Regisztráció Blogot indítok
Adatok
project640

0 bejegyzést írt és 361 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előszó A 2022. február végén kezdődött orosz-ukrán konfliktus egy eseményét már elemezte a csatorna, ahol viszonylag kevés konkrétum volt ismert, de a megkérdőjelezhető állítások a Kijev szelleme fantázia nevű pilótáról érdemeltek némi figyelmet. A konfliktus továbbra is zajlik, ami termeli ki…..
project640 2022.06.17 13:19:33
Sokat gondolkodtam, hogy reagáljak a cikkre .... főleg a Kijev szelleme után. Bocs, de többet vártam. A blog 3/4 gyakorlatilag enciklopédiaszerűen felsorolja a moszkva légvédelmi képességeit, utána pedig egy 'armchair generál' szintű matematikával ki van hozva, hogy 2 Neptune rakétával gyakorlatilag képtelenség elsüllyeszteni a Moszkvát. Aztán a végén elemzve van, hogy ennek ellenére miért süllyedt el.
Csak ismételni tudom önmagam a kijev szellemében már leírtakat: az orosz haderő gyakorlatilag elhitette a világgal, hogy pariba vannak a NATO-val, közben kiderült, hogy a király meztelen. Szart sem érnek!
Láttatlanban ki merem jelenteni, hogy a Moszkva még csak nem is érzékelte a Neptune közeledtét. Pedig az utolsó km-ken a Neptune aktív rávezetést használ, a CIWS-eknek automatikusan kellett volna működniük.... bazz, háborús területen, aktív blokádot fejtett ki!!!! .... az ukránok a háború eleje óta készültek, hogy elkapják az orosz hajókat, és ezt nem is titkolták.
A Neptune nem több, mint egy fejlesztett KH-35 ... ez nem egy AGM-158C .... a neptune egy a 90-es évek technikai színvonalát képező hajó ellen rakéta. Egy ilyen típus-nak esélye sem lenne megközelíteni mondjuk egy Arleigh Burke osztályú hajót. Az oroszoknál semmi nem működött!!! .... kiváló időjárási viszonyok közepette bekapott 2 neptune-t, melyek egyenként 150kg-os robbanófejjel rendelkeztek ... észre sem vették ... sem a radarok, sem a besugrázásjelzők ... egyetlen automata rendszer sem működött ... a hajó mentése pedig katasztrofálisan szarul sikerült.
Vegyük észre: az a haderő, amelyiktől a fél világ el volt ájulva még fél éve .... az arra képes, hogy soha nem látott emberveszteséggel halad előre napi 1-2 km-t egy szűk, 30-40 km-es sávban.
Ez a cikk száraz tényekkel, enciklopédia szerűen felsorolt számokkal leírja, hogy kéne működnie papíron a moszkva cirkáló légvédelmének.... aztán a valóságban semmi nem úgy működött. Szerintem egy blog azért jó, mert azt fejti ki az írója, amiről nem tudunk, aminek nehéz utánanézni .... ha pl. leírjuk, hogy a moszkván súlyosan alulmotivált, képzetlen sorköteles állomány van szolgálatban ... hogy az orosz haditengerészet rendelkezik a világ egyik legrosszab statisztikájával a nyílt tengeri balesetek számát illetően .... hogy a papíron rendelkezésre álló felderítő gépeik hol a francba vannak, miközben a NATO részéről 24 órában köröz egy a román égbolt felett! Hogy a nagy orosz hírszerzés még csak azt sem tudta kideríteni, hogy hány akítv Neptune rakétája van Ukrajnának ... és a szuperül megtervezett első napi támadásukban az egy-két ősöreg ukrán lokátoron kívül semmit, de semmit nem tudtak elintézni.
Abba pedig már bele sem kötök, hogy olyat kijelenteni, hogy egy RQ-4-es drón a SAR radarjával képes figyelni az egész Fekete tengert több, mint tárgyi tévedés. A SAR típusú radarokról a wikipédia kimerítő cikke
en.wikipedia.org/wiki/Synthetic-aperture_radar ..... jellemzően nem tengerészeti felderítésre használják.
A rakétatalálat után valóban SAR radar kép alapján analizálták a történteket (mert persze ilyenkor is ezerrel ment az orosz hazudozás), de ez műholdra szerelt rendszer volt. A felderítést egy P-8 gép végezhette, és adta meg a pontos pozit az ukránoknak.
A moszkva elsüllyesztése minent megmutata az orosz haderő képességeiről, és megmutatja a lesajnált ukránok hihetetlen kezdeményezőképességét, és rapid módon kidolgozott innovatív cselekvőképességüket.
Előszó A 2022. február végén kezdődött orosz-ukrán konfliktus során számtalan videó anyag látott napvilágot, amikből le lehet szűrni ilyen-olyan tanulságokat és képességeket, vagy azok hiányát. Viszont ezzel párhuzamosan kőkeményen zajlik a propaganda háború, ahol olyan kijelentések is elhangzottak…..
project640 2022.05.12 10:27:33
@molnibalage: omg ... megemlítettem a 73-as háborút, mindenfajta haditechnikai szösszenet nélkül, nálad meg kigyulladt a vörös gomb, és elkezdesz shilkázni, dvinázni, phantomozni .... te tényleg nem érted, hogy mire akarok kilyukadni
emlékszem, amikor fősulira jártam (Bólyai :-) ... biztos ismerős neked) levitézlett alezredesek harcászat órán ecsetelték, hogy az automata töltős T-72-es család milyen über szuper egy nagy, böhöm, kilóméterkről kiszúrható leo2-vel szemben .... azért írtam ilyen egyszerűen (és véletlenül sem belevinni semmi szakmait), mert kb. ebben a stílusban fejezték ki magukat
aztán volt a másik fajta, aki az utolsó csavarig ismerte a neva-t, meg a P-15-öt, és hosszan ecsetelte a jugó fölött lelőtt F-117-es gyengeségeit ... aztán véletlenül rákérdeztem a 91-es öböl háború tapasztalataira, és jött a szokásos az arabok szarok, szarul lettek kiképezve, stb.... az, hogy az F-117 lelövése súlyos bevetési hiányosságok sorozata miatt következett be (és persze kellett hozzá a légvédelmi rendszer készsé-szintű ismerete, ezt nem is próbálom elbagatelizálni ) az számára már smafu volt .... ő szerintem halála pillanatáig elhitte, hogy a 60-as évekbeli szovjet technika kenterbe veri a 90-es évek amerikai technikáját .....
project640 2022.05.12 12:31:59
@molnibalage: neva, p-15, csak azért írtam, mert ez jutott eszembe (légvédelmis tanárról beszélek), és utána írtam tovább a gondolataimat ... te meg egyből csuklóból nyomod vissza, hogy hülyeség ...

