Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Faszerkezet

0 bejegyzést írt és 2614 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Oké, aki nem látta még a magyar építőipart testközelből az el sem tudja képzelni, hogy mi történik ott. Az építőipar helyzete olyan, hogy amikor először belefutunk legszívesebben kivándorolnánk az sarkvidékre, hogy a hátralévő éveinket egy hókunyhóba töltsük, fókák, jegesmedvék és pingvinek közt.…..
Faszerkezet 2022.10.08 11:22:57
@arthurthedent:

Nézd, ezen vitatkozhatunk csak felesleges. Az építőipari tevékenység végzéséhez kötelező a biztosítás. Mint a gépjárműnél.

Magyarán ha te tényleg egy vállalkozóval végeztetsz munkát akinek a vállalkozói tevékenysége tényleg erre szól (Magyarán nem feketén fogadod fel a buszsofőrt, hogy csempézze ki a fürdőt) akkor annak kell lennie.

Az egy más kérdés, hogy sokra nem mész vele... :)

@virgo: Ez mondjuk pont az utóbbi 12 évben nem jellemző az építőiparban.

Rengeteg közbeszerzésen, EU-s projekten maximalizálva van az alvállalkozói sor. És biztos, hogy van pár eset amikor nem, de általában mindenki meg is kapja a pénzét.

Ahol ilyenek vannak inkább, azok az újonnan épült társasház projektek, amik az elszállt árak miatt befürödtek, de azok jellemzően meg sem épültek, nem is lettek befejezve. Ugyanis előleg nélkül cég-cégnek nagy projektnél nem megy el senki dolgozni és szakaszos fizetési feltételek nélkül. (Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy nem történik ilyen.....Azt próbálom hangsúlyozni, hogy nem ez az általános.)
Faszerkezet 2022.10.08 15:58:00
@arthurthedent:

Ok, értem én. Csak ezzel mit szeretnél mondani?

Olyan világ soha nem lesz, hogy bemondásra majd xy-t vélt kárát kifizeti a biztosító.

De elmondom, hogy mit lehet tenni ilyen esetben.

Előveszed a szerződésedet a gázszerelővel, és megnézed, hogy abban mi van, mi az ami nem teljesült, kinek mi volt a feladata.

Majd amennyiben úgy érzed, hogy a gázszerelő neked kárt okozott és ezt szeretnéd vele megtéríttetni, úgy első körben azt javaslom, hogy kérj egy TSZSZ eljárást. Ők, ha minden papír megvan, 15 napon belül kitűznek 3 igazságügyi építőipari szakértővel egy helyszíni szemlét, és utána újabb 15 nap múlva el is készül a jegyzőkönyv. (Ennek van valami díja, de meglehetősen baráti, valami 1% vagy 50.000.-)

Ha ez megvan és az a jegyzőkönyv a te elképzelésedet támasztja alá, úgy irány a bíróság. Így a bíróság megítéli neked a kérdéses összeget (hiszen 3 igazságügyi szakértő írta alá). Innen pedig ha a gázszerelőnek van egy kis esze akkor leveri a biztosítóján, ha nincs akkor kifizeti saját zsebből.

A végeredmény számodra mindegy.

Neked a problémád nem azzal van, hogy az illetőnek van-e biztosítása avagy nincs. Hanem, hogy ha van is, teneked fogalmad sincsen hogyan érvényesítsd az igazadat.

De amit te szeretnél az nonszensz, hogy majd te felhívod az ellenoldal biztosítóját (akivel neked semmilyen jogi kapcsolatod nincs) és előadod, hogy mi történt ők meg fizetnek.:)

Mo-on egy kár költségviselője kétféleképpen lehet valaki.

1. Önként elvállalja.
2. hatóság kimondja.
Faszerkezet 2022.10.09 11:40:03
@gigabursch:

Nyugodj meg, elég kerek ez. Az, hogy nem jó, azon lehet vitatkozni.

@arthurthedent:

"Miről beszélsz? Milyen "bemondásra". Ha kötök a házamra egy biztosítást és kidönti a szél a fát, esetleg beázik a viharban a tető, akkor nem "bemondásra" fizet a biztosító? Lefényképezem, megjavíttatom, a biztosító meg fizet, nem?"

Alapvetően itt van egy különbség. Mégpedig, hogy a saját biztosítódról beszélsz. Illetve nem, ez sem így szokott működni. A biztosító kiküld egy kárszakértőt, felméri stbstb. Nagyon kicsi az a kár amit pár fénykép és bemondásra kifizet a SAJÁT biztosítód.

