Adatok
süllőcske
19 bejegyzést írt és 3672 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Kicsit szokatlanul hangzik, de gondoltam kipróbálom őket együtt - elvileg mindkettő valahol sárga :)
Amúgy is megkívántam a puliszkát és a barátunk is, akinek dílere van, és aki hozta a gombát...
süllőcske
2024.08.03 20:38:52
@Andrass9: Hajj.
Előttem szóló jól mondta. Rokon, műrokon.
Amúgy, ha leányod nászasszony, téged az öregnász mögszólítás illet.
Előttem szóló jól mondta. Rokon, műrokon.
Amúgy, ha leányod nászasszony, téged az öregnász mögszólítás illet.
A gombóc azért nem a levesbe kerül ...
Nagyon rég fõztem már gulyást - hátmég túrógombócot! Itt volt az alkalom: jönnek a kicsilyányék vacsorára :)..
A csilipaprika nem igazán karácsonyi étel, de azért mindenkinek Boldog Karácsonyt Kívánunk!!! A kacsa már pirul, a csirkemell is elkészült.
Feleségem hozott nekem Peruból eredeti perui csilipaprikákat (fõleg szárítva, de volt egy pár friss is).
Még egyszer se próbáltam ki, hogy készítenek…..
süllőcske
2022.12.22 16:57:23
@látjátok feleim szümtükkel: Valóban, kollégámnak a hallban van, egész fává nőtt, s csak úgy csilingelmek rajta a kis erőskék
süllőcske
2023.01.05 21:25:24
@kocsmagomba: A vagdalt harcsát fokhagymával, borssal, kakukkfűvel, kapormaggal fűszerszámoztam.
Barátnőnk, akinek dílere van megajándékozott a reggel egy adag lila tönkű pereszkével. Még soha nem találkoztam ezzel a gombafajtával.
Neki is láttam irodalmazni, de végül saját receptet kreáltam. A gomba látványa leginkább egy nagyra nőtt szegfűgombára hajazott, ezért levesre kerestem rá. Persze…..
süllőcske
2022.12.22 16:39:31
@Andrass9: Énszerintem nagyon finito, gombaszagértő leves.
süllőcske
2022.12.22 16:41:22
@kocsmagomba: Ahogy írtad, a gomba "vize"mindig lehetőségként értelmezendő.
Igencsak rövid poszt, de nagyon egyszerű volt az étel. Eredetileg csak egyszerű sült oldalast akartam készíteni, de felülbíráltam magam ...
Miután összeszedtem a hozzávalókat, kezembe akadt egy kis üvegcse paradicsompüré, ami teljesen megváltoztatta a koncepciót...
süllőcske
2022.12.05 13:09:50
@látjátok feleim szümtükkel: némely almafácskámon teljes levélzet van.
Fóliában huszonhat celsius. Gondoltam, ha már benéztem, mért ne vigyek egy nyolcvandekás ökörszív parit a vacsorába. December.
Fóliában huszonhat celsius. Gondoltam, ha már benéztem, mért ne vigyek egy nyolcvandekás ökörszív parit a vacsorába. December.
süllőcske
2022.12.05 13:28:27
@Andrass9: Finom, jó étel.
A paripüré használata nagyon praktikus, jó felületképző.
Bár a zsiradéban megjelenve, azzal nem szervül, emulgál, ami nem olyan kellemes. Grillen jobban érvényesül
A paripüré használata nagyon praktikus, jó felületképző.
Bár a zsiradéban megjelenve, azzal nem szervül, emulgál, ami nem olyan kellemes. Grillen jobban érvényesül
süllőcske
2022.12.05 21:16:42
@kocsmagomba: Errefelé éjjel folyton csöpörkél, reggel köd és pára, nappal lazán földerül, majd fényes, átszőve cirrusokkal, ami a környéki mediterrán áramlattali szomszésosságot mutatja. Laska, fülőke,fenyőa
Ji és egyéb pereszke terem.
Ji és egyéb pereszke terem.
Idén sokkal kisebb választékom van a csiliágyásban, mert az elején sok elpusztult. Akkor vettem valahol Jalapeño palántákat, amik szépen megfogtak.