amikor meg a karabahi háború kilőtt pantsir, tor, buk-jait linkelem be, amiről te korábban azt írtad, hogy olyan nem volt ... akkor meg következetesen hallgatsz

nekem itt konec filma ...
project640 2022.05.17 11:30:40
akkor mindenki kedvéért mégegyszer beteszem a karabahi veszteséget

www.oryxspioenkop.com/2021/12/a-monument-of-victory-bayraktar-tb2.html

és hozzá a pontos kijelentést: '"A karabahi balhéban hol volt Tor-M1/M2, Sz-300PM2, Buk-M3 és Sz-400?"'

a listában van tor-m1 és m2 is ..... és tényleg nem akarlak ba*ogatni, mert ez nem egy súlyos tárgyi tévedés, de illik beismerni .... és mégegyszer: ez természetesen nem negálja a tudásodat, és semmiképpen sem a munkádat .... én csak azt írom már hosszú kommentek óta, hogy te nem nem tudsz elszakadni a technkai valóságtól, és figyelembe venni a humán faktor fontosságát!!!!
A karabahi háborúban az oroszok egyfajta békefenntartóként voltak jelen .... az eszközök jelentős részét orosz személyzet üzemeltette .... miért egyezett bele az örmény vezetés gyorsan a tűzszünetbe (egyébként ezzel súlyos belpolitikaai válságot előidézve)? ... mert az oroszok pusholták őket, mert rádöbbentek, hogy szart sem érnek az azeri előrenyomulással szemben!
A pantsir típusú légvédelmi rendszerek éppen pl. a drónokhoz hasonló kis, és alacsonyan szálló célpontok ellen találták ki. Semmit nem értek .... ami ellen meg kellett volna védeni a szárazföldi csapatokat, az végzett velük.
Nagy technikai tudásod van ... ezt mondom ... mintha a fősulis tanáraimat hallanám ..., de pont ez a baj az orosz haderővel is. A gyakorlatias innováció teljes hiánya.
Könyörgöm vegyük észre, hogy képtelenek mélységű szintű légi csapást eszközölni!!! Papíron a világ egyik legnagyobb légerejéről beszélek .... a légi bevetések elenyésző % precíziós csapás!!! .... 2022-ről beszélek!!!! ... amikor a DJI gyártósoráról havonta leesik több százezer mavic3-as drón, amik ellen tehetetlenek az oroszok!!!! ... hidegháborús elvek alapján kezdik meg a folyami átkelést, aztán csodálkozank, hogy az ukrán tüzérség szanaszét lövi őket ..... és, akkor még nem is kezdték el használni az M-777.es típusú tarackokat .... mi lesz majd akkor? amikor bayraktarokkal megtámogatva 40 km fognak cm pontosan lődözni M982-es gránátokat!? ..... az orosz légierőnek már régen izzé , porrá kellett volna szednie a vontatott ukrán tüzérséget ....
Határátkelő Képzeld el 2022.04.27 06:30:00
Nagyon nehéz mit írni a most következő poszt elé, így maradjunk a tényeknél. Zsolt (aki korábban már írt ide Dzsibutiról) a háború kitörése előtt három évet élt Ukrajnában. Nyolc családot menekített ki a háborús Ukrajnából, ami itt következik, azokat tőlük, első kézből hallotta, vagy maga látta...
Hét tenger A Laconia incidens 2022.04.11 07:26:06
1942 július 29-én, a Szuezi-csatorna déli kijáratánál fekvő Port Tewfik kikötőjében az utasok megkezdték a beszállást a móló mellé álló Laconia gőzösre, mely Afrika megkerülésével Angliába indult vissza. Az utasok többsége nem saját elhatározásából szállt hajóra, a Dél-Afrikába, illetve Angliába…..
project640 2022.04.22 14:04:04
@Wildhunt: orosz trollok, putyin hívők-ből egy életre elegem van .... kimondom: igazi szar emberek ..... biztosan Mariupolt is az ukránok lőtték szét .... meg tudjuk a malaj gép lelövése óta, hogy azt a CIA követte el ...... annyira hányingerem van a te fajtádból, hogy elmondani nem tudom ........ nyugodtan törölheti a moderátor ezt a posztomat, de elfogyott a türelmem a putyin majmokkal szemben .... és OFF-olok is..... nem folytatom tovább .... és ezer bocs savanyújóska, hogy már itt tartunk :-(
project640 2022.04.22 15:21:07
@Oktán Pista: ok, utólagos elnézést a hangsúlyért! Nem állítottam az egyetem jót és rosszat, csak könyörgök, hogy ne tegyünk egyenlőségjelet egy holodomor és egy fenti eset között.
Mondok egy példát, ami nem is olyan régen esett, és engemet is megdöbbentett.
A közelmúltban eléggé divatos irányzatot kapott, hogy nyugat-európában, vagy az USA-ban történelmi személyiségek szobrait döntögetik le. Pl. Kolumbusz-ét. Természetesen itt sem fekete-fehérek a dolgok. Azzal a történésszel értek egyet (asszem egy angol), aki azt mondja, hogy egy egy történelmi személyiséget a saját koának a kontextusában kell vizsgálni, és óriási hiba őt mai erkölcsi mércével mérni. Ebből azt akarom kihozni, hogy igenis vannak emberekről szobrok, amiket maximálisan megértek, hogy eltávolították. Az egyik ilyen 'úriember', II. Lipót belga király. Gondolom nem kell bemutatni. És ami megdöbbentett, amikor ez beszédtéma volt Belgiumban (2-3 éve volt ez), hogy az ő személye, bűnei egyáltalán nem voltak ismertek Belgiumban. Ebből csak azt akarom kihozni, hogy tőlünk nyugatra is vannak bőven elhallgatott részei a múltjuknak ... és talán még azt is mondom, hogy mi magyarok, történelemkutatás tekintetében szerintem átlag feletti objektivitással állunk a saját történelmünkhöz.
DE! ezektől függetlenül is mondom, hogy olyan fokú népirtás, ami kelet-európában volt, az teljesen ismeretlen dolog volt nyugaton. pl. A Wolyn-i mészrálásokról 'csak' 2 éve halottam elősször ... és -ismerve a holokausztot, örmény népírtást- megdöbben az ember ... újra és újra!
Egyáltalán nem próbálom a nyugati népeket mosdatni, de be kell vallanunk, hogy pl. szép utat megtettek társadalom-fejlődés területén ....., amikor ma tőlünk keletre 100ezres nagyvárosokat törölnek el, milliós menekülthullám -ot gerjesztenek, és nálunk a kelet-európai országok közül a legjobban tolják az orosz narratívát, akkor mélységesen szégyellem magamat. Úgy érzem, hogy szocioantropologiailag fejlődik vissza a magyar nép :-(
project640 2022.04.25 09:04:20
@savanyújóska: ebben sajnos teljesen igazad van ... a világ megváltozott .... hol van az a nyugat, ahol egységesen szembeálltak a nácikkal, a szovjetekkel szemben? :-) ..... Le Pen-t többet támgatják, mint valaha .... a németek-ről meg már nagyon régen látszik, hogy a gzadasági érdekeik mindenek felett (vajon miért van ott a magyar demokrácia, ahol? ;-) )
én egy diplomásokkal körbevett munkahelyen ülök ... és elszomorító a butaság az ukrán háborúval szemben ... miközben kőmüves haver 110%-osan átlátja ezt az állami szintre tolt trollkodást
Miután életem első 50 évét szinte teljes egészében a Nyugat-Dunántúl területén töltöttem, a második 50 évbe lépve úgy gondoltam, megérett már a helyzet arra, hogy kicsit kidugjam az orromat a tágabb környezetbe is. A tágabb környezet fogalmát elég tágan értelmeztem, mert elsőre rögtön nagyot léptem,…..
project640 2022.04.01 11:40:11
@savaz: szerencsém van, hogy sógoromék 'jó' helyre költöztek, Bremerhavenbe :-) ..... így a nagy álmot már kb. 3-szor néztem meg: Wilhelm Bauer XXI osztályú tengeralattjáró. Aztán véletlenül fedeztük fel Hamburgban a szovjet gyártmányú, Tangó osztályú, B-515 nevű tengeralattjárót ..... aztán tavaly néztük meg Lübeckbe az U-995-öt :-)

