyelhetőek meg az állások, mindegyik kb Kelet felé támadott, a Peski/2176m, Velké Sombor/1944m, Krnsko-jezero/1391m felé, amelyek Osztrák-Magyar kézen voltak. Innen dél felé a 14 légvonal kilométerre lévő Tolminig az egész hegygerinc megtekintésre érdemes, bár én csak a Batognicáig, a szomszéd hegyig jutottam. A csúcstól tovább keletre, a Krnska stribina/2056m hágó. Itt sziklába vájt lőállások, egy kiállított ágyútalp, és egy olasz ágyúlövedék látható. Tovább a Batognica/2164m sziklába vágott lépcsőkön közelíthető meg. A gerinc alá sorban több folyosót vágtak az olaszok, a bejárataik mind nyugatról, a hátország felől vannak. A sík hegytetőt, és különösen annak DK-i végét olyan szinten szétlőtte az Osztrák-Magyar tüzérség, hogy minden lépésre 2-3 repesz jut – amelyek még mindig a felszínen hevernek. El tudom képzelni, miket találnánk, ha, akár csak 10-20 db sziklát arrébb hajítanánk. Ezeket a mészköveket védték dédapáink, mintha a hazájuk lett volna. Legfeljebb néhány havasi csóka és fűcsomó lakik itt. A Batognica plató keleti csücske már a mieinké volt, és most következik az őrültség: földalatti aknaháború. A harcoló felek egymás létesítményei alá itt is tárókat véstek. 1917 nyarán méterről méterre haladtak a mieink az olasz állások alá. Tárnaháborúban szeptember 16-án 3 tonna, 24-én 4 tonna robbanóanyaggal felrobbantották az Olasz erőd keleti oldalát. A hegy több méterrel lett alacsonyabb, a 4 db kráter ma is megfigyelhető.
B. Sárközy Gergely visszaemlékezése – 37. rész Mint málhásló-vezető! Június 14., hétfő. A szeszélyes sors ismét űzi velem csalóka játékait. Még reggel ismét nem is gondolhattam, hogy mily megpróbáltatások következnek a legközelebbi napokban. Délelőtt kétszer voltam…..