"Ha egyszer kifizettem, van számlám, a munka meg nincs megcsinálva, lefényképezem, nyilatkozom a káromról, akkor miért ne fizethetne? Mégis mit kellene még csinálnom?"

Amit fentebb leírtam, ugyanis az a hivatalos útja. Sőt kurva jó fej voltam, mivel beírtam a TSZSZ tippet. Ugyanis ezzel az általános többéves procedurát lerövidítettem kb 3-4 hónapra.

"Ja, hogy azt mondod, hogy polgári peres úton hajtsam be minden egyes vállalkozón a kárt, innen százezer, onnan ötvenezer? Hát akkor rohadt sok értelme van a biztosításnak, ugye?"

Elkeserítelek. Koccansz valakivel és legyen az, hogy úgy gondolod a másik fél volt a vétkes. A másik fél ellentmond ennek. Na addig te semmilyen biztosítótól nem fogsz látni egy fityinget sem, amíg ezt valami hatóság (mondjuk bíróság) ki nem mondja, hogy ő jött beléd.

"Na látod ezért tart ott az építőipar. Merthogy itt hirdeted, hogy milyen faszán biztosítva vannak a kuncsaftok a kóklerek ellen, aztán kiderül, hogy a "perelj bazzeg, ha nem tetszik" védelemről beszélsz."

Nem. Te a kis cikkedben kitaláltad a tutit, hogy az építőiparosoknak biztosításra lenne szükségük. Én csak erre reflektáltam, hogy az már tizenéve megvalósult, és leírtam azt is, hogy hogyan tudod érvényesíteni. Csak te valami sértett oknál fogva egy olyan biztosítási rendszert szeretnél ami olyan, hogy te összeszedsz 3 papírt, meg 2 fényképen ezt beküldöd, a buziepitoiparosokbiztositojamertcsaloazosszes.hu - ra és már csörög is a manna. Na ilyen nincs és nem is lesz.

Hogy ez jó avagy nem jó mindenki döntse el maga.

"Ja, mert én vagyok ezzel így, mert nyilván én vagyok az egyetlen, akit a szerelő, a szaki, a mekk elek átvert, megkárosított. Nyilván, ez az ÉN problémám, SENKI MÁSÉ."

Rengetegen szembesülnek ezzel a problémával. A különbség az, hogy aki megérti, hogy hogyan is tudja érvényesíteni a kárát, az él vele, valaki meg tovább puffog és álmodozik egy olyan rendszerről ami soha nem is lesz. Mellesleg ha engem 1 éve mélytorkoztatna egy gázos, már kértem volna 50.000.- ért egy ügyvédi konzultációt ahol elmondták volna kb ugyanezt.

"Te, kérdésem van. Te ugye az építőiparból élsz? :D"

Igen, én abból élek. De legyél nyugodt a törvényeket és jogszabályokat nem én alkotom, sőt biztosítási kötvények szerződéseibe sincs beleszólásom.

De, hogy hozzak egy friss példát épp 2 hetes, még mondhatni meleg. 6 éve kivitelezett lakóház. Szarráázott. szó szerint, ugyan nem jártam a helyszínen de minimum 5 milliós a kár.

Tekintsünk el attól, hogy erre 5 év a jótállás. DE...

Akkor a te elképzelt valóságodban, készítesz egy kupac képet, előszeded a szerződésünket és bejelented az én biztosítómnak ezt, aki szépen kicsengeti neked a károdat. (kérdés az a kárérték hogyan, ki által van meghatározva stbstb....) Majd persze engem jól orrbakúr valami emeléssel, rosszabb esetben megszünteti a biztosításomat.

Nahde.... Kimentek az emberek a helyszínre, és mit találtak? A tető valóban szarrá ázott (és 2 szoba) nahde ami után mi elkészítettük a tetőt valami 2 évvel később felraktak egy szolár rendszert és faszán átfurkották a tetőszerkezetet és onnan a tömítők szépen kirohadtak.

De kb egy éve voltam ugyanígy egy tetőn amit a napelemesek buzergáltak szét, és azt is nekünk jelezte az ügyfelünk.

ezekben az esetekben szerinted tényleg a cégnek ahol dolgozom kellett volna a kárt állnia (vagy a biztosítójának)?