...és ha már Hamburg, akkor Blohm und Voss :-) .... 'magán' gyárlátogatás keretében megtekinteni a Bismarck születési helyét, ahova a mai napig ki van állítva egy páncéldarabja.
Szóval az észak-német régió nagyon hálás a hajó szerelmeseinek ..... és, aki még nem volt, annak közelező esemény a következő sail 2025 :-) ... fantasztikus
www.bremerhaven.de/en/events/sail-2025/sail-2025.80821.html
Lakást bérelni általában nem tartozik a legegyszerűbb akciók közé, az azonban még így is ritkaságnak számít, hogy az ember testi épsége is veszélybe kerüljön közben. Márpedig valami ilyesmi történt Jánossal Hollandiában. A történet színhelye: Rotterdam..
Hét tenger Zsebcsatahajók 02. 2020.09.21 12:01:11
Ha a győztes antant országoknak a háború utáni konferenciákon lett volna annyi eszük, hogy meghagynak a németeknek néhány korosabb dreadnoughtot, a Nassau vagy az Ostfriesland osztályból, a kivénhedt csatahajók tatarozgatására elment volna a német haditengerészeti költségvetés nagyobbik része,…..
project640 2020.09.22 13:28:56
@Pájer Csaba: WOW!!!! nekem is :-) Italeri 1/720-ban ... azóta is nagy kedvenc .... nem tudom, de nekem a graf spee sokkal többet jelent, mint egy Bismarck, vagy egy Iowa. Ezek a zsebcsatahajók unikálisak voltak ... szépek voltak ... és ránézek a makettre és fantasztikus, hogy erre a karcsú hajótörzsre rátették azokat a rohadt nagy tornyokat. Imádom a world of warship-ben is.
Nagyon-nagyon távol áll tőlem, hogy bármilyen szinten negálni tudjam magamban azt a felfoghatatlan sok bűnt, amit a III. birodalom tett, de tényleg kiváncsi lettem volna, ha a németek a felszíni hadihajóikat csak egy kicsit agresszívabban használták volna, akkor hogyan alakul az atlanti háború.
És ehhez a gondolatmenethez tartozik, hogy tökéletesen megértem Hitler-t, amikor őrjöngött a graf spee önelsüllyesztése miatt.
project640 2020.09.25 13:39:36
@apro_marosan_petergabor: előtte azért a britek megbombázátk Berlin-t :-)