Ebből, és pár vegyes egyéb csiliből álltam neki a szósznak. Mivel volt egy szuper bugyborékolóm (már a kovászos káposztánál is bevetettem),…..
süllőcske
2022.10.19 19:08:40
süllőcske
2022.10.19 19:11:35
@kocsmagomba: Mostanában tényleg sok a tennivaló.;)
Benzin megint elment horgászni. Mondjuk, ebben nincs semmi meglepő, ő mindig elmegy horgászni. Most azonban egy olyan tóra ment, ahonnan egy jelképes összeg ellenében el lehet hozni a halat. Kérdezte, kell-e. Naná hogy kellett. Estefelé aztán már csörgött is a telefon, és érkezett a két pisztráng. A…..
süllőcske
2022.02.10 09:56:10
@Waka: Valóban, ötös. :-)
A kis csibész papiruszokról annyit, hogy régebben tök jók voltak, volt, hogy kétszer is sütöttem velük. Aztán egyre inkább ragaszkodóbbá váltak, egy ideig egy márka még bevált, majd kampec.
Szomorú lemondásom a papírokról aztán eszembe jutatta elődjüket, a levélburkot. Erdélyben a tormalevél volt a sláger, ment hamuba, lerbe, kemencébe a lapiba tekert hal. De lehet szőlőlevél, egyéb is.
Remek eredménnyel járó technika.
A kis csibész papiruszokról annyit, hogy régebben tök jók voltak, volt, hogy kétszer is sütöttem velük. Aztán egyre inkább ragaszkodóbbá váltak, egy ideig egy márka még bevált, majd kampec.
Szomorú lemondásom a papírokról aztán eszembe jutatta elődjüket, a levélburkot. Erdélyben a tormalevél volt a sláger, ment hamuba, lerbe, kemencébe a lapiba tekert hal. De lehet szőlőlevél, egyéb is.
Remek eredménnyel járó technika.
A születésnapi vacsora után ezt kapta a fiunk. Nagyon szereti (mi is), valamint a zsírt, amiben a máj sült előszeretettel használja főzésre.
Még a rizs főzésénél is ilyen zsírban pirítja le a magot, amitől királyi íze lesz! Persze, ha ilyen vastag szeleteket tesz a pirítósra, akkor nem fog sokáig…..
süllőcske
2021.12.02 11:07:33
Tavaly se lazsáltam, de idén egyszerre kellett mindet leszedni: beálltak a fagyok, amik nem tesznek jót a paprikának.
Összesen 12 féle paprikát tettem el (egyet már posztoltam a minap)...
süllőcske
2021.11.15 16:04:11
@Andrass9: Elképesztően szép, látványos, profi, és én TUDOM, milyen finom!
Itt az ősz, mindenféle zöldség kapható majdnem elfogadható áron (meg egy pár meg is terem a veteményesben). Ezekből ilyentájt szoktunk eltenni télire - sokat.
Mivel a fagyasztóban ennyi hely nincs, leginkább szárítjuk az alapanyagokat. Vegetát mi nem használunk, marad a leszárított reszelt…..
süllőcske
2021.10.18 08:25:51
süllőcske
2021.10.18 21:25:47
@Andrass9: Nem tudom pontosan, talán nem jobb, csak más. A sóban, héjában sütés valószínűleg másképp képez, illetve őriz vegyületeket, mint a levegővel szikkasztás. Talán előnyére válik, hogy nincs trancsírozva, így kevesebbet veszít, kevesebbet oxidálódik.
Most (is) posztolom, mert azt az őszi káposztából jobb készíteni: cukor van benne, viszont víz már csak kevés.
Barátunk - akinek dílere van - kérdezett a minap, hogy van egy fej káposztája, nem akarok-e cvekedlit főzni? Mert ő nagyon szívesen enne :)..
süllőcske
2021.10.10 14:38:36
@Kumari aki Nilüfer: Te igazi nagypályás harcos vagy. :)
süllőcske
2021.10.10 18:19:59
@Kumari aki Nilüfer: Meglehetősen boldogok lehetnek, akiket vársz.
Kellett már valami komolyabb étel hétvégére. Hosszan hezitáltam, mit főzzek. A káposzta jó kiindulási alapnak tűnt, már csak azt kellett eldöntenem, mit tegyek bele. A füstölt csülök evidens volt, ehhez kellett még valami. A bab és a nyers sertéscsülök közt hezitáltam. Hazafelé befutottam az ábécébe…..
süllőcske
2021.10.10 14:52:01
süllőcske
2021.10.10 14:52:32
@látjátok feleim szümtükkel: Éniénis kipróbálom!!
