Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bardócz

20 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már odáig süllyedtem a semmittevésben, hogy Mikszáth „tárcákat” olvasok. (Az időzőjel csak azért van, hogy fiatalabb olvasóim arra ne találjanak gondolni, hogy valami pénzszámlálásról lenne szó.) De jól is teszem, ha Mikszáthot olvasom, mert cseppentett nyelvtanlecke az! Eddig meg voltam győződve…..
bla-bla-blog-blog 2020.03.25 14:01:33
bla-bla-blog-blog Unió mozgalom 2020.03.25 14:01:26
Pártok jönnek-mennek, mozgalmak alakulnak, de lényeges különbség nincs köztük, csupán más-más érdekcsoportot takarnak. Az Unió mozgalom, talán kivétel lesz. A mozgalom célja: felkészülés a teljes globalizációra. Az Unió mozgalom – du tac au tac – egységesüléssel válaszol a kihívásra. Nevében nem az…..
bla-bla-blog-blog 2020.03.25 14:01:25
Nehéz ma bármit is – közérdekűt –mondani, leírni. Prófétának kéne lennem hozzá, de nem vagyok az. Már ennek a levélnek az elejéről hiányzó kötelező megszólításnál elbizonytalanodtam. Hogyan szólítsam meg a címzetteket? A Kedves Testvéreim túl patetikus lenne, a Barátaim kissé semmitmondó, a Tagok…..
A képviseleti demokrácia kora – úgy tűnik – elmúlófélben van. Választott képviselőink képtelenek még átlátni is egy olyan bonyolult, rendkívüli helyzetet, mint amibe jutottunk, miközben burjánzanak a sikeres „alulról jövő kezdeményezések”. Mi ennek az oka és hogyan kellene az új helyzetre…..
Évekkel 1984 előtt került a kezembe egy még korábbi kézzel írott jegyzetem, azt gépeltem le 1984-ben. Persze írógéppel, így most szkennelnem kellett. Kiss Ilona vasvári tanítónővel beszélgetve jegyeztem fel az ő szavai nyomán, egyi rokona pályája kezdetéről. Lentiszombathelyen tanított, ami…..
A magyar ázsiai nép, kiváltképpen alkalmas és képes a szenvedésre. Már régen elpusztult volna, ha szenvedni tudása olykor korlátok elé nem kerül. Szerencsére, bár legtöbbször a tizenkettedik órában, de döntő pillanatokban idáig még minden egyes alkalommal elfogta egy majdnem fizikainak nevezhető…..
  Írásomnak azt a címet is adhattam volna: Hogyan tovább Emberek? Akkor az egész emberiséghez szólna, de a tartalma változatlanul ugyanez volna, mert amiről írok, nem csak a magyarországi magyarokra vonatkozik. Itt a „magyarok”-at is csak annyira tessék szó szerint venni, hogy ők azok, akik…..
Magyarországon ma az erős kormányzati oldal és egy következetes civil platform szembenállása határozza meg a köznevelési rendszer körüli közhangulatot. Nézetkülönbségeik a változtatási szándék irányában, jellegében mutatkoznak meg. Abban azonban mindkét fél egyetért, hogy a jövő iskolája más lesz,…..
bla-bla-blog-blog Hogyhogyhogy? 2016.12.22 18:15:15
(Édesapám „Magunkról”címmel kezdett visszaemlékezést írni. Hatvanévesen úgy gondolom én is hozzákezdhetek valami efféléhez.) Hogyhogyhogy? Legkorábbi emlékeim inkább a mítosz, mint a visszaemlékezés kategóriájába tartoznak, minthogy ma már eldönthetetlen: saját emlékeim valóban, vagy a családi…..
A mai napon az alábbi levelet küldtem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XIII-XIV. Tankerületi Igazgatóságára: Tisztelt Igazgató Úr! 2012. szeptember 1-je óta irányítom és vezetem a 2013 júniusától 2013. január 1-jei hatállyal Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnáziumnak…..
Bardócz 2016.11.05 16:31:07
Én Bardócz-Tódor András vagyok. Azért kezdem ezzel, mert legtöbb kommentező minden felelősség nélkül szól a témához. Puklit lehet kritizálni és kell is. De alappal. Az én kritikai megjegyzéseim:
- valóban létező problémákra hivatkozik, ami nagyon szomorú. (Nem az, hogy hivatkozik rájuk, hanem, az, hogy léteznek.)
- amit a Telekiben csináltak, az tiszteletre méltó. (Nem a politizálásra, hanem a munkára gondolok, az eredményeikre.)
- a kritika negatív része pedig az, hogy többes szám harmadik személyben kritizál, ("gallyra vágták" sic.), ahelyett, hogy gajravágtuk-ot írna. Én az utóbbi években már csak többes szám első személyben merem kritizálni az iskolarendszert, mert negyven éven keresztül kitüntetett helyzetekben voltam részese a magyar iskoláztatásnak. Pukli ennél nyilván rövidebb ideig, de akármeddig is, az volt. Én azt írtam volna elrontottunk valamit, és én ezentúl a megjavításán fogok fáradozni.
Néhány dologban nem értünk egyet, de ezt most nem fogom részletezni. Azt viszont sajnálom, hogy feladja, lényegében anyagi problémákra hivatkozva. Persze nem a jövedelmére gondolok, hiszen annak elvesztése a családjának bizonyára nagy veszteség lesz. Hanem a beruházások hiányára, szakmai anyagok beszerzésének ellehetetlenülésére, stb. Ezek persze fontosak egy mai európai iskolában. De mi pillanatnyilag nem tartunk itt. Visszamentünk a történelemben vagy száz évet. És ennek előnyei is lehetnének. A háború után 1945-46-ban, példás egyetértésben folyt minden munka a nehéz körülmények ellenére. Ebben a mostani helyzetben meg azt se vesszük észre, hogy háború van. A minisztériumban nem láthatnak tisztán, mert őket a dicsfény vakítja, energiájukat a vagdalkozás felemészti. Ezért van, hogy hiába a kormányváltások, egy kormányzat sem tudott érdemben javítani a helyzeten. A „terepen” kell most helytállni.
És ilyenkor a szorgalom, elkötelezettség, a szolgálat kevés. Áldozatkész szofokráciára lenne szükségünk, vagy elveszünk.
Mindenekelőtt: SENKI NE SAJNÁLJA TŐLÜK! Az ugyanis a minimum, hogy rendes bért kapjanak a munkájukért, hiszen akkor várhatjuk el, hogy megdolgozzanak a pénzükért. Csak néha elmondhatnák, hogy mit is csinálnak. ..
Bardócz 2016.03.27 08:56:28
Én már ott leragadtam, hogy "Az ugyanis a minimum, hogy rendes bért kapjanak a munkájukért".