De könyörgöm 2020-ra felejtsük el, hogy a vesztes háborúért Hitler a felelős, bezzeg a német tábornokok, admirálisok azok mind faszagyerekek voltak.
Két érdekes és érdeklődésre számot tartó téma kerül ma terítékre, ugyanis mindkét témakörben nemrégiben született új szabályozás, melyek fontos változásokat ígérnek. Az egyik az engedély nélkül fúrt kutak legalizálása, a másik pedig az avarégetéssel kapcsolatos új rendelkezés. Terjengős bevezetés…..
project640 2020.06.10 07:45:44
@Arcade Macho: te most it trollkodsz? vagy alapból vagy k*csög?
project640 2020.06.10 11:08:31
@úgyiselfelejtem: Így van, erdő ... kb. 1000 m2 van fenyőcsemetés, amiket pl. folyamatosan gallyazok, alakítok. Van egy óriási tujasor, amit folyamatosan alakra formálok.
Az északi oldalon 12 db 8 méter magas jegenyenyár van ... a múltkori vihar miatt arról karvastagságú ágak törtek le, kb. másfél tucat 2 méteres ágak.
És van egy nagyon fontos észrevételem, amit eddgi senki nem vett figyelembe.
Ugye ez az egész a levegőminőségről szól.
Ha nagyon pontos akarok lenni, akkor itt tisztán matematika van. Magyarul: az én növényeim évente sok mázsa co2-t kötnek meg. Amikor égetek akkor ennek a megkötött co2-nek egy részét juttatom vissza a légkörbe.
Ha nagyon erősen akarok fogalmazani, akkor a teljes kertem elégetésével lennék 0 szinten, mint egy mezei városi, vagy 0 növénnyel rendelkező kiskert-tulajdonos. Minden növénnyel, amit ültetek, és életben tartok azzal hozzájárulok a levegő tisztaságához. Az égetésemmel max csökkentem ezt a pozitív szaldót.
És félreértés ne essék: teljesen egyetértek a szabályozással...., de az, hogy itt most szidjuk a falusi embert, ... meg törvényt hozunk, de megoldást, segítséget nem adunk ... na az a felháborító!!!!
Tegyük fel, hogy van egy egyszerű falusi ember tele gyümölfával. Nem fdog aprítót venni, de nem akarja, hogy büntessék. Kivágja az összes fáját .... mit ért el a törvény? Hogy csökkentette indirekt módon a CO2-t megkötő fák számosságát :-( .... minden fa, ami él, az nő is ... az co2-t köt meg ... és minden hozzá tartozó metszés és égetés ezen megkötött co2 egy részének a visszanegedésével jár .... de az még mindig pozitív szaldó!
A Román Királyságot ugyan legyőzte az osztrák-magyar és német haderő, majd az 1918. április 24-én a Bukarest közeli Bufteaban megkötött béke szerint fegyvernyugvás volt hatályban a legyőzött románok és a győztes központi hatalmak között. Ezt a békét szegte meg a háború utolsó napján a Román…..
project640 2020.05.22 14:42:31
@Pic: a román haderő egyben tartása bukaresti béke után mindenképpen a románokat dícséri. Erről sehol nem találtam infókat, hogy ezt milyen formában tudták végrehajtani. Egyáltalán a bukaresti béje leszerelte a teljes román haderőt, és azt a központi hatalmak tisztjei be is tartatták?
a hazafelé, sokszor, özönlő leszerelt hadsereg-maradványok állapotára semmiféle befolyása nem volt a románoknak, de még a franciáknak sem!!!!

mégegyszer hangsúlyozom: SENKI nem akart Erdélyért harcolni, max a székely hadosztály 2-3ezer önkéntes székely származású katonája

mindenkinek elege volt a háborúból!!! a románoknak is!!!!

nálunk forradalom volt, náluk meg erdélyi földeket ígértek a parasztságnak!!!

Erdély elvesztése indirekt módon a török terjeszkedés végeredményem, de direkt módon a magyar arisztokrácia csődje!!!!! és valóságtól elrugaszkodása ... még 18 novemberében is reális végeredménynek tartották, és nem is gondolkodtak másban, mint a történelmi magyarország egyben tartását!!!! .... egy rossz vicc volt!!!!
project640 2020.05.25 23:27:30
@Pic: a bukaresti béke értelmében Románia 10 hadosztályt tarthatott meg (kb. 30ezer katona) ... ehhez képest 1918 nov-dec mozgosításkor 160ezer fős hadsereggel kezdték meg a bevonulást Erdélybe. Tisztán látszik, hogy akkor a román oldalon volt egy tiszta, erős hadvezetés ... erős nemezeti érzelmekkel főtve, tiszta cálokat jelöltek ki, melyeket sikerült elérniük.
Érdekes lenne megismerni az akkori román terveket, hogy pl. mekkora magyar ellenállással számoltak.
Kratochvil-hez hasonló tisztek próbáltak szervezni ellenállást (székely-hadosztály), de Budapest-et gyakorlatilag nem érdekelte Erdély.
Az országot vezető arisztokrácia busásan meggazdagodva jött ki a háborúból. Födosztással talán elérhették volna, hogy a parasztság mégegyszer fegyver-t fogjon.
Érdemes elolvasni Hatos Pál: eltákozott köztásasgá című könyvét ...

a dákó-román elméletet pedig ne írkáljátok ide, mert semmivel sem komolytalanabb ,mint a youtube-ot ellepő magyar 'őselméletekkel' :-(

konkrétan nekem van egy haverom (sajnos volt, mert annyira fanatikussá vált), aki már Pártus-magyar rokonságról, Krisztus pártusi herceg ... meg a magyar nyelv ősnyelv, stb.... oly mértékben nem tudta elfogadni , hogy én nem hiszem ezeket a tanokat, hogy megszakadt köztünk a kapcsolat

szóval hülyeségért, nem kell itt előhozakodni a dákó-román elmélettel .... nálunk sokkal masszívabb hülyeségek terjednek jóval magasabb szinteken :-(
Azt mondják indulatból tollat, vagy az én esetemben billentyűzetet ragadni nem túl szerencsés. Vártam is vagy fél napot, de nem csökkent közlési vágyam. Az indukációt egy cikk váltotta ki amit az Indexen olvastam (Ide kattintva  olvasható). Bejegyzésem címe is az idézett cikk címéből eredeztethető.…..
project640 2020.05.15 19:29:06
@Boar.: van egy kicsi bukfenc a logikádban (lehet nehezen ment a matek? :-) )

én a társadalom egy igesz szűk rétegérő beszélek ... a te hasonlatod, viszont a társadalom egy igen szűk rétegét helyezi relációba az egész társadalommal