Nagyon rákívántam egy komolyabb adag spenótra! Amúgy is helyet kell csinálni a hűtőben más alapanyagoknak, vadásztam hát.
Találtam is '17-ből, '19-ből és idénről is eltett párolt parajt (én mindig kicsit ledinsztelem a leveleket ghí-ben és úgy fagyasztom - kevesebb helyet foglal, az ízén meg nem…..
süllőcske
2021.10.09 19:46:38
@Andrass9: Nem tudom, mennyire veszed, hogy milyenjó itt lenni. Megmondanám, hogy nagyon az.
süllőcske
2021.10.09 20:47:06
@Andrass9: Rejtő nyomán:;Az úriember önmagának borotválkozik;
süllőcske
2021.10.10 14:10:06
@Andrass9: :) Ebben a gondolatban persze, nem is a borotválkozás a lényeg.
Ebédnél kérdezte a kollegina:- Mit eszel?Elmondom neki.- És mi a neve?- Béla.- Mi?- Nem adtam neki nevet, - válaszoltam - most főztem ilyet először.Így lett Béla a fűszeres cukkini sajttal és virslivel.Ami az idei cukkinitermést illeti, leginkább a természeti katasztrófákhoz vagy a kormány…..
süllőcske
2021.10.07 19:43:43
@szivar: Érdekel, mint minden, ami előre néz. Magam a széles, kétnyelűvel szurkálok.
Általában is jól sikerül, de most egy év kihagyása után fergeteges sikere volt.
Szerintem így a COVD végefelé az emberek akár a vasszöget is megették volna, csak legyen egy kis összejövetel végre...
süllőcske
2021.10.07 13:05:34
@szivar: Egy módszer a sok közül, azoknak,kik kedvelik a foszlányos levet. Harmic, legfeljebb negyven percig bugyorogtatott alaplé esetén, amiben a hagyma nagyon vékony félkarikára van vágva, a halhús még tartalmaz némi tápanyagot,miközben leve friss marad. Ma, most egy kavarintás, de csak éppen annyira, hogy a husi leessen a csontról. Lehet átönteni, a csont koppan az alján,nem bukik át. Esetleges ismétléssel az eredmény százszázalékos. Ezt a levet innét kiforraljuk, paprikázzuk az emulzó kialakulásáig, lehet frissíteni kis finomra vágott hagymával, behasított csöves paprikával, majd a sózott,szép haldarabokkal.
süllőcske
2021.10.07 13:10:19
@Andrass9: Nagyon jó gulyásleves typos. Megismétlése javasolt. Követése nagyon ajánlott.
Ezt ugyan még karácsony előtt követtem el, de valahogy nem jutott el a poszt fázisig.
Minden évben készítek lazacot hideg füstön, úgy szeretjük leginkább. Ráadásul sokáig eláll a sónak és a füstnek köszönhetően...
süllőcske
2021.09.13 19:32:57
@Andrass9: Sajnálom,elragadott egy híres-neves filmstúdió, majd Netflixen látható lesz. Nyolc hónap keménymeló volt. De ide is úgy tartozom,mint borsóhoz a héja.
süllőcske
2021.09.13 19:38:31
süllőcske
2021.09.14 09:52:39
@Waka: :)))) Nem statiszta voltam, halászom!
Persze mindenfélével el lehet rontani egy fínom fasírtot, de úgy tűnik (többszöri próbálkozás után is), hogy a cukkíni jót tesz neki, és így a sütőben is elkészül olaj nélkül!
Egyszer már süttem, de akkor nem dokumentáltam, mert a fasírtot a feleségem keverte ki, és utána rámsózta a cukkínivel…..
Amióta láttam hal-tatárt, azóta ábrándozom egy tonhal tatárról (a lazac nem vonz ennyire). Enni se ettem, meg elkészíteni se jött a lehetőség. Most viszont a madarasban akciós volt a friss tonhalfilé.
Ennek nem tudtam ellenállni, és vettem egy gyönyörű példányt. Mondjuk még így akciósan is a…..
süllőcske
2021.04.18 08:42:19
@Andrass9: Képzeld el, hogy nekem is csináltál egy adagocskát, és jóízűen megettem. Hozzá is fűztem, hogy csucsu ez a sziporkázó eledel.