Azt hiszem, a főállású tisztességviselők a megélhetésük biztosítására való jövedelmet meg kell kapják. (Más kérdés, hogy szerintem az az általuk képviseltek átlagjövedelmével kellene arányos legyen, mondjuk annak másfélszerese.)

De a munkájukat a közösségért kell végezzék, nem bérét, és ez ugyanúgy vonatkozik rájuk, mint a nem főállásúakra. A választott tisztség a közösség bizalmát fejezi ki, a megválasztott személy áldozatkészségének szól. Ha nem így volna, akkor nem önkéntes vállaláson alapulna, nem helyi lakosokat választanánk, hanem megfizetnénk a legjobb szakembereket a világ bármely tájáról. Nem ön-kormányoznánk a közösségeinket, hanem vállalkozássá alakítanánk. Persze akkor mindenkinek járna a haszonból. Mondjuk az önkormányzat minden pénzét egy szélerőmű, vagy naperőmű park létesítésébe fektetné, aztán mindenkinek jutna ingyen áram, meg ingyen jövedelem...

Erre egyébként lenne lehetőség, de a hagyomány szerint az önkormányzatok nonprofit módon működnek. Remélhetőleg a képviselők is. :)

Ami pedig a beszámolást illeti, ha függetlenként választanánk őket, akkor elvárhatnánk a személyes beszámolókat, de pártokra szavazva legfeljebb a párt beszámolóját várhatjuk el, bár azt hiszem, ez itt úgy működik, hogy majd a következő választáson mást választanak a lakosok, ha nem tetszett az előző csapat.