a logikád alapján: nem minden vadász köcsög ... és nem minden útszéli lány 'kurva' :-( ....
Hát, ez az, amire senki sem gondolhatott hónapokkal ezelőtt. Ilyen drámai változás a mindennapi életünkben emberemlékezet óta nem volt. A koronavírus terjedése az élet számos területén borít fel mindent, ami idáig olyan egyszerűnek tűnt. Az oktatás is elszenvedi most az eseményeket, de hála istennek…..
project640 2020.03.20 15:09:58
@leves(z): nem öntöm a mocskot, csak leírom a tényeket ... 1 hétről beszélek ... én magam vittem ki 2 gépet, hogy segítsek ... én magam adtam az ötlete, és magyaráztam el több tanárnak, hogy van ez .... multiba dolgozok, ...jelenleg a járvány miatt sokszor órák alatt kel impovizálnunk!!!! ... skype meetinget kell szervezni pl. reggel 9.00ra ... akit ott van , ott van, aki nincs, za nincs... ilyen egyszerű... közben persze mindenkinek kivan küdve a tananyag ..... DE!!!! legalább el van indítva egy interakció!!!!!!!!!!!!!!! ..... mégegyszer mondom: a tanárok általam ismert nagy részén a teljes innováció hiányát látom!!!!!!!!!!!! .... ez TÉNY!!!!!
Az első világháború 1914 nyara és 1918 ősze között közel 10 millió halálos áldozatot követelt, mely ugyan jócskán elmarad  a második világháborúétól (melynek során kizárólag Európában 50 millió halálos áldozattal számolhatunk) azért így is iszonyatosan magas szám. Az akkoriban csak "nagy háborúként"…..
project640 2020.01.20 16:41:52
Vannak lengyel rokonaik, és minden 2-3 évben meglátogatjuk őket. Tavaly a kellemeset a hasznossal, a családdal töltöttünk 2 napot Prágában, majd 2 napot Drezdában, és utána mentünk a rokonokhoz. Elég sokat szoktunk úgy általában a VH-ról, történelemről beszélni, és persze szóba került Drezda bombázása. A lengyel rokonnak munkája révén sok kapcsolata van a németekkel. Eleve tudni kell, hog az egész nyugat-lengyelország (jó 100 km mélyen) masszív, ősi német területek voltak, és hát a mi rokonaink is egy ilyen anni épített 'német' házban laknak (mint, ahogy sok lengyl). Az ő szüleik egyébként meg ukrán területekről voltak elüldözve.
Szóval a német kapcsolatai sokat sírnak-rínak pl . Drezda miatt. Erre szokta mondani, hát ti akartátok, nem?
A németeket a szövetséges légerő majdnem megsemmisítette. A német nép kihívta maga ellen a világot, és majdnem elpusztult. És tanultak ebből!!!!
Vajon mi tanultunk belőle? Mi tanultunk fél millió honfitársunk halálba küldéséből? Mi tanultunk 300ezer sváb elüldözéséből? Mi tanultunk az 'utolsó csatlós' szerepéből? Hadszíntérré tettük az országunkat ... Budapestkörbzárásánál a Margit hídat úgy robbantottuk fel, hogy ment rajta a forgalom ....
Relatív a béke. ... Trianon ... Erdély elvesztése ... kit érdekelt? A földnélküli parasztságot, akik 1 hét zsoldért sorban álltak a nyugati pályaudvarnál, hogy leadhassák fegyvereiket? Az iparmágnásokat, akik még gazdagabban kerültek ki a Nagy háborúból?
Tudjátok, hogy a román katoa miért vette még fel a fegyvert? Mert azt mondták nekik, hogy a magyar uraktól elvett földeket ti foglyátok kapni!!!!
Szobrot állítunk Tiszának. Hallani sem akart a földosztásról! Hallani sem akart az áltaános választójog kiterjeszéséről! Hallani sem akart a nemzetiségek plusz jogairól!
Kit érdekelt a császár? A cseh, rutén, ruszin, szerb, horvát stb. lakosságot? Önálló országot akartak, és a háború végét akarták.
Ilyen rohadt egyszerű volt.
project640 2020.02.07 14:53:27
@Reszelő Aladár: A háborúnál nincs rosszabb választás. Ezt gondolom röviden. Hosszabban: 1918-ban az emberek békét akartak. fél millió magyar halt meg a Nagy háborúban. A lakosság nagy része nélkülözött, és semmi értelmét nem látták a háborúnak. A hazajövő katonák sok helyen fosztogattak, anarchia közeli állapotok uralkodtak. Decemberben az újjászerveződő (vajon ezt hogyan tudták ilyen gyorsan összehozni ?) román haderő nagyon lassan bevonult Erdélybe, és nyomult előre. Az összes kétségbeesett üzenetre Budapestnek az volt a válasza, hogy nyugi. Persze mi más lehetett volna, hiszen nem is volt haderőnk. Senki nem akart háborúzni a románokkal! A románok-at pedig hiába figyelmeztette az antant, hogy vonuljon vissza, ők pontosan felfogták azt, amit mi nem: hogy ez most itt kettőnk között lesz eldöntve! A románok minden fegyverszüneti egyezményre, egyeségre 'szartak'! A közhivatalnokokat feleskették a román törvényekre, aki nem akarta, az mehet az utcára (ez is történt, tízezrek jöttek Erdélyből Magyarországra). Magyarországnak sem lehetősége, sem akarata nem volt Erdély megvésére. Majdnem 2 év múlva Trinaonnál gyakorlatilag csak rányomták a pecsétet arra, ami már régen a napnál világosabb volt, hogy Erdély innentől kezdve Románia része.
Nem volt törvényes kormányunk, nem volt hadseregünk, fegyveres bandák fosztogattak, stb.... a törököknél és egy szűk tiszti réteg volt képes az ellenállásra. Ilyen volt nálunk is (Kratochvil) csak sok lehetősége nem volt.
Gyakran felvetődő kérdés mind a történelem-kedvelők, mind a történészek körében, hogy az 1552 -es nagy török támadásban, - melynek legvégső célpontja a Felvidék kapujának nevezett Eger várának elfoglalása volt - mekkora létszámú török sereg vett részt. A szakértők egyik része Tinódi Lantos Sebestyén…..
project640 2019.12.04 09:13:09
@jacint70: ez egy hadjárat volt ... nem pusztán Eger ostroma ... és egy nagyon fontos tényt a cikkíró sem írt le ... az 1552-es török hadjárat valójában a török részéről egyfajta tulajdonvédő/büntető hadjárat volt, ugyanis Erdély nyíltan szembeszegült a portával.... Ferdinánd nem akart háborút, viszont a törökök biztosra akartak menni, így óriási haderőt mozgosítottak, hiszen a hadjárat eszkalálódhatott volna egy nyílt háborúhoz a hasburgokkal szemben is .... a törökök elérték a céljukat: Erdélyt bebiztosították maguknak; majd csak a 15 éves háború lesz, amikor Erdély újra megpróbált nyíltan szembeszegülni a portával
a szomorú igazság az, hogy a 16. században még a hatalmas Hasburg birodalom is inkább békére törekedett ..... és még félszáz év kellett, hogy elkezdhesse a szárnypróbálgatásokat
Az 1552-es hadjárat végleg pontot tett Erdély törekvésére, hogy a magyar királysággal a közeli jövőben egyesüljön.
project640 2019.12.12 13:20:06
@Dragon74: ennek a hadjáratnak semmi köze Bécshez ... nem is volt háború ekkor a törökök hasburgok között .... valahogy sokaknak az a gondolata van, hogy itt egy vég nélküli háborúról van szó .... valójában pont az ellenjkezője
project640 2019.12.12 13:20:13
@David Bowman: kik azok a francok ? perzsákkal egyeztetni? gondolom a szafavida birodalomra gondolsz .... és mégis a hasburg birodalom miről tárgyalt volna a szafavidákkal?
project640 2019.10.18 16:20:33
@dddoni: én is úgy tudom, hogy nem ismert a nyelvük ....