Holott mindkét esetben az ügyfél meg volt róla győződve, hogy neki van igaza. (Ez nem jelenti azt, hogy neked, a te esetedben nincs)

Ha van szabad 8 perced, nézd meg ezt a videót.:

www.youtube.com/watch?v=XtuDbUk-QxQ

Itt is 100%-ban meg van győződve a mami, hogy neki van igaza. Tehát a te világodban, itt a mami csinál 8 fényképet, ír egy szívhez szóló levelet a másik fél biztosítójának, és fizetnek is.
A kép csupán fotómontázs! [11, 12] Bevezetés Tavaly februárban és március elején már írtam két posztot azokról az erdei ragadozókról, illetve az ízeltlábúakról, melyek veszélyesek lehetnek a kirándulókra, túrázókra, és akkor úgy gondoltam, ezt a témát eléggé ki is veséztem, számba vettem minden…..
Könyvbemutató keretében beszélt a minap Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, „A vadászat választott engem” című könyvéről. (Mellékesen, a kötetnek már a címe is némileg istenkáromló, hiszen az „Nem én választottam Istent, hanem Isten választott engem,” kezdetű tanúságtételre utal…..
A témát több korábbi bejegyzésemben is érintettem már. Írtam arról, hogy szerintem mennyire nem jó ötlet abban reménykedni, hogy a 10%-os népszerűségű pártelnökökre fegyelmezetten le fog szavazni mindenki, csak mert egy előválasztáson valamelyik pont arra a napra felküzdi egy-két százalékkal a…..
Hogyan lett Michael Moore baloldali radikálisból a jobboldal kedvence? A Business Insider felidézi azokat a filmeket, amelyeket a dokumentumfilmezés amerikai fenegyereke az 1990-es években készített. A Roger és én, amely az amerikai munkásosztályról készült, mérföldkő volt a műfajban. A Bowling at…..
1. nap Szinte hihetetlen, de egyik napról a másikra fenekestül felfordult az életünk. Itt a vírus, mindenki pánikol, de van ennek egy elképesztően jó oldala is: a vezetőség döntést hozott, és a dolgozók 90%-a home office-ban dolgozik mától! Hihetetlen, hogy évek óta könyörögtünk ezért, és csak a…..
A házasodást és gyerekvállalási kedvet nemcsak az egzisztenciális bizonytalanság, a család-karrier egyensúlyba hozásának kihívásai vetik vissza, hanem az a fajta primitív látásmód és kegyetlen testkultusz, amit a napokban Schobert Norbi terjeszt...
Levente a kánikula közepén szerette volna magával vinni az ebéd mellett megmaradt ásványvizét, ám azt nem vihette ki a Vakvarjúból. Nem tűnik nagy dolognak, de ha már kifizette, ha már szomjas, mi ebben a probléma? Az üveget még a betétdíj kifizetése után sem vihette birtokon kívül. Na de vajon…..
"Szomszéd! Maga is trágyázza az epret?! Nem, én cukrozom, de lehet hogy hülye vagyok." Szóval vannak rossz és jó szomszédos viccek, de azért ez a debreceni Telekomos nem sikerült túl jól. Mert mi van akkor, ha a szomszédnak tartozása van, erre feketelistára kerül egy egész…..
Mert én nagyon. Elegem van abból, hogy vagy sorosbérenc migránssimogató, vagy agymosott NER-birka vagyok, nincs átmenet, nincs értelmes vita, csak fekete és fehér van. Elegem van a felcsúti geciből és az őszödi böszméből, de legfőképp abból, hogy ha bármelyikükkel nem szimpatizálok, akkor…..
Beírókönyv Számvetés 2018.09.06 12:05:23
Hétvégén lesz az országos vadásznap. Összejönnek a vadászati közélet vezetői, hogy nyájasan eldiskuráljanak az elért eredményeikről, vállon veregessék, kitüntessék egymást. Tartanak maguknak egy VIP koncertet az aggteleki cseppkőbarlangban (mondjuk ez nem tartozik a kamarai tagságra, mert zártkörű),…..
Faszerkezet 2018.09.07 10:53:20
@tata19:

Ott keleten autóval nyomják.... elég gáz, mi erre nyugaton helikopterrel szoktuk....
Sokat gondolkodtam már azon, mi okozza, hogy a rosszá válik egy állás, pedig a legtöbb munkaviszony úgy indul, hogy mindkét fél örül, megtalálják a közös pontokat, az egyikük egy jó munkahelyet talált, a másikuk egy lelkes, motivált beosztottat. Aztán sok év (néha hónapok) alatt elromlik. Leginkább…..
Manapság nagyon sok helyen és sokszor olvasunk arról, hogy az építőiparban óriási a munkaerő-és nyersanyaghiány, ezért az árak kúsznak felfelé, az építkezések befejezése pedig a naptárban kúszik egyre távolabbi időpontra. Én még nem olvastam azonban sehol arról, hogy milyen JOGI problémák merülnek…..
  Nem tudom, hogy mennyire ismert a dolog, de van most ez a verseny a lángossütők között, amit az egyik étolajgyártó hirdetett és szavazni lehet a legjobb lángososra. A tét nem túl hatalmas, nem is túl kicsi: 500 liter étolaj a győztesnek, 250 liter a második és 100 liter a harmadik…..
Györfi András Ablakzsiráf 2018.07.08 18:23:33
Tavaly augusztusban írtam egy hosszabb posztot a vadászatról, feltettem egy (ál)naiv kérdést. Mégpedig azt, hogy mégis miért létezik még vadászat. A pártolók klasszikus reakciója az, hogy a vadászat a vadgazdálkodás fontos eszköze, nemhogy pusztítaná, kifejezetten építi, menti, ápolja a természetet…..
Divat lett nálunk szidni az Európai Unió intézményeit és döntéshozóit az ellenzéki és kormányoldalon egyaránt. Az ellenzékiek gyengeséggel, megosztottsággal, a tények felszínes ismeretével, a kormánypártiak viszont a nemzeti érdekek elnyomásával, „Brüsszel diktatúrájával” vádolják az EU-t. Mindkét…..
„Ma a gyerekek egy klikkel mindenhez hozzáférnek. A fiam 12 éves és rémülten  gondolok arra, hogy az internetről ismeri meg a szexet” – mondta Gwyneth Paltrow a Good Morning America tv-műsorban. Sok szülő él ugyanebben a félelemben. A pornográfia megtalálja a 12 éveseket is, lehet, hogy egy haver…..
Több tucatnyi neves nyugati személyiség nyílt levélben sürgeti, hogy a német kancellár ítélje el a magyar demokrácia leépítését és kezdeményezze a Fidesz eltávolítását az európai konzervatívok soraiból. Orbán Európa legveszélyesebb politikusa - írja a Spiegel, a Bloomberg szerint nagyon hasonlít…..
Ma este kicsivel 8 előtt a 182-es busszal utaztam hazafelé. Egészen elmerültem a gondolataimban, míg meg nem hallottam, hogy egy nő valakit végtelenül undorító módon aláz. Az említett hölgy egy 14-15 éves fekete kislánynak címezte mondandóját, aki a busz másik oldalán ült. Szótlanul...
Faszerkezet 2018.04.17 11:59:35
A mai gyerekek eszeveszetten ordítanak. Úgy tűnik, jóval gyakrabban, mint amikor én voltam gyerek, vagy amikor nekem született a kisfiam. Játszóterek mellett sétálva artikulátlanul sikító, torzult arccal le-föl rohangáló, egymást felöklelő kölyköket látok egyre gyakrabban. A kis lapátokkal…..
Alvó fény Nincs ellenzék 2018.04.15 15:30:32
Képes voltam elhinni, hogy létezik egyáltalán ma Magyarországon ellenzék. Az a baj, hogy nem beszélhetünk mára már arról, hogy adott a Fidesz, adott az xy párt, amely ha kell, a színfalak mögött összejátszik a másikkal, de amúgy él bennük egyfajta autonóm identitástudat. Nincs LMP. Nincs Jobbik.…..
Faszerkezet 2018.04.16 10:23:27
@werinter:

"Az, hogy nőnek a fizetések, csökken a munkanélküliség annak köszönhető, hogy a külföldi cége beruháztak nálunk, "

Hmmmmm, a külföldi cégek beruháznak ilyen aljas, fasiszta zsebdiktátor országokba??? Azthittem, hogy ők olyan előrelátó fajták, hogy oda fektetnek, ahol viszonlagos stabilitás van, várható a növekedés, a megtérülésről nem is beszélve. Dehát nyilván ők ilyen hülyék.... szeretnek hazárdírozni. :D
Prológ. Van két, közel egyenlő nagyságú választói halmaz. Az egyik egységes a hitében és tetteiben, a másik meg képtelen magát megszervezni a győzelemhez. Ugyanakkor csalást sejt, diktatúrát vizionál a vesztes, forradalmat, polgárháborút a győztes.  A választás és az eredménye legálisnak mondható.…..