2012. 04. 05. óta írjuk a posztokat, 9 évesek vagyunk.
Fogorvostól jöttem haza, ahol a Fény utcai piac parkolójában tettem le a kocsit. Hamár a piacon járok, körülnéztem a henteseknél, milyen izgalmas dologhoz jutok hozzá.
Mondanom sem kell, hogy megkapta a szemem egy nagy halom szép…..
süllőcske
2021.04.06 20:22:58
@Andrass9:Szaftos a leve.
süllőcske
2021.04.06 21:04:28
@kocsmagomba: Üdv, semmi baj, csak eszméletlen sok szobrászmunka. Nem teljesen emberi időbeosztás. Azaz, nincs is mit beosztani, mert elnyeli a csinálás. Nem panasz, kicsit sem, csak helyzet, állapot.
süllőcske
2021.04.06 21:09:28
Régen mindig puha lett, de mióta blogolok, még egyszer se sikerült :(
Mit rontok el? Nem sózom, nem főzöm ronggyá, nagy hővel pirítom .....
Kaptam karácsonyra egy miniatűr öntöttvas tálaló edényt a kicsilyánytól.
Reggelire leteszteltem egy szem M-es tojással (nagyobbat nem mertem beletenni)...
süllőcske
2021.01.24 12:05:32
Az egyik kolléga/kollegina emlegette, hogy az édesanyja/nagymamája/nagynénje a téli estéken mézes paszternákot sütött egykor. Mint látható, csak a dolog lényegét jegyeztem meg, az egyre csökkenő tárterület kirostálta a felesleges információt. Az ötlet azonban tovább motoszkált a buksiban. Az, hogy…..
süllőcske
2021.01.24 11:15:33
@Waka: Jó, hogy rájöttél a sütés módjára. Csudásfinomság az eredmény:)
Megihletett Kocsmagomba szarvasraguja , így legalább egy kalap alá tudtam venni a kicsi borjú- és a marhapofa alapanyagaimat ...
Szarvasom ugyan nem volt itthon, de viszont találtam a csodahüttőben borjúpofát a Metróból, és marhapofát a barátunktól, akinek dílere van...
süllőcske
2021.01.24 11:05:49
Nagyon sok étel mellé kell valamilyen köret, amivel annak levét felitatjuk, illetve laktatóbbá tesszük.
Nálunk ez a sós vízben főtt krumpli. Általában szűrőkanállal vesszük ki a tányérra, ahol azután az esetek nagy részében villával összetörjük...
Ők nagyon szeretik a savanyú leveseket, főzelékeket (csorba vagy annak mindenféle nyelven való hivatkozása). Ehhez viszont szükség van valami savanyítóanyagra és zöldfűszerre, ami lehet korpacibere, de a legjobb a churut. Ez az örményektől jött a székelyekhez a bevándorlással.
Felfedezték, hogy a…..
süllőcske
2020.12.14 19:35:41
@Andrass9: Churutod príma, s ma is levest tuningolt.:)
süllőcske
2020.12.14 19:36:45
süllőcske
2020.12.14 20:02:12
@kocsmagomba: Kisázsiában elmentem egy tajtékmúzeumba, látványos faragászatok voltak. De láttam ott vitrinben alapanyagot is, s eltökéltem, szerzek. Lánykám tolmácsolásában el is hangzott a kérésem. A vén janicsárok roppant fontoskódó, de megtisztelt képet vágtak, nagy sokára bevezettek egy hátsó szobába, ahol eredeti, ravasz törökös alku után hozzájutottam szép tajtékkövekhez.
Azóta faragtam hölgyeimnek medált, fülbevalót. Szuper anyag. Tudtátok, hogy úszik a vízen? És szemezrk egy darabbal, egy jó pipa erejéig?
Azóta faragtam hölgyeimnek medált, fülbevalót. Szuper anyag. Tudtátok, hogy úszik a vízen? És szemezrk egy darabbal, egy jó pipa erejéig?
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Oda vagyok a róka-puliszka kompozitért.
Láttam tegnap a boltban, nagyok voltak, ám száradoztak. Az még nem olyan nagy hiba.