a többi nagy-mafyar hozzászólónak: tudunk akként beszégetni a hunokról, hogy ne mindig oda lyukadjunk ki, hogy ők valójában magyarok, magyarul beszéltek, és a székely rovásírást használták ... mert ez annyira uncsi már :-(
A "kik a magyarok ősei?" kérdés rendszeresen felvetődik a hazai médiában és Kőrösi Csoma Sándor óta - vagyis már kerek két évszázada - hogy kiemelten foglalkoztatja a magyarságot. Kőrösi Csoma 1819 novemberében (vagyis épp most 200 éve) indult el Erdélyből gyalog-szerrel (!) Indiába és Tibetbe, hogy…..
project640 2019.09.30 18:51:54
@Gery87: lásd hódító I. Vilmost is .... az angol új elit identitását a normannok adták, de eredeti francia nyelvük eltűnt .... számomra is egyre inkább az a hihető álláspont, hogy a bejövő magyarok nem magyarul beszéltek
A sorozat harmadik részében (első része ITT, az előző pedig ITT) a Tu-22M2 változaton keresztül kerülnek bemutatásra a bombázótípus belső rendszerei (üzemanyag, hidraulika, áramellátás, repülésvezérlés, stb.), és a Kuznyecov NK-25 hajtómű.   Belső rendszerek A fedélzeti segédhajtómű (APU) az…..
  A problémásnak vélt agresszív viselkedés az emberi környezetben élő kutyák esetében mindig csupán egy felszíni “tünet”, egy jelzés a kutya részéről, hogy valami nincs rendben. Mélyebbre ásva, a kiváltó okot/okokat megtalálva és orvosolva, az agresszív viselkedés alábbhagy, megszűnik.   Ebben a…..
project640 2019.09.05 11:04:35
@munkanélküli informatikus: ja, annyit még hozzátennék, amit egy kutyaoktató mondott nekem: a kutya több ezer éve az ember mellett él .... és a kutyát -egyedüliként az állatvilágból- az ember a képére formálta .... innentől kezdve a kutyák rendelkeznek uyganazon tulajdonságokkal, mint az ember ... egy kutya lehet gonosz is ... egy kutya akkor is gyilkolhat, ha ott az étel a táljában, nem fáj semmilye, mindenje megvan
project640 2019.09.05 11:25:26
@munkanélküli informatikus: én sem foglak meggyőzni ... te sem engem :-) .... ettől függetlenül mia a válaszod a kérdésemre? .... de csak őszintén

Felteszek egy kérdést, és válaszoljon rá mindenki őszintén: ha bárkinek lenne stafforshire terrierje, akkor őrizetlenül tudná e hagyni 1 éves gyermekével!? .... és mindenkitől őszinte választ várok ...., és ezen őszinte válasz figyelembe vételével mindenki gondolkozzon el, hogy mit jelent egy olyan kutya, mint pl. a saffortshire terrier
project640 2019.09.05 12:54:30
@TitiRobin: kívülről más állat ne tudjon bemenni? ... ezt tényleg komolyan írtad le? .... az én kerítséem 1.70 körül van ... és én vagyok a hibás, hogy az argentín dog bejött? ..... bizakodva olvastam a posztodat, de a végén nagyon lebiggyet a szám széle .... sajnso úgy látszik, hogy gondolataimmal egyedül vagyok ..... és egyben persze kívánom mindenkinek, hogy soha-soha ne éljenek át egy masszív kutyatámadást ..... , mert garantálom, hogy utána máshogy fognak bizonyos fajtára nézni .... engem hetekig nyugtalan képek kísértek ..., hogy a dog bejön a házba, és megtámadja az alvó gyermekeimet, stb..... el sem tudtam addig képzelni, hogy a békésen alvó kutyánkat a ksaját kertüknben ilyen iszonyatos, gyilkos támadás érje .... a kutyánkank a fejéről cafatokban lógott a bőr .... felfoghtatalna volt ...... senkinek nem kívánom

ja és mégegyszer ideteszem a linket, mert erről edig senki nem írt véleményt, és bölcsen halgat mindenki .... persze a pitt bull ugyanolyan kutya mint a többi, a lenti stat-ban csak azért van minden 2. sorban , mert az összes pitt bulnak hülye gazdája van ... míg golden csak azért van 1 helyen, mert az összes golden-nek jó gazdája van....

további jó ámítást mindenkinek aki szerint mindenről csak a 'rossz' gazdi tehet ... a kutyusok meg minden esetben ártatlanok,

gondolom végzetes kutyatámadásnál maximálisan ellenzitek, hogy adott kutyát elaltatják ... hiszen szegény kutya.... nem ő tehet róla, hogy egy 3 éves kisgyermeket brutális kínhalállal széttépte