Egyébként a jövedelmek és a végzett munka arányosságának megítélése is nagyon változó, mert egy nagyvállalkozó, akinek havi pár százezer forint nem tétel, nyilván nem várja el, hogy valaki 3-400 ezerért lehozza a csillagokat az égről, míg egy kisnyugdíjas felháborodik, ha százezer forint feletti fizetésért nem dolgoznak napi 10-12 órát.
Így foglalható össze az úgynevezett új iskola ügyében tartott fórum, amit az úgynevezett közös jövőkép miatt hirdettek meg. ..
Bardócz 2016.02.26 20:45:27
@Fazekas Andrea: Ennek az ÚSZSZ-nak a megalakulásáról mit lehet tudni? Mert az ESZEMKÁ-ban benne voltam, de erről még nem hallottam.
bla-bla-blog-blog Határ-ok 2015.09.24 19:27:28
Amikor határról beszélünk, általában valamilyen határvonalra, vagy határoló felületre, gyakran korlátra gondolunk. „Mindennek van határa!”, mondjuk néha méltatlankodva. De határnak nevezzük a falvakhoz tartozó szántók, legelők, esetleg erdők területét is. (Például amikor…..
Katonai szempontból Szerbia egy Európa megszállását célzó nemzetközi hadművelet keretében megtámadta Magyarországot. Az irreguláris hadsereg csapatszállítási feladatait látja el  Kelet-Szerbiától, illetve Belgrádtól a magyar, illetve az utóbbi időben már a szlovén határig.…..
Kérdéskörök a betért unitáriusokkal történő kerekasztal-beszélgetéshez   Kérlek, mutatkozz be, mondj pár mondatot magadról, családodról, szakmai életutadról! Félénk kisfiú voltam, az iskolatársaimnál gyengébb. … Egyik nagyapám háromszéki székely ezermester volt.…..
  Bardócz-Tódor, András* Budapest, Hungary Musings on the origin of the Ethiopian Book of Enoch Abstract. The astronomical part of the Ethiopian Book of Enoch refers to an interesting phenomenon, namely the length of longest day of the year (summer solstice). This data is particularly…..
Hallgatom a „közszolgálati” rádiót. Rövid politikai elemzés végeztével ostoba reklám ordít a fülembe. Valami szerencsejáték ajánlat. Azután olyan altatót hirdetnek, ami mellett a legkisebb zajra is felébredhet a használója. Majd folytatódik a legértéktelenebb stílusban a…..
A Földön élő hétmilliárd ember átlagos életszínvonala mélyen a mi európai életszínvonalunk alatt van. Nem csoda, hogy a globalizáció eredményeként özönlenek a menekültek, a bevándorlók Európába. Koszovó, Szíria, Afganisztán a kibocsátó államok. Ideje megismerkednünk…..
Handler Ármin: "A rejtélyes kőkoporsó" címmel írt cikket az átányi fekvő sírkőről. http://www.fntudosito.hu/riport/5001 A "szarkofágot" csodatévő kőkoporsónak tartja a múlt évezred 970-es éveitől eredő néphagyomány. Tudományos írást nem találtam róla, így a temetés…..
Az ember olvas ezt-azt. Olykor magam sem tudom kik, miről írták amit olvasok. Itt van például a fent alcím alatt egy szövegrész: "Amikor a feudális viszonyokat a gyarmati kizsákmányolás szükségleteihez alkalmazták, ez azt jelentette, hogy alapjában megsemmisítették a…..
Ám ne legyen igazam, de azt hiszem, zseniális átverés áldozatai lesznek hamarosan a pedagógusok. (Igen, megint a vesszőparipám, a pedagógus-életpálya.) És ahogy az Orbán-Balog-Hoffmann triumvirátust hallgatom, egyre erősödik bennem az érzés, hogy nem tévedek. De nézzük, miről…..
Egyesek szerint az Általános Isten definíciója egyenlő magával az istenhittel. Ezt a hamis vélekedést cáfolom kiegészítéseimmel és innentől már tudhatjuk is, hogy mi Isten, mi az Általános Isten. Annie Wood Besant (1847-1933) ”Eddig…..