en.wikipedia.org/wiki/Fatal_dog_attacks_in_the_United_States
Másfél hónappal ezelőtt feltettem a Lemilblog olvasóinak a (csak részben költői) provokatív kérdést, hogy mitől kiváló és hatékony egy hadsereg. Nem csalódtam bennetek: a parázs vitákkal is tarkított kommentfolyamban számos érdemi és informatív hozzászólás született, amikért köszönet jár. A nyári…..
project640 2019.08.30 10:45:41
@FILTOL: 1167-ben azért Bizáncnak futotta annyira , hogy nehézlovasságuk ledarálta a magyarok sorait :-)
project640 2019.08.30 15:14:55
@wasserkopf: bocsi, de nem Lepantónál baszta át a keresztény szövetség Velencét? mert gyakorlatilag a törököknek átadták Ciprust :-)
Futótűzként terjednek az interneten a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatának kezdeményezésére létrejött tanári fizetésről szóló képek. Jómagam is szerettem volna majd valamelyik posztomban a tanári fizetésekről írni, de hamar eljött az ideje, hogy egy kicsit…..
project640 2019.07.23 16:46:04
Gyakorló apukaként nagyon-nagyon nem vagyok megelégedve a magyar oktatással. Ez független attól, hogy természetesen nem értek egyet a pedagógusok bérezésével. Az első mondatot pedig azért írtam, mert az viszont valahol a pedagógusok felelőssége is :-( .... egyébként a bérezése a fél országnak nem megfelelő. Sok tanárt ismerek. Ismerek végtelenül lelkiismeretes, és végtelenül lustát is. Persze gyári munkás között is ugyanez van, a különbség, hogy míg az egyikük gyermekeink jövőjét gondozza, a másik direktbe ezzel nem foglalkozik.
Nem akarom hosszan ecsetelni, de hogy mit akarok belőle kihozni: egy olyan országban, ahol a tudás, innováxió, oktatás élen jár,..., ahol a tudás, mint erőforrás a fontos dolgok közé tartozik ... ott a pedagógust bérezzék a legmagasabban!!!!
De mit látok az én országomban: lapuló, megalkuvó pedagógus szakszervezeteket ... és kivétel erősítit a szabályt, ha van egy -egy igazgató, tanár, aki mer beszélni.
De a többség, bármilyen oknál fogva, nem szól, hanem tudomásul veszi, hogy az oktatást ma gőzerővel rombolják. Passzivitásával meg ő maga is hozzájárul :-( .... több tanárismerősöm nyomja a migráncsozást naponta, és maximálisan egyetért a mai kormánnyal. Ha oktatásról kérdezem őket, akkor mélyen hallgatnak, de inkább nekik sem tetszik..... és akkor miért támogatájátok őket? - mert hát kit? - jön a kérdés
az új SZDSZ-t? a momentumot? ..... és ilyenkor zárom a beszélgetést .... és egy tanárról van szó :-(

u.i.: én gyárban dolgozom, és több tucat házaspárt ismerek, akik műszakban, eltolva dolgoznak, hogy meg tudják oldani a gyerekeik iskolába vitelét/hozását ... hétvégén fekszenek egymás mellett, mert hétköznap mindig a másik dolgozik ... műszakpótlékkal 177 nettót visznek haza fejenként
A cím alapján azonnal felvetődhet a kérdés: mi szükség van a II. világháborús német harckocsiknak a védelemre? Nos, a páncolosok iránti rajongás afféle hobbi lett a hadászat, hadtörténelem és haditechnika iránt rajongók számára és kialakultak a különböző harckocsi típusok saját hardcore táborai,…..
project640 2019.07.19 15:29:57
@molnibalage: szerintem meg tele van jó jelenettel ... a kamerállások, az örökös sár, a német civilek nyomorúságos menete, a jelenet a két német nőnél, az éneklő, lelkes SS katonák, a gellert kapott lövedékek (így még filmben ezt nem ábrázolták), a gyerekkatonák, akik panzerfaustal kilövik a sherman-t , stb.... amerikai film, nem kell elvárni tőle, hogy a teljes igazságot adja vissza, de sok szempontból jó film volt .....
kezd el sorolni a kőkemény hülyeségeket (a film végi védekezés nem számít, mert az tényleg hülyeség volt, az nekem sem tetszett)
project640 2019.07.19 15:33:51
@molnibalage: senki nem mondta ezt ... sőt pl. a mária terázia-ba, ha jól tudom, még össze is fogdosták az embereket (persze ennek a hadosztálynak olyan is volt a hatékonysága) ... én nem a háború vége felé létrehozott ho-ra gondoltam
nem voltak agyatlanok!!! ez nem jó szó .... fanatikusak voltak, akik nem fogták fel, hogy mikor van vége ... a nyugati fronton 1945-től egyáltalán miért harcolt bárki is? .... aki tehette megadta magát, vagy dezertált ... , akik harcoltak, azok szinte kivétel nélkül ss egységek voltak .. a wehrmach egységei ekkorra már tömeges adta meg magát
project640 2019.07.19 15:40:00
@Mizantróp.: látom nem érted, talán lassabban kéne olvasnod ... lőszerrobanás
System error / rendszerhiba – ez a számítástechnikai kifejezés jutott először eszembe, amikor megnéztem az HBO csernobili balesetről szóló minisorozatát. A film fő üzenetei a véleményem szerint valójában nem is elsősorban a csernobili balesetről és nem is az atomenergiáról, hanem arról a hibás…..
project640 2019.06.24 13:34:41
@szepipiktor: semmivel nem 'trendibb' ma tanulni, mint régen tették ... a film nagyszerű ... a néző viszonylag könnyen jutott egy történelmi esemény megimseréséhez ... kívánom, hogy több ilyenszerű film legyen .... miért kéne az embereknek sokat olvasniuk? régen sem tették ... ma sem teszik .... a fenti sorozat egy kiválló példája mégis hogyan lehet hasznos infót könnyen átadni

korábban is érdekelt az atomerőmű, de bevallom, hogy pontosan nekem sem volt fogalmam, hogy ott mi történt ... azóta utána néztem, hogy pontosan mi az RBMK reaktor ... közben elkalandoztam, hogy mi az urándúsítás, hogy készül az atombomba, stb.... a film hatására kezdtem utánanézni ...ezzel nincs semmi gond
project640 2019.06.24 13:44:51
@Nancsibacsi: te biztosan találsz mindenre valami jó kis, szaftos konteos cuccot ... számodra, hogy csinálnak csak úgy egy történelmi filmet az nem opció?
amikor feldolgoznak egy orosz történelmi eseményt, az a putyini Oroszország elleni támadás? .... az elmúlt években volt 1-2 megaköltségvetésű orosz háborús film ... hulladék mindegyik, melyek tobzódnak a történelemhamisításban .... az olyan filmek, mint Zjagincev Leviatan-ja, vagy a Szeretet Nélkül , az meg szinte tiltott darab .... a szovjet filmgyártásban jobb darabok születtek, mint a szinte már horrorisztikus 'Jöjj, és Láss' .... ha holnap valaki filmet forgatna a Beszlani túszdrámáról, és ezt az oroszok tennék meg, annak örülnék a legjobban .... persze ők sohasem fognak erről filmet forgatni :-(
project640 2019.06.25 07:34:16
@invalid user name: én is így tudom, hogy az RBMK-1000 elméletben képes volt a plutoniumgyártásra, de nem arra használták
Törzsolvasóink tudják, hogy mi itt a Lemilnél imádjuk a listázást (ebben is hasonlítunk egynémely, sportot kedvelő magyar politikushoz) és az ehhez kapcsolódó szavazóposztokat. Sorozatunkban foglalkoztunk már kiemelkedő hadvezérekkel, a papírformát felrúgó ütközetekkel, történelemformáló…..
project640 2019.06.18 13:55:25
@NAR: Gaugamela egyértelműen az első ... Verdunnel egyetértek ... a németek nagyon messze voltak a sikertől
project640 2019.06.18 14:02:12
@pulsarito: azért érzed, hogy egy kicsit túltoltad :-) ... a pozsonyi csata max. nekünk volt fontos ... ugye nem veszed komolyan a 100ezres számot? ... annak a bizonyos mondatnak meg semmi köze az utólag beletett gondolatnak, miszerint a magyarokat bárki is ki akarta volna irtani ... egy kicsit olvassál ne csak konteós, 'őskárpáti' bejegyzéseket is
project640 2019.06.18 15:37:35
@Terézágyú: ott a pont!!!! ez az, amit komoly történészek sem vesznek figyelembe ... a diktatorikus, autoriter rendszereknek, vezetőknek az a legnagyobb hibájuk, hogy képtelenek a konszolidációra (mennyire igaz ez a mai magyar politkára is :-() ... nincs számukra olyan, hogy elég!
Hitler.hez csatlakozott ausztria, Csehszlovákia megszűnt, Klaipedát visszacsatolták, a ruhr övezetbe bevonult a német hadsereg ... a szövetségesek meg még mindig hittek a békében!!!! ... mi lett volna, ha Hitler azt mondja, hogy elég!? ... hülye kérdés! hülye gondolat! ...., mert ennek a rendszernek ez a lényege ... erőszakkal, agresszíóval ér el célokat, de nem látja a jövőt, nem látja, hogy hol az elég ... kódolva van a vereség ...a kérdés az, hogy az mekkora áron történik meg?
A "trianon-szindróma" ugyan ma is ható jelenség, de magának a békediktátumnak valódi gyakorlati jelentősége ma már nincs. Több mint száz évvel ezelőtt országunk már de facto elvesztette területének mintegy 2/3 részét, a Párizs melletti Trianon-palotában csupán ennek a helyzetnek a de jure rögzítése…..
project640 2019.06.04 14:02:59
@Proud Mary: pontosan így van.... viszont ebből a logikából viszont buta megközelítés, hogy Ausztria mit kapott, vagy mit vesztett .... mivel Ausztria egy új ország lett .... és, ahogy írtad Magyarország is.... Magyarország viszont visszakpta 500 év után elősször önrendelkezését, amiről sokan nem beszélnek

, ami megörtént, megörtént :-( .... nem tudtunk volna akkor sem semmit csinálni ... nem hadsereg nem volt, harcolni akaró katona sem ... az ország társadalmi viszonyai be voltak fagyva, ...és ez volt a fő gond!!!! Földnélküli parasztok áldozták az életüket a hátországban megtollasodott nagytőkéseknek.... ez volt az igazság :-( .... Tizsát saját katonái ölték meg ...jobban gyűlölték őt, mint az ellenséget
project640 2019.06.04 14:30:38
@chrisred: Magyarország új állam volt , jogilag...nem a monarchia utódállama, ás nem a magyar királyság utóda .... ugyanolyan új államként lett kezelve, mint Ausztria, Csehszlovákia, Jugoszlávia, stb....
Ausztria egy erőltetett állammá lett, amit kevés osztrák akart .... a következő évtizedekben pedig ez az identitás nélküli osztrák nép létrehozta a világ legélhetőbb országát .... hát ezt kéne példaként vennünk, és nem állandóan a siránkozás, múltba révedés
project640 2019.06.04 14:50:06
@gyerek: nem vagyok egy amolyan 'őskárpáti', és szívesen hallgatok, olvasok a nemzetünk múltjával kapcsolatos nomális anyagokat ...., persze nem olyan idiótaságokat, hogy a magyar ősnyelv, meg már az ősemberek is magyarok voltak :-) ..... szóval igen, én számomra is egyre jobban az a hihető, hogy a bejövő magyarság kisebbségben volt az itteni lakosokhoz képest, és ennek az új államalakulatnak az elitjét a magyarok adták (érdemes megviszgálni, hogy az államszerveződés honnan jött? hiszen mi egy szittyanép voltunk ... és itt jönnek be az Árpádok) ... nem is biztos, hogy a bejövő magyarok magyarul beszéltek!!!! ... én abban hiszek, hogy bejött egy uralkodó , harcos elit (kb. 100ezer) és állammá alakították a kárpát medencét a körülbelül itten élő kb. 6-700ezer emberrel ... közben a hozott nyelv elsorvadt, és az itteni nyelvet átvettük (hasonló folyamat zajlódott le pl. hódító Vilmosnál, akiknek francia nyelve szép lassan elsorvadt)
A HBO csatornán 2019 tavaszán futó öt részes minisorozat, melynek címe "Chernobyl" óriási népszerűségnek örvend és újra fókusz alá helyezi a csernobili atomkatasztrófa részleteit. Úgy tűnik az emberek érdeklődése ma sem csökkent az 1986-ban történt tragédiát illetően. A filmsorozat, melyről a…..
project640 2019.06.03 10:01:22
@Paracord: igen? és mit mond a tűzoltó, hogy nem megy ki oltani ... utólag mindneki okos .... ott helyben senki nem tudott semmit!!!!!
Édesapám meséli, hogy 1986. május másodikán kiruccantak Romániába. Kocsival. A tervgazdaságot és a Kárpátok géniuszát, Ceaușescut nyögő, szomszédos állam nem kényeztette el az embereket. Az élelmiszerboltok polcai árván, üresen szomorkodtak, ám a piacon megdöbbentően olcsón lehetett akár nagy…..